Svenska köttbullar på IKEA i Beijing

Torsdag 20 november 2008
Idag var det helt underbart väder i Beijing. Solen lyste från en närmast klarblå himmel och temperaturen var säkert tio grader högre än de senaste dagarna. Det var dessutom helt vindstilla så det var bara att plocka av sig den extra tröjan jag haft under jackan. Tog en promenad bort till byggaffärerna och kollade lite ytterligare på ugnar. Det visade sig att de kommer att ha extrapris i helgen så ska man köpa något rekommenderar de att man gör det då! Det var helt omöjligt att få det rabatterade priset idag. Gick vidare till ett möbelvaruhus i samma byggnadskomplex för komplettering med en extra skrivbordsskiva till en stor bokhylla. Det var inga billiga priser som gällde för den kostade 766 Yuan, men de kunde ge 20 procent rabatt. Det är egentligen bara en liten extra skiva som ska passas in i en bokhylla i samma stil, men det finns tydligen inga färdiga utan de måste specialbeställas. Det blev dock ingen affär denna dag.

Nästa mål för dagen var IKEA som ligger i nordöstra Beijing på vägen mot flygplatsen. Den nya linje 10 i tunnelbanan gör att man nu kommer mycket nära IKEA om man stiger av vid hållplatsen Sanyuanqiao. Vi tog därefter en taxi som kostade 12 Yuan, vilket innebär fyra kilometer bilvägen (grundavgiften 10 Yuan innefattar 3 km och därefter 2 Yuan per km). Om man promenerar till varuhuset skulle jag tro att det är mellan två och tre kilometer för bilvägen är längre.


Skylten utanför IKEA i Beijing

Eftersom klockan var närmare 13.30 började vi med att gå upp till tredje våningen och äta lunch. Jag var ju givetvis tvungen att prova de svenska köttbullarna, vilket jag aldrig gjort tidigare på något utländskt IKEA. Jag måste säga att de smakade verkiligen som köttbullarna hemma, vilket var en stor överraskning! Det var faktiskt jättegott och restaurangen var totalt fullsatt även så här sen lunchtid. Till köttbullarna serverades potatismos och lingonsylt och jag valde en Mariestads öl som dryck och givetvis kaffe efter maten.


Köttbullar med potatismos, lingonsylt och Mariestads öl.

Huvudorsaken till besöket på IKEA var att kolla efter några kompletteringar till det befintliga IKEA-köket och en av de anställda på köksavdelningen gav ett antal möjliga alternativ att fundera över. Efter ett långt besök på köksavdelningen gick vi vidare genom de tre våningarna och några mindre prylar hamnade i den gula kassen. Det är verkligen samma känsla att vandra genom IKEA i Beijing som hemma i Sverige. Allt ser precis likadant ut och det är samma varor rakt igenom.


Utgångskassorna vid IKEA i Beijing ser ut precis som i Sverige och övriga världen.

Speciellt med IKEA i Beijing är att det finns en liten livsmedelsbutik utanför kassorna där man kan handla svenska varor så jag kompletterade lite med att köpa mer mörkrostat bryggkaffe. Jultider stundar och då har man även julmust, glögg och svenska snapsar. En flaska Blossa glögg slank ner i korgen och även några Mariestads öl. Givetvis mycket billigare än i Sverige, men förvånande var att Ahlgrens bilar var betydligt billigare här än hemma så några sådana påsar hamnade också i varukorgen tillsammans med en påse geléhallon.


IKEA har en liten affär med svenska varor i varuhuset

Efter ett kul IKEA-besök tog vi taxi-tunnelbana-taxi tillbaka och efter god kinesisk middag kollade vi Mamma Mia på DVD, fast jag måste erkänna att jag somnade drygt halvvägs in i filmen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.