För första gången stod jag i kön för att köpa ägg!

Fattiga riddare och Rika riddare har jag gjort många hundra gånger tidigare med gammalt bröd och skillnaden är att man bara använder mjölk i fattiga riddare, men ägg och mjölk i rika riddare och jag brukar även lägga till lite ost ibland.

Jag såg dock den underbara gamla filmen “Moonstruck” med Cher och Nicolas CageHBO igår och såg en ny variant jag aldrig provat tidigare där man gröper ur brödskivan och sedan helt enkelt steker ett ägg inuti brödskivan!

Jag gröpte nog ut lite för lite för det svämmade över av äggvita, men för att vara allra första försöket är jag riktigt nöjd! Dessutom smakade det riktigt gott också! Dock har det japanska varuhuset vid Jinsongs tunnelbanestation betydligt tjockare brödskivor så det blir nog till att prova med dessa nästa gång! Precis som i Sverige så är det färdigskurna brödet även i Beijing skivat i alldelses för tunna skivor.

Det är väl OK om det gäller vitt bröd för rostning, då är det perfekt, men hur exempelvis Gylles hemma i Karlskrona skrivar sina grova Ankarlimpor i så tunna skivor att de är omöjliga att bre smör på har alltid varit en gåta för mig!

Vad kallas denna typ av riddare?

Ingen höjdare precis, men helt OK för första försöket tycker jag!

Ägg är något som används otroligt mycket i kinesisk matlagning, både här i Beijing och längre söderut! Idag hade vi bara två ägg kvar så jag stod faktiskt i “äggkön” för första gången någonsin och det är något rätt vanligt i kinesiska affärer! Jag har sett 40-50 personer stå i kö för att handla ny och fräscha ägg som just kommit och det är vissa dagar i veckan detta förekommer!

Det finns inga kineser som köper 6-pack, 12-pack eller 18-pack som i Sverige utan här är det påsar med kanske 30 ägg i varje och det tar lång tid i kön för många handlar många påsar och sen ska man bort till vägning och prissättning av äggen, men där är det i regel ingen kö! Vi har tidigare köpt mest färdigförpackade ägg som i Sverige, men det är faktiskt rejält mycket billigare att handla ägg i lösvikt på detta sätt och dessutom mycket godare ägg, så jag förstår faktiskt varför folk köar!

I äggkön på Yonghui Supermarket

Det var bara cirka tio personer före mig i kön idag, men det tar rätt lång tid eftersom alla handlar så otroligt många ägg! Jag sa stopp vid 18 ägg i min påse och de kostade knappt tio kronor. Skylten med priset på bilden betyder att äggen kostar 4,59 Yuan/Kronor per “Jin“, vilket översatt är exakt 0,5 kilo, dvs 9,18 kronor för ett kilo.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.