Iskalla vintervindar över Beijing

Tordag 4 december 2008
Vilken enorm kontrast mot senaste månadens nästan enbart varma väder det var idag då temperaturen bara över en natt gått ned mer än tio grader. Det var upp emot tio minusgrader i natt och när jag gick ut på förmiddagen var det fortfarande några grader kallt, men framförallt en isande kall nordvästvind. Dock är det fortfarande klart väder med en absolut klarblå himmel.

Idag och i morgon har jag dagarna helt på egen hand och jag tänker i första hand använda tiden till att handla lite julklappar och kanske något till mig själv också. Började med att kolla lite mer på Yashow Clothing Market i Sanlitun och slås mer och mer av att det nu kommer betydligt fler utlänningar och svenskar och handlar på denna marknad jämfört med tidigare besök. Fast efter en närmare genomgång idag så konstaterar jag att större delen av sortimentet faktiskt är samma som på Silk Market och Hongqiao. Tog sedan tunnelbanan till Silk Market och gick runt lite och handlade en del småsaker för att sedan ta buss 28 till Jinsong där jag handlade på det japanska varuhuset.

Julstämningen börjar nu kännas i Beijing och på Silk Market står julgranarna utanför ingången och reklamslogan i elljuset säger

”Welcome to Silk Street – Merchant´s Birds Nest”
”Välkommen till Silk Street – Handlarnas Fågelbo”


Huvudingången till Silk Street Market idag

Jag tycker det är en rätt dålig ”slogan” eller kanske är det bara en av alla felöversättningar det blir när man använder automatiska översättningar. Har visat ett exempel tidigare på ”Field Pizza” och nedan kommer en bild ytterligare som jag tog för några dagar sedan på en restaurang som heter något konstigt.


Denna restaurang med specialiteter från Yunnanprovinsen heter ”No name” och jag kan tänka mig att det svaret kom upp i översättningsprogrammet när man skrev in det kinesiska namnet.

Även i det japanska varuhuset vid Jinsong är det julstämning med ”Jingle Bells” och liknande sånger som ljuder i högtalarna och alla kassörskorna har vackra röda tomtemössor. Funderade på att gå tillbaka från Jinsong, men buss 28 passerade just och jag åkte med två hållplatser söderut och sedan var det mindre än tio minuters promenad tillbaka i den isande vinden. I morgon får jag nog ta på långkalsongerna om det är lika kalla vindar!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.