Tisdag med många aktiviteter!

Tisdag 27 oktober 2009

Idag var det tre aktiviteter på gång så vi gav oss iväg strax efter 09.30 på morgonen. Först gällde det att hitta en väns dotter på ”Communication University of China” rätt lång ut i sydost för att överlämna ett nyinköpt mobilmodem till en bärbar dator. Hon studerar på universitetet, men hennes lägenhet ligger så långt utanför universitetsområdet så att hon inte kan använda det trådlösa nätverket på universitetet. Tunnelbanans linje 1 går längst i öster till stationen Sihui East, men där finns möjlighet att byta till den s k Batong Line som fortsätter ytterligare en bit österut, fast inte under jord utan ovanför! Stationen ”Communication University of China” är den andra av elva stationer på linjen och vi gick in på universitetsområdet vid halvelvatiden och började en lång ”jakt” på vännens dotter. Universitetsområdet är enormt stort och hur många tusen studenter som går bara på detta, ett av många universitet i Beijing, ska jag ta reda på senare. Vi befann oss på tolfte våningen i huvudbyggnaden när vi helt plötsligt fick kontakt. Hon hade inga föreläsningar idag utan hade legat hemma och sovit i godan ro och inte hört mobilen som både ringt och mottagit SMS. Tio minuter senare kunde vi träffas vid ingången till byggnaden och överlämna modemet och därmed var första aktiviteten avklarad.


27-university1

Huvudentrén till Universitetet ligger i söder

27-university2
Utsikt från tolfte våningen i huvudbyggnaden som ligger nästan längst i norr i universitetsområdet

Nästa aktivitet på programmet var ett besök i stationen dessförinnan på Batong Line – Gaobeidian, som är en ”liten” förort till Beijing där det bl a finns ett mycket berömt område med möbeltillverkning i gammal stil, men även antika möbler. Vi gick en lång gata med cirka 250 butiker som i första hand erbjöd nytillverkade möbler i gammal stil men även keramik och statyer i trä/betong plus en del antikaffärer. Det var allt från mindre butiker på 30-40 kvadratmeter till enorma möbelvaruhus i tre våningar. I de affärer priser överhuvudtaget fanns angivna varierade priserna enormt, antagligen beroende på vilket trädslag som använts för att göra möblerna. I ett par affärer fanns det möbler, t ex bokhyllor i trä, som jag absolut skulle valt framför att handla på IKEA, både för att de var billigare och vackrare. Om man ska ta ytterligheten åt andra hållet så fanns det så fanns det ett, i och för sig otroligt vackert och mycket stort skåp, som kostade motsvarande 1,7 miljoner svenska kronor. Kan rekommendera ett besök i Gaobeidian om du har tid över i Beijing och är intresserad av möbler.


27-gaobeijan

Exempel på möbler från en av alla hundratals möbelbutiker på gatan

Det var långt efter lunchtid när vi var färdiga med promenaden genom området med möbeltillverkning och närmaste tunnelbanestation visade sig vara ”Communication University of China” så vi hade alltså gått tillbaka mot stationen där vi kom ifrån. Innan stationens fanns några ytterst små restauranger och eftersom vi var både hungriga och törstiga gick vi in i en av dessa. Jag har inget emot att pröva såna här enkla näringsställen men detta måste nog varit den absolut ”skitigaste” restaurang jag någonsin besökt om man ser till hur det såg ut i själva restaurangen. Det fanns fyra bord med fyra små pallar vid varje bord, dvs 16 platser totalt, och borden var allt annat än rena och massor av flugor cirkulerade i den lilla restaurangen. Efter avtorkning av bordet beställde vi varsin portion hemlagade nudlar med kött och en öl. Det var inte sådär jättetrevligt med alla flugor och alla matrester som låg på golvet, men nudlarna och köttet såg faktiskt jättefräscha ut och smakade mycket bra! Maten skickades ut i restaurangen från en liten lucka i väggen så förhoppningsvis var det bättre hygien där inne! Priset för denna braklunch blev 12 kronor och 50 öre för två personer. Nudlarna kostade 5 kronor per portion och den goda kalla ölen på 60 centiliter som vi delade gick på 2 kronor och 50 öre! Jag har faktiskt inte sett just den ölen kosta så lite i någon affär jag besökt så priserna är verkligen ”konstiga” på restauranger i Kina jämfört med i Sverige där man utan vidare fyrdubblar priserna från Systembolaget på restaurangen/puben som ”standard”.


27-rest

Det var i den lilla restaurangen till vänster vi inmundigade denna braklunch!

Efter lunchen åkte vi tillbaka två stationer till Sihui East, som är startstation för ”batonglinjen” och även för Linje 1 västerut. Vi fortsatte med linje 1 fram till Tiananmen East, dvs östra uppgången till Himmelska Fridens Torg. Jag ville kolla hur det såg ut med alla 56 jättelika kolonner som numera finns på torget för att symbolisera enigheten mellan de 56 olika folkgrupperna som bor i Kina. Jag trodde de bara var tillfälliga under 60-årsfirandet, men tydligen ska de få stå kvar på torget i framtiden.


27-torget

Bild från sydost med kolonnerna och Maoporträttet skymtar i fjärran vid ingången till Förbjudna Staden

Tanken med att åka hit var dock att kolla på den nyrenoverade Qianmen Street som löper rakt söderut från Himmelska Fridens Torg. Innan dess passerade vi även ”Den gryende solens port” och den imponerande södra stadsporten (Qianmen).


27-qianmen1

Södra stadsporten – Qianmen

Från Qianmen löper sedan den nya gågatan Qianmen Street sprikrakt söderut. Senast jag var här var det en gigantisk byggarbetsplats, men själv huvudgatan blev klar just i tid till OS 2008 och alla byggnader är uppfört i grått tegel precis som i det gamla Beijing. Hela stadsdelen håller på att byggas om och fortfarande pågår renoverings- och uppbyggnadsarbeten på alla de smala tvär- och parallellgatorna. Det ska bli mycket intressant att se detta område när det är helt renoverat. Redan nu kan man säga att Qianmen Street tagit över en del från Wangfujing Street som den populäraste gågatan med affärer i Beijing. Hela den långa gågatan innehåller bara affärer, men precis i söder har KFC och McDonalds varsin restaurang. Antagligen är det oerhört dyrt att hyra in sig eller köpa affär här, så man ser bara de riktigt kända märkesvarorna här. Ett företag som slagit på stort är svenska H&M som har en hel länga med affärer (herr, dam och barn separat) med adresserna Qianmen Dajje 72, 74, 76, 78, 80 och 82.


27-qianmen2

Qianmen Street från söder

Efter besöket hittade vi buss 23 (som är en dubbeldäckare med härlig utsikt från övervåningen) och den tog oss till ändhållplatsen där vi bytte till buss 513 som stannar 20 meter från västra ingången till bostadsområdet. En av få bussar i Beijing där det alltid finns sittplatser över!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.