Archive for September, 2012

Inköp av lite varmare kläder och kamerastrul

Sunday, September 30th, 2012

Idag var det jag som skulle stå för lunchen och det blev rätt goda klyftpotais med lite kött som tillbehör, helt OK faktiskt. Vi hann även med ett par maskiner tvätt och på eftermiddagen buss 513 till en stor sportaffär som ligger i ett butiksområde med bl a Walmart och en massa möbel- och vitvaruaffärer.

Den här gången var det jag som skulle utrustas med någon halvvarm jacka inför nästa vecka! Det var inga prutbara priser som gäller på Hongqiao eller Silk Market precis, men jag tror det blev riktigt bra faktiskt med dessa kinesiska märken, åtminstone den ena jackan kändes helt perfekt i kvalitén och den andra var också OK som ett något varmare komplement.

De jackor från Peak Performance och Fjällräven jag köpt tidigare och har i Sverige är på tok för varma och omöjliga att använda varken i Karlskrona eller i Beijing, men än möjligen om det närmar sig tjugo minugrader.

I övrigt blev det bara lite småköp och framåt kvällen en enkel middag som för min del inte var någon höjdare. Lika lite som jag förstår att vi i Sverige äter kräftor fattar jag att man här äter något liknande totalt obegripliga och absolut svindyra skaldjur med ännu mindre kött!

Sen var det datorn som gällde för min del resten av kvällen, både lite jobbmail och avkoppling. Brukar mest bli kanadensiska Dolda Kamerans motsvarighet “Just for laughs” men idag letade jag upp en del underbara klipp från “The Producers” 1968 eller som den hette bara  i Sverige “Det våras för Hitler”. Helt underbart roligt och Broadwayproduktionen från 2005 som jag sett på HBO är visserligen bra men bara en helt meningslös blek kopia av denna absolut fantastiska film av Mel Brooks med Zero Mostel, Gene Wilder och Kenneth Mars i huvudrollerna. Sen går ju inte LSD eller Lorenzo Saint Dubois som rollkaraktären heter av för hackor, han är abslout totalt grymt bra och rolig i rollen som Hitler!

Övriga i familjen kollade på kvällen finalen av något som verkar vara motsvarighet till tramsiga och totalt meningslösa “Idol” i Sverige. Det finns ju även “Chinas Got Talent” att se en gång om året och det programmet är otroligt sevärt till skillnad från senaste dagarna totalt meningslösa finalprogram i “Idol”-serien.

Sök på “Chinas Got Talent” på Google så hittar du några riktiga höjdare, mina favoriter är Uudamu från Inre Mongoliet och kvinnan som sjunger Pavarotti och själv hittat på texterna i form av olika namn på grönsaker hon säljer på en lokal frukt- och grönsaksmarknad här i Beijing! Båda är absout fantastiskt bra och det finns flera liknande klipp helt i klass från de bästa från Britains´s Got Talent.

Tyvärr fungerade inte kameran när vi var i sportaffären, det kunde blivit några riktigt fantastiska bilder där, men jag skulle nog tagit med den andra kameran också. Jag trodde jag laddat batteriet fullt, men den la av efter första bilden så jag tror jag hade laddaren till telefonen inkopplad i adaptern, så dagens bilder får bli från igår! Enormt också med fem nya skyskrapor på cirka 30 våningar som plötsligt poppat upp där på väldigt kort tid! Ibland går bostadsbyggandet väldigt snabbt här, men ibland står det i princip still flera år i andra områden! Kommer några exempel på det senare!

Märklig parad på gatan nedanför

Märklig parad på gatan nedanför norra balkongen. Tror det var de som jobbade i något av mäklarkontoren som gick fram och tillbaka under en timme med en flagga först.

Södra ingången igår kväll

För att vara tagen med den lilla kameran tycker jag denna bild från norra ingången blev riktigt bra sent på kvällen!

Södra ingången igår kväll

Här kommer en bild från norra ingången där det var upplysta trappor och hängbroar där man kan gena från söder till norr.

Shuanglong

Den här bilden är dock faktiskt från idag utanför närmaste affären Shuanglong där en mamma och hennes dotter sitter i solen med jackor över sig för att skyla sig mot solskenet, det var 28 grader idag och absolut klarblå himmel.

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Saturday, September 29th, 2012

Fr o m i morgon söndag börjar nationaldagsfirandet i Kina och de flesta har åtta dagars semester. Nationaldagen är den 1 oktober, men firandet börjar redan innan dess. Det är fullt med rödgula flaggor i hela bostadsområdet och i omgivningarna. Till skillnad från i Sverige är det inte fult att vara nationalistisk och fira nationaldagen utan alla kineser sluter upp och firar denna högtid oavsett om man tillhör majoritetsbefolkningen hankineser eller om man tillhör någon av de drygt femtiotalet minoritetsfolkgrupper som finns i Kina.

Idag lördag blev det därför en vanlig arbets- och skoldag i Beijing, det är så man gör när storhelger är på gång att både lördag och söndag kan bli helt vanliga arbetsdagar.

Dagens inlägg får åter bli ett okommenterat bildspel till och från en promenad till Panjiayuans gigantiska antik- och loppmarknad. Det finns en liten “jourbutik” alldeles hitom Panjiayuan Bridge och det är härligt att där kunna ta en iskall Yanjing Beer för mindre än en femma eller en flaska vatten får två kronor och sätta sig i skuggan och bara njuta av folklivet.

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Bildspel från lördagen som blev arbetsdag

Blandade bilder från bostadsområdet

Friday, September 28th, 2012

Idag får det bara bli några blandade och okommenterade bilder från vårt bostadsområde från en härlig dag med friska vindar, absolut perfekt temperatur och underbar luft! Höstfärgerna har ännu inte börjat komma, men sista bilden visar lite om vad som är på gång!

Idag har jag dessutom varit i Beijing i exakt en vecka under denna vistelse, men det känns snarare som bara ett par dagar. Tiden flyger tyvär förbi alldeles för snabbt.

Det går som vanligt att klicka på varje bild för att se en större variant!

Friska vindar och härlig luft i Beijing idag

Friska vindar och härlig luft i Beijing idag

Friska vindar och härlig luft i Beijing idag

Friska vindar och härlig luft i Beijing idag

Friska vindar och härlig luft i Beijing idag

Friska vindar och härlig luft i Beijing idag

Härlig luft efter regnet även idag

Thursday, September 27th, 2012

Idag var det verkligen perfekt luft i denna del av Beijing igen efter de två senaste dagarnas riktiga skyfall, det var nästan som under sommarmånaderna då det kan komma just extrema skyfall! Inte lika mycket regn som vid sommarskyfallen men tillräckligt för att rensa luften så det blev ännu en härlig dag med klarblå himmel!

Härlig luft i Beijing idag

Härlig luft i Beijing idag med blå himmel

Härlig luft i Beijing idag

Nollan har fallit ned från byggnad A01 i bostadsområdet och jag hoppas inte någon fick den i huvudet. Påminner lite om Västra Vittusgatan 14 i Karlskrona för några år sedan när tegelstenar rasade ned från fasaden under ett oväder och det var mest tur som gjorde att varken människor eller bilar blev skadade,

Härlig luft i Beijing idag

En del av blommorna som levererades igår hamnade här

Idag blev det åter en hemmadag

Wednesday, September 26th, 2012

Ingen större mening att göra något vettigt idag heller så det blev en ny hemmadag av flera olika orsaker. I morgon ska jag dock ta mig i kragen och åka till Hongqiao och prata lite med Lisa eller Sharon om vad som gäller för att handla märkeskläder.

Jag slapp fixa köttfärssås och makaroner till middag igår kväll så det blev istället dagens lunch och det smakade helt OK!

Dagens inlägg får bli några kommenterade bilder från vårt bostadsområde!

269-1

Blomsterarrangemang framför huvudingången

Makaroner till lunch idag

Makaroner till lunch idag

Härlig luft efter gårdagens regn

Efter gårdagens skyfall var det absolut perfekt luft i Beijing idag och denna bilden är från eftermiddagen från södra balkongen

Västra ingången

Vid västra ingången till området finns ovanstående stenformation med rinnande vatten

Strandtomt

Här en vy från någon som har strandtomt och där jag springer förbi varje morgon när jag springer inom området

Södra ingången

En bild från södra ingången till bostadsområdet som visar delar av två av de nio byggnaderna i området

Ändrade planer idag

Tuesday, September 25th, 2012

Idag hade jag egentligen tänkt åka till Silk Market och Hongqiao för att kolla läget, men vi vaknade alldeles för sent eftersom jag även behöver jobba några timmar varje morgon. Det var dessutom vissa problem så ett helt gäng arbetskamrater var uppe och jobbade mitt i natten hemifrån eller i serverhallen. Det löste sig dock framåt tretiden svensk tid, men det blev en del extra mail att svara på för min del. Fast det var rätt skönt, för de flesta kunderna märkte inte problemet eftersom det var natt i Sverige!

Efter en enkel lunch med rester från igår gick jag sen och handlade lite köttfärs för ikväll blir det pasta och köttfärssås. Hade sen tänkt ta en långpromenad på eftermiddagen, men precis när jag skulle ge mig ut började det spöregna så jag sitter vid datorn och skriver detta istället och det blir åtminstone lite motion för fingrarna!

Norra ingången till bostadsområdet

Översikt från norra ingången till bostadsområdet som också är huvudingången och det finns tre ytterligare tre ingångar till området i de andra vädersträcken, alla bemannade med dygnet runt för att inte obehöriga ska komma in på området.

Norra ingången till bostadsområdet

Idag var det stor leverans av blommor och växter till området men jag tror faktiskt att just dessa ska stå där de packas upp framför den stora välkomnande stenen vid huvudingången. Vakten har stegat ut tiotalet meter från sin lilla pulpet och övervakar uppackningen.

Jobb, städning och handling gällde idag!

Monday, September 24th, 2012

Idag hade jag redan tidigare bestämt att jag skulle ta en hemmadag och började som vanligt med att jobba några timmar och svara på mail. Gick sen och handlade, bl a en bit fläskfilé eftersom jag skulle stå för dagens middag. Det blir den gamla vanliga varianten med potatismos som uppskattas av alla kineser som smakat. Köttet hoppar de dock för det mesta över utan tar mest av såsen som innehåller bl a gul lök och vitlök plus diverse kryddor. Kom på att jag missade att få med citronskal och citronsaft, men kom inte ihåg det förrän efteråt!

Norra balkongen fick sig också en rejäl rengöring och jag slängde ut diverse skräp som fanns där. Den är rätt liten och tas mest upp av luftkonditioneringsaggregatet, men nu är min stol på plats så det går åtminstone att sitta där och ta morgonkaffe i solen om man är tidigt uppe, det är bara en kort stund solen lyser där, men det är bara under sommaren.

När jag kom tillbaka låg det post från IKEA i postboxen, det var inte katalogen för 2013 utan medlemstidningen “live” från IKEA Family. Kul att kolla i den även om jag inte förstår så mycket.

Flundror drygt 50 kronor halvkilot

Här är den typ av flundror vi köpte igår, kostar nästan 50 yuan/kronor per “jin” vilket innebär per halvkilo, så drygt 100 kronor kilot!

Andra fiskar till salu

De vanligaste fiskarna är annars dessa som jag tror är någon typ av karpfisk och de kostar bara åtta yuan/kronor per halvkilo.

Medlemstidningen från IKEA Family

Medlemstidningen “live” från IKEA Family

Storhandling, tvätt och 30 grader!

Sunday, September 23rd, 2012

En härlig söndag rent vädermässigt blev det med cirka 30 grader mitt på dagen då vi tog en promenad till Yonghui för att storhandla. De hade dock gjort om hela övervåningen sedan jag var där senast i juli och nu fanns precis allting på andra platser på våningen än tidigare. Det är ungefär som i alla sportkedjorna i Sverige där man konsekvent flyttar runt allting med jämna mellanrum och jag antar att affärsidén är att kunderna ska hitta något de egentligen inte tänkt köpa.

Vi fyllde en ordentligt stor vagn vi hade med oss plus att jag fick användning för min bärkasse från City-Hallen som också blev helt full och rejält tung. Det som vägde mest var vatten, öl, sportdryck, bröd och potatis men det var mycket annat som också slank ned i form av grönsaker och frukt som i princip är gratis i Kina om man jämför med de sjuka svenska priserna. I särklass dyrast var flundran på en av bilderna nedan som kostade helt otroliga 58 yuan/kronor, men då ingår även att få den rensad om man vill. Allt övrigt kostade bara en dryg hundralapp.

I övrigt gick dagen till att jobba med att svara på mail på morgonen och sedan några maskiner tvätt och efter middagen på kvällen ska jag nu se om vi kan sjunka ned i soffan och hitta någon bra film efter att ha uppdaterat några andra hemsidor och “Karlskronasidan” på Facebook med några gamla bilder.

Storhandling, tvätt och 30 grader!

Det var nog någon form av jubileum i bostadsområdet för det var massor av ballongkreationer överallt, men jag vet inte alls vad det gällde. Kom dock då på att jag helt missat att den otrolige dubble OS-guldmedaljören i badminton Lin Dan skulle gifta sig i arenan där han vann första OS-guldet 2008 och som bara ligger på tio minuters promenadavstånd. Kunde varit kul att gå dit och kolla på uppståndelsen. Han har nästan samma stjärnstatus i Kina som basketspelaren Yao Ming och häcklöparen Liu Xiang och syns överallt i annonser och på annonspelare i varuhus och liknande.

Fisken plockas upp

Flundran plockas upp ur ett av alla akvarier

Fisken vägs

Flundran ligger nu i en plastpåse och vägs och prissätts

Flundran rensas

Flundran rensas

Det vanliga besöket på lokala polisstationen

Saturday, September 22nd, 2012

Inom 24 timmar ska man som utlänning infinna sig på den lokala polisstationen såvida man inte bor på hotell och jag vet egentligen inte om det gäller när man har “Permanent Residence” som jag har, men eftersom det snart är dags att förnya detta var det säkrast att göra det. Brukar ta maximalt en kvart eftersom jag gjort det snart tiotalet gånger och poliskvinnan fixar det direkt, men idag var det lite annorlunda.

Det är en rätt stor polisstation med många avdelningar, men idag var den vanliga kvinnan ledig på den avdelningen och den sköttes av, om jag fattade det rätt, stationschefen och en annan äldre polis som aldrig fyllt i ett sådant tillstånd tidigare (det är inte många utlänningar som bor just i denna del av Beijing). Det tog nog cirka en timme och det var mycket de hade problem med att få ihop innan utskriften var färdig och de fick t o m ringa kvinnan som normalt sköter detta, men jag fick min utskrift och röda stämpel.

Det är en bra bits promenad till polisstationen och på vägen tillbaka tog vi en annan väg och genade genom “The Riverside East Garden” som är ett lite nyare bostadsområde, men med betydligt högre hus än där vi bor i “The Riverside Central Garden” som är någon slags mittpunkt i det gigantiska “The Riverside” som sträcker sig flera kilometer mellan tredje och fjärde ringvägen. Många nybyggda hus där plus hus som var under uppförande och det rör sig säkert om tusentals nya lägenheter bara i detta område. Det var en del spekulanter på plats och kollade efter lägenheter, men priserna ligger på “fem wan” per kvadratmeter och eftersom kineser räknar i tiotusental och inte tusental blir det 50000 yuan per kvadratmeter, dvs en normallägenhet på 100 kvadratmeter kostar fem miljoner yuan, vilket motsvarar ungefär fem och en halv miljon svenska kronor till dagens valutakurs.

Vi kom sen till min favoritrestaurang där vi inmundigade underbara nudlar med grönsaker och köttsås. Helt fullsatt när vi kom dit så vi fick vänta några minuter på att få komma in, men det var lika gott som vanligt även om jag tycker portionerna blivit mindre och dyrare under de fem år jag ätit där, men fullt tillräckligt för att bli mer än mätt!

Klicka på varje bild för att se en större variant!

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

De här byggkranarna syns från södra balkongen liksom det spektakulära huset till vänster som ligger alldeles vid fjärde ringvägen. Det är ett enormt område som nu kommer att bebyggas med större byggnader änd de småaffärer och bostäder som låg där tidigare.

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

Ännu en bild på det nya området som håller på att växa fram

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

En bild inifrån “The Riverside East Garden” där vi genade på vägen tillbaka. Hade faktiskt aldrig varit inne i området tidigare, men det var fint med många grönytor och konstgjorda sjöar, men alldeles för höga hus och för många människor som bor där jämfört med vårt boende i “The Riverside Central Garden”.

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

Bild mot norra ingången till “The Riverside East Garden” som bl a visar några av de nya skyskrapor som är på väg upp och vill man ha en lägenhet där är det bara att hosta upp åtminstone motsvarande fem miljoner svenska kronor, fast å andra sidan existerar inga direkta hyreskostader (avgifter) för bostadsrätter som i Sverige utan man betalar bara el, gas, vatten och en minimal serviceavgift till de som sköter området. Alldeles till höger om bilden var stället där jag kunde slagit ihjäl mig själv när jag föll under en iskall löprunda tidigt en morgon i december 2008 och skadade mig riktigt ordentligt.

I omgivningarna av The Riverside Central Garden

Interiör från “nudelrestaurangen” som även har annan mat, men de flesta äter specialrätten Beijingnudlar kanske med lite komplement. Här har vi två män som hade med sig några liter Coca-Cola plus en halvliter 56-procentig sprit som de inmundigade tillsammans med maten! Det är helt normalt och helt OK att man har med sig egen dryck på alla restauranger i Kina och sen att det står “Rökning förbjuden” på skyltar överallt är det ingen som bryr sig om och jag har aldrig sett någon i personalen säga till någon som röker! Fast de flesta respekterar faktiskt rökförbuden även om det just idag var ett undantag.

Tillbaka i Beijing igen

Friday, September 21st, 2012

Igår var det dags för en ny resa till Beijing och denna gång var tåget redo från Karlskrona så jag slapp bussen till Karlshamn. Det var dock massor av tågstopp för “invända mötande tåg” på vägen så vi var rejält försenade och när vi kom till Malmö central stannade de helt enkelt tåget så vi fick byta till ett annat tåg för att ta oss över bron till Kastrup. Inga problem för min del eftersom jag som alltid är ute i mycket god tid.

Checkat in och skrivit ut boardingcard hade jag redan gjort i Karlskrona och eftersom jag bara hade handbagage var det bara att ta rulltrappan upp till säkerhetskontrollen, där det dock var nästan 20 minuters väntetid, vilket är det längsta jag varit med om i Köpenhamn. När jag gick igenom metalldetektorn pep det, men jag tror det var en slumpmässig kontroll för jag hade inget metallaktigt på mig vilket den som gjorde undersökningen kunde konstatera. Denna gång hade jag också packat elektroniken lite här och var i handbagaget, så det blev ingen extrakörning efter “utplattning”.

Sen var det taxfree-shoppen som gällde, men jag tycker inte det är speciellt billigt där, snarare rätt dyrt så det enda som slank ned var en liten flaska vodka. Hade annars med mig lite choklad och godis som jag redan köpt i Sverige till betydligt billigare pris än på Kastrup.

Sen blev det mitt vanliga besök på Steffs Place för att ta en korv med bröd och en stor öl, sjukt dyrt för något så enkelt, men det har blivit en tradition varje gång jag åker från Kastrup och igår funkade mitt visakort utan problem på alla ställen till skillnad från när jag åkte till Karlskrona förra gången.

Jag var sen först på plats vid Gate 33 som gäller när man åker till Beijing och SK995 där det sen bara var att vänta på att bli insläppt i väntrummet. Tog sen faktiskt Aftonbladet bland gratistidningarna, men det är skrämmande vilken missinformation den tidningen sprider till svenska folket i vissa frågor. Ibland helt otroliga lögner för oss som tar del av ocensurerade svenska medier!

Ombord hade jag sedan tur att ingen bokat platsen bredvid min så jag det var perfekt med två platser att bre ut mig på! Brukar sova bra just på resan till Beijing, men igår gick det sämre. Hyfsat god mat och de två miniflaskorna rödvin som ingår brukar hjälpa så att jag somnar snabbt framför någon av filmerna i SAS Entertainment system, men det var lite oroligt omkring mig. En kinesisk kvinna (som pratade perfekt norska) hade förlorat sin mobil och kröp omkring på golvet runt hennes plats just efter de hade släckt ned planet. Trots hjälp från två flygvärdinnor med ficklampor hittade de inte mobilen och det gick ju heller inte att ringa till den. Påminde lite om när min mobil försvann i bilen en gång och hade åkt in i luftkonditioneringssystemet där vi kunde höra den när vi ringde och jag sen fick såga upp golvet för att få ut den.

Som vanligt landade vi strax innan utsatt tid och sen gick det snabbt ut med passkontroll och eltåget och sen tog vi denna gång Airport Express med byte till linje 10 som går direkt till Jinsong. Därifrån sedan taxi, men det hade nog varit bättre att köra den vanliga varianten med taxi direkt från flygplatsen.

Jag var ovanligt trött så det blev en lång slummer framför TV:n och sedan en kort middag innan jag somnade igen. Lite piggare sen så svarade jag på en del mail medan de andra såg på Kinas motsvarighet till Britains Got Talent. För min del föredrar jag dock att se de bästa bitarna av det programmet som alltid kommer på YouTube. Skönt att båda mina datorer fungerade perfekt och den “extrakoppling” jag betalar lite för varje månad fungerade också så att det går att nå t ex Facebook, YouTube, Wordpress, Blogspot och annat som är spärrat!

Tillbaka i Beijing igen

Karlskrona Central

Tillbaka i Beijing igen

Steffs place på Kastrup

Tillbaka i Beijing igen

I väntan på att de öppnar till väntrummet vid Gate 33

Tillbaka i Beijing igen

Soluppgång någonstans över Sibiren eller möjligen Mongoliet eller nordvästra Kina, kollade inte så noga på Flying Map mitt i natten