Strålande solsken hela dagen!

Idag var det “vanliga” Beijingvädret tillbaka med blå himmel och strålande solsken och det var mycket varmt, men jag föredrar dessa dagar framför de med dålig luft och kvav värme! Idag var det säkert minst 35-36 grader, men det är alltid lite vind som svalkar när det är så här klart väder. Det blev två promenader på drygt 45 minuter vardera på morgon och vid lunch och sedan gick vi för att storhandla på Metrovaruhuset som ligger på en kvarts promenadväg.

Metro är ett varuhus där mest restauranger storhandlar, men det finns även möjlighet för vanliga människor att bli medlemmar och handla där (ungefär som på den gamla “Provianten” nere vid Stumholmsbron i Karlskrona där egentligen bara militärer och anställda på varvet fick handla, fast det gick bra att låna medlemskort där och det gör det säkert här också, men jag har faktiskt ett helt eget medlemskort).

Jag hade faktiskt inte varit på Metro sedan i vintras och de hade ändrats en hel del. Jag skulle gissa att de nu har det största utbudet av importerade matvaror och drycker i Beijing, men priserna är löjligt höga, t ex italiensk pasta och pastasåser ligger minst dubbelt i pris mot i Sverige liksom andra enkla matvaror som konserver, kex mm.

Utländska viner har de alltid haft gott om och där ligger nog priserna ungefär i samma nivå som på svenska Systembolaget. Nytt sen sist jag var där var att de hade speciella montrar med Absolut Vodka, Martells Cognac och Chivas Whisky och jag gissar priserna ligger som i Sverige. Förra sommaren fick vi en flaska “Royal Salute 21 Years Old Blended Scotch Whisky” från Chivas som jag såg de hade för 1099 Yuan/kronor, fast då i pappersförpackning och inte i den låda vi fick samma whisky. Den ligger fortfarande i samma låda under kaffebryggaren här och är och förblir nog oöppnad och jag tror jag har sett denna “låda” för kring 1400 kronor hos engelska alkoholhandlare på nätet.

Metro har nu även ett mycket stort utbud av importerade tyska, engelska, holländska och belgiska ölsorter, men priserna ligger på samma nivå som på Systembolaget och i vissa fall t o m högre, så det blev inga inköp av öl på Metro idag! Köpte inte ens några kinesiska öl för det finns bara förpacknngar om 12 eller 24 flaskor/burkar, men det blir faktiskt billigare att köpa dessa styckvis i närmaste livsmedelsbutik så jag antar att restauranger som kanske köper 50 kartonger har någon slags extra mängdrabatt för annars är det rätt meningslöst att handla här!

Jag klarade dock inte av att stanna kvar inne på Metro när vi kom till färskvaru- och frysavdelningarna för där är det verkligen ruggigt kallt. Det finns visserligen blå täckjackor man kan låna, men jag frös så ohyggligt att jag gick ut och satte mig i värmen och väntade i stället!

På kvällen blev det sedan en mycket god Gong Bao Ji Ding med ris som är min favoriträtt och de flesta västerlänningars favoriträtt i Kina!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.