Archive for May, 2010

Praktiska detaljer och storstädning

Monday, May 31st, 2010

Vaknade upp till en härligt solig dag och under förmiddagen tog vi en taxi upp till Sanlitunområdet och ordnade en del praktiska detaljer. Tog en taxi tillbaka och hittade en kvarglömd mobil i baksätet, men det gick inte att ringa från den och taxichauffören bekräftade att det var en utlänning som han kört senast och att han tagit ett kvitto, så förhoppningsvis hittade hans mobil tillbaka till honom. Begär alltid att få ett kvitto från taxiresor för då är det inga problem att få tillbaka något du eventuellt kan ha glömt i bilen!

Taxin där vi hittade mobilen tog vi till närmaste Carrefourvaruhuset för att handla, men vi kollade först in på ett byggvaruhus alldeles bredvid där de säljer precis allting i den branschen så där kommer vi att handla en hel del framöver och priserna var helt OK!

Efter en rätt lång och tröttsam handling på Carrefour tog vi sedan buss 513 tillbaka eftersom den stannar precis utanför västra ingången till bostadsområdet. Efter att ha packat upp allt vi handlat och inmundigat lite kall dryck på balkongen tog vi fem minuters promenad till min favoritrestaurang i området och tog varsin jätteskål med nudlar och tillbehör. Helt underbart gott och nu var vi en timme efter lunchrusningen så det var otroligt låg ljudnivå jämfört med normalt!

Mitt projekt för eftermiddagen var den norra balkongen som bara varit ett skräpförråd och plats för AC-aggregatet från Electrolux. Inte mycket att göra åt AC-aggregatet som tar halva balkongen, men i övrigt gick det perfekt att montera ned ett gammalt träskåp och rensa bort allt annaat skräp så nu kan jag helt klart njuta av morgonkaffet i morgonsolen här vid sex-sju-tiden om jag vill.

Det är jobbigt att städa så mycket, men härligt när man ser resultatet! Kvällen blev bara TV-tittande och lite andra aktiviteter och jag somnade än en dag ovanligt tidigt.


Storstädningsdagen

Sunday, May 30th, 2010

Idag var det dags för den första storstädningsdagen av lägenheten. Mitt första projekt var söderbalkongen som på morgonen till hälften bara var en lagringsplats för stora kaktusar, krukor, jord, överblivna kakelplattor från kök och badrum. Det var många timmars jobb och det blev många resor ner med hissen till parkeringsgaraget där man kan lämna allt skräp. Jag kunde i och för sig ställt alla tunga kassar med jord direkt utanför ytterdörren och fått de hämtade, men jag föredrar att lämna det själv på samma ställe som de anställda städarbetarna annars också ställer det. Det blev även många krukor som hamnade i soporna, men några trevliga tvättade jag och de kommer snart tillbaka på balkongen på en mer framträdande plats. Det var en härlig känsla när balkongen var helt tom och ren! Kakelgolvet behövde fyra-fem skurningar och kakelväggarna ett par. De tre glasrutorna som täcker halva balkongen upp till räcket hade jag tvättat och putsat redan igår och vid lunchtid gick det att sätta ut en stol och ta en iskall öl.

Efter lunch var det dags för IKEA-köket som vi fixade tillsammans och min del var golvet och luckorna som efter några timmars rengöring såg nästan nya ut. Det är kul att städa och slänga gammalt skräp när man ser så fantastiska resultat.

Det är rätt tröttsamt att städa en hel dag på detta sätt, men jag hade ändå krafter kvar att fixa en stor pizza till middag. Det blev en vanlig variant med tomatsås, lök, bacon och ost som blev mycket lyckad och vi åt upp i stort sett hela och sedan somnade jag nog tidigare än jag gjort på mycket länge! Det enda lite misslyckade var det röda kinesiska vinet jag köpt, det var inget vidare, men jag insåg att jag köpt en sötsliskig variant som inte alls smakar som bra kinesiska röda viner. Har gjort samma misstag en gång tidigare, men idag var förhoppningsvis den sista gången!

Imponerande järnvägsstation

Saturday, May 29th, 2010

Idag höll vi oss bara på hemmaplan och tog t o m tillfället i akt att tjuvstarta lite med storrengöringen av lägenheten. Vi har några olika “projekt” vardera att ta itu med och mitt första projekt är att fixa till den stora södra balkongen och rensa bort alla blomkrukor och skräp som finns där. I Kina är balkongerna nästan enbart en lagringsplats som förråd eller för skräp plus givetvis för att hänga upp tvätten som torkar inom några timmar i värmen. Denna balkong i söderläge är helt fantastisk och kan nyttjas till så mycket annat som jag hoppas jag kan visa på bild senare.

Mitt andra projekt är att fixa till det vita IKEA-köket till ursprunglig standard och här tjuvstartade vi några timmar på förmiddagen. Mr Muscle fungerade helt perfekt på luckorna så det kommer inte att bli några problem när vi fortsätter i morgon! Helt underbart!

Vi åt både en enkel lunch och middag hemma idag och vid 19-tiden bar det av till Beijing South Railway Station. Jag måste skriva att det är den mest imponernade järnvägsstation jag någonsin sett. Ungefär som Terminal 3 på Beijing Capital Airport i miniskala! Allt fungerade helt perfekt och nattåget till Hangzhou var betydligt bättre än det vi åkte med för två år sedan, fast då från huvudstationen i centrala Beijing. Då var det en rätt “skumpig” resa, men detta nyare tåg är tre timmar snabbare och har t o m TV-skärmar vid alla fyra bäddarna i varje sovkupé.

Nu var det dock inte vi som åkte till Hangzhou idag, utan vi tog en taxi tillbaka och var hemma igen strax efter 21-tiden och sedan var det ingen tid för något annat än att kolla e-post och att sova! I morgon bitti ska förhoppningsvis storstädningen och storslängandet börja!

Lugn dag

Friday, May 28th, 2010

Idag tog vi det bara lugnt på förmiddagen och eftermiddagen hade jag sedan helt för mig själv. Tog buss 513 till det närmaste Carrefourvaruhuset som ligger cirka en kvarts bussresa bort. Tanken var att jag skulle handla diverse rengöringsmedel, borstar och andra tillbehör för på söndag ska vi påbörja en storrengöring av hela lägenheten. Funderade ett tag på att hyra in någon att göra det eftersom det är extremt billigt i Beijing, men nu har vi bestämt att fixa det själva. Anledningen till att jag åkte till Carrefour var att där finns text på engelska om vad varje rengöringsmedel är till för. På de helkinesiska varuhusen är det svårt att veta vad man handlar om man är själv. Mr Muscle finns ju även i Sverige så det blev några flaskor sådana för olika ändamål. De har annars mest kinesiska märken även på Carrefour, men jag föredrog Mr Muscle även om de var några kronor dyrare. Det är dock fortfarande bara en bråkdel av vad motsvarande flaskor kostar i Sverige. Det blev en helt full och mycket tung ryggsäck på väg tillbaka, men buss 513 har alltid massor av lediga platser och stannar 20 meter från västra ingången till bostadsområdet, så det gjorde inte så mycket.

Somnade faktiskt en stund sen framåt eftermiddagen och sen blev det bara TV-tittande och en god kinesisk middag innan John Blund kom på besök igen.

Lunch på Sichuanrestaurang mm

Thursday, May 27th, 2010

Idag tog vi det bara lugnt på förmiddagen för klockan 11.30 skulle vi träffa fyra vänner för lunch på en Sichuanrestaurang som ligger alldeles bredvid den nordöstra upp- och nedgången till Jinsongs tunnelbanestation. Vi tog en promenad dit, vilket tar cirka en halvtimme. Kinesisk mat i Kina och kinesisk mat i Sverige är två helt skilda saker och går inte ens att jämföra. Den Kinamat som serveras på restauranger i Sverige är bara från det kantonesiska köket i sydöstra Kina och den går inte alls upp mot maten från t ex Beijing eller Sichuan. Min favorit är Sichuanmaten som är extremt kryddstark och jag har provat olika rätter därifrån många gånger, men även den typiska Beijingmaten med mycket nudlar (=spagetti) är underbar.

Våra fyra vänner var lite försenade p g a den extrema trafiken, men droppade in en efter en och det blev en typisk kinesisk lunch när man är många runt bordet. I Kina beställer inte var och en någon mat, utan beställningen görs gemensamt och sedan plockar man ur de olika grytorna eller tallrikarna på en svängande skiva mitt på bordet. Det blev totalt nio rätter vi delade på och jag smakade alla och gillade de flesta. På “finare” restauranger som denna får man begära ris som extrarätt om man vill ha det i slutet av måltiden. Vi var några som tog in varsin skål ris, men det var nästan omöjligt att äta mer just då. Godast var den extremt starka Sichuanfisken och Gong Bao Ji Ding (som är de flesta västerlänningars favoriträtt i Kina). Gong Bao Ji Ding är kycklingtärningar, jordnötter och salladslök med en stark kryddning och är underbart gott. Fast även salladerna och en vitkålsgryta som hölls kokande var härliga. Minst gillade jag sniglarna, det var lite för mycket tuggmotstånd där!

En av vännerna, som jag faktiskt inte träffat tidigare, är Peter och han pratar helt perfekt engelska med amerikansk accent. Jag tog för givet att han studerat i USA, men han berättade att han lärt sig enbart på ett av universiteten i Beijing och att de där lär ut engelska med amerikansk accent eftersom det anses mer användbart än den engelska accenten.

Efter två timmars sittning runt bordet återvände alla till jobb eller andra aktiviteter. För egen del åkte jag tillbaka till lägenheten eftersom jag hade resten av dagen på egen hand och tänkte åka in till Wangfujing Street lite senare på eftermiddagen. Det hade nu också börjat regna lite, men efter en stunds surfande åkte jag in till Wangfujing vid 17-tiden. Wangfujing är den största affärsgatan, men det var inte därfär jag åkte dit utan för att testa lite olika rätter på den underbara Donganmen Night Market som är en tvärgata till Wangfujing och som går vidare mot Den Förbjudna Staden.

Jag blev mätt på ett par majskolvar, en tallrik kinesiska dumplings och några mycket goda friterade bananbollar som jag aldrig testat tidigare. Det var inte så mycket folk i rörelse som vanligt på grund av det ihållande duggregnet, men det är kul att prata med andra västerlänningar här och hjälpa till att ta bilder när de testar olika rätter, t ex skorpioner, ormar och sjöhästar. Det är nog faktiskt bara där de serverar just orm i Beijing, för det är bara i södra Kina det är en rätt på vanliga menyer. Det är naturligtvis bara för utlänningar i Beijing och det är faktiskt rätt många som testar (dock inte jag).

Framåt 21-tiden var jag nöjd med kvällen och tog tunnelbanan tillbaka till Jinsong och sedan en halvtimmes promenad tillbaka i mörkret. Just detta är nog en av de saker jag gillar allra mest i Beijing att även om det är mörkt och gatubelysningen är betydligt sämre än i svenska städer så känner jag mig totalt säker när jag är ute oavsett tid på dygnet. Hemma i Karlskrona undviker väl de flesta t ex att gå genom Hoglands park sent på kvällen eller på natten, men här finns absolut inga risker för rån eller andra obehagliga saker som kan hända i Sverige.

Efter att ha kommit tillbaka var det ett enormt oväsen från bostadsområdet sydväst om Hongyan Road med hög musik och återkommande fyrverkerier under ett par timmar. Om jag har förstått saken rätt så är det så att det där bor många från en speciell provins i Kina och att man där har som tradition att hedra bortgångna personer just på detta sätt med en fest med musik och fyrverkerier. Det har hänt flera gånger och senast i november var det t o m levande musik i form av artistuppträdanden. Ikväll var det bara musik och fyrverkerier vad jag kunde se från balkongen!

World Trade Center och TV-huset

Wednesday, May 26th, 2010

Efter en lite sen frukost tog vi taxi till Jinsongs tunnelbanestation några kilometer norrut och den resan kostar alltid minimibeloppet tio yuan/kronor. Tog sedan tunnelbanan ett antal stationer norrut till Sanlitun och fixade det vi inte hann med igår. Sanlitun är mest känt som ett populärt område med barer och restauranger och det är även ett av de områden i Beijing där de utländska ambassaderna ligger så här är det ibland nästan lika många utlänningar som kineser på gatorna.

Det blev en rejäl långpromenad därifrån och sedan hade jag åter resten av dagen för mig själv. Tog tunnelbanan ned till Jianguomen och sedan en promenad bort till Silk Street Market där den första jag träffade var en tjej jag pratat mycket med under mina besök där. Jag blev lite förvånad att hon fortfarande jobbar där för hon är väldigt intelligent och pratar perfekt engelska och t o m lite svenska och även lite franska. Efter en mycket trevlig pratstund gick jag vidare och kollade runt på marknaden. Det var inget jag skulle handla idag, men kul att bara gå runt och uppleva folklivet!

Tog sedan en promenad bort mot Guomao, men vek av lite mot norr för att titta på World Trade Center som jag tidigare bara fotograferat på avstånd. World Trade Center var tidigare Kinas högsta byggnad på 302 meter och det var imponernade att se den från gatan nedanför! Ännu mer imponerade var det tiotalet fönsterputsare som hängde i rep och satt på en liten bräda och tvättade alla fönster. Har sett liknande i bostadsområdet när det gäller ett åttavåningshus, men att se dessa män jobba på samma sätt på mellan 0 och 300 meter var helt fantastiskt! Jag hoppas bilderna jag tog blev bra!

Gick sedan lite längre mot nordost för att kolla på det nya TV-huset som är en extremt annorlunda arkitektonisk konstruktion som kallas “pants” eller “byxor” eftersom det är en bra beskrivning av hur den ser ut. Jag har bara sett den när jag åkt förbi i buss och taxi tidigare, men nu hoppas jag att jag fick några bra bilder. Jag ville även fotografera skyskrapan bredvid som är ett svart stålskelett sedan det kinesiska nyåret i februari 2009 då den nästan färdiga byggnaden tyvärr totalförstördes i en våldsam brand efter att fyrverkeripjäser flugit in i byggnaden. Jag vet inte varför den inte rivits, men jag antar det handlar om rättstvister om vad som var orsaken till branden och liknande.

Tog sedan tunnelbanan tillbaka till Jinsong och nu är jag rejält trött efter långa promenader så det blir antagligen en lugn kväll hemma!

Solen bränner

Tuesday, May 25th, 2010

Det är verkligen otroligt varmt i Beijing just nu och idag var nog högst temperatur hittills! På förmiddagen tog vi buss 28 till ändhållplatsen lite söder om Sanlitunområdet och promenerade därefter upp mot Sanlitun. Tanken var att vi skulle ordna några praktiska detaljer, men det blev lite för ont om tid så vi får fixa det i morgon i stället. Gick förbi Workers Stadium och kollade in en kort sväng på Yashow Clothes Market för att kolla om tjejen jag köpte tre jackor av i november var kvar, men det var nu någon annan som jobbade där. Vi tog även en snabb lunch på en muslimsk restaurang där vi ätit tidigare. Det blev lammkött blandat med stekt ägg och grönsaker plus en stor tallrik pasta som är lite ovanlig eftersom den ser ut som gula ärtor ungefär. Fast det är pasta och smakar jättegott.

Efter det hade jag eftermiddagen för mig själv och jag åkte ned till Himmelska Fridens Torg och tog lite bilder i det underbara solskenet och bara gick runt och njöt. Hade inget vatten med mig, men hittade till sist två mindre bussar där jag kunde fylla på vätskeförrådet. Det är verkligen IS-kallt vatten man kan köpa, för det är nog 50 procent vatten och 50 procent is i flaskorna, men de smälter snabbt i den enorma värmen.

Det var nästan FÖR varmt så jag tog tunnelbanan tillbaka och handlade lite och sedan blev det vila fram till vi fixade lite sen middag!

Bra löptur på morgonen

Monday, May 24th, 2010

Jag lyckades med målsättningen att “springa” även idag på morgonen! Det var i och för sig ingen löpning men en lätt joggning i cirka fem kilometer. Lite lägre fart än de första tre kilometerna igår, men det berodde mest på att det var kryssande mellan folk i morgonrusningen och övergångsställen som sinkade tiden lite.

Efter det tog jag buss 34 till Hongqiao Market för att kolla lite där och träffade direkt min “gamla vän” skoförsäljerskan som jag köpt skor av sedan 2007. Det är lite ovanligt att samma försäljare är kvar år efter år för de flesta är mycket unga, men just denna trevliga kvinna är lite äldre, men förra gången handlade jag inte av henne eftersom hon inte gav “rätt” pris på skorna.

Hittade även en försäljerska där jag köpte ett Armanibälte för 30 kronor och en Hugo Boss-plånbok för samma summa för det var saker jag verkligen behöver! Tog sedan en rejäl lunch för tio kronor/yuan på den lokala restaurangen längst ned i Tianya Hongqiao Market. Det är helt omöjligt att äta upp all den maten, men det jag lyckades trycka ned smakade alldeles utmärkt!

Nära Hongqiao ligger även ett par gator där de säljer sportskor och sportkläder till billiga priser så jag kollade runt lite, men det är inget som är aktuellt att handla just nu!

Efter ett kort besök “hemma” tog jag sedan buss 513 till ett sportvaruhus jag besökt många gånger tidigare. Handlade ett trepack strumpor och ett par shorts och åkte sedan tillbaka. Det är fortfarande grymt varmt men ibland svalkar vinden vilket är skönt. Buss 513 är annars skön att åka eftersom det alltid finns lediga sittplatser!

Kvällen avslutades sedan med lite TV-tittande och webbsurfande!

Helt enkelt ännu en underbar dag i Beijing!

Två marknadsbesök, löpning och pizza

Sunday, May 23rd, 2010

Igår pratade de på TV om att det skulle bli regn idag, men det blev i stället den absolut varmaste dagen hittills. Jag hade förmiddagen helt för mig själv och tog en promenad på cirka en kvart till en av mina favoritmarknader i Beijing. Jag vet faktiskt inte vad den heter, men där säljs i stort sett allting från alla slags husdjur till hushållsgeråd till smycken, läderbälten o s v. Jag gick bara runt och njöt av det enorma folklivet och tog bilder. Det är helt underbart att bara gå runt på sådana marknader och jag har faktiskt aldrig sett en enda annan västerlänning här vid något besök! Lite trist bara att se hur många av djuren behandlas och deras minimala utrymmen, men det är helt enkelt så det är i denna helt annorlunda kultur jämfört med den svenska.

Sen är det bara drygt tio minuters promenad norrut till Panjiayuans loppmarknad och eftersom det är söndag idag var där ett helt enormt folkliv och även många västerlänningar på besök. Panjiayan är som jag skrivit tidigare en av Beijings tio populäraste besöksmål och jag går ofta dit bara för att kolla runt lite. Det är svårt att göra några fynd där för då måste man vara där mycket tidigt på morgonen (precis som i Sverige). Svetten rann i den olidliga värmen, men jag tycker ändå det är helt underbart med denna värme i stället för vädret i Sverige när jag åkte.

Efter hemmalunch tog vi en promenad till det närmaste lokala varuhuset som genomgått en stor förbättring jämfört med tidigare besök. Förutom livsmedel finns även mindre galleria med småaffärer så här kan man handla i stort sett allting. Besöket idag var föranlett av att vätskeförrådet behövde fyllas på och eftersom det bara är några minuters promenad så handlade vi cirka femton halvlitersflaskor vatten (i snitt en yuan/krona per styck) och cirka 15 stora öl för mellan tre och fyra  kronor styck). Allt är som sagt otroligt billigt i Kina jämfört med i Sverige!

Jag hade tänkt ta en löprunda i morgon bitti, men nu fick jag ett infall att jag skulle prova redan idag i den oerhörda värmen för att se hur det kändes. Jag tror inte jag sprungit överhuvudtaget på över tre veckor och det var skönt att ta på shortsen, linnet och löparskorna och dra iväg på en långsam testrunda. Det gick bra att hålla ”joggingfart” i tre kilometer enligt GPS:en, men sedan blev värmen för påfrestande. Det var säkert över 50 grader i solen och den lilla flaska med då iskallt vatten jag tog med höll säkert 40 grader när jag drack upp den efter tre kilometer. Sen gick och joggade jag omväxlande tillbaka, men det kändes kanon att nu ha sprungit igen efter så lång tid! Nu gäller det bara att fullfölja planen på en lite längre tur i morgon bitti när värmen inte är lika extrem!

Ikväll blir det hemlagad pizza i Ariston-ugnen och det ska bli underbart gott! Salladen är klar och pizzorna är nu i ugnen! Efter det väntar bara surfande, TV och sömn!

En omväxlande dag

Saturday, May 22nd, 2010

Idag hängde jag med till något som kan liknas vid en svensk distriktsläkarmottagning för att alla elever i en viss skola måste ta en ny vaccination eftersom någon på skolan insjuknat i en ovanlig sjukdom. Det gick relativt snabbt och efter det fick jag ta del av hur man skaffar nytt pass i Kina. Det är faktiskt ungefär samma procedur som i Sverige och man går till polisstationen och fyller i ansökan och tar ett foto. Det tog drygt en timme eftersom det var lördag och det var massor av folk där, speciellt många barn som skulle ha pass. Just barnen har ju inga möjligheter att följa med föräldrarna på vardagar eftersom de då är i skolan.

 Efter det hälsade vi på en vän som bor nästan så centralt man kan bo i Beijing. Bara ett stenkast från Wangfujing Street och två stenkast från Himmelska Fridens Torg. Vännen har en relativt liten lägenhet men den är totalrenoverad och var otroligt fräsch. Enda nackdelen är att husfasaden, gården och trapphuset var i bedrövligt skick. Det var verkligen en stor överraskning att från den omgivningen stiga in i denna nyrenoverade lägenhet. Jag vet inte anledningen, men i Beijing är det ofta så att alla som bor i husen inte vill betala ”serviceavgiften” för att husen ska skötas om utvändigt. Det finns många hus som ser förfallna ut som just i detta fallet, men nu vet jag att man inte ska dra slutsatsen att de är likadana invändigt. Jag kollade faktiskt in lite på några lägenheter och det fanns fler som såg nyrenoverade ut, medan andra såg förfallna ut. Vännen visade även en annan lägenhet hon äger i samma område och även den var nyrenoverad och nu tänker hon hyra ut den när den är helt klar.

Det var hög tid för lunch eftersom klockan närmade sig 14.00 och efter en kort tunnelbanefärd blev det ett besök på en japansk nudelrestaurang alldeles bredvid Dawanglus tunnelbanestation. Jag föredrog dock en mycket stark risblandning med kött och grönsaker som var mycket god.

 Alldeles bredvid låg en kameraaffär och där hittade jag ett fyra-gigabytes minneskort till kameran för överkomliga 86 yuan/kronor. Behövde även en minneskortläsare till den bärbara datorn eftersom ett av facken slutat fungera. Priset för den var 43 yuan/kronor, vilket t o m är billigare än vad jag betalade för den gamla vid mitt första besök i Beijing för snart tre år sedan.

Det finns många sätt att ta sig tillbaka från Dawanglu, men de flesta innebär flera byten mellan tunnelbanelinjer, buss och promenad så det enklaste var att stoppa en taxi och taxan för resan stannade på 16 yuan/kronor.

 På kvällen lyckades vi sedan, efter många om och men, lösa problemet med den krånglande skannern/skrivaren och nu fungerar allting perfekt igen!