Underbart väder och promenad i Longtanparken

Tisdag 25 november 2008
Även idag hade jag större delen av dagen för helt egna aktiviteter och jag tycker det är underbart att ge mig ut på egen hand i denna myllrande storstad. Skulle inte kunna tänka mig att sitta inne en underbar dag som denna. Jag tror faktiskt t o m att detta var den absolut klaraste dag som varit under alla mina besök i Beijing. Inte ett ett moln på himmelen och inte någon smog överhuvudtaget. Passade på att ta en bild från balkongen när solen steg upp över husen i väster.


Soluppgången denna underbart klara och soliga dag

När jag var på väg till bussen tog jag nedanstående bild på våra vänner fönsterputsarna som denna dag putsade grannbyggnadens fönster. De hänger alltså i helt vanliga rep på en sittbräda av typen gammal gunga från min barndom och har en spann med vatten hängande under brädan och sedan firar de sig ned våning för våning.


Fönsterputsarna


På vägen till bussen tog jag även nedanstående bild på röken från det närmaste värmekraftverket. Tänk om himmelen i Beijing alltid kunde vara så blå!

Jag tog en rätt tidig buss till den vackra Longtanparken som är en av de större parkerna i Beijing som jag har besökt många gånger tidigare och det är min favoritpark i staden. Eftersom den ligger rätt nära var tanken att jag skulle kunna springa en del där, men av olika skäl har det inte blivit av ännu.

Longtanparken ligger alldeles vid östra delen av Andra Ringvägen och det går en gångväg över ringvägen och kanalen till parken. Passade på att ta nedanstående två bilder på ett fenomen som tyvärr är rätt vanligt i Beijing. Det är klisterlappar med reklam som klistras på gator framförallt vid busshållplatser och platser där många människor vistas. Just detta var dock det värsta jag sett hittills. På trapporna till gångbron och längs hela gångbron satt tusentals lappar som klistrats över varandra. Jag antar att det är konkurrenter om kunderna som klistrar lappar ovanpå varandra. Uppe på bron fanns en renhållningsarbetare som hade en omöjlig uppgift i att få bort dessa lappar. Han sprutade något medel på lapparna, men det var helt omöjligt att få bort lapparna hur mycket han än skrapade.


Klisterlappar som finns lite överallt på gatorna i Beijing, men detta var helt extremt


Mannen som skrapar lappar har en helt omöjlig arbetsuppgift

Löste entré till Longtanparken som är 2 Yuan/Kronor, vilket är den vanligaste entréavgiften till Beijings parker. Som vanligt såg jag ett mindre antal löpare i parken, men det är i regel andra aktiviteter som gäller för kineserna. Snabba promenader, skuggboxning, operasång, pingpong, olika danser med mera. Det var en helt underbar dag i parken med sol från en klarblå himmel och i stort sett helt vindstilla.


Översikt av en liten del av parken


I denna paviljong praktiserades operasång när jag gick förbi lite på avstånd


Många passade på att mata fåglarna


Strandpromend där många satt försjunkna i meditation eller egna tankar

Jag gick in i parken vid östra ingången och gick sedan ut i nordvästra hörnet och promenerade sedan den korta biten upp till Hongqiao-marknaden. Åt en tidig lunch på KFC som ligger just utanför Hongqiao och gick sedan in och kollade lite i leksaksvaruhuset och den speciella julmarknad som finns i samma byggnad.


Speciell marknad för julsaker utanför Hongqiao. I Kina firas julen allt mer och mer för varje år som går. Dock är den kinesiska nyåret i februari fortfarande den stora familjehögtiden i Kina.

Därefter var det dags att kolla runt på Hongqiao på allvar, tycker det är kul att bara gå runt och och ”inte handla” en dag för att få en uppfattning om priserna och det tror jag att jag lyckades bra med. Fick ungefär samma priser som tidigare så nu har jag några försäljare jag kan gå tillbaka till när det är dags att handla innan jag åker hem igen. Alltid skönt att slippa diskutera priser fram och tillbaka utan att ha ett fast pris som gäller. Efter detta besök var det skönt att åka tillbaka lite tidigare och sedan bara ta det lugnt hela eftermiddagen och kvällen.


På väg till bussen på andra sidan gatan vid östra ingången till Himmelens Tempel tog jag ovanstående bild på en man som sålde drakar. Synd att det inte är samma typ av vindar hemma som i Beijing för här flyger drakarna lika högt även när det känns som vindstilla nere vid marken.

One Response to “Underbart väder och promenad i Longtanparken”

  1. Michael Häggqvist says:

    Hej!

    Roligt att läsa din blog! Jag bor i beijing sedan något år tillbaka med min Kinesiska fru. Bor du permanent i Beijing eller är du här för studier?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.