Archive for July, 2010

Åter i Karlskrona efter mer än två månader

Monday, July 26th, 2010

Började dagen med att springa lite annorlunda inom området.  Gjorde ett nytt lite längre varv där jag inte bara sprang yttervarv utan även inne mellan huskropparna och det varvet blev exakt 2,5 kilometer så det ska jag förhoppningsvis kunna testa mer vid ett annat tillfälle. Idag var sista dagen i Beijing efter nästan exakt 70 dagar och det känns lite tråkigt att återvända till Sverige.

Väskorna var nästan färdigpackade så det var bara småjusteringar av vikten mellan väskorna som återstod. Tog sedan en taxi klockan 12.30 fast han ville egentligen att vi skulle ta en taxi till, men jag lyckade klämma in tre av de stora resväskorna i bagaget och den fjärde tog vi inne i bilen. Incheckning och säkerhetskontroll gick sedan relativt snabbt, men det var ändå bara mindre än en timme till boarding time. Vi hade bokat resorna vid helt olika tillfällen, men lyckade ändå få platserna bredvid varandra.

Flygningen på nio och en halv timme gick mycket bra, mycket tack vare sällskapet och även att jag upptäckte det gamla klassiska Tetris bland spelen i underhållningssystemet. Otroligt att takterna satt i direkt trots att det måste vara 15 år sedan jag spelade senast! Ett antal småflaskor rödvin som man kan få till mat och snacks slank naturligtvis också ned och gjorde resan roligare.

Vi landade 20 minuter före utsatt tid så det fanns ett litet hopp om att komma med tåget 18.56 och allt gick vår väg, resväskorna kom samtidigt som oss till transportbandet och det var bara två minuters kö till biljettköpet. Försäljerskan trodde inte vi skulle hinna, men som sista passagerare lyckade vi efter en vådlig tur nedför rullbandet klämma in oss direkt i en av Karlskronavagnarna och fick även perfekta sittplatser och plats för alla väskorna.

Klockan 22.22 anlände vi till stationen och sedan var det bara fem minuters promenad till Norra Möllebacksgränd och ännu en vistelse i Beijing var tyvärr över.


Dags att börja packa

Sunday, July 25th, 2010

Klockan 06.30 sprang jag ut på den vanliga morgonlöpningen och tog det lite lugnare än normalt så jag klarade faktiskt sex varv. Idag hade dock GPS-en fått fnatt och visade alldeles för långt. Alla tidigare löpningar har varit mellan 1,08 och 1,12 kilometer per varv, men nu var det uppe i 1,15 kilometer, alltså 50 meter för mycket per varv så antagligen var det någon eller några av satelliterna som gav fel signaler.

Satt sen på balkongen med en flaska god sportdryck medan svetten droppade ned på golvet. Vred också ur någon deciliter svett ur den bomullströja jag hade idag. Jag tror aldrig jag varit så svett som idag förutom under bastubad.

Började sedan förbereda väskorna inför resan till Sverige. Det är mycket jag har handlat som ska med och vi får fördela det på väskorna, men det ska nog gå att få med allt utan större problem. Vi hade sedan vägarna förbi Hongqiao i ett annat ärende så vi tittade in och handlade ytterligare några småsaker innan vi återvände hem i värmen.

Efter en sen middag, incheckning på nätet och ytterligare förberedelser satt jag i värmen på balkongen och njöt av en iskall mörk öl fram till midnatt då det var dags att sova.

Fortfarande lika ohyggligt varmt

Saturday, July 24th, 2010

Det är grymt vad varmt det är just nu, 28 grader på morgonen och sedan kryper det upp över 35 grader. Idag klarade jag alla fem varven och GPS-en visade 5,44 kilometer. Idag höll vi oss bara hemma på förmiddagen och fixade sedan en enkel lunch i form av “gong bao ji ding” och ris. Efter lite vila tog jag bussen till Hongqio och hämtade jackan som mycket riktigt hade kommit. Handlade även lite annat och vi hade kommit på att vi behövde ytterligare en resväska och jag hittade en i största storleken för lite drygt en hundralapp. Det var mycket folk på bussen tillbaka, men det fungerade bra att ha med väskan.

Satt sen någon timme i värmen på balkongen med några kalla öl. Jag tycker det är skönt att sitta så i värmen ibland och är det för varmt är det bara att gå in i den perfekta temperaturen inomhus.

Klockan 05.30 – 28 grader i skuggan

Friday, July 23rd, 2010

Tänkte jag skulle komma ut och springa lite tidigare idag så jag steg upp 05.30 och fixade kaffe som jag drack på balkongen, men det var hela 28 grader. Igår kväll var det 31 grader på samma ställe så jag vet inte om temperaturen går ned under 28 grader överhuvudtaget under natten. Orkade inte ta det femte varvet, men jag var nöjd med fyra varv i värmen och när jag var tillbaka vid 06.30 var redan över 30 grader.

Tog sedan på förmiddagen en promenad bort till hållplatsen för buss 34 medan svetten forsade i värmen! Dock är bussarna på denna linje luftkonditionerade så det var härligt att komma in i bussen och jag fick t o m en sittplats direkt! Buss 34 stannar precis utanför Hongqiao Market och jag handlade ryggsäcken full plus en stor kasse jag kunde ta hem i handen. Nu är det mesta handlat, ska bara hämta en jacka i morgon och då fixar jag även den sista handlingen.

När jag var hemma igen var det bara att köra igång luftkonditioneringen i sovrummet och sedan tillbringa några timmar vid datorn! Slog sedan på även i resten av lägenheten och det är en ohygglig skillnad med och utan luftkonditioneringen. Det skulle nog vara omöjligt att sova på natten utan den.

Löpningen fungerar allt bättre!

Thursday, July 22nd, 2010

Startade löpningen vid 06.30 idag och hade inga problem att fullfölja sex varv som enligt GPS:en var 6,68 kilometer. Det slår lite varje gång och nu var det lite längre än tidigare per varv och jag testade även att gå ett varv som gav 1,12 kilometer, men där har jag även fått 1,08 kilometer tidigare, så genomsnittet blir nog tämligen exakt 1,10 kilometer per varv, så jag räknar med det framöver! Nu blir det knappt några fler chanser att springa under denna Beijingvistelse men i höst när det inte är stekande hett kan jag förhoppningsvis kapa dessa tider rätt rejält! Idag var det för övrigt 28 grader när jag gav mig ut på morgonen. Jag hoppas jag kan fortsätta springa varje dag även i Sverige under de månader jag är på besök!

Hade tänkt handla lite ytterligare på Hongqiao, men det var helt enkelt för varmt så svetten flödade. Tog i stället en promenad till torsdagsloppmarknaden på Panjianyuan, men jag hittade inget intressant. Gamla vykort verkar vara ovanliga i Kina eller köps de upp tidigt på morgonen. Har sett otroliga prisnivåer just på kinesiska kort på eBay, framförallt är det Hongkong som är populärt.

Tog sen en promenad till ett Jingekelong-varvuhus och handlade lite mat och dryck till middagen! Det blev en sorts pytt-i-panna som jag gjort några gånger tidigare och den blev rätt lyckad om jag får skriva det själv!

Storhandling på Hongqiao Market

Wednesday, July 21st, 2010

Jag började dagen exakt klockan 07.00 med att springa fem varv runt området och idag visade GPS:en på 5,48 kilometer totalt. Det brukar variera mellan 5,35 och 5,50 kilometer så varje varv är lite knappt 1,1 kilometer. Varvtiden ligger ibland på 5,50 och ibland på upp mot 6,30 och idag tog jag det extra lugnt och låg strax under den senare tiden. Det var redan 27 grader när jag gav mig iväg, men nu är det inga problem att klara fem varv ens i den värmen!

Tvättmaskinen gick sönder för några dagar sedan och igår var en servicekille här och skulle fixa felet. Vi trodde det var bara låset till luckan som var trasigt men efter han fixat det igår visade det sig att det var kontrollkortet som gått sönder. I Sverige hade det inte varit lönt att reparera något sådant, men här kostar det bara en bråkdel så idag kom han tillbaka med ett nytt kontrollkort och fixade maskinen medan jag gav mig iväg till Hongqiao för handling!

Vissa dagar funkar det inte att handla, men idag var det “raka spåret” och jag handlade så mycket jag kunde ta med mig hem på bussen! Hade sen tänkt återvända men jag var så nöjd och lite trött efter lunchen så jag tog i stället en tur till Walmart och ett sportcenter i närheten. Hade tänkt köpa lite löparkläder för vintern, men hittade inget intressant och det är ju inget som brådskar utan det får bli när jag återvänder till Beijing i slutet av september.


Bara 23 grader klockan 06.00 på morgonen!

Tuesday, July 20th, 2010

Efter gårdagens regn visade termometern bara på 23 grader klockan 06.00 när jag kollade på balkongen! Efter några muggar kaffe, webbsurfande och mailsvarande gav jag mig ut på en ny femvarvsrunda klockan 07.30 och även att temperaturen stigit några grader så var det lättare att springa lite fortare och jag sprang väl knappt två minuter fortare än igår utan att ta i speciellt mycket!

Det är fascinerande att se folklivet i bostadsområdet på detta sätt varje morgon. Alla bostadsområden av denna typ i de större städerna i Kina är s k “gated communities” och detta är bara ett rätt litet som ingår i det gigantiska området “The Riverside” i sydost mellan 3:e och 4:e ringvägen. Jag har försökt räkna fram hur många som bor bara i detta lilla område och kommit fram till att det bör vara mellan fyra och femtusen människor.

Hur många hundra personer som jobbar i området har jag dock ingen aning om, men bara i de fyra vaktkurerna i varje väderstreck måste det vara åtminstone ett tjugotal som jobbar i skift dygnet runt. Sen har vi städerskorna som städar trapporna varje dag och hämtar avfallspåsarna, soparna som går och sopar och håller rent från nedfallna löv, parkeringsvakterna som sitter vid nedfarterna till det jättelika garaget under området, “cheferna” som i lite andra kläder går runt och kollar så att städningen är rätt utförd, de äldre männen i lila tröjor som klipper gräs, sitter på huk och drar upp ogräs, servicepersonalen i orange uniformer som kommer omedelbart om det är några problem i lägenheten.

Utöver det har vi alla som jobbar med det administrativa på kontoret för området och det finns även t ex simhall, bibliotek, biograf, livsmedelsaffär, lekplatser, klätterberg där det finns personal tillgänglig. Det är helt enkelt ett helt fantastiskt litet område och att springa längs de porlande konstgjorda bäckarna med guldfiskar förbi fontäner och vattenfall är helt underbart!

Det är en sådan otrolig skillnad i kvalitet på luften när jag springer inom området jämfört med på gatorna utanför! Så jag tänker fortsätta med mina (minst) fem varv varje morgon de få dagar jag har kvar av denna vistelse i Beijing! Det är kul också för att jag börjar lära känna lite folk förutom vakterna vid ingångarna och kvinnan som städar i trapphuset. Speciellt de lila trädgårdsarbetarna gör alltid tummen upp och ropar några uppmuntrande ord! Det finns också några löpare ytterligare som har samma rutin och springer tidigt på morgonen och vi brukar numera heja på varandra när vi möts eller springer förbi varandra.

Tog sedan en tur till Hongqiao och hade tänkt äta lunch där, men det var totalt fullt överallt trots att jag var tidigt ute. Gick mest runt och kollade och hittade ett bra ställe där jag kan köpa i princip allting, förutom barnkläder och skor! Hittade dock någon med rätt priser på skorna så vi får se om jag handlar där eller hos min “gamla” skoförsäljerska som inte var på plats idag. Trots att det bara blev några mindre köp var jag nöjd med dagen för nu vet jag var jag ska handla det mesta och det är ett par dar kvar för handling!

Tog en sen lunch på McDonalds vid Panjianyan Bridge på vägen tillbaka och det var faktiskt första gången jag åt på McDonalds efter mer än två månader i Beijing. Visst smakar det nästan likadant som i Sverige, men det är något i kryddningen som är godare i Beijing. En “BigMac & Co” med cola och strips kostar 19 kronor i Beijing och det är väl något billigare än i Sverige?

Efter en enkel middag och en kvällspromenad inom bostadsområdet var det sedan dags att sova!

Längre löpning idag

Monday, July 19th, 2010

Termometern visade 28 grader när jag gav mig ut för att springa klockan 07.00 på morgonen. Bestämde därför att jag skulle ta ett lugnt pass med fem varv inom bostadsområdet och det klarade jag utan problem. Vid tidigare besök i Beijing har jag inte sprungit inom området alls, mest för att jag var orolig för alla lösspringande hundar man hela tiden måste passera, men jag har inte varit med om en enda incident med hundar trots att det ibland kan vara ett tiotal jag måste springa förbi varje varv. Det är många i bostadsområdet som har hund, men det är till 95 procent väldigt små hundar, större varianter som t ex labrador förekommer knappt alls.

I övrigt tillbringade jag förmiddagen med att skriva lite på nätet och ta en tidig lunch i form av resterande pizza från igår. Härligt att kunna slå på luftkonditioneringen i sovrummet och sitta och skriva!

Hade sen tänkt ta en tur till Hongqiao och handla lite, men det började regna riktigt ordentligt och jag har några dagar ytterligare att handla så jag stannade hemma och fortsatte jobba resten av dagen och sedan blev det en mycket sen middag på min favoritrestaurang alldeles i närheten. Vi tog det vanliga med en jätteskål nudlar, åtta olika grönsaker och kryddor och en skål kött var, men även en skål med jordnötter vid sidan om som jag inte provat tidigare, men som var jättegoda! Totalkostnad inklusive en stor öl var 46 kronor för två personer så jag förstår att denna väldigt spediella restaurang är mycket populär och för det mesta i stort sett fullsatt.

Tjugonde dagen i rad!

Sunday, July 18th, 2010

Idag var faktiskt tjugonde dagen i rad som jag kommit ut på min morgonlöpning! Det är inga långa turer utan med enstaka undantag bara 20-35 minuter varje morgon, men det är härligt trots att det är så varmt! Idag blev det fyra varv och tiden var exakt en minut bättre än igår så nu är jag nere i 5,30 per kilometer utan att ta i speciellt!

För övrigt tillbringade jag dagen med webbskrivande, webbsurfande och städning plus en kort handling i det lokala varuhuset.

På kvällen blev det sedan en mycket god pizza och god sallad. Nu fungerar det bra att göra pizza även i Beijing, det är delvis lite andra ingredienser, men nu tycker jag det smakar lika bra som i Sverige.

Fortfarande ohyggligt varmt

Saturday, July 17th, 2010

Trots att solen inte skiner så är det ohyggligt varmt och kvavt i Beijing just nu! Har en termometer i skuggan på balkongen och den går aldrig under 26 grader någon tid av dygnet, så här kan man verkligen tala om “tropiska nätter”. Började med att springa fyra varv inom området och det var åtminstone ett varv längre än tidigare varma dagar. Tiden var inte mycket att skryta med, men jag tog inte i speciellt mycket.

Hade sen tänkt jag skulle kolla lite på Silk Market och handla på en avdelning under varuhuset där de brukar sälja till fasta priser, men den finns tydligen inte kvar längre. Gick en sväng och kollade i varuhuset, men det är helt enkelt för varmt att handla så jag tog tunnelbanan till Wangfujing. Wangfujing är den mest kända gatan och är en gågata och idag var det ohyggligt mycket folk där. Jag har aldrig sett så mycket folk där någon gång när jag besökt denna gata, men jag kanske inte varit där någon lördag tidigare. Hade tänkt äta på McDonalds för första gången vid detta Beijingbesök, men det var totalt fullsatt och folk som väntade så det blev några kinesiska smårätter i stället inne i gränderna vid södra delen av Wangfujing.

Tog sedan tunnelbanan tillbaka till Jinsong via Guomao och handlade lite på det japanska varuhuset. Kom sen precis när buss 28 passerade och åkte med två hållplatser söderut för då blev det lite kortare väg att promenera hem.