Dags att hämta passet på huvudpolisstationen

Idag var det dags att åter åka till huvudpolisstationen på Andingmen Street vid Lamatemplet och hämta mitt pass som nu fått en ny klisterlapp med ytterligare ett års “Residence Permit For Foreigners”. Det kostade liksom förra året 400 yuan/kronor och innebär att jag inte behöver söka visum i Sverige utan kan åka till Kina och stanna hur länge jag vill under ett år.

Jag tror aldrig jag sett så många människor med munskydd som idag, men det berodde varken på dålig luft eller att de var sjuka utan på att det blåste riktigt kyliga vindar idag så Fjällrävenjackan från igår kom mycket väl till pass.

Dessförinnan hade jag stannat till vid Silk Market för att kolla lite och passade även på att äta på närliggande McDonalds och Big Mc & Co gick på 17,50 yuan/kronor. Det är faktiskt billigare än tidigare trots att matpriserna i Beijing stiger rätt ordenligt hela tiden. På Silk Market letade jag mest efter en ytterst intelligent och trevlig tjej som brukade sälja jeans, men jag hittade henne inte på det vanliga stället, men uppe på andra våningen kände hon direkt igen mig och ropade. Nu säljer hon i stället barnkläder och vi fick en lång och rolig pratstund som alltid! Ska jag handla barnkläder blir det helt klart från henne även om hon inte riktigt gav de “rätta” priserna, men det var en marginell skillnad och mig gör det inget om jag betalar fem eller tio kronor för mycket.

World Trade Center

Dagens bild är tagen just utanför Silk Markets huvudingång och visar till vänster Beijings högsta byggnad World Trade Center och till höger ligger en annan skyskrapa vid Guomao. I mitten ett hus med gallerior och här ligger även det McDonalds jag åt lunch på och det finns även nedgång till tunnelbanan där, precis som i Silk Markets bottenvåning. När det blåser så mycket som idag blir det alltid fantastiskt klar luft i Beijing!

Efter polisstationen tog vi tunnelbanans linje 5 tillbaka till Tiantandongmen, där två av de andra marknadsvaruhusen Hongqiao ligger. Jag ville bara ta en snabbtitt om Lisa och Sharon var kvar på andra våningen och fortfarande kör med “riktiga” priser från början och det gör de så jag kommer nog att handla en del där, bl a Dieseljeans som kostar 80-90 kronor. Jag brukar faktiskt betala 100 kronor annars hos en annan försäljare, för hon har sin “affär” precis innanför trapphuset så det är enkelt att gå ut och prova passformen, annars är det lite svårt att prova just byxor för det finns inga “provrum”.

Jag brukar ta buss 34 tillbaka från Hongqiao, men det fungerar även med buss 674 och den kom först. Då var klockan runt fem på eftermiddagen och rusningstrafiken börjar i Beijing. Grymt mycket folk på bussen och trafikstockningar vid varje trafikljus. Bussen stannar precis utanför min favoritrestaurang där de har en Beijingsk nudelspecialitet så det passade bra att inmundiga en ovanligt tidig middag där. Första gången jag åt där i augusti 2007 kostade det åtta kronor, men nu är priset uppe i 19 kronor för en stor skål. Det är fantastiskt gott och påminner väl mest om köttfärssås och spagetti om man ska ta en svensk jämförelse.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.