Dags att ta den första löprundan

Tordag 27 november 2008
Steg som vanligt upp runt klockan 06.00 och satt vid datorerna och drack mitt kaffe i närmare två timmar. Sen var det dags att ta första löprundan efter förkylningen. Även idag var det en helt underbart klar dag och när jag gav mig iväg strax före klockan 08.00 var solen uppe och sken från en klarblå himmel. Mitt mål med löpningen var att springa i en timme utan att bli trött och det var inget som helst problem. Dock var det inte löpning utan i detta fall jogging för farten låg en bra bit över de fem minuter per kilometer som jag räknar som gränsen mellan jogging och löpning. Sprang en timme och två minuter och GPS:en visade att jag sprang 10,44 kilometer så det var strax under sex minuter per kilometer, men då var det en del nödvändiga korta stopp för att släppa fram trafiken och för att kolla högerfoten som fick lite skoskav, vilket aldrig händer normalt sätt. Dock var detta första gången jag sprang med just dessa skorna så det kan ju vara en förklaring. Kan tänka mig att farten under själva springandet var cirka 5,30 minuter per kilometer och det är helt OK med tanke på förkylningen och att jag bara sprang med målet att inte bli trött.

Jag var inte särskilt trött efter löpningen och eftersom vädret var helt perfekt bestämde jag mig lite hastigt för att ta en tur norrut med tunnelbanan till stationen som ligger alldeles bredvid Svenska Ambassaden och sedan gå tillbaka i solskenet och med nordvinden i ryggen. Det var helt perfekt och det blev en promenad på närmare två timmar ytterligare, även om jag gjorde några avstickare in på tvärgatorna i Sanlitunområdet och runt knutpunkten Guomao. Hade tänkt passa på att handla färskt bröd i det japanska varuhuset vid Jingsongstationen, men de hade bara bröd av de sorterna jag ville ha som var två dagar gamla, så det blev inget köp idag.


Svenska Ambassaden i Beijing ligger på gatan Dongzhimenwaj Dajje i Sanlitun. Ovan en bild på sidoingången tagen under dagens långpromenad. I juni besökte jag ambassaden för att delta i det traditionella midsommarfirandet i ambassadens trädgård. Många bilder från detta besök finns på denna länk.


Passade också på att ta en bild på några av alla byggkranarna där det nya Soho Sanlitun byggs

Lite senare på eftermiddagen tog vi bussen till ett rätt närliggande Carrefour-varuhus. Det är ett varuhus i tre våningar och om man jämför med Walmart är utbudet här betydligt större, men fortfarande saknar jag vissa självklara saker som finns hemma, t ex bakplåtspapper. Hittade en en påse italienska pizzakryddor i avdelningen för importerade produkter, vilket jag saknat tidigare. Det finns bryggkaffe att köpa på Carrefour, men det är väldigt små förpackningar som är mycket dyra om man jämför med svenska priser. Nu är mitt Zoegas kaffe nästan slut och då ska jag testa IKEA:s mörkrostade blandning som jag köpte där vid IKEA-besöket. Efter ”Gongbao Jiding” och ris till middag somnade jag sedan mycket gott.


Luftfuktare till bostäder finns i de mest fantasifulla utföranden på Carrefour och kostar från några hundralappar och uppåt. Luften i Beijing är oerhört torr och det regnar i princip aldrig vid denna tid på året så de flesta familjer har luftfuktare i bostäderna.


Kinesisk sprit finns i ett otal märken och brukar hålla mellan 40 och 60 procents alkoholstyrka. Spriten säljs i allt från 15-centilitersflaskor för ett par kronor styck till femliters plastdunkar som kostar mellan 30 och 60 kronor. Detta gäller de vanligaste och billigaste märkena, sen finns det givetvis även ”finare” sprit som kan kosta flera hundralappar för en flaska.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.