Avkopplande söndag

Söndag 23 november 2008
Även söndagen gick i avkopplingens tecken med webbsurfande och läsning men vi tog också en promenad till den gigantiska gallerian med byggvaror, möbler mm i närheten. Där finns verkligen allting när det gäller inredning av hus och lägenheter. Alla slags byggnadsmaterial, kök, vitvaror och möbler. Kul att gå runt i över en timme och bara kolla och mycket ser faktiskt ut som hemma och priserna är ungefär desamma. En skillnad från hemma som ibland kan vara lite irriterande är att varje gång man går in i affärer av dessa typer så följer en försäljare dig hela tiden precis bakom oavsett om man vill det eller inte. Det finns även väldigt mycket personal i affärerna t ex i livsmedelsaffärerna, men de brukar inte följa efter på detta sätt, även om de ibland kan ställa frågor om man ser ut att inte veta vad man ska handla.


Denna byggnad innehållande galleria med byggvaror, vitvaror och möbler är i tre plan plus källarvåning och säkert upp mot en kilometer lång. Bilden ovan är bara en del och åt andra hållet löper byggnaden ännu längre


Interiör från en av hundratals köksutställningar i den del som omfattar kök

Efter promenad tillbaka och lunch tyckte jag att det var dags att fylla på vätskeförrådet så jag tog en kort promenad bort till Jingkelong Supermarket och handlade så mycket vatten och öl jag orkade bära. Man dricker inte kranvattnet i Beijing, inte för att det är otjänligt, utan mest därför att det är hårt klorerat och inte smakar så gott. Däremot använder man det givetvis i matlagning, till te och kaffe och vid tandborstning. Men ska man dricka vatten så är det mineralvatten som gäller och flaskorna innehållande 55 centiliter kostar omkring en krona per styck och finns i tiotalet olika sorter. Även ölen är väldigt billig och god och 33 centiliter kinesisk öl kostar kring två kronor även om vissa mer kända märken kostar lite mer. Just idag hade de extrapris på 64-centiliters flaskor Tsingtao som är den godaste ölen, de kostade bara 3,50 kronor flaskan. Alkoholstyrkan motsvarar ungefär den gamla svenska mellanölen och varierar mellan 3,6 och 4,7 procent.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.