Det vanliga besöket på lokala polisstationen

Inom 24 timmar ska man som utlänning infinna sig på den lokala polisstationen såvida man inte bor på hotell och jag vet egentligen inte om det gäller när man har “Permanent Residence” som jag har, men eftersom det snart är dags att förnya detta var det säkrast att göra det. Brukar ta maximalt en kvart eftersom jag gjort det snart tiotalet gånger och poliskvinnan fixar det direkt, men idag var det lite annorlunda.

Det är en rätt stor polisstation med många avdelningar, men idag var den vanliga kvinnan ledig på den avdelningen och den sköttes av, om jag fattade det rätt, stationschefen och en annan äldre polis som aldrig fyllt i ett sådant tillstånd tidigare (det är inte många utlänningar som bor just i denna del av Beijing). Det tog nog cirka en timme och det var mycket de hade problem med att få ihop innan utskriften var färdig och de fick t o m ringa kvinnan som normalt sköter detta, men jag fick min utskrift och röda stämpel.

Det är en bra bits promenad till polisstationen och på vägen tillbaka tog vi en annan väg och genade genom “The Riverside East Garden” som är ett lite nyare bostadsområde, men med betydligt högre hus än där vi bor i “The Riverside Central Garden” som är någon slags mittpunkt i det gigantiska “The Riverside” som sträcker sig flera kilometer mellan tredje och fjärde ringvägen. Många nybyggda hus där plus hus som var under uppförande och det rör sig säkert om tusentals nya lägenheter bara i detta område. Det var en del spekulanter på plats och kollade efter lägenheter, men priserna ligger på “fem wan” per kvadratmeter och eftersom kineser räknar i tiotusental och inte tusental blir det 50000 yuan per kvadratmeter, dvs en normallägenhet på 100 kvadratmeter kostar fem miljoner yuan, vilket motsvarar ungefär fem och en halv miljon svenska kronor till dagens valutakurs.

Vi kom sen till min favoritrestaurang där vi inmundigade underbara nudlar med grönsaker och köttsås. Helt fullsatt när vi kom dit så vi fick vänta några minuter på att få komma in, men det var lika gott som vanligt även om jag tycker portionerna blivit mindre och dyrare under de fem år jag ätit där, men fullt tillräckligt för att bli mer än mätt!

Klicka på varje bild för att se en större variant!

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

De här byggkranarna syns från södra balkongen liksom det spektakulära huset till vänster som ligger alldeles vid fjärde ringvägen. Det är ett enormt område som nu kommer att bebyggas med större byggnader änd de småaffärer och bostäder som låg där tidigare.

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

Ännu en bild på det nya området som håller på att växa fram

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

En bild inifrån “The Riverside East Garden” där vi genade på vägen tillbaka. Hade faktiskt aldrig varit inne i området tidigare, men det var fint med många grönytor och konstgjorda sjöar, men alldeles för höga hus och för många människor som bor där jämfört med vårt boende i “The Riverside Central Garden”.

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

Bild mot norra ingången till “The Riverside East Garden” som bl a visar några av de nya skyskrapor som är på väg upp och vill man ha en lägenhet där är det bara att hosta upp åtminstone motsvarande fem miljoner svenska kronor, fast å andra sidan existerar inga direkta hyreskostader (avgifter) för bostadsrätter som i Sverige utan man betalar bara el, gas, vatten och en minimal serviceavgift till de som sköter området. Alldeles till höger om bilden var stället där jag kunde slagit ihjäl mig själv när jag föll under en iskall löprunda tidigt en morgon i december 2008 och skadade mig riktigt ordentligt.

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

Interiör från “nudelrestaurangen” som även har annan mat, men de flesta äter specialrätten Beijingnudlar kanske med lite komplement. Här har vi två män som hade med sig några liter Coca-Cola plus en halvliter 56-procentig sprit som de inmundigade tillsammans med maten! Det är helt normalt och helt OK att man har med sig egen dryck på alla restauranger i Kina och sen att det står “Rökning förbjuden” på skyltar överallt är det ingen som bryr sig om och jag har aldrig sett någon i personalen säga till någon som röker! Fast de flesta respekterar faktiskt rökförbuden även om det just idag var ett undantag.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.