Ett av mina största lördags- och söndagsnöjen

Ett av mina absolut största helgnöjen i Beijing är att promenera tio minuter till den gigantiska husdjursmarknaden (eller vad man ska kalla den?). Jag tycker den är en turistattraktion väl i klass med loppmarknaden i Panjiayuan som är en av Beijing Topp 10-sevärdheter och bara ligger tio minuters promenad därifrån. Marknaden ligger strax söder om Shilihe Bridge på östra sidan om Tredje ringvägen. Om man promenerar söderut, eller tar buss 28 från Jinsongs tunnelbanestation några hållplatser söderut kommer man till Panjiayan Bridge och sedan till Huawei Bridge följt av Shilihe Bridge. Jag skulle annars gissa det tar max 25 minuter att promenera rakt söderut från Jinsong om man inte tar bussen.

Senast jag var på marknaden var det helt sjukt mycket människor där och idag var det ännu fler och ibland var det tvärstopp i de olika gångarna. Det är särskilt avdelningen för akvariefiskar där det är trångt, men även fågelavdelningen! Det säljs inte bara husdjur utan mycket, mycket annat på marknaden. Skor, livremmar, fiskeredskap, tillbehör för drakflygning, nötter och kryddor, prydnadssaker, statyer, mat till husdjur, krukväxter, blommor, hushållsmaskiner med mycket mycket mera. Jag gillar marknaden mest för att uppleva folklivet och tycker det är underbart att gå runt där även om jag inte tänker handla något. Men jag blir onekligen sugen på att starta upp ett akvarium igen när jag går där, i slutet av 1960-talet hade jag flera akvarier och vi hade även ett i slutet av 1970-talet.

Nedan kommer diverse kommenterade bilder från denna otroligt trevliga marknad. När jag var där några gånger i november och december såg jag faktiskt några enstaka västerlänningar som hittat dit, men de senaste två besöken har jag tyvärr inte sett några sådana, för det är verkligen en marknad jag kan rekommendera alla att besöka!

Det går som vanligt att klicka på varje bild för att se en större variant!

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

När man kommer in på marknaden kommer först långa rader med försäljare med akvariefisk plus fasta affärer i huslängorna till vänster och höger. Det är rätt billigt att köpa akvarium och fiskar i Kina jämfört med i Sverige.

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

De här blå kräftorna vet jag inte hur roligt det kan vara att se i sitt akvarium? Det finns även många akvariefiskar och grodor som jag antar är framodlade med mycket märkliga färger!

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Här var en försäljare som hade fantastiskt vackra marmor- och mosaikgurami och det väckte en del minnen från slutet av 1960-talet när jag själv odlade fram en korsning mellan blå gurami och marmorgurami som jag sedan sålde till Colibri på Borgmästarekajen. Gurami är lite speciella för äggen läggs i ett bo av skum som hannen bygger vid vattenytan och det är sedan hannen som tar hand om och vaktar ägg och yngel som honan annars skulle äta upp.

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Här fick jag en riktig nostalgitripp tillbaka till slutet av 1960-talet när jag såg dessa rosa kyssgurami, som jag inte sett tidigare på marknaden! Min underbare gamle morfar älskade att sitta vid mitt akvarium och bara titta på alla fiskarna eftersom han tyckte det var avkopplande! Jag hade just en kyssgurami som han kallade för “Grisen” (p g a den rosa färgen) och var något av hans favoritfisk i akvariet! Jag minns att jag fick den gratis i Colibri för den var lite missbildad och saknade stjärtfenan, men den levde sedan flera år på Alamedan i Karlskrona! Egentligen ska man ha minst två kyssgurami så att man kan ta del av varför de heter just kyssgurami, men jag hade bara en.

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Här finns inte bara fasta affärer och försäljare utan även ambulerande säljare som kommer med sina flakcyklar, men mannen till vänster var nog den “enklaste” säljaren av just akvariefisk! Han hade helt enkelt fyllt en shoppingbag med påsar med fiskar! Innovativt, men så är ju också kineser och sydostasiater de mest intelligenta människorna på jorden!

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Vad sägs om en staty i naturlig storlek av det moderna Kinas store grundare Mao Ze Dong? Det fanns två varianter att välja på i affären till vänster, men jag frågade faktiskt inte ens vad de kostade!

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Kina har ingen direkt religion utan är till största delen ateistiskt och i övrigt är buddhismen den största religionen och på denna marknad fanns massor av Buddhastatyer och liknande att köpa.

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

I blå mössa har vi här en förmodligen en “liten kejsare” som sitter på morfar eller farfars axlar. Efter ettbarnspolitikens införande i Kina 1979 har de fyra mor-och farföräldrarna bara ETT barnbarn per barn de själva fick som de kan skämma bort och dessa barn blir ofta extremt omhuldade och omhändertagna och kallas därför “lilla kejsaren” eller “lilla kejsarinnan”. Nu börjar ettbarnspolitiken luckras upp och etniska kinesiska minoriteter (det finns ett 50-tal olika minoriteter) får skaffa två barn och om två kinesiska personer som växt upp som ensambarn gifter sig får de också skaffa två barn. Jag ser faktiskt en stor skillnad mot för fyra år sedan och jag ser nu mycket oftare familjer som har två barn än tidigare!

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

En översiktsbild från en liten trappa som ligger där den speciella avdelningen för guldfiskar finns! Längst bort ser man den enorma avdelningen för fåglar, där det finns papegojor, undulater och kanariefåglar, men även massor av fåglar som är helt okända för mig.

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Här syns en del av avdelningen för guldfiskar som av någon anledning har en särskild plats långt bort från de övriga akvariefiskarna.

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Här provsmakade jag många olika nötter och lyckades t o m växla några ord med mannen och kvinnan som skötte just detta stånd. Jag provade valnötter och även några andra väldigt goda nötter som jag tyvärr inte vet vad de heter! De flesta av dessa nötter och mandlar finns även i varuhusen, men vissa är faktiskt lite dyrare här än i Sverige, förutom jordnötter som är extremt billiga jämfört med Sverige!

En gigantisk diversemarknad med försäljning av husdjur, fritidsprodukter och mycket annat vid Shilihe Bridge i sydöstra Beijing

Sista bilden får bli från en del av marknaden som är under tak och i affärer och marknadsstånd säljs det här mest smycken, halsband, skor, skinnprodukter och liknande.

Learn Chinese with ChinesePod

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.