Ny stor marknad – Tianya Hongqiao Market

Söndag 7 december 2008
Sov förhållandevis bra även denna natt, men det är svårt när jag ska röra mig. Det smärtar rejält både till vänster och höger i bröstkorgen och t o m i axlarna gör det ont. Jag hade dock bestämt mig för att oavsett hur det kändes skulle jag testa att springa en runda tidigt på morgonen. Tog det väldigt lugnt i början för ju mer luft jag drog in i lungorna, desto mer ont gjorde det när jag andades så det blev omväxlande jogg och gång första kvarten. Sen kunde jag dock ”jogga” 20 minuter utan större problem och det kändes härligt efter dusch och frukost. Stukningen och missfärgningen av vänstertummen har försvunnit på ett otroligt sätt och nu testar jag stora varianter av samma typ av plåster över de områden som gör mest ont i bröstet, dvs i huvudsak de nedre revbenen på höger och vänster sida. Dessa stora plåster innehåller upp till 44 olika traditionella kinesiska örter och luktar lite pepparmint. Får se om de ger någon lindring. Har annars provat även med Wah-Tor-Oil som jag har sett i Sverige tidigare. Det är en röd olja som man masserar in på de ställen man har ont, men oljan kan även ha andra användningsområden, t ex för att stoppa blodflöde i större sår.

Testade under förmiddagen även att göra pannkakor enligt mitt svenska recept och de blev faktiskt lika goda som hemma. Köpte även lite jordgubbsylt i det kinesiska snabbköpet igår eftermiddag och den smakade faktiskt riktigt gott.

Mitt sista bryggkaffe som jag köpte på IKEA är nu slut och även mitt gamla snabbkaffe från Maxwell house är slut så vi tänkte handla lite på Carrefour i Fangzhuang där jag vet att det finns det mycket goda Maxwell House snabbkaffe. Eftersom Hongqiao Pearl Market nästan ligger på vägen så skulle vi passa på att ta ett kort besök där också så vi tog en buss dit. Dock upptäckte vi att det numera finns ett nytt marknadsvaruhus som heter Tianya Hongqiao Market alldeles bakom Hongqiao Pearl Market. Vi kom in bakvägen och det visade sig vara sju ännu större våningar än på Hongqiao, men många affärsstånd är ännu ej öppnade. De översta planen var dock endast för dyrare juveler och smycken. Enligt några försäljare vi pratade med öppnade detta varuhus för fem månader sedan, dvs precis efter mitt förra besök i juni 2008. Började med att kolla runt längst ned i källaren där leksaksavdelningen håller till. Här är många affärsstånd ännu ej öppnade, men utbudet var jättestort och faktiskt betydligt bättre än det gamla Toys Center som ligger bredvid. Vandrade sedan upp genom våningarna och det mesta utbudet är samma som på Hongqiao, Silk Market och Yashow, men här var det lättare att komma ner till de ”riktiga” priserna. Hittade t o m en försäljerska som hade fasta priser, t ex för märkesstrumpor, märkesunderkläder och silkesslipsar (eller var det bara så att hon förstod att jag kände till priserna). Kommer nog att gå dit igen och handla några julklappar på skoj.


Helt nybyggt och mycket fräscht är det inne i Tianya Hongqiao Market


Elektronikavdelningarna har ännu flera tomma affärsbås och här fanns även ett stort utrymme som ännu inte används alls

Lite längre upp i varuhuset provade jag några olika vinterjackor hos en försäljare som kände igen oss från tidigare besök i våras i det andra varuhuset. Annars är det ofta ett försäljningstrick att många försäljare säger ”-I know you” eller ”-I remember you” när de tar kontakt. I detta fallet var det dock ett ömsesidigt igenkännande för det var hon som hade ett roligt argument att ”jeans i större storlek är dyrare eftersom det är mer tyg i större jeans” vid ett besök på Hongqiao i april. När jag sedan bytte mina tidigare inköpta jeans till en storlek mindre tyckte jag givetvis att hon skulle betala tillbaka några Yuan eftersom ”det var mindre tyg i den mindre storleken.” Hon heter Zhou Cheng Hui och hade nu flyttat över till det nya varuhuset och vi får väl se om jag köper min jacka hos henne eller någon annanstans. Var inte intresserad av att köpa idag och det var inte rätt pris hon gav mig, så vi får se om jag får priset som gäller eller inte. Annars är det bara att gå och köpa en likadan jacka någon annanstans.

Det blev ett rätt långt besök i Tianya Hongqiao Market och vi gick ut genom huvudingången, där det nu såg helt annorlunda ut än när jag gick förbi några gånger i våras. Här finns också en stor parkering för turistbussar så troligen kommer fler och fler att hitta till denna ännu rätt okända marknad.


Tianya Hongqiao Market från huvudingången

Tanken var sen att vi skulle ta tunnelbanan ett stopp söderut till Fangzhuang (Puhuangyu Station), men då det är en bit att gå från stationen till Carrefour så tog vi en taxi i stället, det klarar sig lätt på minimipriset 10 Yuan som innefattar tre kilometer.


Interiör från Carrefours stora varuhus i Fangzhuang.

Förutom kaffe blev det lite mindre andra inköp. Testade bl a Pringles chips Sour Cream and Onion, men det var inte alls samma smak som hemma. Just denna smak finns inte bland de kinesiska chipsmärkena (som har en del för oss konstiga smaker som t ex kyckling och även blåbär).

När jag är ute och rör på mig känns inte smärtan i överkroppen särskilt mycket, men till detta bidrar kanske även Votarentabletterna. Framåt kvällen när jag suttit still vid datorn en halvtimme blev det åter svårt med rörligheten och det gör rejält ont i underkant på framförallt höger revben. Efter en enkel middag kollade vi lite på YouTube och TV och sedan blev det en rätt tidig sömn.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.