Två långpromenader i den extrema värmen

Idag hade jag åter en söndag helt på egen hand och jag hade egentligen tänkt åka in till centrum och kolla lite på Himmelska Fridens Torg, Beihaiparken och Wangfujing, men det var helt enkelt för varmt för att jag skulle ge mig på sådana utflykter! På torget finns det ju dessutom inte en chans till skugga någonstans och med den extremt heta dagen i samband med cykeltävlingen vid Badaling för en månad sedan i åtanke så stannade jag hemma i stället! Det blev i stället två långpromenader på en timme vardera på för- och eftermiddag med det nya knäskyddet på och det kändes rätt bra faktiskt även om det var ohyggligt varmt just runt vänster knä och svetten forsade och gjorde de långa shortsen genomsura.

I morgon har jag bestämt att jag ska börja springa igen oavsett hur det känns i mitt knä, det får helt enkelt bära eller brista och skulle det senare hända vet jag faktiskt inte vad jag ska göra för jag mår helt enkelt inte bra, varken fysiskt eller psykiskt, om jag inte kan springa varje dag.

Nedan kommer tre bilder från eftermiddagspromenaden.

Biltvätt nära Hongyan Road

Den här “biltvätten” ligger alldeles mitt emot den närmaste affären och det tar väl fem minuter att gå dit. Jag tror faktiskt att en handtvätt bara kostar ett par kronor och mannen och hans hustru som jobbar där har rätt många kunder. Det finns även större biltvättar som i Sverige, men skillnaden är att det är bara manuella tvättar och det kan vara sex-sju personer som samtidigt jobbar med att tvätta bilarna in- och utvändigt på dessa tvättar. Observera de två kvinnornas “huvudbonader” på bilden – det gäller att skydda ansiktet från sol för kvinnor i Kina och parasoller är vanligast, men även ovanstående fungerar!

Reklamlappar är ett dilemma i hela Kina

Denna typ av klisterlappar med reklam och ett telefonnummer är ett dilemma och problem i hela Kina. Kanske inte just dessa på bilden ovan där någon “spammat” en hel reklampelare på fyra sidor med exakt samma lapp. Dessa vita lappar är enkla att ta bort, men värre är de små klisterlapparna som klistras på trottoarer och gångbroar och som i princip är omöjliga att ta bort utan specialverktyg och lösningsmedel. Det är många kineser som med rätta är irriterade på dem som klistrar de mindre lapparna och jag läste förra sommaren om någon i Shanghai som blivit avklädd och en rasande mindre folkmassa klistrat alla hans reklamlappar över hela hans kropp.

Män som spelar kort på gatan i Beijing

Ovanstående är en vanlig syn i Beijing och det är män som sitter och spelar kort eller kinaschack utanför sitt bostadsområde. Deras fruar sitter också i närheten och antingen skvallrar sinsemellan eller håller de på med någon form av handarbete.

Idag var sista dagen av Sim-VM i Shanghai och man kan väl säga att i kväll fick Kina en ny nationalidol. Kinas två största nationalidoler inom idrotten är den 2,30 långe Yao Ming som i veckan meddelade att han avslutat sin basketkarriär efter nio år i NBA i USA och den andre är häcklöparen Liu Xiang som vann OS-Guld på 110 meter häck i Aten 2004, men sen blev skadad när han skulle försvara guldet hemma i Beijing 2008. Nu satsar han hårt på guld i London 2012, men man hör och ser honom inte alls lika mycket på TV nu som för några år sedan.

I kväll fick Kina en ny idol som förmodligen kommer att nå samma stjärnstatus som de tidigare hjältarna och det är den långe och ytterst karismatiske simmaren Sun Yang som efter guld på 800 meter fritt, silver på 400 meter fritt och brons i lagkappen 4 x 200 meter fritt nu slog till med både guld och världsrekord på 1500 meter fritt drygt tio sekunder för andre man. Extremt ovanligt med världsrekord i simning sedan “hajdräkten” försvann efter Sim-VM för två år sedan då det i princip slogs världsrekord i alla grenar. I år var det bara Sun Yang och amerikanen Ryan Lochte på 200 meter fritt som lyckades slå världsrekord!

Förutom de här tre kinesiska superidolerna finns det givetvis även några kvinnor i simhopp och gymnastik (plus självklart Na Li i tennis som vann Franska Öppna) som är superstjärnor, men inte alls på samma nivå och givetvis finns det även bordtennis- och badmintonstjärnor som är superidoler för många kineser, men de här tre jag nämnt står i en klass för sig om man ser till uppmärksamheten i kinesiska medier.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.