Sanlitun och bio med Michael Jackson

Lördag 31 oktober 2009

Började dagen med en promenad runt i trädgårdarna i bostadsområdet för att ta några bilder på de röda löven som nu börjat komma på vissa träd. Det har varit mycket varmt för att vara i oktober under den dryga vecka jag nu har varit här. Säkert upp mot 15 grader i skuggan och givetvis mycket mer i solen under de dagar solen tittat fram. Mest har det varit typiskt Beijingväder med dis och smog på morgonen men när solen sedan tränger igenom lättar det. Idag var det kanonväder med sol från en klarblå himmel redan på morgonen. Enligt väderprognoserna ska dock vädret nu slå om och i morgon utlovas kallt med mycket regn, alternativt snö, och sedan ska det slå över till klarare och kallare väder nästa vecka.

Efter promenaden tog vi en buss till Sanlitunområdet lite längre norrut. Sanlitun är det område i Beijing där de flesta utlänningarna bor. En av anledningarna är att området är ett av två stora områden med utländska ambassader och de som arbetar på ambassaderna bor i regel i området. Bara några kilometer söderut ser man knappt en enda västerlänning, men i Sanlitun ser man ibland nästan lika många västerlänningar som kineser och här finns populära barer och restauranger i massor. Vi besökte bl en stor galleria med affärer och varuhus som när jag var här senast inte var riktigt klar, men nu var all verksamhet igång och det var kul att gå runt och kolla lite.

Igår var det officiell introduktion av iPhone i Kina och i denna butik fanns ett hundratal iPhone uppställda i butiken så att man kunde prova funktionerna. Priserna är ungefär som i Sverige, men iPhone säljs även på alla marknaderna till betydligt billigare priser, men just elektronik skulle jag aldrig köpa på dessa marknader. Det är ofta ”fake” och saker som inte fungerar om priserna är ”för” billiga.


31-iphone

Här kunde man testa iPhone i Sanlitun

Passade på att titta in lite på Yashow Marknaden som ligger alldeles bredvid. Det är en marknad med nästan exakt samma utbud som Silk Market och marknaderna vid Hongqiao, dvs mest utländska märkesvaror som säljs för en bråkdel av priserna i väst, om det sedan är kopior eller riktiga varor tycker jag är osäkert. Vissa är det definitivt och vissa är det absolut inte. Exempelvis Eccoskor och Timberlandskor är absolut kopior, men de kostar bara 50 kronor paret och är mycket sköna! Märkesjackorna som kostar max ett par hundralappar, t ex Fjällräven, Peak Performance, Haglöfs och Canadian Goose känns helt äkta, men är troligen jackor som sorterats ut p g a mindre defekter eller som tillverkats utanför den riktiga produktionen. Avslutade Sanlitun med att äta lunch på en mycket liten restaurang med mat från Hangzhou i östra Kina (nära Shanghai). Mycket goda nudlar och kött plus lite grönsaker och en öl smakade gott. Jag tycker det är betydligt trevligare att äta på såna här små familjerestauranger än på de mer flotta restarungerna i Beijing.


31-food

Här är restaurangen där vi åt en väldigt sen lunch

Tog sedan en kort promenad till tunnelbanestationen Tuanjehu och åkte fyra stationer söderut till Shuangjing och gick upp i en jättelik galleria. Tog hissen upp till biografen på sjätte våningen för att kolla filmen ”MJ” som handlar om förberedelserna för det som var tänkt att bli Michael Jacksons avskedsturné. Inget som egentligen intresserar mig att titta på och jag var lite förvånad att jag inte somnade, men det var nog mest den höga ljudnivån som orsakade detta. Vi kom exakt i tid för föreställningen som började 15.10, men filmen började i olika biografer med 40 minuters mellanrum. Filmen var väl knappt två timmar lång och när det slutade tog vi en taxi till det närbelägna Carrefourvaruhuset för att handla lite inför kvällen och morgondagen. Fredag kväll är ingen bra dag att handla i Beijing. Då är alla ute och storhandlar och köerna var längre än jag någonsin sett i dessa varuhus. Så det tog en stund innan vi handlat allt och kommit ut, men sedan var det bara att gå ett par hundra meter och ta buss 513 som stannar alldeles utanför bostadsområdet. Efter den sena och stora lunchen var det ingen större mening att laga middag utan vi nöjde oss med lite enklare smårätter.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.