Vastra Bergen cirka 20 km norr om Beijing

I torsdags eftermiddag akte vi buss cirka en timme till Sommarpalatset, Yiheyuan, som ligger med en jattelik park alldeles nedanfor Vastra Bergen. I parken bodde kejsaren under sommarhalvaret (15 april-5 oktober), da det var for varmt inne i Beijings centrala delar. Forutom palatset fanns det mycket annat intressant att titta pa, bl a Langa gangen som ar en oppen 728 meter lang trabyggnad med over 1400 malningar med historiska och mytologiska motiv malade pa vaggar och tak. Halften av parken bestar annars av en konstgjord sjo, Kunmingsjon, i vilken bl a den beromda Marmorbaten ligger fortojd. Det var dock ratt sent pa eftermiddagen sa det blev ett ganska kort besok pa denna intressanta plats.

Darefter blev det taxi till Xiangshanparken alldeles vid foten av Vastra Bergen dar vi checkade in pa Xiang Shan Villa som ar ett konferenshotell i omradet. Helt OK rum med alla bekvamligheter inklusive luftkonditionering for 290 RMB/kronor natten. Pa kvalen blev det en promad i denna lilla forort som har en huvudgata med massor av sma affarer, barer och restauranger som haller oppet mycket sent. Det blev en mycket god middag pa en speciell restaurang som drivs av en kinesisk man och en thailandsk kvinna. Jattegod europeisk mat i form av spagetti med tonfisk blev det for min del.

Fredag formiddag gick vi in i Xiangshanparken som betyder de valdoftande bergens park eller Fragant Hills. Det ar ett dagligt noje for otaliga Beijingbor att ga den langa vagen upp till toppen pa 557 meter (Rokelsekarets topp). Hela parken ar i ovrigt vackert kuperad med sma sjoar, tempel och paviljonger lite har och var. Vi bestamde oss for att ga upp till toppen och det var nastan lika jobbigt som Kinesiska muren, fast det tar inte sa lang tid. Vi tog cirka en och en halv timme pa oss till toppen dar man kunde njuta av utsikten trots att det var lite disigt. Sa anda in till skyskraporna i centrum sag man tyvarr inte. En ordentlig lunch blev det sedan i en av restaurangerna i parken, fast det var ratt sent pa eftermiddagen sa det blev en kombinerad lunch och middag. Fantastiskt omrade att bara strosa runt i och upptacka nya platser och efter promenaden blev det ett par ol pa en annan restaurang samtidigt som vinden borjade komma, vilket gjorde att det blev uthardligt och underbart att bara sitta och kanna vinden efter den varma dagen.

Lordag morgon tankte jag springa en runda, fast det ar svart att hitta stallen att springa dar det ar plant eftersom det antingen gar upp eller ner overallt. Sa i stallet bestamde jag mig for att forsoka ta mig till toppen pa berget sa snart som mojligt. Klockan var bara 06.30 men till ingangen av parken strommade kineser for att vandra mot toppen. Jag sprang lite i borjan men nar det borjade ga uppfor och i trappor var det svart att springa. Maste ocksa hela tiden kryssa forbi vandrande Beijingbor. Helt otroligt vad manga manniskor som vandrar uppfor berget vid denna tidiga tidpunkt! Det skulle vara intressant att veta hur manga tusen manniskor som vandrar har varje dag, mest ar det aldre personer, men aldrarna varierar sakert fran fem ar till 80 ar. Varken under vandringen igar eller idag sag jag en enda vasterlanning utan detta verkar vara ett noje bara for lokalbefolkningen. Det finns valdigt manga alternativa vagar upp till toppen,men jag bara chansade och fick troligen den jobbigaste, men samtidigt snabbaste, vagen upp till toppen. Andra halvan var i princip bara en enda lang ringlande trappa med mycket brant lutning, sa det var inte sa manga som valde detta alternativ. Jag lyckades dock halla tempot ratt bra helt utan vila pa vagen upp och det tog bara 35 minuter att na toppen (fran hotellet). Sen tog det faktiskt nastan exakt lika lang tid ner, fast da via en annan vag som nog var lite langre. Avslutade med lite lopning igen den korta biten till hotellet. Totalt en timme och atta minuter och det var inte utan att jag var ganska torstig. Borde haft en flaska vatten med, alternativt nagra RMB for att kopa dricka pa vagen upp eller pa toppen.

Efter detta checkade vi ut fran hotellet och tog en buss till Beijings Zoo, men det blev bara ett kort besok for att kolla pa de jattepandor som finns dar. Nagra var ute och rorde pa sig i varmen och nagra gick att kolla pa inomhus.

Omradet runt zoo ar ocksa en stor bussterminal sa harifran gar bussar overallt. Vi tog dock en taxi for att kolla pa huvudarenan for OS 2008, The Birds Nest som den kallas. Tyvarr ar hela omradet en byggarbetsplats och inhagnat med bla och grona staket sa det var svart att fa nagat bra foto pa arenan. Bade nya vagar och ny tunnelbanelinje haller pa att byggas till omradet. Taxichaufforen korde dock sa nara det gar att komma i dagslaget, sa vi kunde stiga ut och fa nagra bilder innan vi akte vidare. En annan arena som ar spektakular ar arenan for vattensporter och den ligger alldeles i narheten, men gick bara att se fran huvudvagen sa det var svart att fa ett bra foto. Det ska bli intressant att se Olympiaomradet nar allt ar fardigbyggt innan OS 2008.

Det buddistiska lamatemplet Yong He Gong var verkligen vart ett besok! Det ar inte bara ett tempel utan ett 30-tal tempelbyggnader i olika storlek. Mest imponerande var en byggnad med en 26 meter hog Buddha i tra utskuren ur ett enda trad och sedan forgylld med bladguld. Hela omradet luktade av rokelse eftersom buddhister vallfardar till dessa tempel for att be.

Sen blev det lunch pa en restaurang med Sichuanmat som specialitet. Maten fran Sichuan ar den mest kryddstarka i Kina, men det var helt OK for min del eftersom jag killar stark mat och visst var den verkligen stark! Vi blev bjudna pa denna lunch som bestod av ett antal stora skalar med olika ratter som man pa kinesiskt vis helt enkelt ater tillsammans genom att plocka maten med sina chopsticks fran skalarna. Dock gallde detta ej sjalva huvudratten som var fisk fran Sichuan som kokas i olja tillsammans med speciella kryddor fran Sichuan. Hela fisken skars dessforinnan i skivor och det var faktiskt riktigt gott och starkt atminstone om man som jag holl sig till sjalva kottet av fisken. I ovriga skalar serverades en slags mindre al tillsammans med nudlar (ratt gott faktiskt), en skal med nagot geleliknande som jag faktiskt inte riktigt vet vad det var och en skal med fiskskinn med diverse gronsaker, kryddor och jordnotter (inte sa dar jattegott men helt OK). Sista skalen som kom in var en risblandning som mer var en form av efterratt. Annars ar det ju sa att man inte serverar ris pa finare restauranger, det anses t o m lite ofint att begara att fa ris till maten (vilket man kan fa) for da ar det som om maten inte var tillracklig ifall man maste fylla ut med ris. Till all denna mat drack vi god kinesisk ol. Det var kul och trevligt att fa prova just Sichuanmaten som jag hort talas om ratt mycket tidigare. Mycket gott och lagom kryddstarkt enligt min mening. Innan middagen avslutades forsvann den som skulle bjuda pa middagen diskret ivag for att betala sa att allt ar klart for att lamna restaurangen. Annars ar detta ofta ett problem i Kina, att alla vill betala lunchen och nastan slass om det. Fast har visste jag vad som gallde sedan innan.

Nu ar det sondag formiddag och inatt har det regnat rejalt liksom hela morgonen. Just nu ar det dock upphall och idag blir det mest till att ta det lugnt, men ett besok i en Sports Outlet i narheten ar inplanerat. Det lar forhoppningsvis kunna bli en del inkop dar!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.