Tät smog över Beijing och besök på Wangfujing

Fredag 6 november 2009

Vaknade vid tretiden och kände lite halsont på gång så jag steg upp och tog lite Echinagard och sov sedan till 06.00 som vanligt. Det är bara jag som inte varit förkyld här hemma senaste veckan så kanske är det min tur nu. Det känns dock hyfsat och idag blir sista chansen till att handla något innan jag åker hem. Har större delen av dagen på mig att handla helt på egen hand och det blir nog ett besök på Silk Market för att köpa några skor, trojor och jeans till mig själv. I morgon är vi bjudna hem till ett par vänner i västra Beijing så då blir det ingen tid för shopping och på söndag tar jag taxi till flygplatsen vid lunchtid.

Vädret är likadant som senaste dagarna. Smogen ligger tät på morgonen och inbjuder inte till någon löpning. Framåt förmiddagen tränger solen igenom och det blir rätt klart, men man ser inte så långt genom allt dis. Det är en av de enda nackdelarna med Beijing att just smogen/byggdammet/diset ligger så tätt över staden många dagar.


6-smog

En bild från balkongen i söder klockan 08.45. Solen syns långt i fjärran genom diset och det tar någon timme ytterligare innan den trängt igenom och man kan se himmelen.

Skrev ovanstående innan jag gav mig iväg mot centrum vid halv tiotiden och för en gångs skull har faktiskt inte diset minskat det minsta under dagen utan det har varit samma dåliga sikt hela dagen. Temperaturen är annars utmärkt med cirka 15 grader och vindstilla.

Tog mig först till Silk Market via buss 28, men bytte till tunnelbanan eftersom det var grymt med trafik idag. Vet egentligen inte ifall det gick snabbare men det är skönt att röra sig i stället för att sitta på en buss som står stilla halva tiden.

Hittade en skoförsäljare där jag köpte de två par skor jag haft tidigare och som jag ville ha igen. Det är inga riktiga Ecco- respektive Timberlandskor, men jag tycker de är otroligt sköna och eftersom de bara kostar 50 kronor paret så blev det ett par av varje och hon tog till och med hand om mina gamla “Timberland” och slängde dem. Köpte även ett par jeans av samma märke och storlek som innan av en annan tjej, men jag struntar i att köpa fler skjortor och tröjor denna gång. Hade sedan en lång och otroligt intressant diskussion med en tjej som säljer jackor och det var synd jag inte behövde köpa någon mer jacka. Ibland träffar man någon som verkligen kan diskutera intressanta saker och inte bara lärt sig en massa försäljningsfraser. Tror dock inte att hon är kvar här nästa gång jag kommer och det trodde hon inte själv heller och hon var alldeles för intelligent för att jobba med att sälja på Silk Market. Det var nog bara en tillfällig station inför fortsatta studier.

Tog därefter tunnelbanans linje 1 några stationer västerut till Wangfujing. Har ju inte besökt affärsstråket Wangfujing denna gång så jag tyckte att det var dags idag. Valde tyvärr fel uppgång från tunnelbanan och kom upp mitt inne i det jättelika affärscentrat och gallerian Oriental Plaza och gick nästan vilse innan jag hittade en utgång på rätt våning ut mot gatan!

Eftersom det var lunchtid gick jag in på Wangfujing Snack Street och åt en rulle med diverse grönsaker plus en kokt majskolv som en enkel lunch. Jättegott, men det går att hitta ännu godare mat lite längre norrut på Donganmen Nigtht Market, men den öppnar inte förrän strax innan mörkrets inbrott.

Tog en del roliga bilder som jag tänker lägga upp senare och gick även ned mot St Josephs Church där det var bröllopsfotografering för säkert minst ett tiotal brudpar. Bröllopsfotografering är en enorm industri i Kina och man ser dem överallt i parkerna, men just här vid St Josephs har jag inte sett några tidigare.


6-sj2

Bröllopsfotograferna har fullt upp på trappan upp mot St Josephs Church och det var säkert ett tiotal brudpar som förevigades under den stund jag var där

Gick lite upp och ned på Wangfujing och kollade och tyvärr är det alltid så att unga tjejer kommer fram och vill “prata engelska” och sen om man pratar med dem en stund undrar de ifall man vill följa med och dricka te eller kaffe. Det är inga farliga saker som händer om  man följer med, men om man ska tro webbsajter och YouTube där det finns en del info om detta fenomen så riskerar man att få en nota på ett antal hundra eller t o m tusen yuan/kronor för någpt exklusivt te som man just druckit. Jag brukar prata en liten stund och svara på frågor för de är i regel jättetrevliga, men om jag överdriver lite och drar till med att jag bor i Beijing med min kinesiska fru eller flickvän så går de direkt vidare till nästa “offer”.

Avslutade dagen med att ta tunnelbanan tillbaka till Jinsong och ett besök på det japanska varuhuset för diverse inköp och promenerade sedan tillbaka hem. Eventuell förkylning känns nu helt OK och jag hoppas det fortsätter så under kvällen och natten!


Learn Chinese with ChinesePod

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.