Konstdistriktet 798

Fredag 30 oktober

Steg upp lite senare än vanligt och eftersom väderprognoserna var rätt trista med molnigt och regn på eftermiddagen så bestämde vi oss för att ta en buss till en av de sevärdheter som jag ännu aldrig besökt i Beijing. Om man kollar i boken ”Pekings topp 10” så har jag besökt åtta av de tio höjdpunkterna. De två jag inte sett är ”Konstdistriktet 798” och ”Minggravarna”. Idag var det dags att besöka ”Konstdistriktet 798” som ligger i östra Beijing inte så långt från flygplatsen. Buss 988 går raka vägen dit, fast det tar nästan exakt en timme! Långbussarna vars nummer alltid börjar på 9 är lite dyrare än innerstadsbussarna så resan dit kostade 1 krona och 20 öre, dvs som tre vanliga bussresor i innerstan. Man lägger sitt busskort mot avläsaren när man stiger på och sedan igen när man stiger av så dras belopp för den sträcka man åkt.


30-798

Skylten vid en av ingångarna till Konstdistrikt 798

Konstdistrikt 798 är en ganska ny sevärdhet i Beijing och ligger i Dashanziområdet i nordost. Det är ett Sovetiskinspiererat industriområde som byggts om till att bli ett centrum för modern kinesisk konst. De första konstnärerna slog sig ned här i en utrymd fabrik som hade just nummer 798 år 2001. Området har sedan växt i rasande fart och nu finns här massor av gallerier och ateljéer där kinesiska konstnärer visar sina skapelser. Det är allt från målningar och skulpturer till stora “installationer”. En trevlig detalj i hela området (både inne i byggnaderna och utomhus) är också att man sparat många gamla maskiner från industriområdet och gjort om dessa till konstverk.

Blir man trött på att titta på konsten kan man dricka kaffe eller äta lunch/middag i någon av alla otaliga kaféer eller restauranger som finns i området eller shoppa i någon av alla de små affäerna. Här är det dock europeiska priser som gäller för mat, kaffe och sådant man handlar, men det är ju självklart helt OK på ett sådant ställe.

Konstdistrikt 798 är verkligen värt ett besök och vi stannade ganska många timmar innan vi tog samma buss tillbaka. Det är öppet alla dagar mellan 11 och 19, förutom måndagar då det är stängt.

Jag tog väldigt många bilder idag och det kommer en mycket längre presentation med massor av bilder från Konstdistrikt 798 på www.stenborg.com inom kort.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.