Sportvaruhus och långt besök på Walmart

Måndag 24 november 2008
Idag hade jag åter större delen av dagen att göra något helt för mig själv och jag bestämde mig för att ta bussen till det sportvaruhus vi besökt tidigare och även besöka Walmart Supercenter för att kolla lite mer noggrant på deras sortiment och försöka se vad som saknas om man jämför med varuhusen hemma. Buss 513 går alldeles utanför och även om jag aldrig åkt den på egen hand tidigare så hade jag bra koll på var jag befann mig och det var inga problem att hitta fram till detta stora köpcentrum som ligger alldeles intill Östra Fjärde Ringvägen.


Metro City köpcenter med Wallmart Supercenter

Började med ett besök i sportvaruhuset och köpte bl a nya handskar av samma sort som försvann förra veckan efter ett besök hos våra vänner i västra Beijing (de låg inte kvar i deras bil så antagligen hamnade de på gatan när jag steg ur vid Bagous tunnelbanestation). Hittade också några enkla kinesiska t-shirts och en lite större necessär än den jag köpte förra gången. Kollade även på Asics löparskor som fanns i de vanligaste varianterna. Asics är de i särklass dyraste löparskorna i Sverige och kostar oftast 1400-1800 kronor. Priserna i Beijing ligger lite lägre, men ändå betydligt högre än för fem månader sedan med på 1000-1400 kronor efter den svenska kronans stora fall den senaste tiden. Skor tror jag dock inte jag köper här, men däremot kanske senare lite löparkläder av kinesiska märken där priserna ligger på ungefär en tredjedel mot hemma.

Därefter var det dags för ett långt besök på Walmart och började med att kolla in på matavdelningen där jag direkt hittade nedanstående skylt med en rolig felöversättning. Det är ju något som det finns tusentals sajter med på nätet – roliga felöversättningar av matsedlar, skyltar och texter. Kineserna använder små översättningsmaskiner (ungefär som en mobiltelefon i storlek) eller översätter genom program på nätet (ungefär som Google Translate). Det blir ju ibland rätt fel och det finns ju t o m en restaurang som heter ”Translation Error” eftersom det var det som kom upp på skärmen när man skrev in restaurangens namn på kinesiska.


Walmarts ”Field Pizza Bread” bör nog översättas med ”Filled Pizza Bread”

Gick nog runt drygt en timme och kollade utbudet och det mesta är givetvis betydligt billigare än i Sverige. En stor skillnad är också framförallt utbudet av fisk som även på Walmart är levande och förvaras i stora akvarier för att kunden själv ska kunna välja och veta att han får just den färska fisk han själv vill ha. Samma gäller för räkor, hummer, sköldpaddor och grodor. Jag kollade annars mest efter kryddor till västerländsk matlagning och tillbehör vid bakning eftersom det snart finns en ”riktig” ugn i köket. Det är bara att konstatera att det är mycket som skulle behövas som saknas, men jag ska ta en koll på ett franskt Carrefourvaruhus senare. Det som är allra billigast är nog leksaker och cyklar. En helt ny cykel av standardtyp kostar otroligt nog bara mellan 200 och 300 kronor! Merparten av världens leksaker tillverkas ju i Kina, så naturligtvis är även dessa otroligt billiga jämfört med svenska priser.


En liten del av leksaksavdelningen på Walmart Supercenter

Kläder och elektronik är också billigare, men skillnaden är inte så stor jämfört med ett stort svenskt varuhus. Det blev inte så många inköp idag, men det var inte syftet med besöket, utan jag ville mest kolla runt och lära mig. Efter avslutat besök letade jag upp busshållplatsen för buss 513 och åkte tillbaka. Idag var det åter en dag med riktigt dålig luft i Beijing och t o m alla kineser som stod vid hållplatsen drog sig tillbaka lite från trafiken och höll för mun och näsa.


Interiör från buss 513, detta är en ny linje som inte så många åker med ännu, så man kan därför lätt se en skillnad mot svenska bussar – det finns bara en rad med sittplatser vid varje sida av bussen, givetvis med den tanken att det ska få plats fler stående passagerare.

Tog sen en sväng förbi Silk Market och köpte några PS2-spel och några DVD-filmer. Det är enhetspris som gäller för alla sådana spel och filmer, 10 Yuan/Kronor per film eller spel. Hittade en Mamma Mia DVD som skulle vara textad på svenska enligt omslaget, men det var samma variant som tidigare med text på grekiska, ukraninska, slovenska med flera språk, så den byter jag vid nästa besök.

Sen var det bara att ta tunnelbana tillbaka och efter ett snabbt besök i det japanska varuhuset var det bara två hållplatsers bussresa och en kort promenad innan jag var tillbaka. Det blev sen en enkel middag med ris och goda tillbehör och sedan kollade jag andra delen av en serie där de bästa kinesiska universitetsstudenterna tävlar i vem som är bäst i Engelska. Riktigt underhållande program och de flesta är faktiskt grymt bra på engelska, men det är givetvis bara de bästa som kommit till denna final.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.