Husdjursmarknad och loppmarknad

Söndag 30 november 2008
Ännu en dag med strålande solsken och tio-tolv plusgrader. Det finns en lokal stor marknad alldeles i närheten som jag inte besökt tidigare och det är en marknad inriktad på husdjur och olika fritidssysselsättningar. Efter cirka en kvarts promenad var vi framme vid porten som är ingång till marknaden.


Ingången till marknaden

De första butikerna i marknaden är akvarieaffärer och några såg faktiskt ut som hemma och t o m vissa fiskar kände jag igen, t ex platy, tetror, gurami, barber, cichlider och diskusfiskar. Det fanns fiskar i alla storlekar, från små skimrande neontetror till jättefiskar på upp mot en meter i storlek. Det var lite svårt att ta bilder för linsen på kameran immade igen på några sekunder i den fuktiga luften. Priserna på akvarier var billigare än i Sverige, men fiskarna var betydligt dyrare. Det fanns även vissa större sorters fiskar som var extremt dyra, om jag förstår det rätt så är det fiskar som för lycka med sig hemmet och det är anledningen till priset.


Här har vi just kommit in i den största akvarieaffären


Denna fisk simmar ensam i sitt akvarium och kostar 65 000 Yuan, vilket omräknat i dagens kurs skulle bli över 80 000 svenska kronor

Efter fiskavdelningen kom vi över på fågelavdelningen som är ännu större. Det finns fåglar till salu men framförallt fågelburar och tillbehör till dessa burar, i synnerhet till de små burar som man varje morgon ser äldre män bära omkring i parkerna. Burarna är övertäckta med blått eller vitt tyg männen tränar fåglarna genom att svänga burarna fram och tillbaka, vilket gör att fåglarna måste hålla stadigt tag i sittpinnen och de tränar på detta sätt sina bröstmuskler så att de kan sjunga mer och vackrare. I parkerna plockar man sedan bort tyget från buren och fåglarna kan sedan sjunga så mycket de orkar. Det låter faktiskt riktigt fint om man kommer till en park där ett större antal män med burar har samlats. På marknaden fanns det givetvis också fågelmat att handla och avdelningen med levande larver var väldigt stor så larver är nog favorträtten för fåglarna.


Fågelavdelningen med de typiska burarna.

Det fanns även andra husdjur man kunde handla, t ex kaniner och marsvin. Däremot såg jag varken hundar eller katter, men marknaden är så stor att vi hann inte besöka alla delar. Förutom husdjur finns alla tillbehör för drakflygning och fiske och det fanns även enstaka säljare som hade bälten, plånböcker och smycken.


Folklivet är enormt på denna marknad och inte en enda turist såg jag till

Detta är en mycket kul marknad som jag verkligen kan rekommendera alla att besöka! Om jag förstod det rätt så är det lördagar och söndagar som gäller för denna marknad och platsen är just söder om Huawei Bridge. Närmaste tunnelbanestation är idag Jinsong och man kan därifrån ta buss 28 två hållplatser söderut. Det är dock inga avstånd att tala om utan maximalt 20 minuters promenad från Jinsong och ett besök på denna marknad är perfekt i kombination med ett besök på Panjiayuans Antik- och loppmarknad som ligger på vägen alldeles väster om Panjiayuan Bridge. Den marknaden är också störst under lördagar och söndagar då det finns många tillfälliga försäljare på plats. Det finns även många fasta försäljare som håller till inomhus och de har ibland öppet även under vardagarna. Bilder från tidigare besök på Panjiayuan finns här.


En liten del av Pananjiunan Flea Market. Här finns allt, t o m mycket utländsk litteratur, utan att leta särskilt mycket hittade jag ett svenskt verk i två delar ”Göteborg – Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse”.


Underbart solsken och ingen vind och uteserveringarna på marknaden var fullsatta framåt eftermiddagen.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.