Torsdagsloppmarknad på Panjiayuan

Torsdag 29 oktober 2009

Antikmarknaden i Panjiayuan är Asiens största med plats för cirka 3000 handlare. Det är allt från professionella antikhandlare till privatpersoner som kommer dit och säljer och det finns även många handlare som har fasta affärer i området. Lördagar och söndagar öppnar marknaden klockan 04.30 och det är dessa dagar man ska komma på besök. Det är visserligen öppet även övriga veckodagar från klockan 10.30, men då är det ganska tomt på både handlare och besökare. En ändring har dock skett just på torsdagar då man för några månader sedan började med ”torsdags-loppis” och vem som helst kunde komma dit och sälja sina varor helt utan kostnad för försäljningsplatsen. Det lär ha varit totalt kaos de första veckorna, men idag när jag var där så var det mer som en vanlig lördags- eller söndagsmarknad när det gäller antal besökare och det var samma bil- och bussköer utanför som då.

Det är fritt att sälja allting på ”torsdags-loppisen” utom kläder, som är helt bannlysta. Det finns även vissa restriktioner när det gäller försäljning av nyproducerade saker och det går runt ett antal vakter och kollar vad som säljs. Vad jag förstod har man ny infört en avgift på 10 yuan/kronor för de som säljer, men om det gällde alla, eller bara de som sålde nytillverkade saker fick jag inte riktigt kläm på. Jag tycker nästan denna torsdagsmarknad var bättre än helgmarknaderna som jag besökt många gånger. Här kan man nog göra fynd om man har tur! Hittade faktiskt några som sålde gamla vykort, men det var tyvärr inget som var tillräckligt intressant.


29-pantorsdag1

Översikt över en del av torsdags-loppmarknaden


29-pantorsdag2

En av många rader försäljare

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Panjiayuan även på torsdagar! Enklaste sättet att ta sig dit är att ta tunnelbanan till ändstationen Jinsong på den blå linje 10 och sedan promenera cirka 500 meter söderut till Panjiayuan Bridge. Inom något år kommer Panjiayuan att vara ändstationen för linje 10 och då går tunnelbanan ända fram till marknaden. Just nu pågår grävningarna för tunnelbanan och vissa områden runt bron har rivits för att ge plats åt tunnelbanestationen.

Efter loppmarknaden tog vi en promenad till en lokal marknad där precis allting säljs. Handlade diverse frukt och grönsaker men kollade även på skoj på lite kläder och skor. Allt är otroligt billigt med svenska mått mätt och det är underbart att bara gå runt och kolla på denna marknad.

Det är bara en kort promenad hem från marknaden och på vägen stannade vi till vid min favoritrestaurang i området. Det är en mycket speciell nudelrestaurang (fast de har annan mat också). Jag äter alltid en stor skål nudlar (som svensk spagetti) men åtta olika små skålar grönsaker om blandas ned i nudlarna och sedan även en liten skål med kött och som också blandas ned. För två år sedan kostade en portion 8 yuan men nu är priset uppe i 13 yuan/kronor, men det är ju i princip ingenting. Det är en lite speciell restaurang på det sättet att den försöker efterlikna restauranger i ”gamla” Beijing. De anställda har mycket speciella kläder och det är bara rätt unga pojkar som arbetar med att ropa in och ut gästerna och att servera vid borden. I gamla Beijing kunde kvinnor/flickor inte sköta sådana arbeten utan de flickor som jobbar i restaurangen sköter kassan eller går runt och städar i restaurangen. Det är i princip alltid fullsatt vid lunchtid och på kvällarna. Enda nackdelen är att ljudnivån är rätt hög eftersom alla anställda verkligen SKRIKER ut sina budskap om att nu kommer det ”två nya högt ärade gäster som behöver ett bord” och samma sak inträffar när man går därifrån. ”Två högt ärade gäster lämnar oss nu och vi välkomnar dem åter en annan dag”.

Efter lite vila och surfande tog vi en buss till ett Sports Outlet som jag besökt tidigare. Betydligt billigare än i Sverige, men jag hittade inget speciellt att handla denna gång så vi drog vidare till en ny galleria med affärer där några vänner tillsammans äger en av affärerna. Gallerian har funnits i något år, men igår var den officiella invigningen och det var helt klart fler besökare än tidigare gånger jag varit här. I samma byggnadskomplex har Carrefour ett stort varuhus som alltid har fullt av besökare så det finns säkert potential för affärerna i gallerian.

Sen blev det middag hemma och ”en lugn hemmakväll”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.