Himmelska Fridens Torg och Wangfujing

Började som vanligt med tre varvs löpning och det känns helt OK i mitt knä förutom att det givetvis gör ont, men det var inga problem att sänka tiden ytterligare nästan tre minuter till 21.44. Tror jag kör något annat än tre varv i morgon, för det bli svårt att sänka tiden så här mycket varje dag!

Efter kaffe och frukost  gick jag sen till busshållplatsen där linjerna 29 och 34 går och jag tänkte ta 29:an till Jinsong som idag är närmaste tunnelbanestation (det kommer snart flera betydligt närmre). Just buss 29 är nog den värsta åtminstone i detta område för den är alltid totalt knökfull med folk och jag fick stå längst fram bredvid chauffören medan svetten forsade, för den har ingen luftkonditionering som den härliga 34:an där det alltid brukar finnas sittplatser. Jag stod ut två hållplatser innan jag hoppade av och promenerade resten av vägen! Jag sparade väl tio minuter på att åka två hållplatser, men annars tar det bara knappt en halvtimme att promenera till Jinsong och jag brukar oftast promenera dit och ännu ännu oftare hem när jag använt tunnelbanans linje 10 (taxi kostar annars bara grundbeloppet tio kronor om man föredrar det).

Det är aldrig några problem med platser på tunnelbanan i Jinsong eftersom det är en änd- och startstation, men att sedan byta från linje 10 till linje 1 i Guomao är inte helt problemfritt och det händer att alla inte får plats när tåget kommer. Jag kom dock med, men det var totalt fullt och jag hade den stora kameran i min ryggsäck och fick lyfta upp den i huvudhöjd eftersom vi stod packade som sillar. Det fick till följd att ett av blixtlåsen i ryggsäcken trasslade in sig i en kvinnas hår, men hennes dotter och jag lyckades med gemensamma anstängningar trassla ut håret!

Steg sen av vid Wangfujing som är den mest kända gågatan och det kan väl sägas vara “centrum” av Beijing och alldeles nära ligger även Himmelska Fridens Torg och den nya eleganta gåtatan Qianmen. Det var en oerhört varm dag och att gå på torget är inget jag rekommenderar en sån här varm dag.

Det är rätt hårda säkerhetskontroller när man ska till Himmelska Fridens Torg, men jag tycker det är helt OK. Precis som i tunnelbanan får man sina väskor röntgade och sedan har man en liknande kontroll när man passerar någon av de fyra gångtunnlarna i varje hörn av torget. Det är inga problem för västerlänningar eller vanliga kineser, men kommer man från vissa områden av Kina (det ser man enkelt på utseendet) måste man räkna med hårdare kontroll, visa ID-kortet o s v och det var kanske extra hårt idag eftersom ett tjugotal kineser dödades vid ett isamistiskt bombattentat i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina helgen!

Jag tycker det är helt självklart med dessa hårda kontroller och i Kina kan man inte som i Sverige springa till tramsmyndigheter som Diskrimineringsombudsmannen och få 40-60000 kronor i kompensation för att man blivit “kränkt“. Självklart ska man ha dessa hårda kontroller och jag tycker kinesiska polisen gör helt rätt! Om något land skulle få för sig att nordbor är farliga extremister med tanke på terrorattentaten i Norge skulle jag med glädje acceptera att bli kollad extra noga, det spelar mig absolut ingen roll alls.

Politiskt Inkorrekt - Ocensurerade svenska nyheter på internet

Nedan kommer några kommenterade bilder från dagen! (Klicka på varje bild för att se en större variant).

Uppställning på morgonen

Uppställningar som på detta av personalen utanför restauranger, frisörsalonger, mäklarkontor och liknande ser jag varje dag både på morgonen och innan kvällspasset på just restaurangen! Dock har jag aldrig sett något som på bilden ovan där mannen näst längst till höger fick göra tiotalet armhävningar under en av de två “chefernas” vrålande, ungefär som militiärisk disciplin! Tyvärr var jag några tiondelar för sent ute när jag tog bilden för han har här just avslutat sina armhävningar och är på väg att resa sig upp! Antagligen var det någon uppgift han utfört mindre bra igår som ledde till dessa armhävningar! Annars kan man ofta se på dessa uppställningar att personalen har någon form av morgongymnastik tillsammans, speciellt bland frisörerna i närheten!

Leverans från McDonalds med lådan på ryggen!

Här slet jag också upp kameran lite hastigt när jag var nästan framme vid Jinsong och fick med McDonaldsleveransen till vänster som körs ut med elmopeder och med en stor värmelåda på ryggen! Har ju nämnt dessa leveranser i några inlägg tidigare och jag han precis få med killen när han susade in genom grindarna till ett bostadsområde!

På lördag spelar Milan mot Inter i italienska Supercoppafinalen i Beijing


På lördag spelar Milan mot Inter i italienska Supercoppafinalen i Beijing, men den enda äkta supportern med en Milantröja var denna unga tjej som satt en bit ifrån St Josephs Cathedral på Wangfujing! Det var än äldre modell på tröjan med annan reklam än dagens och med “3 Maldini” på ryggen! Jag hade ett tag funderingar på att gå och kolla på matchen, men alla billiga biljetter var tydligen uppköpta i förväg och priserna varierade från 800 – 1200 kronor som lägst på nätet och så intresserad är jag inte, däremot kommer jag att kolla matchen i direktsändning på CCTV 5 som är den kinesiska sportkanalen och som även har en speciell fotbollskanal som sänder det mesta från Europas stora ligor i direktsändning.

Bröllopsfotografer i Beijing

Bröllopsfotograf är nog ett lönande yrke i Beijing för jag ser dem överallt, framförallt i de stora parkerna, men även som här framför katedralen på Wangfujing, där har jag t o m sett ett tiotal fotograferingar igång samtidigt förra sommaren! För någon vecka sedan såg jag t o m en sådan fotografering i vårt bostadsområde och där finns många fina bakgrunder med vattenfall och liknande, men det var faktiskt första gången jag såg det!

Himmelska Fridens Torg

Här utanför ingången till Förbjudna Staden där Mao Ze Dongs porträtt hänger ska alla bli fotograferade

Fotografering på Himmelska Fridens Torg

Även ute på det gigantiska torget är det givetvis populärt att fotografera med Mao och Förbjudna Staden i bakgrunden! Här finns även de “professionella” fotograferna som mannen till vänster som tar en bild och skriver ut som du får i fyra exemplar för bara 15 Yuan/kronor och det tycker jag är extremt billigt!

I wear what I want

Såna här tröjor med engelsk text eller både engelsk och kinesisk text har blivit populära senaste året och jag såg många sådana under dagen! På den gröna tröjan står det “I wear what I want“, dvs ungefär “Jag klär mig som jag själv vill“, och det är verkligen något som jag gillar med det kinesiska samhället, dvs att kvinnor är helt jämställda med männen och det sa Mao Ze Dong redan den 1 oktober 1949 när han utropade Folkrepubliken Kina på Himmelska Frieden Torg, men sen är jag också självklart medveten om att det inte fungerar helt så på landsbygden i alla delar av Kina, men Kina är lika stort som Europa och med snart en och en halv miljard invånare går utvecklingen olika fort i olika delar av landet!

Så fungerade det ju i Sverige också att män och kvinnor var lika värda fram tills för tiotalet år sedan, men det håller nu tyvärr på att ändras hundratals år tillbaka i tiden, tack vare, eller på grund av, våra totalt ansvarslösa sjuklöverpolitiker!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.