Idag är det Folkrepubliken Kinas nationaldag

Idag är det exakt 62 år sedan Mao Zedong utropade Folkrepubliken Kina från ett podium med utsikt över Himmelska Fridens Torg. Detta podium finns faktiskt att beskåda på Militärmuseum, som bara ligger några tunnebanestationer väster om torget.

Det var en del fyrverkerier på morgonen, men i övrigt har det varit lugnt och det enda ovanliga jag sett är att många människor klätt sig lite elegantare än vanligt och förmodligen var på väg till något nationaldagsfirande som säkert finns på t ex Himmelska Fridens Torg och i de större parkerna.

För vår del stannade vi hemma för det mesta, men jag följde även med och träffade den ytterst trevlige och rätt unge mannen från Guangxiprovinsen som hyr den “gamla lägenheten”. Han har nu flyttat till Beijing eftersom han “tröttnat på det tråkiga livet i Guangxi” och vad jag förstår behöver han inte tänka på att jobba utan kan göra precis vad han vill i Beijing och han betalade ett års hyra i förskott redan innan han flyttade hit (fast så gör man faktiskt ofta i Kina). Han hade även med sig några presenter i form av lokala läckerheter från Guangxi som ska bli intressanta att prova framöver!

Han har läst en universitetsexamen i Auckland i Nya Zeeland så han pratar bra engelska och han skrattade gott åt min tidigare kommentar angående varför jag trodde han behövde så enormt stor säng (fast den kommentaren har jag inte skrivit i bloggen). Han hade även varit på IKEA och handlat och slängt ut en del gammal, så nu såg inte soffgrupp och säng lika gigantiska ut längre! Fast stackars de som körde dit möblerna för de gick inte in i hissarna utan de måste bära möblerna i trapporna 18 våningar upp!

Idag blir det tre vardagsbilder enligt nedan!

Är detta plexiglas?

“Bosse H” har tidigare haft en fråga i en kommentar angående de runda panoramafönsterna i byggnad A04 (klicka för större bild) och undrat ifall det är plexiglas, men jag vet faktiskt inte? Dessa fönster finns främst i de två södra byggnaderna, men även en del etagelägenheter i de andra byggnaderna har liknande rundade fönster. Jag ska se om jag kan ta reda på vilken typ av glas det är!

En vanlig syn i Beijing

Det här är en vanlig syn i Beijing vår, sommar och höst med en familj som susar fram på en skoter. Dock inte lika extremt vanligt som i Shantou i södra Kina där vi var i vintras och som jag visat på bild tidigare. Ibland kunde man där ibland se upp till fem personer på samma skoter. I Beijing är dock bilar betydligt vanligare än i Shantou som lär vara Kinas skotertätatste stad och varje familj har i regel två skotrar, men där är det mer subtropiskt klimat och inga problem att köra året runt. I Beijing är det alldeles för kallt under vintermånaderna.

Klänningsaffären

Jag hade ju en bild på klänningsaffären för några dagar sedan, men då var det dagsljus så det blev många speglingar. Idag när jag återvände hem i skymningen slog de precis på ljuset i skyltfönstret och denna bild blev betydligt bättre! Klicka på bilden för att se den lite större – Visst är det lite svenskt 1960-tal över dessa klänningar?


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.