Långsam promenad på den långa avenyn

Onsdag 19 november 2008
Jobbade ett par timmar på morgonen och svarade på e-post och sedan tog jag buss/tunnelbana in till centrum. Vädret var som igår, bara solsken men inte alls lika hård vind. Så en långsam promenad skulle nog vara bra för förkylningen! Steg av tunnelbanan vid hållplatsen där Silk Market ligger men gick direkt upp till Changan Jie som är den långa aveny på 42 kilometer som löper i spikrak riktning från väst till öst genom hela Beijing. Dock heter inte avenyn Changan Jie hela vägen utan den byter namn beroende på var man befinner sig. Silk Market ligger öster om Himmelska Fridens Torg och där jag kom upp heter avenyn Jiangouomen Dajje. Gick först till The Friendship Store som ligger alldeles i närheten för att växla in lite medhavda Euro till Yuan. Det finns ett växlingskontor rakt fram från ingången längst åt öster och kurserna är helt OK, det går mycket snabbt och det är inget krångel med att behöva ha med passet för att få växla som det lär vara på vissa banker. På promenaden västerut tog jag sedan en sväng till andra sidan avenyn och kollade det gamla Observatoriet som grundades 1442. Där finns en utställning som jag kollat på tidigare och man kan gå upp på taket och ta en titt på dessa uråldriga bronsinstrument som användes för astronomi och navigering till sjöss för så länge sedan. Eftersom jag varit där tidigare gick jag inte in utan nöjde mig med att kolla från utsidan. Jag tycker annars det mest intressanta är att detta observatorium idag är det enda som återstår av stadsmuren runt Beijing som revs för trettiotalet år sedan. Kul att de har sparat just denna lilla plats, även om den ligger väldigt inklämd i modern bebyggelse vid Andra Ringvägen och tunnelbanestationen Jianguomen.


Det gamla observatoriet som också är det sista som återstår av den ursprungliga stadsmuren runt Beijing.

Jag har gått ensam på denna gata flera gånger tidigare och precis som då så dyker det upp DVD-försäljare med alla nya utländska filmer som finns innanför jackan eller i en kasse. Priset är alltid 10 Yuan per film, men jag föredrar att handla i någon affär där samma pris oftast gäller. Samma gäller att det dyker upp unga tjejer eller unga par som säger att de är konststuderande och undrar om man vill följa med till deras universitet och kolla på utställningar. Eftersom jag aldrig följt med vet jag inte riktigt vad det gäller men vad jag läst mig till på nätet så är det ungdomar som försöker locka folk till ställen där man säljer konst av dålig kvalitet.

Även om det var kallt så var det härligt med en långpromenad och snart var jag framme vid Wangfujing där jag tänkte ta en lite längre promenad nedanför gågatan. Började med ett besök i Wangfujing Bookstore som är ett jättelikt varuhus som säljer bara böcker. Varuhuset är i sex plan plus att man har DVD, CD och försäljing av dataspel i källarplanet. Böcker är extremt billigt i Kina och du hittar även utländsk litteratur här (tryckt i Kina), det fanns t ex en hel avdelning med alla världens klassiska verk på engelska i pocketformat. Dessa böcker kostade bara motsvarande drygt 20 kronor styck. Det finns även en specialbutik för utländsk litteratur lite längre ner på Wangfujing, The Foreign Bookstore, men jag tycker utbudet är minst lika bra i Wangfujing Bookstore.


Wangfujing Bookstore, varuhus med enbart böcker i sex stora plan

Nedanför gågatan på Wangfujing finns många lyxvaruhus och elektronikaffärer, men jag gick vidare till St Josephs Church som är en av fyra katolska kyrkor i Beijing. Det finns en i varje väderstreck och detta är den östra och mest kända. Den ursprungliga kyrkan byggdes i trä redan 1655 men den förstördes i en brand och det som finns idag är nedanstående vackra stenkyrka som färdigställdes år 1905 på exakt samma plats. Kyrkan kallas även Wangfujing Church eller East Church (Dong Tang).


S:t Josephs Church

Efter att ha gått tillbaka funderade på att gå vidare bort mot Himmelska Fridens Torg, men kände att det var bättre att vila benen med tanke på förkylningen så jag tog tunnelbanan tillbaka. Väl hemkommen så känns det som om förkylningen nu är på väg att släppa, förutom att jag helt har tappat rösten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.