Kinesiska mynt är inte så vanliga

Det känns bättre och bättre i vänster knä, men det gör fortfarande för ont för att jag skulle våga testa att springa. Ska köra med de kinesiska Voltarenen och plåsterlapparna en vecka så får jag se hur det känns sen!

Kina är ju till stor del ett “kontantsamhälle” även om det blir vanligare och vanligare att man handlar med kort åtminstone i de större livsmedelsaffärerna och det fungerar precis lika enkelt här som i Sverige. Mitt svenska visakort fungerar lika bra här som i Sverige och jag har även ett kinesiskt visakort som också fungerar utan problem. Enda skillnaden är att de kinesiska pinkoderna är sex siffror medan de svenska är fyra siffror.

Mest använder man sedlar vid kontantbetalning och det finns sedlar från motsvarande 10 öre upp till 100 kronor. Jag återkommer med bilder på sedlarna en annan dag för idag kommer lite information om de kinesiska mynten som ser ut så här (klicka på bilden för en större variant):

Kinesiska mynt - Chinese coins

Det är rätt ovanligt att man använder mynt, åtminstone i Beijing där det fortfarande mest är sedlar som finns ner till motsvarande 10 öre, men det blir vanligare och vanligare med mynt. Längst till höger syns 1 Yuan, eller 1 RMB (ren min bi, vilket betyder folkets pengar) eller 1 CNY som alla uttryck kan användas, men mest vanligt bland kineser är att säga 1 kuai. På 1 Yuan går det 10 jiao (eller mao) och 100 fen. Eftersom den svenska och kinesiska valutan är nästan exakt lika mycket värda kan man säga att 1 Yuan är 1 krona, 1 jiao är 10 öre och 1 fen är 1 öre.

Från vänster på bilden 1 fen (1 öre), 2 fen (2 öre), 5 fen (5 öre), 1 jiao/mao (10 öre), 5 jiao/mao (50 öre) och 1 Yuan/RMB/CNY/kuai (1 krona).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.