Besök i Sanlitunområdet

Onsdag 26 november 2008
Tidigt på förmiddagen tog vi en buss lite norrut i Chaoyangdistriktet med målet att kolla runt lite i Sanlitunområdet och besöka den stora Yashowmarknaden. Att åka buss i rusningstrafiken med en buss som går parallellt med någon ringväg är inte speciellt kul, då det tar väldigt lång tid och är enorma köer vid varje på- och avfart till ringvägarna. Numera går det dock att ta tunnelbanan till detta område så nästa gång jag åker dit blir det helt klart med tunnelbanan. Yashowmarknaden är lite i samma stil som Silk Street Market och Hongqiao Pearl Market, men det finns lite större utbud på Yashow när det gäller kinesiska märken och det är också betydligt fler kineser som handlar här. Annars är allt annat i samma stil med alla västerländska märkeskläder och väskor och prisnivåerna är ungefär samma. En fördel med Yashow är också att du kan gå runt och kolla lite själv utan att bli påhoppad av försäljarna (undantaget en del av klädförsäljarna). Skönt att bara kunna stå och titta på varorna själv.


Sanlitun Yashow Clothing Market

Sanlitunområdet är ett av de två områdena med utländska ambassader i Beijing och här finns bl a den Svenska Ambassaden. Sanlitun är också känt som ett distrikt med många barer och var åtminstone tidigare det populäraste bardistriktet i staden. Här finns även Jan-Ove Waldners W-Bar som jag besökte i somras. Just nu pågår två gigantiska byggnadsprojekt i Sanlitun. Det första är The Village of Sanlitun som är ett jättekomplex med alla kända västerländska affärskedjor. Bara i Village South som vi tittade in i finns ett 100-tal affärer, t ex Adidas, Nike, Dr Martens, Ecco, Lacoste, Starbucks och McDonalds. Allt ska vara helt klart för öppning i december, men redan nu har många affärer öppnat.


En liten del av The Village of Sanlitun från utsidan. Här är det Adidas och den japanska varuhuskedjan Uniqlos byggnader.


En av bargataorna i Sanlitundistriktet

På andra sidan vägen i söder pågår ett ännu större byggnadsprojekt som dock nu bara har startat. Det är Sanlitun Soho som är ett område på nästan en halv miljon kvadratmeter som nu bebyggs med skyskrapor innehållande både kontor och lyxlägenheter.

Efter besöket i Sanlitun var tanken att vi skulle ätit koreansk mat på en restaurang som ligger alldeles vid tunnelbanehållplatsen Guomen. Dock var det inte samma restaurang som tidigare så vi valde ett kinesiskt alternativ i samma byggnad. Jag testade en mycket kryddstark köttblandning tillsammans med breda nudlar som var otroligt gott, faktiskt bland det godaste jag ätit så det blir nog fler besök på den restaurangen. Det var både fräscht och mycket billigt, stor lunch för två personer kostade under 40 kronor tillsammans.

Eftermiddagen och kvällen gick sedan i lugnets tecken förutom att jag tog en snabb promenad. I morgon tänkte jag att det ska vara dags att plocka fram löparskorna.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.