Archive for June, 2012

Sista dagen i juni och mest tvätt och jobb

Saturday, June 30th, 2012

Idag blir det bara ett mycket kort inlägg i bloggen för det har varit en otroligt varm dag med sol efter den senaste veckan regnande på nätterna. Var och handlade lite, men i övrigt höll jag mig inomhus förutom när jag hängde upp tvätten på södra balkongen! Det blev naturligtvis även en del jobbande med att svara på mail och nu kommer snart Ella och hennes mamma för att äta middag, dock behövde jag inte medverka med någon mat denna gång!

Huvudnyheten i Kina idag

Friday, June 29th, 2012

Vaknade rätt tidigt som vanligt och slog på TV:n när det var fem minuter kvar av Tyskland-Italien och det stod 2-0 till Italien. Tyskland fick ett tröstmål på straff alldeles i slutet. Lite överraskande för mig, för jag trodde Tyskland skulle vinna rätt lätt för de har till och från spelat fantastisk fotboll, men jag tror förbundskaptenen mixtrar alldeles för mycket med laguppställningen. Idag var åtminstone inte en spelare med som borde varit med inte i laget!

Huvudnyheten annars i Kina är att landets första kvinnliga astronaut nu återvänt till jorden efter två veckor i rymden! Det var direktsändning i morse på massor av kanaler och även engelskspråkiga CCTV 16 och t o m CNN hade direktsändning!

Nu ska jag strax fixa lite klyftpotatis i ugnen och sedan även göra någon form av kötträtt, får se vad det blir. Har slut på olivoljan, men det har funkat bra med en kinesisk variant senaste dagarna, så vi får se hur det blir med dessa potatis! För att steka köttet vet jag redan att det fungerar lika bra!

Har “lånat ut” min lilla kamera idag, så dagens illustrationer får bli från den stora kameran och på TV:n under tiden direktsändningen pågick. Finns även ett YouTube-klipp i Karlskronabloggen från landningen!

Två av astronauterna är ute ur kapseln

De två manliga astronauterna är ute ur kapseln och har burits iväg på stolar eftersom man förlorar så mycket muskelkraft under två veckor i viktlöst tillstånd

Liu Yang kommer ut från kapseln som Kinas första kvinnliga astronaut

Liu Yang kommer ut från kapseln som Kinas första kvinnliga astronaut

Idag blev det mest fotboll och jobb

Thursday, June 28th, 2012

För en gångs skull vaknade jag inte på natten när det var EM-fotboll utan kollade morgonens sammandrag av Spanien-Portugal som avgjordes efter straffar. Det är märkligt detta med straffar, för det blir nästan alltid det lag som missar den första straffen som sedan vinner, har nog sett samma hända i snart 20 år i de större turneringarna!

I övrigt var det jobb som gällde plus en kort promenad till Shuanglong för att handla diverse grönsaker, ägg och drycker!

Mer personal än kunder

En inte ovanlig syn på Shuanglong, någon i personalen som sitter och sover lite. Känns som det är fler anställda än kunder där, särskilt på andra våningen!

Ny affär

Där Nordic Coffee Bar tidigare låg var igår en byggarbetsplats med säkert tiotalet arbetare som höll på, men idag har en ny affär öppnat där och det ser ut som de säljer kläder! Imponerande snabbt fixat från hur det såg ut igår!

Nu ser hissen ut som vanligt igen!

De har hållt på med renovering av etagelägenheten på våning sju och åtta just ovanför och sedan jag kom hit har hissen varit inklädd i skyddskartonger och ett väldigt liv med borrmaskiner och folk som springer hit och dit, men nu verkar allt vara fixat och hissen ser ut som vanligt igen!

Idag mest jobb och fortsatt regnande

Wednesday, June 27th, 2012

Det regnar fortfarande till och från under dagarna så idag stannade jag bara hemma och jobbade och sysslade med lite andra aktiviteter. Tog även en promenad till Yonghui och handlade och på vägen tog jag nedanstående bild som visar ett område söder om bostadsområdet som ska göras om till park med en konstgjord sjö (precis som alla sjöar i Beijing). Det har dock inte hänt något där de senaste fem åren utan nu är området ungefär som en soptipp plus att det finns en del tillfälliga arbetarbaracker där. Skulle gissa att det är ett tio gånger större område än Hoglands park i Karlskrona för att göra en jämförelse. Det kan bli en fantastikst fin park och de som bor i områdets två byggnader med söderutsikt skulle få en fantastiskt fin utsikt. Lägenheterna där var tydligen dyrare när området byggdes just med tanke på att det skulle bli så fint med parken och den sjön, men ingenting verkar hända på den fronten!

Soptipp som förhoppnngsvis ska bli en park

Väldigt vad det regnar i Beijing redan i juni!

Tuesday, June 26th, 2012

Jag brukar ju skriva att det nästan aldrig är nederbörd i Beijing förutom under juli och augusti då det kan komma enorma regnmängder, främst på nätterna. Denna junimånad har det dock regnat riktigt rejält en del nätter och även under dagtid, som t ex i söndags. Idag såg jag att det regnat rejält under natten och det kom sen även en del spridda skurar under dagen.

Idag var det Lucky som fixade lunchen och blev gott med någon form av kinesisk pasta som jag inte vet vad den heter, men som jag gillar! Får se om det blir jag som får fixa middagen eller om Helena är hemma tillräckligt tidigt! Blir det jag så blir det makaroner och köttfärssås och det fixar jag lätt på en halvtimme.

Lövsopare

I mitten syns en äldre kvinna som sopar löv hela dagarna och utför detta arbete i området just utanför vår ingång som skymtar längst till vänster. Minsta lilla löv som faller från träden sopas upp och förpassas till den gröna “tunnan” i mitten på bilden.

Maysee

Det är mycket nytt på gång i omgivningarna och denna fanns inte här igår! “Maysee” och om det har med Schweiz eller kan vara någon form av apotek får jag utröna senare! Det var i alla fall en rolig “gubbe” som hälsade välkommen och han syns på bilden nedan!

Rolig gubbe utanför ingången

Hemmadag med jobb och lite städning

Monday, June 25th, 2012

Idag fick bli en riktig hemmadag och ett projekt var att städa ena delen av badrummet och det gick väl sådär så jag får fortsätta i morgon! Det största problemet är att golvet är feldoserat så att när jag spolar golvet så rinner inte vattnet ned i avloppet till höger utan ned mot duschen till vänster. Funderar på om vi skulle be någon borra upp ett hål i golvnivå på den höga tröskeln till duschen för då borde allt rinna ned i duschens avlopp. Som det är nu får man flytta tillbaka vattnet åt höger mot avloppet, men det tar alldeles för lång tid och måste göras om hur många gånger som helst.

När det gällde lunchen tänkte jag använda rester från gårdagens potatismos, men det vet ju alla som försökt värma potatismos i mikrovågsugn att det fungerar inte alls så jag provade en annan variant! Lägg moset i en skål och sätt sedan i en kastrull med kokande vatten på botten och någon form av skydd så att skålen inte står på botten (givetvis med locket på också). Det blev riktigt bra faktiskt och smakade nästan som igår, fast jag valde ändå att göra potatisplättar av resten som blev över och de blev också riktigt goda!

Värma potatismos

Det blev faktiskt riktigt gott att värma potatismoset på detta sätt!

Moutai

Moutai är av någon anledning, dvs reklam och marknadsföring, den mest exklusiva spritsorten i Kina. Jag har faktiskt aldrig testat den själv, men här var det åtminstone ett pris i nivå med svenska priser, så det kanske slinker ned en sådan flaska i resväskan nästa gång jag åker till Sverige. Annars finns det Moutai som kostar tusentals kronor flaskan och de har kanske åtgång bland de rikare i Beijing, men annars tycker jag att vissa spritsorter som kostar fem kronor för en halvliter är helt OK.

Det var ingen god mat på den restaurangen

Sunday, June 24th, 2012

Helenas bror är ju på tillfälligt besök under långhelgen för att träffa fru och dotter och de bor ju nära, så idag skulle vi äta lunch på en restaurang vid ändhållplatsen för buss 34 i väster. Den ligger vid ett område med olika varuhus och Outlets alldeles vid fjärde ringvägen och man åker alltid förbi och ser den från taxin till och från Beijing Capital Airport. Jag har faktiskt bara varit där en gång tidigare vid mitt första besök i Beijing och har inga planer på att någonsin handla där för det var rent löjliga priser. Samma gäller för Kinas “IKEA” som också har ett varuhus där, totalt sinnessjuka priser för samma saker man kan handla på det riktiga IKEA, ungefär som på Home Company i Karlskrona om man ska göra en jämförelse.

Det var regnoväder på gång under dagen, men vi klarade promenaden till restaurangen innan regnet började. Det var någon speciell sammansättning av rätter vi skulle äta med olika tillbehör man rullade in i ett tunt bröd, precis som när man äter Beijing Duck (Pekinganka). Det var dock så långt ifrån orginalet man kunde komma och smakade absolut ingenting, så jag ångrade att jag tackade nej till att de även hade beställt in ett fat “jiaozi”. Men ölen var i alla fall god, fast sen satt vi i ett enskilt rum med aircondition och jag kände efter en stund att det blev alldeles för kallt, men lyckades inte stänga av med den fjärrkontroll som finns, så det lär nog bli en förkylning som följd. När jag ätit färdigt tog jag mig ut i den stora restaurangen där det var behagling temperatur och en del man kunde sysselsätta sig med!

Sen var det jag som skulle fixa mat på kvällen och det blev än en gång fläskfilé och potatismos med två olika sallader eftersom Helenas bror aldrig provat den tidigare. Det blev ett riktigt långkok, så jag ska inte klaga på att det tar så lång tid när Helena fixar maten längre. I vilket fall som helst så gillade de maten, men det var som vanligt mest sallad, sås och mos som alla åt! Fläskfilé går inte alls hem i Beijing, så jag får väl försöka hitta någon variant med ben. Det var mest lilla Ella och jag som även åt köttbitarna! Ella är helt klart en lite annorlunda kines eftersom hon absolut inte gillar att äta ris, men mina makaroner med köttfärssås älskar hon!

Det

Det är jag i gul tröja och Helena, Ellas mamma och Ella på en bild från bostadsområdet där de bor

Undrar vem som hade denna text på sin tröja?

Undrar vem som hade denna text på sin tröja? Kineser har ofta t-shirts och tröjor med text, men i 99 procent av fallen är det text på engelska. Jag skulle gärna vilja hitta tröjor med text på kinesiska, men det verkar faktiskt svårt!

Intressant bevattningssystem

Kineser är ju påhittiga och ett av världens mest intelligenta folk rent generellt om man ser på IQ (intelligenskvot) bland världens befolkning och den här bilden är från utanför restaurangen där vi åt och där man tar tillvara på regnet från taket genom att låta det flöda ut alldeles utanför för att vattna solrosor och majs som sedan garanterat används i restaurangen.

Storhandling på Yonghuivaruhuset

Saturday, June 23rd, 2012

Vaknade mitt i natten och gick upp och kollade kvartsfinalen Tyskland-Grekland i fotbolls-EM, men det var en rätt trist historia trots många fina mål. Tyskland var alldeles för överlägsna precis som Portugal var i den första semifinalen mot Tjeckien.

Sen blev det väl inte mycket vettigt gjort under dagen, förutom jobb med att svara på mail, och efter lunch och att ha kollat ett antal avsnitt av Just for laughs på YouTube gick vi och handlade på Yonghui!

Interiör från en liten del av Yonghui med frukt och grönsaker

Interiör från en liten del av Yonghui med frukt och grönsaker

Inte allt vi handlade fick plats i den lilla vagnen vi hade med oss, men det mesta

Inte allt vi handlade fick plats i den lilla vagnen vi hade med oss, men det mesta. Storhandlingen gick på 180 yuan, vilket väl idag motsvarar cirka 200 svenska kronor.

I v

Helena skulle in på administrationskontoret och betala någon mindre avgift för kommande månad så jag satte mig och väntade strax brevid vid södra ingången till området. Inte så mycket folk där som vid alla fontäner vid norra huvudingången, men svalkande här också med vattenfallet och här var en mamma med sina två små pojkar och den äldste vågade sig till och med fram och säga “Hello” till utlänningen och vi träffades sen en gång ytterligare när vi var på väg hem!

Rejält åskoväder på kvällen

Framåt kvällen kom det sedan ett rejält åskoväder med ett enormt regn, men det var rätt kortvarigt och ovan en bild från norra balkongen.

Midsommarafton men även helgdag i Kina

Friday, June 22nd, 2012

Idag är det midsommarafton och det blir många danser kring midsommarstänger i Sverige. Vi klarade ju av det redan på nationaldagen den 6 juni här i Beijing, men det är faktiskt helgdag här också. Vet inte exakt vad den heter för helgdagar ändras år från år, men det ska vara en speciell dag när familjen samlas och äter en speciell sorts mat, Vi får se vad det, den verkar strax vara färdig och Helenas äldre bror har kommit upp från Ningbo och är här med Ella och hennes mamma, som ju nu bor i Beijing.

Spolning utanför huvudingången

Idag blev det bara ett kort besök på Shuanglong för att handla lite drycker till middagen och på vägen tillbaka var det vattenspolning utanför huvudingången! Fick även med en Carrera till vänster som har en märklig parkering, men har man flotta bilar brukar det gå att parkera lite udda. Jag har ju tidigare lovat att ta lite bilder på bilar i garaget under området. De blir mer och mer exklusiva, men ännu inte lika extremt som i våra finsk/kinesiska vänners garage där det nästan bara var Lamborghini, Lexus, Aston Martin och liknande. Deras rätt nya Mercedes är nästan den minst exklusiva i det garaget!

Idag – en hemmadag med jobb och lite annat

Thursday, June 21st, 2012

Idag är det Lövmarknad i Karlskrona och det hade varit kul att vara där, det är inte så många Lövmarknader jag missat genom åren, men nu är det två i rad! Det blir ett kort inlägg idag för jag har jobbat en del med att svara på mail och “prata” med en arbetskamrat via Skype så det blir bara två kommenterade bilder nedan!

Slarvig postutdelare

Den som delar ut posten på förmiddagarna i denna uppgång av bostadsområdet är mycket slarvig och låser aldrig postboxarna efter utdelning av posten. Det brukar vara låst framåt eftermiddagen igen, men här kan ju vem som helst plocka åt sig vad de vill av posten till de andra som bor här.

Vad var det som föll här?

Förra helgen hörde vi ett enormt brakande ljud uppifrån och såg sedan något stort falla ned utanför det stora panoramafönstrert i vardagsrummet, men vad det var kunde vi inte se från balkongen. Det måste varit något mycket stort och tungt för det är en rejäl skada i trappan vid ingången och det är just där man står när man använder sin “tag” för att dörren ska öppnas så det var tur inte någon var på ingång för då kunde det slutat mycket illa!

Hade det varit i “Nya Sverige” skulle jag gissat på att det var någon kvinna eller ung tjej som blev utkastad från balkongen, men sånt förekommer naturligtvis inte i Beijing och då hade det såklart även sett helt annorlunda ut vid platsen för “nedslaget”.