Otroligt varm söndag

Idag var det inget speciellt på programmet mer än att vi skulle bli av med allt återvinningsbart i form av burkar, plastflaskor, glasflaskor och papper och vi går alltid till samma familj som har en liten “återvinningscentral” några hundra meter norrut. Det är inte mycket man får ut ekonomiskt och vi fick exakt 20 kronor för två papperskassar tidningar, två plastkassar plastflaskor och två plastkassar aluminumburkar, men det viktigaste är väl att materialet återvinns? Fast glasflaskor och glasburkar är ingen mening att släpa dit, för det är det som betalas minst för så de sätter jag nog ut tillsammans med soporna i trappan så kan någon i städpersonalen få dessa pengar!

Vi tog sedan en promenad ytterligare norrut till den stora matmarknaden som alltid varit min favoritmarknad. Den var tidigare utomhus men har numera flyttat inomhus och det var ett helt enormt gytter av människor där och handlade på förmiddagen! Jag bara älskar att gå runt där och kolla på allt som finns där trots att försäljarnas enda engelska består i att de kan säga “hello” och jag har aldrig någonsin sett någon västerlänning handla där. Det blev en full vagn med diverse grönsaker och olika frukter och det mesta kostar i princip ingenting med svenska mått mätt, förutom en del exklusiva frukter från södra Kina.

På den gamla utomhusmarknaden kunde det säljas fisk, skor, kött och kläder i en salig blandning, men nu är marknaden uppdelad så att de olika produkterna säljs i olika sektioner och just kläder och skor säljs nu på övervåningen och är inte alls blandade med övrigt.

Interiör från en del av marknaden

En liten bråkdel av fruktmarknaden på denna enorma kinesiska matmarknad

Många kom med cykel eller elmoped till marknaden

Många kom med cykel eller elmoped till marknaden

Ville sen ta en lite längre promenad på egen hand för att testa hur mitt vänsterknä mår, så jag gick en rejäl runda på egen hand några timmar och hamnade bland annat på loppmarknaden i Panjiayuan och den här gången hittade jag faktiskt några försäljare som sålde kinesiska någorlunda äldre vykort. Hade dock alldeles för ont i knäet för att kunna sätta mig ned och kolla (allt som säljs finns på marken och inte på bord som på loppmarknader i Sverige), men jag ska helt klart återkomma!

Det var 34 grader i skuggan och i solen var det säkert över 50 grader, men jag tycker ändå det är absolut ljuvligt att promenera runt i denna värme och handla en flaska iskallt vatten lite här och där längs vägen, 55 centiliter kostar bara 1,50 kronor så jag tycker det är helt meningslöst att ha med mig varma flaskor hemifrån i ryggsäcken!

Resten av dagen var det sedan bara vanliga vardagsaktiviteter och vi kollade bl a på någon ny filmvariant av “Robin Hood” som jag aldrig sett tidigare, tror han heter Russel Crowe som hade huvudrollen, men jag är inte speciellt insatt i namnen på nuvarande kända skådisar i USA.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.