Många sevärdheter på en dag omkring Yanqing

Det var tidig uppstigning som gällde idag och jag steg upp vid sex, fixade kaffe och tog en dusch! Det var lite omväxlande för varmt och för kallt under natten men det var p g a att jag valt fel klädsel. Vi åt frukost på hotellet och det en typisk kinesisk frukost med olika ångkokta bröd med olika grönsaker och även lite torkade köttbitar plus givetvis olika soppor. Vi fick även ägg blandat med ris.

Det går att klicka på bilderna för att se en större variant!

Här finns hotellets reception och matsal

Innanför väggarna finns här hotellets reception och matsal

Sen bar det av för en tvåtimmars tur, men efter en stund stannade vi på något som kallas”Flower Land” som är ett stort område där det odlas blommor. Det blev en halvtimmes besök som var mycket väl värt tiden och det fanns även ett annat område lite längre bort där man odlade en annan typ av blommor, men där stannade vi inte.

Flowerland strax utanför Yanqing

En liten del av Flowerland strax utanför Yanqing

Sen var det dags att köra upp i bergslandskapet på ringliga serpentinvägar upp och ner och det gick verkligen undan. Det finns vägräcken av betong och vajrar på olika ställen, men mest är det vitmålade träd som fungerar som vägräcken och en del av de nyplanterade var så smala att jag lätt skulle knäckt dem med foten. Dessa träd står kanske med en meters mellanrum, men det är för det mesta inga raviner bilar och busssar kan störta ut över, men det är rejäla fall. Ibland saknades dessutom helt skydd och vägen är rätt smal, men vår chaufför har väl kört här ofta, han låg mest i motsatta körriktningsfältet och avvaktade rätt tillfälle för omkörning. Det var en alldeles för snabb och lite obehaglig färd för att man skulle hinna njuta av de helt underbara röda höstlöven på någon växt som överallt slingrade sig nedför bergen på bergssidan av vägen! Jag såg massor av bilar som stannade för att de som åkte skulle kunna gå ut och fotografera, själv provade jag bara några bilder inifrån bussen men de gör inte den fantastiska vyn rättvisa.

Sen var det dags för sevärdheten Yanqing Silicified Wood National Geopark som är en nationell turistattraktion i Kina. Den går ut på att ta vara på vatten på ett ekologiskt sätt, men det var faktiskt ingen direkt höjdare och knappast värt att åka så långt för.

Yanqing Silicified Wood National Geopark

Yanqing Silicified Wood National Geopark

Alldeles i närheten ligger dock Black River Wulong Canyon landscape som var betydligt mer intressant och som är en typ av canyon som gröpts ut av vatten. De hade en lång promenadslinga byggd i trä som gick upp och ned, men tyvärr kunde man inte gå ut vid den normala utgången efter avslutad vandring, så vi vände när vi sett det mesta. Imponerande att de två äldre männen som är med klarade att gå så mycket upp och ned, men äldre kineser i allmänhet tränar rätt regelbundet i sina motionsparker och på andra sätt. Nedan kommer tre okommenterade bilder från Black River Wulong Canyon landscape!

Black River Wulong Canyon landscape

Black River Wulong Canyon landscape

Black River Wulong Canyon landscape

Efter lunch på en lokal restaurang i närheten var det sedan dags för ett besök i “gamla stan” i en liten stad som ligger strax utanför Yanqing och det är alltid intressant att gå i sådan gammal miljö och se folklivet och alla gamla affärer plus alla försäljare på gatorna. Där är det inget krimskrams som i Stockholm utan bara mat, grönsaker och frukt hos gatuförsäljarna. Såg också en fantastiskt fin kyrka som verkade rätt nybyggd, men tyvärr blev åtta bilder just i detta sammanhang nästan helt mörka och jag har faktiskt ingen aning om varför. Tre okommenterade bilder kommer nedan!

Gamla stan i en liten stad nära Yanqing

Gamla stan i en liten stad nära Yanqing

Gamla stan i en liten stad nära Yanqing

Eftersom ett intressant frivilligprojekt pågår i närheten passade vi på att besöka ett odlingsfält dit människor själva kan komma och gräva upp sina potatis, plocka sin sallad o s v. De som sköter proljektet gräver dock även själva upp potatis och lägger i säckar så kan man hämta en färdig säck om man inte vill gräva själv och sedan få den vägd i ”receptionen” och betala! Det var någon ny slags potatis just på detta fält som har en smak av jordnötter och i utseende liknade den mest sötpotatis. Jag pratade med en av tjejerna som jobbar där och hon pratade alldeles utmärkt engelska och hon berättade att alla som jobbar där gör det helt frivilligt och utan betalning.

Gräv upp din egen potatis

Här kör traktorn och gräver upp potatis som sedan läggs i säckar av personalen. På andra områden kan man själv gräva upp sin potatis med lånade spadar.

Det var en mycket sen lunch och sen blev det en tidig middag eftersom vi kom fram lite före beställd tid. Det blev en kvart över till att besöka ett närliggande ”hotell” som var av typ enklare svenskt vandrarhem. Det kostade 13 kronor natten att bo där om man kunde stå ut att bo med upp till sju andra. Ville man ha ett “enkelrum” (som har tre sängar) kostar det 60 kronor natten, fast egentligen är det inriktat på att hyra ut åtminstone månadsvis!

Sen var det dags för middagen och trots den sena och myckt stora lunchen blev det åter ett tjugotal rätter. Det gick att trycka ned lite och det mesta smakade gott. Trots att det är så många rätter med både mat och dryck, och någon (inte jag), beställde t o m en flaska kinseisk starkvara (som han sen tog med hem), men trots det kostade det mindre än 50 yuan/kronor per person. Roligast att se var mannen som skötte de koleldade grillarna och bar in dessa till alla borden. Fick tyvärr inga bilder på honom för han for omkring som en skottspole för att sköta glöda, kolla så maten i grytan kokade, bära in de glödheta grytorna till varje bord och sist sprang han och bar ämbar med vatten, men vart han tog vägen med dem såg jag inte för han var för snabb!

Middag

Några av rätterna står redan på bordet och den koleldade grytan glöder i mitten och snart kommer mannen med den kokheta grytan med mat för att placera ovanför kolen. Det var en lokal specialitet just för denna del av Yanqing som bl a innehöll sju olika sorters dofu och det smakade mycket gott!

Det blev en lång middag och sedan var det en bit att köra till hotellet och efter det var det tidig sömn som gällde. I morgon ska vi ha en ny buss och chaufför så vi får se vad som händer då!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.