Tre timmars långpromenad och lite oväntat besök

Longtanparken (Drakparken) ligger på cirka en halvtimmes promenad härifrån och är något av min favoritpark i Beijing, kanske mest för att den ligger närmast? Om man undantar den stora Beihaiparken inne i centrum (som också har en stor sjö) så är  Longtanparken lite annorlunda eftersom det är väldigt mycket vatten där. En del av de andra parkerna i centrum saknar i princip helt konstgjorda sjöar (alla sjöar och kanaler i Beijing är konstgjorda utgrävningar).

Jag tänkte det skulle bli en rejäl långpromenad idag, så jag tog inte närmaste vägen utan det tog väl en knapp timme att gå till Longtan och sen var det vara att lösa inträdet på 2 Yuan(kronor). Gick sedan någon timme inne i själva parken, men det är inte mitt på dagen man ska gå dit utan tidigt på morgonen när parken öppnar klockan 06.00. Förra sommaren sprang jag dit några gånger och sedan runt i parken ett varv och tillbaka och då är det ett helt enormt folkliv med dans, pingpong, badminton, operasång, drakflygning, kalligrafiskrivning med vatten på gångvägarna men även enstaka och udda galningar som jag som springer eller joggar runt inne i parken! Nu så här strax efter lunch är det rätt tomt på folk om man jämför med på morgonen då det kryllar med folk överallt!

Jag ska ta lite fler bilder när det är mycket folk i parken, men nedan kommer några från idag till att börja med!

Vacker vy från Longtanparken

En vacker vy från Longtanparken och det är nästan exakt samma vinkel som en bild jag lagt upp på Google Earth fast den bilden är faktiskt ännu bättre!

Flicka som fotograferar mormor och morfar i Longtanparken

En vanlig vy överallt i Beijing, det är oftast mormor och morfar (eller farmor och farfar) som tar hand om sitt barnbarn på dagarna innan de börjar skolan. Fast nu börjar det faktiskt bli mycket vanligare med familjer som har två barn, jag kan se en enorm skillnad bara på fyra år!

Slutade gråta när hon såg utlänningen

Den här lilla tjejen var ordentligt ledsen och upprörd över något, men slutade omedelbart att gråta när hon fick syn på den konstige utlänningen!

No skidding of the wheels

Man ser ofta roliga felöversättningar på kinesiska skyltar, men ovanstående var faktiskt första gången jag inte förstod någonting alls! Vad sjutton betyder “No skidding of the wheels“? Jag har frågat några kineser som håller med om att det är en usel översättning och den kinesiska texten betyder tydligen att man inte får åka rollerblades eller skateboard i parken!

Lotusen börjar blomma i Longtanparken

Något som är oerhört vackert i kinesiska parker med vatten är när lotusblommorna slår ut och det är precis i början av säsongen nu, men det var rätt enstaka blommor som slagit ut idag! Får väl ta en tur in till Beihaiparken någon av de närmaste dagarna för där är det helt enormt att se dessa blommor när de slår ut!

Lotusen börjar blomma i Longtanparken

Ännu en vacker vy med lotusbladen som snart får sällskap av vackra lila blommor!

Sent på eftermiddagen fick jag reda på att en släkting från södra Kina som ska flytta till Beijing med sin lilla dotter nästa vecka skulle komma på besök så det var bara att hasta iväg till affären och handla lite! Jag fixade till lite fläskfilé med potatismos plus ett par olika sallader och bröd och det smakande helt OK! Vi gick sen och kollade på lägenheten som de hyrt och som ligger i princip alldeles bredvid, skulle gissa det tar fem minuter att gå dit. Den ligger i ett helt nybyggt område som vi kan se från balkongen i köket och det var en oerhört fräsch och fin lägenhet och hyran är i princip gratis om man jämför med svenska hyrespriser. Lägenheten låg på 15:e våningen, men egentligen är det 13:e våningen, för siffran fyra (4) är ett otursnummer i Kina så man hoppar helt enkelt över våning 4,  14 och 24 i vissa nybyggda hus! Det är inte så i vårt bostadsområde, men jag har sett samma sak flera gången i andra områden, bl a när vi besökt våra finsk/kinesiska vänner i Sanlitunområdet.

Skönt också att få en sen kvällspromenad i värmen och det var ett enormt folkliv med män som satt och spelade kort i mörkret och kvinnor som satt och skvallrade!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.