Det mesta av shoppingen är nu avklarad

Torsdag 11 december 2008
I natt vaknade jag vid fyratiden av att smärtan till vänster nu åter var tillbaka och det blev lite orolig sömn med konstiga (svenska) drömmar innan jag steg upp klockan sex. Kommer jag bara upp ur sängen är det sedan inga problem med att det gör ont, för det mesta försvinner inom några minuter.

Tog det lite lugnt rätt många timmar framför datorn och testade uppdateringar av en del webbsidor via FrontPage som jag nu kan använda härifrån. Det fungerar helt OK på de sidor jag kan testa. En del av mina hemsidor går tyvärr inte att nå härifrån troligen beroende på att någon Kinakritisk webbsajt ligger på en server med samma IP-nummer som mina sidor. Jag upptäckte det direkt, men det spelar ingen roll denna gången då dessa sidor knappt används i dagsläget. Har dock varit i kontakt med webbhotellet som är medvetet om att det är problem med att vissa IP spärras på detta sätt. Varje gång jag varit i Göteborg för att hämta visum till Kina står det alltid någon ”idiot” (enligt min mening) från en Kinafientlig organisation med banderoller på andra sidan gatan så det kanske är den organisationen som har sin hemsida på samma server hos webbhotellet? Det spelar dock mindre roll eftersom webbhotellet flyttar sidorna till en annan server när jag vill. Har redan testat och det är bara just detta enda IP-nummer som verkar spärrat.

Framåt lunchtid tog jag bussen till Hongqiao för att handla en del av det jag ännu inte handlat i form av julklappar. På väg ut såg jag att julgranen i bostadsområdet nu börjar bli finare och finare. Åtminstone fem män var fullt sysselsatta med att klä den höga ”granen”.


Nu börjar julgranen se fin ut! Bilden är tagen från söder och i bakgrunden skymtar huvudingången till bostadsområdet. Det finns fyra ingångar till området (en i varje väderstreck) och de är bemannade med vakter dygnet runt förutom några timmar mitt i natten.

Eftersom det var lunchtid började jag med att inta lunchen i matsalen längst ned i det nya marknadsvaruhuset. Valde ett annat alternativ i form av kyckling och ris denna gången, och maten var lika god som förra gången. Gick sedan tillbaka till stället där jag köpte Mao-mössan och diverse annat igår eftersom jag ville köpa fler laserpekare av en speciell sort. Sen blev det en tur till avdelningen för barnkläder där jag handlade några julklappar. Den här ”affären” låg längs ena sidan så det var skönt att handla där i lugn och ro. Annars är det faktiskt så att det ofta är många andra försäljare som står och kollar när man handlar eftersom det är så få kunder. Tydligen är det så att det ibland kommer busslaster med köpare hit och då kan det vara rätt mycket folk här, men för det mesta är det superlugnt. Kunde säkert prutat några tior ytterligare på de plagg jag köpte, men det spelar ingen större roll. Gav t o m några extra Yuan vilket uppskattades och fick även några fina bilder av försäljarens (varför heter det inte försäljerskans när det är en kvinna?) dotter och nedan kommer en av dessa.


Dottern på bilden är ett och ett halvt år gammal

Tittade sedan in till en försäljare med bra priser på silkes- och pashmirsjalar och handlade några olika sorter. Hon är en rolig tjej som pratar bra engelska och även lärt sig en del svenska uttryck, t ex ”Jävla smålänning”, fast det kallade hon inte mig.


Bakom denna fina silkessjal döljer sig en tjej som kan säga ”Jävla smålänning” på perfekt svenska.

Kollade även på vinterjacka till mig själv i båda marknaderna, men jag kan inte bestämma mig riktigt för om jag ska köpa Canadian Goose eller Peak Performance. Hade bestämt mig för en variant av Canadian Goose när jag plötsligt såg en ny variant av detta märke hos en annan försäljare, som även hade en tjockare Peak Performance som såg bra ut. Får fundera över natten och handla i morgon i stället.

På väg ut fick jag en ny pratstund med min nya ”kompis” Lucy som som säljer smycken från Tibet. Hon har givetvis ett kinesiskt namn, men alla i Kina som läst engelska i skolan har även ett engelskt namn, i detta fall Lucy. Lucy kommer från Anhui rätt långt söderut i Kina och som så många andra har hon flyttat till Beijing för att arbeta. Det är dock rätt trögt med försäljningen på denna nya marknad. Trots att det var rätt sent på eftermiddagen berättade hon att hon bara sålt två smycken på hela dagen, det var till några tyskar som bott i Kina i fem år. Kul att prata med henne, för hon kan verkligen föra en konversation på engelska och hon har även lärt mig några nya kinesiska ord. Jag har annars märkt att de flesta försäljare i och för sig pratar bra engelska, men de har bara lärt sig försäljningsfraser och förstår mycket sällan om man har några andra frågor.


Den supertrevliga Lucy från Anhui som säljer smycken gjorda i Tibet.

Bussresan tillbaka var ingen höjdare. Normalt sett kommer buss 34 väldigt snabbt och är sällan full, men nu var det en kvarts väntan och bussen som kom var totalt fullsatt och blev ännu mer fullsatt under resans gång. Ungefär som ”packade sillar” och det smärtade rejält i revbenen när jag var tvungen att byta ställning för att hålla i mig. Hade sen tur och fick en sittplats sista biten och steg av vid ett snabbköp där jag handlade lite bröd, skinka och ost till morgondagens frukost. Kvällen gick sedan mest till vila och TV-tittande och jag somnade ovanligt tidigt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.