Fyrverkerier klockan 05.00 på morgonen!

I bostadsområdet i väster bor det många från en annan provins i Kina och de har sina egna traditioner och jag har skrivit om det tidigare flera gånger. När någon dör så hedras han eller hon med ibland enorma festligheter och fyrverkerier. För ett par år sedan var det förmodligen någon väldigt betydelsefull person som avlidit och då var det busslaster med folk som kom dit och de hade byggt upp en scen och hade olika artistframträdanden som jag faktiskt följde från balkongen långt fram på natten och ibland riktigt njöt av, för kinesisk musik är ibland fantastiskt bra!

Igår märkte jag att det var diverse fyrverkerier i området på dagen och kvällen och jag anade vad som skulle komma! Det regnade rätt friskt denna natt också och var behaglig temperatur så luftkonditioneringen var avslagen och balkongdörrarna öppna (förutom myggnäten). Jag satt tyvärr en timme på balkongen igår kväll i mörkret och trots att jag hade långbyxor och långärmad tröja fick jag några enorma myggbett och höger fotknöl är inte vacker att se just nu! Problemet med myggorna, eller “mosquitos” i Kina är att de är så små att de knappt syns, ungefär som knott i Sverige.

Jag tror faktiskt det var exakt klockan 05.00 som vi vaknade av ett gigantiskt fyrverkeri från bostadsområdet bredvid (för att hedra den avlidne) och för min del gick jag ut på balkongen och satte mig i stolen och kollade på skådespelet. Hade något liknande hänt i Sverige hade det väl blivit klagomål och tidningsartiklar i massor om denna typ av helt oviktiga nyheter, men här är det helt normalt och jag tycker bara det är kul och det stör mig inte ett ögonblick!

Annars var det nästan som en sommarmorgon i Sverige idag med molnformationer som man nästan aldrig ser i Beijing och senare på dagen blev himlen helt blå och inte ens ett spår av någon smog eller luftföroreningar! Det är skönt med såna här dagar, även om det är otroligt varmt, och det blir naturligtvis fler och fler såna dagar för varje år eftersom luften blir bättre och bättre! Det är ungefär som i USA på 1970- 0ch 1980-talen med sin “smog” i t ex Los Angeles och New York som de sen kom tillrätta med och detsamma håller på att hända i Kina.

Blå himmel i Beijing

Gick och handlade vid 13-tiden och tog då denna bild från söder mot huvudingången till området. Fontänerna i mitten är avstängda några timmar mitt på dagen när det är som varmast, men man kan se en underbar blå himmel och en av byggnaderna i det nya bostadsområdet mitt emot.

Matning av fåglar i Beijing

När det blir bröd över så brukar jag ge det till fåglarna som bor i bostadsområdet och här ser vi en av de lite ovanliga vita ankorna. Det brukar vara en hel sådan grupp vita ankor vid västra ingången, men de var inte där idag så det var denna anka och änder som fick vårt överblivna bröd idag!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.