Archive for April, 2008

Makalös dag – tur och otur i en salig blandning!

Tuesday, April 8th, 2008

Tisdag 8 april 2008
Vaknade som vanligt väldigt tidigt och ställde även tillbaka klockan en timme eftersom Japan och Sydkorea ligger en timme före i tid. Blev lite orolig när jag tittade ut genom fönstret för jag kände att fartyget verkade stå stilla. Det blåste även rejält och ösregnade, dock är detta inget man märker i ett så stort fartyg.


Utsikt från vår hytt morgonen den 8 april 2008. Det regnar och blåser och det är dessutom rejäl dimma.

Klockan var väl 06.00 ungefär och beräknad ankomst till Shanghai var 08.00. Vi hade ett bokat flyg från Shanghai till Beijing klockan 16.20 så vi borde få gott om tid även om kryssningen skulle bli lite sen in till Shanghai. Vi åt en tidig frukost och hämtade även ut våra pass och packade väskorna klart. Plötsligt kommer information i högtalarna om att hamnen i Shanghai är helt stängd på grund av rådande väderläge med dimma, regn och storm så alla fartyg på väg in måste ankra upp på redden utanför staden. Vi fick i stället sätta oss i teatern och se en film i avvaktan på mer information. Vid 10-tiden kommer så informationen att Rhapsody of the Seas nu kan gå mot Shanghai.


Lotsen kommer ombord på Rhapsody of the Seas strax före klockan 10.00 när beskedet kom att vi nu kunde gå in mot Shanghai.

Dock har ankringen skett långt ut på redden så det är mer än tre timmars gång till Shanghai. Med beräknad ankomst 13.00 bjuder rederiet givetvis på lunch, men det är rätt kaotiskt när alla plötsligt ska äta på samma gång i lunchmatsalen. Nu börjar det bli riktig kris om vi ska hinna med planet eftersom vi vet att vi först måste åka en timme med buss in till terminalen och det gick inte att ändra detta enligt personalen vid informationsdisken på fartyget. Landgång ska även ske i olika grupper med en kvarts mellanrum, fast vi räknade oss till första gruppen eftersom det var kris med tiden till flyget. Vi hade redan dagen innan bestämt att vi skulle ha hela vårt bagage med oss själva och inte skicka detta separat till terminalen. Ett smart beslut kändes det som i detta läge för fortfarande fanns ett visst hopp om att vi kunde hinna med flyget klockan 16.20. Vi hade även telefonkontakt med en bekant i Shanghai som vi skulle träffa och som eventuellt skulle kunna köra oss till Pudongflygplatsen, som ligger en bit utanför Shanghai. Fartyget la till vid kajen strax efter klockan 13.00, men sedan börjar en otrolig fars. Man sätter upp säkerhetskontrollen som alla måste passera på däck 4 och landgången börjar att fällas ut. Vi har lyckats komma nästan längst fram så det känns mycket bra trots att det är otroligt varmt och kvavt. Det verkar som om det är fler än vi som behöver komma ut i den första gruppen, fast många har säkert redan missat sina anslutningsflyg eller anslutningståg.


Här på däck 4 sattes säkerhetskontrollen upp och här skulle alla passagerarna egentligen lämna fartyget. Vi stod då nästan längt fram i kön och hade gott hopp om att snabbt komma av fartyget

Dock kärvade landgången vilket tar en kvart ytterligare, men sedan tar farsen fart på allvar. Plötsligt, utan ett ord av information, plockar man ner säkerhetsutrustningen och kör iväg den i en faslig fart. Det många hundra människor bakom oss som också undrar vad som händer? De i besättningen som står kvar vid utgången på däck 4 får heller ingen information och kan inte svara på några frågor. Plötsligt hörs ett rykte om att man måste flytta utgången till däck 2 eller däck 3 p g a säkerhetsskäl. Så naturligtvis rusar alla mot hissarna eller tar trapporna ner. Sen kommer ett kontrarykte om att det trots allt ska ske på däck 4. Men ingen verkar veta någonting och ingen information alls ges i högtalarna. Däck 2 verkar dock vara det hetaste tipset så alla som har bråttom rusar mot de smala trapporna ned till däck 2.


Totalt kaos i trappan ner till däck 2 dit landstigningen helt plötsligt flyttades utan någon information. Nu har vi helt plötsligt många hundra personer som är före oss mot utgången.

Ett hundratal passagerare kom igenom trapporna innan några ur besättningen stoppar resten av oss som nu får stå packade som sillar i de smala trapporna i över en halvtimme. Många är riktigt arga och undrar vad som händer? Men ingen information ges. Vi diskuterar om vi ska strunta i att försöka komma av tidigt och i stället ta det lugnt och ringa och boka dagens sista flyg till Beijing. Det går visserligen inte att boka om de biljetter vi har, men två enkelbiljetter till Beijing är ingen större kostnad. Nej, jag bestämmer att vi ska av båten så snabbt som möjligt och sedan diskuterar vi vad vi ska göra under bussresan in till terminalen. Vi kan ju hoppas på att flyget också är rejält försenat p g a det usla vädret. Plötsligt får vi som står i trapporna klartecken att gå vidare. Vi förväntar oss ytterligare en tid i kö i en korridor, men det är helt tomt ända fram till utgången och säkerhetskontrollen är överhuvudtaget inte uppsatt utan alla kan bara gå rakt ut från fartyget. Ett stort ”partytält” är uppställt som skydd mot regnet och utanför står alla bussar som ska köra oss in till terminalen i Shanghai. Plötsligt får vi bland alla de stora bussarna syn på en mycket liten vit minibuss med skylten ”Shuttle Pudong Airport”. Ja, vad tusan, vi chansar och går dit och frågar om vi kan åka med. Javisst, det är inga problem, det finns två platser kvar. Det fanns möjlighet att boka sig på en sådan buss innan resan, men nu är givetvis alla sådana bokningar värdelösa p g a förseningen så nu kan vem som helst åka med om man har ett flyg att passa. Tur att vi har allt bagage med oss så vi slänger in det i den minimala bussen som bara har fem platser plus chaufför. Det finns dock två extraplatser som man kan fälla ned! Fem personer som är på väg hem till Hongkong sitter redan i bussen och är ivriga att få komma iväg eftersom deras plan går ännu tidigare än vårt. Vi hoppar in och chauffören kör oss till Pudongflygplatsen dit vi anänder exakt klockan 15.20 dvs en timme innan vårt plan ska lyfta mot Beijing. Vilket otroligt flyt!


Interiör från den vita lilla minibussen som vi hade turen att komma med och som tog oss till Pudongflygplatsen i tid

Dock var strulet denna dag ännu inte över, det visar sig att det är förseningar p g a ovädret och när vi checkar in är ”boarding time” ändrad till 17.30. Det blir dock ännu lite senare och strax efter 18.00 får vi ta bussar den korta biten fram till planet och gå in och sätta oss. Det kändes mycket skönt, men det skulle bli mer väntan.


Bland de allra första kommer vi ombord på China Airlines CA 983 som ska ta oss till Beijing. Det kommer dock att bli ytterligare några timmars väntan i planet. Fast det kändes inte som det gjorde så mycket efter allt strul tidigare under dagen.

Något starttillstånd var inte att tänka på i detta vädret och det var verkligen ösregn och en vind som gjorde att regnet piskade mot rutorna i planet. Efter en timme bjöd Air China på middag, vilket smakade mycket gott efter denna händelserika dag. Vi fick hela tiden bra information om att det var storm både i Shanghai och i Beijing, men att kaptenen tydligen hyste gott hopp om att få starttillstånd. Omkring klockan 21.00 kom så äntligen tillståndet och CA 983 kunde lyfta från Shanghai! Resan till Beijing tog knappt två timmar och sedan taxi tillbaka hem till Chaoyang gjorde att vi öppnade dörren till lägenheten klockan 23.45 efter en dag fylld med både tur och otur. Vi fick senare höra att det sista flyg som vi funderat på att köpa biljetter till hade blivit inställt, så vi hade verkligen tur som hann med det plan vi bokat i förväg.

Jeju Island – vulkanö utanför Sydkoreas sydkust

Monday, April 7th, 2008

Måndag 7 april 2008
Under natten har Rhapsody of the Seas förflyttat sig från Pusan till den lilla ön Jeju Island (kallas även Cheju) utanför Sydkoreas sydkust. Det är en vacker vulkanö med mycket speciell natur som kallas Island of the Gods, dvs Gudarnas Ö. Det är koreanernas eget favoritmål när de åker på bröllopsresa. Tyvärr var det alldeles för kort om tid på denna lilla fina ö, bara fyra timmar till förfogande och det kändes rätt meningslöst att åka med på någon guidad tur i det molniga och kalla vädret. Så vi åkte helt enkelt in till centrum av Jeju City och kollade runt lite. Man kunde konstatera att naturen var rätt annorlunda på denna ö jämfört med i Busan. Några besök på varuhusen The Shilla Duty Free och Lotte Mart blev det sedan innan vi åkte tillbaka till fartyget.


Lotte Mart är ett av de störta varuhusen på Jeju Island


Ginseng är ju en koreansk produkt och det fanns en hel avdelning med bara Ginseng på Lotte Mart. Här en bild på en rykande monter med färsk ginseng.


McDonalds finns ju överallt i världen, så givetvis också i Sydkorea och på Jeju Island.

Väl ombord igen åt vi sedan en sen lunchbuffé och kopplade sedan av några timmar hytten med att kolla på TV och läsa. Vi började också förbereda packningen inför morgondagen då vi åter är tillbaka i Shanghai. Eftersom vi åt rätt sen lunch chansade vi att gå till Edelweiss lite senare än vår vanliga tid och det var inga problem att få ett bord. Så sista kvällen avslutades med en riktig festmåltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt och till det drack vi ett mycket gott sydafrikanskt vitt vin. Eftersom kryssningen led mot sitt slut kom alla kockarna ut och sjöng en sång för gästerna. Efter det var klockan mycket, men vi lyssnade lite till musik i en av barerna och kollade även på alla foton som kryssningens fotografer tagit under resans gång.


Som avslutning sjöng alla kockarna en sång i restaurang Edelweiss

Strandhugg i Sydkoreas näst största stad

Sunday, April 6th, 2008

Söndag 6 april 2008
Tidigt på morgonen vaknade vi när Rhapsody of the Ocean var på väg in i Busans hamn. Busan, eller Pusan som staden också heter, är Sydkoreas näst största stad efter Söul. Det blev tyvärr ett rätt kort strandhugg i Busan eftersom alla måste vara tillbaka ombord till klockan 16.00 då fartyget åker vidare.


Hamnen i Busan (Pusan) på morgonen den 6 april 2008

Vi funderade på att följa med på någon av de rundturer som arrangörerna ordnar, men vi bestämde i stället att vi tar skyttelbussen in till centrum och kollar runt lite på egen hand. Lite svårare att gå runt i Sydkorea än i Japan då alla skyltar bara var på koreanska så det var omöjligt att veta vad gatorna heter, men hade man bara koll på kartan var man befann sig så var det inget större problem. Vi hittade en trevlig kuperad park med små tempelbyggnader och körsbärsträd där vi tog en fin promenad. Platsen heter Youngga-Dae och är egentligen men gammal plats från 1600-talet som revs i början av 1900-talet. Dock är park och paviljonger nu återuppbyggda och invigning skedde 2003.


En av gångägarna upp till toppen på parken vid Youngga-Dae i Busan (Pusan)

Vi besökte även en stor utemarknad och hade tänkt besöka den mer kända innemarknaden på detta ställe, men eftersom det var söndag så var det tyvärr stängt där. Vi hittade även ett litet torg där man kunde köpa mat och ta med sig, men vi blev inbjudna att sitta ner bakom en kvinnas lilla stånd där vi köpte några smårätter och hon bjöd även på färska jordgubbar utan att ta extra betalt. Vet faktiskt inte vad det var vi åt, men det liknade kinesisk tofu fast med lite andra smaker. Fast det var helt OK och även jordgubbarna var mycket goda.


Vi smakade några sydkoreanska delikatesser från denna kvinnas försäljningsställe på ett litet torg. Hon bjöd oss att sitta ned vid ett litet bord bakom hennes matstånd.

Även i Busan finns det ett underjordiskt köpcenter. Vi besökte ett par av affärerna där, men gick sedan tillbaka till det stora varuhuset Lotte Department Store där bussen tillbaka skulle hämta oss. Det blev en timme över till att vandra runt där i detta tio våningar stora lyxvaruhus Lotte Busan som även hade en hel våning med taxfreeförsäljning, men det var nästan bara ointressanta lyxmärkesvaror till löjliga priser. Kollade in lite på livsmedelsavdelningen och smakade på den koreanska nationaldrycken Soju. Det är en rätt söt blandning med cirka 20 procent alkohol som egentligen inte smakar så mycket, ungefär som att spä ut vodka med hälften vatten. Så det var inget jag funderade på att köpa med hem. Innan bussen gick tillbaka fick jag en underbar föreställning av nedanstående kvinna som var parkeringsvakt (eller vad man ska kalla det). Hon stod vid in- och utfarten till parkeringen på varuhuset och hälsade och bugade åt alla kunder i bilar både på väg in och ut från parkeringsgaraget. Helt fantastiskt att se! Jag antar att hon sa ungerfär så här:
“Välkommen till vårt varuhus högt ärade kund!”
och till de som körde ut
“Välkommen åter högt ärade kund!”


Vilket jobb att stå så här och hälsa “Välkommen” och “Välkommen åter” hela dagarna!

Det var faktiskt likadant både i Japan och Sydkorea att det finns personal i varuhusen som har som enda uppgift att hälsa välkommen oavsett om det gäller när man ska parkera eller kommer till en ny våning i ett varuhus.

Vädret var denna söndag helt underbart och solen lyste från en klarblå himmel och tillbaka på fartyget var det bara att ta plats nere vid utepoolen med glass och kaffe. Innan vi lämnade Busan hann jag också med att springa 15 varv ytterligare på banan och tiden blev denna gång 29,18 på de sex kilometerna. Är lite förvånad över att det går så bra att springa efter de tre veckornas totala uppehåll. Dock visade GPS:en lite kortare än sex kilometer, så banan håller nog inte riktigt 400 meter.


En fin utsikt från hamnen i Busan kvällen den 6 april 2008

¨
En underbar vårkväll i Busans hamn

Efter löpningen i solen kopplade vi av på soldäck med glass och kaffe och tog även ett bad i bubbelpoolen som hade perfekt temperatur. Denna kväll intog vi middagen i den flotta restaurang Edelweiss, vilket ingår i resans pris, men väldigt många väljer ändå att äta i bufférestaurangen. Fast det var ett mycket bra val att äta på Edelweiss, både förrätt, huvudrätt och efterrätt var mycket goda och serveringen var perfekt! En flaska rött vin till maten gick på 28 dollar, vilket väl är som ett normalt pris på en svensk restaurang. Efter middagen tog vi plats i huvudteatern där det var Country & Western för hela slanten. Det var tyvärr inte sådär jättebra och många gick i förväg. Vi stannade även till i pianobaren och lyssnade på några band som spelade där och avslutade sedan kvällen med att spela bort tio dollar på enarmade banditer.


En av många barer där man kunde lyssna på musik på Rhapsody of the Seas

Blommande körsbärsträd i Fukuoka

Saturday, April 5th, 2008

Lördag 5 april 2008
Rhapsody of the Seas anlände till Fukuoka på utsatt tid klockan 08.00 på morgonen. Dock tog det tid innan fartyget fick godkännande från de japanska immigrationsmyndigheterna så vi kom inte i land förrän efter klockan 09.00. Vid landgången var det videofotografering trodde de flesta, men det var faktiskt en värmekamera som skulle känna av ifall någon passagerare försökte gå iland med hög feber! Det är rädslan för fågelinfluensan som gör att Japan har dessa extrema säkerhetsåtgärder.


Rhapsody of the Seas i Fukuokas hamn den 5 april 2008

Fartyget hade lagt till ganska centralt i Fukuoka och det var bara att ta en lokalbuss som tog tio minuter in till centrum. Vi började med att planera lite vad vi skulle göra och bestämde att först gå och kolla lite i affärer. Det fanns ett jättelikt köpcenter av flera kvarters storlek under jorden och det var kul att gå runt och kolla lite i alla affärer. För egen del blev det inga inköp alls i detta köpcentrum som heter Tenjin Chikagai. Därefter tog vi tunnelbanan (fast just denna linje gick ovan jord) till Dazaifu Tenmangu Shrine som är ett mycket stort tempelområde drygt en halvtimmes tågresa utanför Fukuoka. Det var ett mycket intressant besök och vi såg bl a många som kom med sina små barn till ett tempel för att få dem välsignade (antar jag) och på ett annat ställe såg vi en präst som välsignade ett gammalt pars nya bil! Helt fantastiskt att se. Alla dörrarna var öppna och prästen gick runt bilen från alla väderstreck och svingade sin stav över bilen och läste olika verser allt medan det gamla paret stod högtidliga och tysta och tittade på.


Kö utanför en tempelbyggnad i Dazaifu Tenmangu Shrine. Föräldrar, mor- och farföräldrar väntar med de små barnen utanför templet på att det ska bli deras tur att komma in.


En underbar bild på en präst som välsignar det gamla parets nya bil!

Sen råkade vi gå förbi en japansk trollkarl som hade uppvisning och han bjöd in oss att sitta ned och kolla. Det var väl ingen större upplevelse att se trolleriet men det var ändå rätt kul att titta på.


Trollkarlen i Fukuoka

Kollade även runt på några andra typiskt japanska byggnader på området innan vi tog tåget/tunnelbanan tillbaka till centrum. Nästa grej att titta på var Fukuoka Yahoo Dome Japan som är en stor idrottsarena där Fukuokas stolthet, baseballklubben Fukuoka SoftBank Hawks spelar sina hemmamatcher. Arenan tar närmare 36000 åskådare och är en av få arenor som har ett tak som kan fällas ut över arenan vid dåligt väder. Tyvärr gick det inte att få komma in på arenan för att titta då det pågick någon form av aktivitet där. Annars finns det möjlighet att få guidade visningar. Så vi tog en titt i SoftBank Hawks souvenirbutik som ligger alldeles bredvid arenan, men baseball är inte någon av mina favoritsporter så vi lämnade affären tomhänta.


Fukuoka Yahoo Dome Japan


Alldeles bredvid Fukuoka Yahoo Dome ligger SoftBank Hawks souvenirbutik

Efter lunch på en restaurang i närheten var det därefter tid att promenera tillbaka mot centrum. Vi tog en promenad till en fantastisk park mitt inne i centrum där körsbärsträden stod i blom och enorma mängder folk samlades för att äta under träden. Man kunde hyra plats på en stor eller liten blå presenning och sedan hade man maten med sig eller grillade man helt enkelt på plats. Vi hittade dock ett ställe i parken där man kunde handla mat, så vi köpte ett antal grillspett och några öl och satte oss också för att äta under några körsbärsträd. Det var mycket goda grillspett med av både nöt- och gris. Nedan kommer fyra härliga bilder från parken (klicka på respektive bild visas den i större format).

Klockan närmade sig nu 18.30 och det var dags att hitta tillbaka till fartyget eftersom alla måste vara ombord klockan 19.30. Efter dusch och lite vila tog vi en enkel middag i bufférestaurangen och gick sedan och kollade på kvällens föreställning som var en magiker som heter John Taylor. Han var faktiskt riktigt bra och lockade fram många skratt och undringar från publiken.


En hel dag till sjöss på väg mot Fukuoka i Japan

Friday, April 4th, 2008

Fredag 4 april 2008
Hela fredagen den 4 april 2008 tillbringade vi till sjöss ombord på Rhapsody of the Ocean på väg mot Fukuoka i Japan. Dagen började annars med en frukostbuffé som var helt enorm. Där fanns precis allting att välja mellan både när det gäller varm och kall frukost så här lär jag nog gå upp ett par kilo om jag inte tränar under kryssningen. Det fanns t o m en “Egg Harbour” där man helt enkelt beställde exakt hur man ville ha sina ägg eller sin omelett stekta och vilka ingredienser som skulle vara i. Som tur var fanns det även mycket gott kaffe som man kunde dricka precis hur mycket man ville. Efter frukosten passade vi på att spela lite pingis i en av motionsavdelningarna och sedan tog vi en långpromenad runt de olika däcken på detta enorma skepp i elva våningar. På ett av ytterdäcken hittade jag en löparbana på 400 meter runt fartyget så efter omklädning tog jag ett lätt löppass där på 15 varv vilket blir sex kilometer. Inte så långt, men det kändes helt OK efter att inte ha sprungit någonting alls på över tre veckor. Tiden blev 30,51 minuter vilket var bättre än väntat. Fast min Garmin Forerunner GPS visade att jag sprungit 15,4 kilometer, vilket givetvis berodde på att att fartyget gick med full fart mot Fukuoka under tiden jag sprang. Det ska bli intressant att se graferna för denna löpning och jämföra när jag sprang med eller mot färdriktningen!


Start och mål på den 400-metersbana som finns på Rhapsody of the Seas.


En bild på utomhuspoolen på Rhapsody of the Seas, det finns givetvis även en pool inomhus och just denna dag var vädret inte det bästa för uteaktiviteter

Vi hoppade sedan över lunchen i flotta restaurang Edelweiss och intog den i stället i den vanliga restaurangen där det är buffé som gäller och man kan plocka till sig precis den mat man vill ha. Utbudet var även här helt enormt, mest europeisk mat, men eftersom säkert hälften av deltagarna på kryssningen var kineser så var det även kinesiska rätter. Efter lunchen kollade vi runt i de olika affärerna på båten och testade även spelhallen lite. Det är inte direkt billigt i affärerna och det går inte att köpa t ex sprit eller vin och ta med sig direkt utan de flaskorna får man i så fall först när kryssningen är slut. Anledningen är naturligtvis att de vill att man ska köpa vin eller sprit i restaurangerna eller i barerna. All mat ingår i resan men vill man ha alkoholhaltiga drycker till middagen eller ta en öl i någon bar så måste man betala själv. Betalning görs med ett kort som alla passagerarna fått och efter kryssningen får man sedan en förteckning på vad man köpt och det dras sedan från det VISA-kort som kopplats ihop med våra passagerarkort. Efter lite vila i hytten och genomgång av den japanska säkerhetskontrollen (fotografering, fingeravtryck mm) inför morgondagens besök i Fukuoka kollade vi på en dansshow som hette Ballroom Fever i huvudteatern på fartyget. Inte riktigt min stil med dans, men det var några rätt bra sångare i gruppen också, så det var helt OK. Sen blev det en sen middag i bufférestaurangen. Vi hoppade alltså över Edelweiss eftersom man har en fast tid där man ska äta.

Dags för kryssning till Japan och Sydkorea

Thursday, April 3rd, 2008

Torsdag 3 april 2008
Idag är det dags för kryssningen från Shanghai till Japan och Sydkorea, men fartyget lämnar inte Shanghai förrän sent i kväll så det var gott om tid att först göra det som alla turister gör i Shanghai, dvs gå ner till strandpromenaden och bli fotograferade med det jättelika TV-tornet i bakgrunden. Dock blir silhuetten nu lite annorlunda eftersom Kinas högsta byggnad just nu håller på att färdigställas en bit ifrån TV-tornet. Det är Shanghai World Financial Center som är en jättelik skyskrapa i glas på 492 meter som har en öppning längst upp i byggnaden som gör att den nästan ser ut som en kapsylöppnare. Det hade varit kul att åka upp till toppen men tyvärr var byggnaden inte klar i april men invigning beräknas ske senare i år.


På samma sätt som alla turister ska fotograferas framför Maos porträtt i Beijing så ska alla turister i Shanghai fotograferas med det stora TV-tornet i bakgrunden.


Alldeles bredvid TV-tornet ligger det 492 meter höga World Financial Center, som dock ännu inte var helt färdigbyggt när denna bild togs.


En bild tagen in mot centrum där man ser en del av den berömda gatan The Bund med sina stora byggnader i västerländsk stil.

Vi tog sedan en tur i ett jättelikt bokvaruhus i sju plan med enorma ytor och vakter på alla plan. Hittade en bok med tillhörande CD-skivor som verkade en bra start på att lära sig mandarin. Vi hade också bestämt att behålla hotellrummet till klockan 18.00 så vi hann äta lunch och vila lite på hotellet innan det var dags att packa väskorna inför kryssningen. Vi tog en taxi till incheckningen för kryssningen klockan 16.30 vilket tog en stund i den täta Shanghaitrafiken.

Vid incheckningen i färjeterminalen var det totalt kaos och incheckningen tog över två timmar, det är bara att hoppas att resten av kryssningen inte blir lika kaotisk. När vi äntligen checkat in och lämnat ifrån oss väskorna visade det sig dock att det inte alls var att bara gå ombord på fartyget. Detta fartyg, Rhapsody of the Ocean, var helt enkelt för stort för att kunna gå in så långt in i floden som till centrala Shanghai så alla passagerare åkte i skytteltrafik till platsen där fartyget låg. Det var ingen kort bussresa utan den tog närmare en timme, varav sista kvarten på skakiga grusvägar i ett industriområde där det knappt gick att köra mer än 10 kilometer i timmen. Sen var det pass- och säkerhetskontroll innan vi fick gå ombord på fartyget. Vi fick en fin hytt med ”Oceanview”, dvs ett stort fönster rakt ut mot havet. Vi träffade också den person som skulle sköta städning och service i hytten, en mycket trevlig kvinna från Filippinerna. Vår middag skulle intagas i restaurang Edelweiss varje kväll vid en viss tid och vid ett visst bord, men så här närmare midnatt första kvällen var det lite provisoriskt så vi kunde inte få servering av det kyparteam som skulle ta hand om oss under resten av resan. De indier som serverade detta bord var rätt dåliga på engelska och kunde bara få fram menyer på engelska. Det blev dock en hyfsad middag mycket sent på kvällen och efter en obligatorisk livvästsövning som alla passagerare alltid måste delta i var det dags för fartyget att lämna Shanghai klockan 24.00 (en timme försenat). Vårt bagage hade inte levererats till hytten, men vi lyckades själva leta upp det efter en stund så sedan var det bara uppackning, sängen och sömn som gällde!


Fartyget heter Rhapsody of the Seas och byggt i elva våningar och kan ta emot 2435 passagerare.


Det var en minst sagt kaotisk incheckning i färjeterminalen i Shanghai som tog över två timmar plus en efterföljande busstransfer på en timme.


Innan Rhapsody of the Seas fick lämna Shanghai måste alla passagerar delta i en obligatorisk livbåtsövning så att man hittar till rätt livbåt ifall något skulle hända under resan.

Heldag i Shanghai

Wednesday, April 2nd, 2008

Onsdag 2 april 2008
Började dagen med hämtad frukost från ett matställe nära hotellet, det var en typisk kinesisk frukost i form av brödliknande degknyten med blandat innehåll. Helt OK frukost för min del. Tog därefter en promenad till de gamla delarna av Shanghai och började med ett besök på en antikgata i gammal stil som heter Dong Tai Lu. Den ligger i gammal bebyggelse med skyskrapor runt omkring och folklivet är enormt och här kan man köpa allt möjligt i antikväg. Jag hittade t o m några försäljare som hade gamla vykort, fast jag hittade inget intressant att köpa.


Bild från antikgatan Dong Tai Lu

Därefter fick den vackra Yu Garden ett besök. Det var från början en privat trädgård som anlades en hög tjänsteman på 1500-talet och är nu den enda trädgård i denna stil som finns kvar i Shanghai. Trädgården består av en yttre och en inre trädgård som är sammanvävd med en massa paviljonger och mindre hus. Man förflyttar sig på slingrande stigar och det finns massor fina stenformationer och dammar fulla med stora guldfiskar. Intressanta är även de stora drakarna som slingrar sig längs hela muren runt trädgården. En sådan finns avbildad på inträdesbiljetten till trädgården. Kostnaden för ett besök är 40 yuan (kronor).


Inträdesbiljetten till Yugarden


En bild inifrån trädgården Yugarden

I närheten ligger även The City Temple of Shanghai som var intressant att kolla på. Ungefär som i Hangzhou och Beijing med massor av rökelse när folk eldar upp sina rökelsepinnar. Inne i templet fanns det många vackra buddhor i guld att titta på och även många statyer av krigiska män.


En vacker bild inifrån The City Temple of Shanghai

Om man vill ta en tur runt Shanghai i buss finns det faktiskt en ordinarie linje som kör runt i en stor cirkel och är ett perfekt sätt att se staden. Det är en dubbeldäckare som är öppen på andra våningen, precis som dubbeldäckarna som kör rundturer i London. Dock var det lite väl kallt och blåsigt denna dag i Shanghai, men vi hängde med en bra bit och steg av vid ändhållplatsen vid Shanghai Indoor Stadium. Alldeles bredvid låg IKEA, men något besök där blev det inte. Vi tog i stället tunnelbanan tillbaka in mot centrum. Tunnelbanan i Shanghai är helt annorlunda mot i Beijing. I Shanghai är staden indelad i zoner och man köper biljetter i automater och betalar kontant. Det är i princip omöjligt för turister att veta hur många zoner man behöver åka, men har man betalt för lite kommer man inte igenom spärrarna ut från tunnelbanan utan måste då betala för den extra zon man åkt. Kollade sedan runt i ett område där många västerlänningar samlas och där det växt upp en rad europeiska restauranger, barer och caféer och t o m några franska bagerier. En stor skillnad mellan Shanghai och Beijing är att det finns mycket färre parker i Shanghai och de parker som finns är mycket mindre än de som finns i Beijing. På vägen tillbaka passerade vi dock en av dessa parker och där pågick en löptävling! Jag antar det var brandmän som sprang varv efter varv i parken i full mundering. Antagligen någon form av fysisk test, för det var verkligen tävling som gällde!


Några av de brandmän(?) som sprang varv efter varv i en park och de tog verkligen ut sig totalt!

Sedan promenerade vi tillbaka till hotellet och vilade några timmar innan vi gick ut på Nanjing Street och letade upp en annan restaurang på en tvärgata. Där blev det en rätt sen middag med ungefär samma rätter som igår.

Med tåg från Hangzhou till Shanghai

Tuesday, April 1st, 2008

Tisdag 1 april
Vi började med att checka ut från från Garden Youth Hostel och fick tillbaka drygt 200 yuan för den natt vi inte utnyttjat och 100 yuan som alltid är en depositionsavgift på hotell i Kina. Eftersom tåget till Shanghai inte gick förrän 14.56 hade vi tid för fler promenader i omgivningen. Vi tog dock en buss några hållplatser bort för att besöka Hangzhou Prince Baypark som helt klart var en lite udda park jämfört med de jag besökt tidigare. I denna park var det i första hand tulpaner som gällde! Det fanns otroliga mängder med tulpaner i olika färger och färgkombinationer. Till och med en väderkvarn fanns i parken så man kände sig nästan förflyttad till Amsterdam. En mycket trevlig park som jag kan rekommendera ett besök i! Dagen när vi var där var det massor av skolklasser på besök och bröllopsfotografer jobbade för högtryck i parken.


En bild från Prince Baypark som är en lite ovanlig park med nästan bara tulpaner i olika färger


Ännu en vacker bild från Prince Baypark

Efter en promenad och buss tillbaka till hotellet och en snabb lunch där tog vi en buss in till järnvägsstationen. Tåget till Shanghai var en behaglig upplevelse och tog bara cirka en timme. Maxfarten låg på 170 kilometer i timmen. Det var både trevligt och tråkigt att se blandningen av nya och gamla förortsområden. Omväxlande åker man förbi hela områden med nybyggda palatslika trevåningsvillor för att i nästa stund åka förbi helt nedgångna områden med nedslitna hus och spontana soptippar mitt inne bland bebyggelsen.


Interiör från en av vagnarna på tåget Hangzhou – Shanghai. Resan tar cirka en timme och toppfarten för tåget ligger på 170 km/tim.

Vid framkomsten till Shanghai visade det sig att detta tåg bara gick till stationen Shanghainan, dvs södra stationen, så vi fick ta en taxi in till hotellet i centrum. Det var dock ingen större kostnad, bara 50 kronor för denna rätt långa resa. Dock blev det lite värre när vi kom till hotellet där vi bokat rum. Det visade sig att inga utlänningar fick bo på detta hotell och det var helt omöjligt att få dem att gå med på något annat. Hotellet erkände dock att de gjort fel som inte kollat namnen på båda personerna som skulle bo där och erbjöd i stället som kompensation en svit på ett flott hotell lite längre ut från centrum för samma pris som vi skulle betalt på det ursprungliga hotellet. Dock tyckte vi att detta hotell låg lite väl långt från centrum och skulle kräva taxiresor på en kvart för att komma in till centrum. Genom telefonkontakter ordnade vi i stället rum på 24 K Hotel som ligger absolut så centralt man kan bo i Shanghai. Det är bara två minuters promenad till Shanghais största affärsgata Nanjing Street och kanske tio minuters gångväg till The Bund som är den gamla huvudgatan längs med Huangpufloden med en underbar gammal bebyggelse i europeisk stil. Ett hyfsat dubbelrum på 24 K Hotel kostade bara 280 kronor per natt för två personer. Det blev rätt sent innan vi kommit tillrätta på rummet, men sedan gick vi ut i mörkret och tog en promenat på Nanjing Street. Folklivet var helt enormt och neonskyltarna är både fler och betydligt större än i Beijing.


Nanjing Street är den stora shoppinggatan i Shanghai och affärerna håller öppet till mycket sent på kvällen.

En stor skillnad mot Beijing var att här fanns det ”inkastare” till många affärer eller folk som kom och försökte sälja saker på gatan, vilket inte alls förekommer på samma sätt i huvudstaden.
- Hello Sir, do you want to buy a real Rolex, only 50 yuan, sa t ex en äldre dam som gick omkring med åtminstone sex Rolexklockor på vänsterarmen som hon visade upp.
Tyvärr ser man i Shanghai också väldigt många tiggare på gatorna vilket i princip inte förekommer alls i Beijing. Särskilt i området ner mot The Bund blev man som utlänning ständigt påhoppad av tiggare och av försäljare som försöker sälja diverse krimskrams.
Vi gick ner till det klassiska stället vid floden där alla turister fotograferas vid floden och med det berömda TV-tornet i Pudongområdet i bakgrunden. Det var dock mörkt så några bra bilder gick ej att ta denna kväll.

Som avslutning på första kvällen i Shanghai blev det sedan vid 21-tiden en sen middag på en liten lokal restaurang på en tvärgata till Nanjing Street. Det blev som vanligt ett antal olika rätter som man sedan plockar från: Kyckling, jordnötter, fisk, paprika, grönsaker och ris. Som dryck fungerade Suntory öl alldeles utmärkt! Det är en japansk ölsort, men med bryggerier även i Kina.