Archive for November, 2011

Lägenhet som varit tom länge

Wednesday, November 30th, 2011

Idag blev det bara en kort promenad till närmaste affären för att fylla på vätskeförråden! Passade då på att ta nedanstående bild som visar en av etagelägenheterna i på undervåningarna som jag faktiskt tror stått tom under alla mina besök under mer än fyra års tid. Jag skulle gissa att det är någon som köpt den som en ren investering jag tror de här etagevåningarna är mellan 200 och 300 kvadratmeter, men jag vet att det är en annan i byggnaden mitt emot som också är tom just nu. Även på de två översta våninarna är det etagelägenheter i samma storlek och jag gissar att de är betydligt mer attraktiva med sina stora balkonger.

Tom etagelägenhet

Denna lägenhet i två plan på närmare 300 kvadratmeter har stått tom i fyra år vad jag sett och det är rätt obegripligt att den inte hyrs ut. Den ligger precis innanför huvudingången till området och om den inte är bostad skulle den vara perfekt för en restaurang eller pizzeria och en likadan lägenhet några uppgångar till höger finns det en läkarmottagning. Om någon skulle vilja köpa denna lägenhet skulle jag gissa att priset skulle ligga upp emot tio miljoner kronor, men det är många som investerar i lägenheter och inte bryr sig om de småkostnader som de behöver betala varje år! Regeringen har dock gjort det svårare för sådana investerare genom att man nu måste betala hälften kontant när man köper sin andra eller ytterligare lägenheter. Annars är det mycket ovanligt med tomma lägenheter i just detta bostadsområde. Priserna på lägenheter verkar dock nu sjunka medan uthyrningspriserna rakar i höjden jämfört med tidigare.

Man betalar ju ingen hyra för lägenheter man själv äger i Beijing utan bara en serviceavgift som är rätt obetydlig med svenska mått mätt, tror det är drygt 3000 kronor per ÅR för en lägenhet på 111 kvadratmeter och i avgiften ingår all service som sophämtning, underhåll av gräsmattor, sopning av gångar o s v. Sen betalar man givetvis även för gas, kallvatten, varmvatten och el och det gäller att kolla mätarna lite då och då! En lördag för någon vecka sedan slocknade allting i lägenheten och vid koll stod elmätaren på 000000 och då stängs elen automatiskt av och samma gäller för vatten och gas. Nu var det inga problem eftersom elkortet var påfyllt så det var bara att stoppa in det i mätaren så gick allt igång igen! Annars kan det vara lite knöligt för det är på helt olika ställen de olika korten måste fyllas på och det kan vara lång väntetid på den bank som gäller just för elkortet!

Till middag blev det en av mina pizzor med pizzasallad och den blev faktiskt riktigt bra! Tror jag har kommit på hur degen ska bli bra ihop med den ryska torrjästen och osten var en blandning av parmesan och en gratängost som blev mycket bra!


God kinesisk mat på kvällen

Tuesday, November 29th, 2011

Idag blev det mest rester från igår till lunch och sen behövde jag inte stå för middagen. Det blev lammkött med diverse grönsaker till, men det vet i tusan om det verkligen var lammkött. Gott var det i och för sig ändå, men jag tvivlar på att det verkligen var lammkött utan snarare nötkött.

Ella med mamma kom också på middag så Ella och jag lekte en hel del som vanligt och vi följde dem sedan hem, också som vanligt! Det är kallt nu i Beijing på morgonen och kvällen och idag testade jag en typisk lång Beijingvinterrock och jag frös faktiskt inte alls!

Ella och jag

Jag börjar bli lite för slö på morgonen

Monday, November 28th, 2011

Normalt vaknar jag och stiger alltid upp direkt vid sextiden på morgonen, men senaste tiden har jag blivit lite slö med det! Hade i och för sig alarm på mobilen vid den tiden tidigare, fast jag var alltid vaken när den ringde. Nu har det blivit lite annorlunda och jag tror det beror på att det nu är mörkt ända fram till sjutiden på morgonen. Måste också försöka komma igång och springa min morgonrunda som jag gjorde i princip varje dag under vissa perioder.

Trappuppgång och städning av garagetak

Dagens bild blir från trappuppgången med postboxarna till höger. Om man förstorar bilden genom att klicka på den och kollar noga ser man dock två av tre damer som städade och putsade garagetaket strax utanför och jag har visat bilder på det tidigare. Det var tydligen garagestädardag idag för samma aktivitet pågick vid alla upp- och nedfarter till garagen. Vid västra garaget var det en väldig ordväxling mellan arbetsledaren och en av de gron- och gulklädda damerna som tydligen inte gjorde som arbetsledaren ville! Det är en enorm hierarki här och jag brukar kalla en av arbetsledarna “Kommandoran” efter Emil i Lönneberga, här var det dock hennes assistent som skällde och gormade. De är dock trevliga båda två och brukar alltid växla några ord på mandarin när de ser mig, även om jag för det mesta inte förstår vad de säger!


Nu är det torrlagt överallt

Sunday, November 27th, 2011

Nu är alla vattendragen i bostadsområdet torrlagda inför vintern och t o m på bilder nedan där änderna och ankorna brukade hålla till är det nu torrlagt. Jag vet inte, kanske är de flyttade eller har de helt enkelt blivit “Pekinganka” eller “Beijing Duck” och blivit uppätna. Beijing Duck är faktiskt underbart gott, men det var längesedan jag åt det nu!

Torrlagt där änder och ankor brukar hålla till

Det blev ett antal inlägg i Karlskronabloggen idag också och denna månad är alla tiders rekord på antalet inlägg och besöksantalet ökar stadigt när jag kollar på statistiken!

Ännu en innesittardag

Saturday, November 26th, 2011

Idag blev det ännu en innesittardag i Beijing. Jag funderade på att gå till loppisen i Panjiayuan eller till den stora djurmarknaden, men slog de tankarna ur hågen och satt mest vid datorn. Det mesta fungerar perfekt på nätet i Kina även om exempelvis YouTube, Facebook, Blogspot- och Wordpressbloggar är spärrade, men det finns många enkla sätt som är gratis att komma förbi detta om man står ut med reklamen. Annars kan man köpa betaltjänster som kostar allt från några tior i månaden.

På helgerna brukar jag inte laga mat så det blev kinesiska rätter till både lunch och middag och sen var det filmtittande på kvällen! Både HBO och en kanal från Hongkong har riktigt bra filmer på engelska! Hongkongkanalen har även tyska filmer och någon enstaka gång dyker även någon svensk film upp! Fast annars föredrar jag mest att kolla på nyheterna och intervjuerna på CNN även om det är på tok för många avbrott med samma reklam som vevas gång på gång. Det finns även tre kinesiska idrottskanaler som är trevliga, bl a en som bara handlar om fotboll. De sänder även italienska ligan och Champions Leauge i direktsändning, med då är det för det mesta mitt i natten här!

Redan fredag igen

Friday, November 25th, 2011

Veckorna går så fort och jag har sällan koll på om det är vardag eller helgdag. Idag är det redan fredag och Ella och hennes mamma kom åter och det blev lite blandade kinesiska rätter till middag på kvällen och vi följde dem sedan hem som vanligt.

Mellan Ella och mig är det samma rutiner hela vägen med hopp från en viss sten, hålla handen medan vi går över gatan, balansera och promenera på en liten avsats mellan gånggatan och växtlighet, springa en extrasväng inom deras bostadsområde och som avlslutning sitta på några runda stenar och vänta på de två pratkvarnarna som alltid kommer lite senare än oss!

Idag blir det bara ett kort inlägg

Thursday, November 24th, 2011

Idag nöjer jag mig med ett kort inlägg och en bild, jag har ju faktiskt alla dagar jag varit i Kina de senaste åren lyckats producera ett inlägg varje dag i denna blogg, men idag blev det många inlägg i Karlskronabloggen så det blir bara lite kort här!

Det blev mest lite jobb framför datorn idag och jag tog även buss 513 till Carrefour och handlade. Det blev även lite löpning med en tung ryggsäck på hemvägen för jag såg att 513 var på gång in till korsningen på Xidawang Road och jag hann precis med den bussen!

Får se när jag kommer igång med den riktiga löpningen igen!

Trehjulig mopedbil

Här är det mest dyrare bilar och taxi som kör men det finns även dessa trehjuliga mopedbilar som man kan se då och då!

Vilken enorm skillnad mot igår

Wednesday, November 23rd, 2011

Idag när jag vaknade såg jag direkt att det var en helt enorm skillnad mot igår och nu är luften åter helt ren och klar och bilden nedan tog jag vid sjutiden på morgonen.

Soluppgång i Beijing 2011-11-23

En bild från norra balkongen vid sjutiden på morgonen, luften är idag helt klar och det går att se hur långt som helst!

Det är nästan aldrig internet krånglar här i Beijing, men igår var en dag när jag i princip inte nådde någonting som låg i Sverige. I övrigt fungerade det mesta och jag kan naturligtvis nå sajterna i Sverige på andra sätt, men det är svårt att uppdatera mina egna sidor på det sättet! Från sent igår kväll fungerar dock allting som tidigare!

I övrigt blev det bara ett besök på Yonghui-varuhuset och nu har de gjort parkeringsplatser för sina kunder ungefär som det ser ut i Sverige! Tidigare var det märklinga snedparkeringar med järnstänger på parkeringen! Snyggt faktiskt och totalt annorlunda mot hur det såg ut tidigare!

Nya parkeringsplatser utanför Yonghui Supermarket

Så här ser de nya parkeringsplatserna ut idag!

Reparation av hängbro

På väg tillbaka från handlingen tog jag ovanstående bild där det går att se hur absolut fantastiskt klar luften är i Beijing idag! Det som annars pågår på bilden är underhållsarbete på den största hängbron i området där Ella och jag sprang och gick fram och tillbaka otaliga gånger för någon vecka sedan.

På kvällen kom sedan Ella och hennes mamma eftersom de hört att jag skulle göra potatismos och fläskfilé så jag fick slänga i några extra potatisar i gryten och det blev faktiskt riktigt bra tillsammans med några sallader. Potatismosetblir precis lika bra i Kina som i Sverige om man kryddar på rätt sätt! Sen gillar inte kineser själva fläskfilén särskilt mycket utan jag åt nog mest av köttet medan de de andra mest högg in på potatismoset och såsen med gul lök, vitlök, mjöl, kryddor och mjölk!

Vi följde dem sedan hem i traditionell kinesisk anda!

Dålig luft och buss till Carrefour

Tuesday, November 22nd, 2011

Luften varierar dag från dag och idag var det dags för en dag med helt usel luft så att springa var inte att tänka på! Vid elvatiden tog jag bussen till närmaste Carrefourvaruhus och handlade lite! Kommer bussen snabbt när jag ska dit och tillbaka är det egenligen tidsmässigt ingen större skillnad mot att promenera till de närmaste varuhusen, men ibland kan det strula och då kommer plötsligt tre bussar efter varandra! Fast kanske inte just på denna linje 513 som går till Carrefour och har ändhållplats två stationer senare vid ett Walmart Supercenter. Fördelen här är att bussen stannar precis utanför närmaste ingång till bostadsområdet!

Carrefourvaruhus i Beijing

Efter att ha stigit av bussen får man ta sig över åttafiliga Xidawang Road och den blå Carrefourloggan skymtar en lång bit bort ovanför de två taxibilarna, men jag visar mest bilden för att se hur dålig luft det var idag! Den gula Suningloggan hör till en kinesisk elektronikkedja och deras varuhus finns lite här och var i Beijing ungefär som El-Giganten och liknande i Sverige.

Några bilder från idag

Monday, November 21st, 2011

Torrläggning även vid huvudingången

Även vid huvudingången är det nu torrläggning som gäller vid de annars sprudlande fontänerna

Lägenheter till salu

Det finns fyra-fem mäklarkontor av lägenheter i bottenplanet och jag tycker priserna verkar vara på väg nedåt just nu, men det är ändå helt sjukt höga priser på lägenheter! Fast jämfört med Sverige betalar man ju ingen “månadsavgift” som i svenska bostadsrätter så det är rätt stor skillnad!

Skomakare i bottenplanet

I bottenplanet finns även två “skomakare” om man ska översätta det till svenska. Den här mannen ser jag ofta när han lagar skor eller väskor men det kan knappast vara någon bra arbetsmiljö han har när han sprayar skor och väskor för jag känner lukten varje dag när jag går förbi fem meter bredvid.