Tillbaka i Beijing

Igår eftermiddag tog jag tåget till Kastrup för ännu ett besök i Beijng och under tågresan kom det flera SMS om att planet var försenat med olika avgångstider fram och tillbaka. Då var det för sent att välja ett senare tåg men det är bara skönt att vara ute i god tid! Tåget var dessutom lite försenat till Kastrup men det var inga köer någonstans så jag slank igenom säkerhetskontrollen redan före klockan 18 och sedan är det normalt tre timmars väntan till flyget 21.00. De ville göra en manuell kontroll av mitt handbagage för röntgenkontrollen visade att jag hade “för många elektroniska produkter” i väskan och visst, jag hade lagt alla laddare, batterier, kameror mm i samma påse, men efter att de plattat till denna påse och lagt i en separat låda genom röntgenkontrollen så var det givetvis grönt ljus med en önskan om en trevlig resa! Jag är enbart positiv till denna typ av extra kontroller så det gör mig absolut ingenting.

Handlade även lite whisky i taxfreeshoppen och naturligtvis hann jag även med en dansk pölse med en stor öl på samma ställe som vanligt. Det blev lite längre väntan än vanligt för planet gick inte förrän 22.00, dvs en timme försenat. Det finns dock sätt att flyga in denna försening och här valde kaptenen att ta en nordligare rutt än den vanliga och han beräknade att vi bara skulle landa bara cirka 20 minuter försenade i Beijing, vilket stämde bra så vi landade cirka 12.20 och sedan var det bara att gå igenom passkontroll och hämta bagaget. Taxin tillbaka till lägenheten tog sedan drygt en halvtimme och denna chaufför valde en lite annorlunda väg närmare centrum, men kostnaden blev densamma som vanligt, dvs strax under 100 yuan/kronor inklusive motorvägsavgiften.

Underbart att vara tillbaka och mötas av 32 grader och strålande sol men efter uppackning, lite webbsurfande och en tidig middag så somnade jag mycket tidigt.

SK995 har lyft från Kastrup

SK995 har lyft från Kastrup

Min gode vän och tidigare arbetskamrat hönsuppfödaren, hönsdressören, kokboks- och slipssamlaren Göte FlötzénSturkö följde början av flighten via nätet eftersom den normalt sett går spikrakt över Karlskrona och Sturkö, men här valde kaptenen en nordligare rutt för att köra in förseningen och ovan syns en bild Göte mailade till mig medan jag satt i planet väster om Gotland efter en dryg haltimmes flygning (klicka på bilden för en större variant).

En märklig detalj med denna flygning var att det var väldigt få passagerare jämfört med normalt så många kunde sträcka ut sig och sova över fyra sittplatser i mittsektionen. Jag hade två platser till mitt förfogande vid nödutgång och fönster och sov ovanligt gott tre-fyra timmar i följd. Normalt sett är det alltid fullbokat på dessa flygningar, men jag vet inte om de ändrade rutinerna för visumansökningar från Sverige är orsak till detta, för jag tycker det var väldigt konstigt! Nyligen blev det tre gånger dyrare och tar dessutom längre tid att få visum om man flyger på egen hand till Kina. Resebyråerna ordnar dock visum som tidigare och om man bor i de sju sydliga länen i Sverige kan man fortfarande få visum enligt gamla regler och gamla priser om man ansöker om visum personligen på Kinesiska Konsulatet i Göteborg, men för övriga Sverige gäller de nya reglerna.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.