Hongqiao Pearl Market och Silk Street Market

Tisdag 18 november 2008
Började med att jobba några timmar vid datorerna och tog sedan en promenad längs Hongyan Road för att kolla lite på ett stort bostadsområde som byggs i kvarteret bredvid. Det är ett jätteområde som bebyggs i etapper och just nu är de första husen med lägenheter klara. Dessa hus kommer att ligga ut mot gatorna i åt två håll och husen är cirka tio våningar höga och byggs i en vacker stil. Det är inga lägenheter som de flesta kineser kommer att ha råd att köpa för den minsta lägenheten är på 175 m² och den största på 560 m²! Det lite ovanliga med detta stora bostadsområde är att man inne i området bygger villor i två olika stilar samt att man kommer att anlägga en park med en stor sjö. Det är jättevillor på 350-800 m² respektive 480-820 m² och priset per kvadratmeter låg åtminstone för några månader sedan på 26 000 Yuan, men är antgligen något lägre nu. Dock innebär det fortfarande att t o m den minsta lägenheten på 175 m² kostar åtminstone tre miljoner Yuan (något mer i svenska kronor). Det ska bli intressant att följa utvecklingen i detta område.


Bild från Hongyan Road där det första huset med lägenheten nu står helt klart


Här ser man några av villorna som är under byggnation. Det är inga småvillor precis, utan det fyra plan som gäller och storlekar mellan 350 och 820 m².

Efter den korta promenaden hoppade jag på buss 34 som stannar precis utanför Hongqiao Market vid östra ingången till Tiantan (Himmelens Tempel). Först tog jag dock en titt i den speciella leksaksmarknad som ligger i gränden söder om Hongqiao. Det är ett varuhus specialiserat på leksaker och på hela första planet finns enbart spel- och leksaksförsäljning. Det gäller i regel samma som på andra marknader att man måste pruta rejält om man är intresserad av något, fast det finns även handlare som har fast pris på sina varor. Jag kollade dock mest runt denna gång för att kolla på utbudet. Det blir nog annars en del inköp av julklappar på denna marknad innan jag åker hem. Det finns även tre plan ytterligare i detta varuhus, bl a ett med försäljning av kontorsvaror, porslin och diverse kinesiska souvenirer. Kan bara nämna som ett exempel att här har man fast pris på vackra kinesiska temuggar som kostar 10 kronor styck och exakt samma muggar finns på Hongqiao och jag har sett dem prissatta till 280 kronor, så det är här finns det ju rejäl prutmån om man vill köpa dem på Hongqiao. En rätt stor skillnad mot de andra marknaderna är att på leksaksmarknaden är det inte så många försäljare som pratar engelska så det kan vara lite svårare med kommunikationen.


Leksaksvaruhuset Toys Center ligger i den lilla gränden vid södra ingången till Hongqiao Pearl Market

Tog sedan en tur runt på de olika våningarna i Hongqiao. Som vanligt blir man rejält påhoppad och ibland nästan indragen till de olika försäljningsställena trots att man säger att man inte ska handla något idag utan bara kolla. Man kan få specialpris som bara gäller idag, men garanterat kan man få samma pris nästa gång. Idag hade jag Armanijeans och Eccoskor som jag köpt vid tidigare resor och då kommer ständigt frågorna vad man betalt för dessa och att man kan få samma pris även hos denna försäljare. Kollade lite extra på kameraavdelningen efter tillbehör eftersom jag handlat där tidigare och samma försäljare fanns kvar. Jag tycker bara det är kul att vandra runt här fast idag var det rätt lite folk och då blir man ju påhoppad extra mycket.


Sjalar ville denna försäljare på Hongqiao att jag skulle köpa

Bestämde mig för att ta mig även till Silk Street Market idag och det är enkelt eftersom tunnelbanan ligger alldeles utanför. Det tar max en halvtimme inklusive ett byte. Började med att gå in i den lilla extramarknaden som finns i byggnadens källare. Där finns samma typ av försäljare som i de sex våningarna ovanför, men här finns även en försäljare som har fast pris 10 Yuan/Kronor på massor av varor. Så jag köpte en påse med bl a laserpekare och laserpennor som kan vara kul att ge bort. Passade också på att gå i DVD-shoppen som finns där och hittade bl a Mamma Mia för en tia (testade den i datorn på kvällen och den har perfekt bild och ljud). Träffade också ett svenskt par här som hade handlat en massa men undrade om inte marknaden var större än så här. Detta är ju bara en liten extramarknad så jag visade dem vägen in till den riktiga marknaden. Träffade dem ett par timmar senare då de handlat några rejäla kassar med fynd. Det är nog möjligt att många går in på den lilla marknaden, men vill man från tunnelbanestationen Yashow komma rakt in i det stora marknadsvaruhuset tar man utgång A och följer skyltningen Silk Street Market (sitter uppe vid taket) och man går inte in till vänster där det står Xinxiu Foreign Trade Market för då hamnar på den lilla extramarknaden.

Passade på att ta en sen lunch på McDonalds på andra sidan gatan innan jag började gå runt och kolla på marknaden. Silk Street Market är rätt mycket större än Hongqiao och jag tycker det är härligt att bara gå runt här och kolla folklivet och alla försäljare och köpare som argumenterar om priset. Idag var det väldigt många svenskar på marknaden och det märks att en del försäljare lär sig bättre och bättre svenska, men det är förmodligen bara standardfraser de lärt sig utantill. Den roligaste kommentaren jag fick höra var utan tvekan ”Du krossar mitt hjärta om du inte handlar idag” på klingande svenska! Tog en del bilder som jag mailar hem för att se om det finns någon tänkbar julklapp att inhandla. Kände framåt eftermiddagen att förkylningen fortfarande sitter i och det var inte läge för någon längre promenad i den kalla nordvinden, så jag tog tunnelbanan tillbaka till Jinsong och sedan buss och en kort promenad. Skönt att komma in i värmen igen och efter middag vid 18-tiden var jag rejält trött så det blev mest slötittande på CCTV9 som sänder bara på engelska. Efter inmundigande av diverse kinesiska mediciner somnade jag sedan gott redan vid 21.00.


Det var många svenskar på Silk Street Market idag.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.