Många svenska köper glasögon i Beijing

Onsdag 28 oktober 2009

Tog en mellandag och tog det lugnt på tidig förmiddag och åkte sedan till Silk Street Market för att kolla priser och vad jag ska handla med mig hem senare. ALLA vill sälja IDAG, men jag brukar kolla runt lite först. Koll på priserna har jag sedan tidigare och det verkar gälla ungefär samma nu. Bestämde vem jag ska handla ett par jackor av och av en av grannarna fick jag rätt priser på jeans och tröjor så det blir enkelt att handla det mesta på nästan samma ställe. Letade även upp ett par skohandlare och en tjej som säljer barnkläder som ska få ett besök senare. Åt en enkel ”lunch” i form av lite gatuköksmat från ett par olika ställen tillsammans med en kinesisk öl. Jättegott!

Tog 28:ans buss, som går nästan ända hem, men hoppade av vid Jinsong för att handla lite i det japanska varuhuset. Hade tänkt ta 34:ans buss tillbaka, men ändrade mig och promenerade i stället för att ta en koll på Glasses City som är ett enormt varuhus där man bara säljer glasögon och tillbehör till glasögon. Jag har gått förbi där många gånger, men eftersom jag inte använder glasögon har jag inte varit intresserad av att kolla tidigare. Har dock fått några mail från folk som haft frågor så jag tänkte ta en titt idag. Det var ett imponerande i många hundra affärer. (Ska skriva mer om detta på www.stenborg.com senare). Jag var bara uppe på tredje våningen och hur många hundra affärer jag gick förbi vet jag inte. Träffade faktiskt även några svenskar som var här för att skaffa nya glasögon till hela familjen. Man tar med sig ”recept” eller helt enkelt de gamla glasögonen så att kan de mätas av och sedan väljer man bland alla tusentals bågar som finns. Om jag förstått det rätt från vad jag tidigare läst och hört så kostar kompletta glasögon 150 – 200 kronor och kanske något ytterligare ifall man vill ha någon speciellt designad båge. Jag har inte en susning om vad glasögon kostar i Sverige men har hört priser på upp mot 5000 kronor om jag minns rätt. Det går också betydligt snabbare här än i Sverige och efter vad jag läst och hört tidigare kan man få sina färdiga glasögon efter cirka en halvtimme om man kommer in med recept, gamla glasögon eller blir undersökt.

Jag har bara koll på läsglasögon med +1.00 som jag brukar köpa ett antal av på Överskottsbolaget lite då och då för tio kronor paret. Kollade faktiskt sådana glasögon hos en försäljare och jag kunde få glasögonen för samma pris, men då är bågarna på de läsglasögon som finns att köpa här så otroligt mycket bättre än de som är i tiokronorsglasen på ÖB. Jag kunde t o m få välja bågar om jag ville ha några andra än de som fanns i de färdiga glasögonen utan att det skulle kosta extra. Jag tar nog en sväng dit och köper en bunt läsglasögon innan jag åker hem! Det var faktiskt inte bara glasögon som såldes utan vissa butiker var specialiserade på glasögonfordral och rengöringsdukar. På tredje våningen fanns t o m butiker som (jag antar) sålde utrustning till optiker och sjukhus och givetvis finns det även en ”verkstad” där glasögonen tillverkas medan man väntar.


28-glasses1

En av många längor affärer i Glasses City


28-glasses2

Inte bara glasögon, utan här även en affär som säljer utrustning till optiker och sjukhus m fl

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.