Solig fredag på Himmelska Fridens Torg

Fredag 21 november 2008
Idag hade jag ett antal timmar att slå ihjäl på egen hand så jag tog tunnelbanan in till Tiananmen Square, eller Himmelska Fridens Torg som det kallas på svenska. Vädret var absolut strålande med solsken, ingen vind och tolv grader varmt i skuggan. Så i solen var det betydligt varmare och på torget finns inget som skuggar så det blev nästan lite svettigt. Steg av tunnelbanan vid Tiananmen West Station och började med att sitta ned och njuta av höstsolen på en av alla parkbänkar som finns längs med muren till Den Förbjudna Staden. Gick därefter bort mot Himmelska Fridens Port, som är den egentliga ingången till Förbjudna Staden. Där hänger Máo Zédongs porträtt just under den läktare där han utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949.


Himmelska Fridens Port från väster

Alla kineser som besöker denna plats ser till att bli fotograferade antingen här eller från andra sidan av den stora Changan-avenyn och där finns även professionella fotografer som går omkring och erbjuder sig att fotografera för ett antal Yuan. De verkar dock helt intriktade på kinesiska kunder för jag har aldrig sett att de försökt få kontakt med utlänningar.


Alla kineser som besöker platsen ser till att bli fotograferade framför Maos porträtt


Här en grupp kinesiska muslimer som blir förevigade

Vandrade sedan i folkvimlet bort mot östra sidan av torget och gick i den underjordiska gångvägen för att komma upp på själva torget. Här var det en speciell säkerhetskontroll där alla måste få sina väskor röntgade, precis som i tunnelbanan. Väl uppe på torget tog jag en tur bort till det mausoleum där Máo Zédong finns att beskåda. Det är alltid lång kö dit och alla måste lämna ifrån sig sina väskor och man får heller inte ta med någon form av vätska in i detta mausoleum. Vid utgången är det full kommers med Mao-memorablia av alla tänkbara och otänkbara slag.


Maos mausoleum med en ständig strid av gående människor i kö för att komma in

Mitt på torget reser sig en 35 meter hög minnessten över Folkets Hjältar som uppfördes för exakt 50 år sedan. På torgets västra sida finns Nationalförsamlingen med Folkets stora sal. På östra sidan av torget ligger Kinas Nationalmuseum i en 300 meter lång byggnad som just nu genomgår renoveringar och tillbyggnader. Själva torget är gigantiskt i storlek och det lär rymmas en halv miljon människor där utan problem.


Minnesmonumentet över Folkets Hjältar med Nationalförsamlingen i bakgrunden


En bild från sydöstra delen av torget för att ge en uppfattning om hur stort det är

Efter en vandring tillbaka över torget mot norr kommer man fram till den andra plats där massor av folk blir fotograferade med Máo Zéd?ngs porträtt i bakgrunden. Det blir nu foto på lite längre avstånd eftersom den breda Changan-avenyn ligger emellan. Stannade kvar en bra stund och njöt av solen och folklivet och som ensam utlänning blir man ofta tilltalad av folk som undrar var man kommer ifrån. Det är ibland folk som bara vill förbättra sin engelska, men det kan även vara någon med baktankar, så reglen är att aldrig följa med någon. Har hört talas om folk som blir lurade till tehus för en kopp te och sedan när räkningen kommer har man druckit något extremt dyrt te. Det finns alltså tesorter som kostar fyrsiffriga belopp på vissa finare tehus i staden.


Vet faktiskt inte om detta är föräldrar eller mor/farföräldrar som blir fotograferade tillsammans med sitt förmodligen enda barn- eller barnbarn

Efter Himmelska Fridens Torg handlade vi sedan lite inför helgen och sedan en lugn kväll med DVD- och TV-tittande. Känner att förkylningen nästan har släppt, men har nu fått lite hosta i stället.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.