De kinesiska sedlarna

Idag vaknade jag inte förrän 06.00 och det måste vara det senaste jag vaknat på länge, skönt att sova ut ordentligt och jag sover mycket mer här än i Sverige, men jag antar det till stor del beror på värmen som är mycket tröttande. Idag på morgonen klockan 08.45 var det semifinal i Copa America mellan Uruguay och Peru och jag har svårt att se att Urugauay inte ska vinna denna turnering nu när storfavoriterna Argentina och Brasilien är utslagna. Det dröjde innan målen kom, men sen var det 2-0 till Uruguay som vann en kassaskåpssäker seger i stort sett utan att ha varit hotade.

Tog sen en promenad till en av affärerna och handlade lite eftersom jag tänkte fixa en pizza på kvällen och den blev helt OK, speciellt nu när jag gjort en blandning som är rätt lik de “pizzakryddor” som finns i Sverige!

Passar också på att visa de olika sedlarna som finns i Kina just nu. Jag skrev ju tidigare att 10-öressedeln är minsta valör men det finns faktiskt ettöressedlar också, fast jag tror det var några år sedan jag fick sådana tillbaka, idag gäller mynten för dessa små valörer i de fall affärerna inte avrundar till närmsta femöring, vilket en del stora affärer börjat göra!

Kinesiska sedlar - Chinese bank notes

I översta raden 1 fen (1 öre), 1 jiao/mao (10 öre) och 5 jiao/mao (50 öre)
I mittenraden 1 yuan (1 krona), 5 yuan (5 kronor) och 10 yuan (10 kronor)
I nedersta raden 20 yuan (20 kronor), 50 yuan (50 kronor) och 100 yuan (100 kronor)

Alla sedlar mellan 1 och 100 yuan ser likadana ut på framsidan med en ung Mao Ze Dong, men blir lite större för varje valör och på baksidan finns olika turistmotiv från Kina. Det lär även finnas 2 yuansedlar, men jag har faktiskt aldrig någonsin sett en sådan.

100 yuan/kronor är alltså högsta valören på sedlar i Kina vilket ibland kan leda till dråpliga situationer på banker när någon ska ta ut pengar för att lämna handpenning t ex vid ett lägenhetsköp. Internetbank fungerar ungefär som i Sverige, men just överföring mellan olika banker är mer problematisk. I Sverige förs ju pengar numera över samma dag mellan banker om man gör det via nätet, men i Kina fungerar det fortfarande inte mellan alla banker utan man måste ibland ta ut kontanter och åka till den andra banken!

Jag minns jag satt på en bank och väntade för något år sedan och var helt fascinerad av skådespelet när en kvinna skulle hämta ut kontanter och den unge banktjänstemannen räknade sedlar i sin maskin i säkert en timme. 100 sedlar à 100 yuan i varje bunt, dvs 10 ooo svenska kronor (eller 1 wan som det heter på kinesiska – kineser räknar i tiotusental istället för tusental som i Sverige, vilket ibland kan vara mycket förvirrande).

Tyvärr räknade jag inte buntarna, men jag skulle gissa det var ett par hundra, dvs ett par miljoner kronor som hon fick med sig i två bärkassar och två av bankens vakter eskorterade henne till hennes bil efteråt. Förmodligen var det en rik dam som investerade i lägenheter och nu hade köpt en ny lägenhet kontant eller skulle betala halva beloppet eftersom det är det man numera måste betala kontant om man äger fler än två lägenheter i Beijing.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.