IKEA-besök, Sichuanrestaurang och hagelstorm

Idag bestämde vi oss för att ta en tur till IKEA och handla lite, fast det är inget man normalt sett gör en helg i Beijing för då är det alltid absolut fullt med folk. I restaurangen var det som vanligt totalt överfullt, men jag ville bara ha en iskall öl som jag sedan kunde dricka på gående fot! Det blev mest lite smågrejor vi handlade och jag vet att det var något jag glömde, men det går rätt snabbt till IKEA. Tunnelbanestationen på linje 13 heter Taiyanggong och man går sedan ut genom B-utgången och promenerar norrut på Taiyanggong Middle Street ner till och under den stora vägbron Wangjing Bridge och viker till höger! Det tar dock upp emot en halvtimme att promenera dit, så vill man spara tid är det givetvis bara att ta en taxi från tunnelbanestationen och den kostar garanterat bara minimibeloppet tio kronor ifall taxiföraren kör närmaste vägen.

IKEA i Beijing

Här är det nuvarande IKEA-varuhuset i Beijing. Det ser ut precis som i Sverige och alla möbler har sina vanliga svenska namn! Lite billigare är det också än i Sverige, speciellt i restaurangen där man kan köttbullar, potatismos och lingsylt för 15 kronor. De har även svensk öl och en Norrlands Guld Export kostade 12 kronor, men den var faktiskt inte alls god lika lite som den Stockholm Festival Export som jag köpte i mataffären! Tvivlar faktiskt på att de var importerade från Sverige, eller så är jag nu så van vid den goda kinesiska ölen så jag inte längre gillar den svenska?

Efter IKEA tog vi taxi till en speciell restaurang där jag ätit många gånger tidigare. Det är en Sichuanrestaurang och just det kinesiska köket är det absolut kryddstarkaste. Vi valde som vanligt en fisk som är kokt med olja, böngroddar och massor av röda chilifrukter plus med den typiska röda Sichuanpepparen. Mycket gott som vanligt och med, ris, ett par tallrikar grönsaker och en stor öl gick det på 75 kronor för två personer, vilket är förhållandevis dyrt, men det är en rätt känd restaurang som ligger i centrala staden. Tyvärr hade jag bara den lilla kameran med mig och den ville liksom inte öppna upp slutaren mer än med mycket oregelbunda intervaller.

Vi hörde sedan åskan mullra och att det blev mörkare ute så vi skyndade oss ut och hittade en ledig taxi direkt! Det kan annars vara oerhört svårt att hitta en ledig taxi om det ösregnar, det fick jag lära mig en gång 2008 då vi med bara sex minuters marginal hann fram till tåget som skulle ta oss till Hangzhou.Det dröjde inte många minuter innan det började duggregna och regnet tilltog sedan ordentligt i styrka och följdes sedan av helt enorm hagelstorm som nog varade i tio minter och så stora hagelkorn har aldrig sett i verkligheten tidigare!

Regn- och hagelstorm i Beijing den 11 juni 2011

Inne i taxin tog jag till lite mer handgripliga metoder för att få upp slutaren på kameran och det fungerade efter rätt många försök! Här en bild inifrån taxin där föraren körde med delvis öppna fönster i början av regnandet som det blev lite blött vilket ledde till ordentlig imma på alla rutor! Tyvärr blev det inga bra bilder när jag öppnade rutan och tog bilder på översvämningarna på vägen för det var verkligen flera centimeter hagel och vatten som flöt omkring!

Regn- och hagelstorm i Beijing den 11 juni 2011

Här syns storleken på några av de hagelkorn som fastnade på sidorutan! Det hade nog gjort rejält ont att träffas av dessa på bara armar eller ben ifall vi inte suttit i bilen!

Det var ett kort oväder och det var sedan helt underbart syrerik luft på eftermiddagen och jag tog först en promenad på egen hand och sedan storhandlade vi mjölk, öl och vatten i det närmaste varuhuset! I Beijing dricker man oftast inte färsk mjölk som i Sverige, utan den har betydligt längre hållbarhet, men är mycket god! Tio stora pinnglassar handlade vi också till det fascila priset av fem (5) kronor totalt för tio glassar! Nu är klockan 19.20 och vi ska just äta en enkel nudelmiddag och sen är det förhoppningsvis någon bra film på filmkanalerna i kväll för jag har faktiskt inte sett en enda film sedan jag kom tillbaka!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.