Långpromenad i Shichahaiområdet

Torsdag 5 november 2009

Många besökare i Beijing har stränderna längs de tre sjöarna Qianhai, Houhai och Xihai som sitt favoritområde i staden och det är lätt att förstå varför. Här kan man vandra i flera kilometer längs sjöstränderna och kolla olika hutongområden där kineser fortfarande lever som för hundra år sedan. De flesta hutongområden är utplånade och ersatta av skyskrapor, men just i detta område längs med sjöarna har bebyggelsen bevarats och till viss del moderniserats. Dock ser man fortfarande de allmänna toaletterna lite här och var eftersom sådana moderniteter inte finns i husen. Vissa områden är dock moderniserade och där bor högre partifunktionärer och militärer som nöjer sig med lite mindre bostäder. Har själv tidigare besökt en del av detta område och bostäderna var kring 40 kvadratmeter för tre personer – att jämföra med de jättelika lägenheter och hus som byggs utanför Tredje ringvägen på 120 – 400 kvadratmeter och kostar många miljoner att köpa.

Vi startade dock dagen med att ta tunnelbanan till Jishuintan (linje 2) för att först titta på den norra stadsporten och vakttornet till Beijing, Deshengmen. Den finns nio inre vakttorn i staden och detta är det som ligger längst norrut. Där finns ett mycket litet museum i tornet och det kostar 10 yuan/kronor att gå upp i tornet, vilket det är väl värt. Det finns även ett myntmuseum här, men det var inte öppet idag. Härifrån går också buss 910 till Badaling som är den närmaste platsen att uppleva Kinesiska muren. Har inte själv varit i Badaling, men jag uppskattar att bussturen tar drygt en timme om bussen håller sig till motorvägen.


5-norrport

Norra stadsporten,  Deshengmen

Efter ett kort besök gick vi tillbaka ner mot Xihai som är den nordligaste sjön i Shichahaiområdet. Det var bra promenadväder med cirka tolv plusgrader och solsken, men det var ändå kyligare än jag trott när vi gick längs med vattnet. Man kan välja vilken sida av stranden man går, men båda är sevärda med unika hutongområden. Efter Xihai kommer sedan den större sjön, Houhai, som är ett mycket populärt barområde, framförallt den varmare årstiden är det fullt med folk här på kvällarna i alla barer och restauranger längs stränderna. Det är t o m så att Houhai har blivit mer populärt än Sanlitun när det gäller utelivet i Beijing under sommaren. I södra änden av Houhai kommer man så till Qianhai som jag besökt ett par gånger tidigare. Här finns bl a de populära restaurangerna Ka Rou Ji och No Name Bar. Har ätit på den mongoliska Ka Rou Ji tidigare, men nu blev det lunch i en annan restaurang just vid Silvertacksbron (Yinding Qiao) där Houhai övergår till Qianhai.


5-qianhai

Yingding Qiao från söder och till höger skymtar de berömda restaurangerna Ka Rou Ji och No Name Bar & Restaurant

Vi valde sen den soliga sidan för den fortsatta promenaden ned mot Beihaiparken i söder. Det blev dock inget besök i Beihaiparken denna gång utan vi tog buss och taxi tillbaka hem på eftermiddagen. Kan verkligen rekommendera promenaden söderut med start i Xihai och vill man hålla på längre är det bara att gå vidare i längs Beihai, Zhonghai och Nanhai så är man framme alldeles väster om Himmelska Fridens Torg.

Fler bilder kommer senare och det kommer även en längre beskrivning av Shichahaiområdet på www.stenborg.com så snart jag hinner!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.