Archive for December, 2011

Fjärde advent och idag är jag åter i Karlskrona

Sunday, December 18th, 2011

Trots att treåriga Ella sovit flera timmar sent på eftermiddagen igår så sov hon som en stock hela natten (förutom några gånger hon vaknade och ville hålla mig i handen) fram till halv sju. Strax dessförinnan hade jag gått upp och tänt det fjärde adventsljuset och en halvtimme senare blev det även fjärde advent i Sverige.

Fjärde Advent idag

Sen var det bara att packa väskorna färdigt för klockan 12.00 kom en taxi och hämtade mig vid huvudingången. Det var första gången jag åkte taxi själv till Beijing Capital Airport men det fungerade perfekt! Treåriga Ella har redan saknat mig och vill att jag kommer tillbaka i morgon och det var många pussar på armar och ben innan jag reste.

Gate 11 på Beijing Capital Airport

Efter pass- och säkerhetskontroll var det bara att sitta ned vid gate E11 som är den som SK996 brukar avgå från. På skylten står det CA7011 beroende på att detta är en samkörning mellan China Airlines och SAS.

SK996/CA7011 förbereds för avfärd

SK996/CA7011 förbereds för avfärd utanför gate E11.

SK996 går oftast punktligt från Beijing men är det förseningar så flyger de lätt in den tiden så vi landade på Kastrup 18.11 och sedan var det bara att hämta resväskan, köpa biljett och ta Öresundståget 19.06 direkt till Karlskrona och fem minuters promenad “hem”. Andra halvan av tågresan var mycket trevlig med konversation med en kvinna från Göteborg som jobbar till sjöss och bor med sin pojkvän i Jämjö delar av tiden hon är långledig och han kom också och hämtade henne på stationen klockan 22.22 när vi kom till Karlskrona! Hon har helt klart lite kortare pendlingsavstånd än mig!

SK996 från Beijing till Kastrup gick spikrakt över Nävragöl

Min vän och tidigare arbetskamrat Göte Flötzén på Sturkö följde flygresan via nätet och bidrar bl a med denna bild som visar att SK996 under inflygningen till Köpenhamn gick precis över Nävragöl och det stämmer även med förra gången i våras när det var ljust och jag helt klart kunde se Sillhövden och Holmsjö! Tidigare gick SK996 lite mer söderut och just över Götes hus på Sturkö.

Var lite orolig att datorn och internetuppkopplingen inte skulle gå igång efter sju månader, men efter några timmars uppdateringar verkar allt fungera som tidigare.

Nu blir det inga fler inlägg i denna bloggen innan jag är åter i Beijing, för här skriver jag bara de dagar jag är i Kina!

Jag har ju ett “projekt” med en ny Beijingblogg och jag hoppas jag hinner med och i den kommer jag att skriva kontinuerligt oavsett om jag är i Sverige eller Kina.

Karlskronabloggen kommer jag dock att fortsätta uppdatera i vanlig ordning och nu blir det som omväxling även lite mer aktuella inlägg med bilder från staden!


Liten handling på Hongqiao

Saturday, December 17th, 2011

Det var en ovanlig natt med en treåring liggande mellan oss och som dessutom pratade hela tiden både på kvällen och morgonen och det blev till att stiga upp ovanligt tidigt! Vi tog sedan en promenad till den stora djurmarknaden och avslutade med att handla mat. Jag gick dock hem lite i förväg för att fixa en pizza till lunch för jag ville efter det komma iväg till Hongqiao och handla lite.

Klicka på varje bild för att se en större bild!

Ella kollar fiskar

Ella kollar en bråkdel av alla akvariefiskar till salu

Husdjur till salu

En del andra husdjur som också var till salu

Ella bekantar sig med ekorrar

Ella hade “Pippi-look” idag och bekantar sig här med två ekorrar som var till salu

Uppställning i vanlig kinesisk ordning

En vanlig syn utanför restauranger och frisörsalonger i Beijing. Personalen ställs upp och får instruktionerna av chefen och svarar sedan unisont ungefär på samma löjliga sätt som man fick lära sig när jag gjorde “lumpen” för snart 40 år sedan!

Pastafari - Church of the flying spaghetti monster

Under nästan sju månader i Beijing har jag nu konverterat till pastafarismen, eller Church Of The Flying Spaghetti Monster och jag bär min nya huvudbonad till vänster. Lilla treåriga Ella har ingen riktig pastafarimössa, men det är numera faktiskt tillåtet att ha en sådan mössa som jag använder på sina körkortsfoton efter att en österrrikare av religiösa skäl fått rätt till detta i någon domstol.

Jag har skrivit ett längre inlägg om detta i Karlskronabloggen och använde ovanstående bild med en liten modifiering på Ellas flugsmällare!

Lördag är ingen bra dag att handla på för det är alltid totalt knökafullt på bussarna och jag hade en del småsaker jag ville handla på Hongqiao som jag skjutit upp alldeles för länge. Ibland är jag för dålig på planera, men jag kände heller inte särskilt för att handla så mycket. Det var väl mest barnkläder och barnskor jag ville handla, men det är jättesvårt med storlekarna, speciellt när jag inte varit i Sverige på nästan sju månader. Men det är inte omöjligt att vi får besök i Beijing snart av de barnbarn som jag egentligen tänkt handla kläder till!

Jag kan verkligen rekommendera alla svenskar som ska handla i Beijing att åka till Hongqiao och handla av Lisa och Sharon i bås 209 på andra våningen. De har en stor SAS-logga och en svensk flagga som man ser direkt man kommer upp på andra våningen, åtminstone varannan dag! De vänder nämlingen rulltrapporna varannan dag på alla stora marknadsvaruhus. Tala om att du vet de “rätta” priserna så får du dessa direkt och slipper argumentera i en halvtimme för att komma ned till rätt pris. Jag skrev ett lite längre inlägg om detta för drygt ett år sedan som finns på

http://stenborg.se/kina/?p=1292

Jag pratade med Lisa idag och hon sa priserna på Fjällrävenjackorna nu stigit från 220 till 230 kronor om man vill ha den bra kvalitén. Annars var det samma pris som vanligt på Björn Borgkalsonger tio kronor, alla märkesstrumpor fem kronor paret, märkesjeans Armani, Diesel m fl 80-90 kronor. Jag brukar själv köpa mina Dieseljeans av en annan försäljare och betala 100 kronor som jag skrivit tidigare, men jag har jeans så jag klarar mig just nu.

Skulle även handla ett par Converseskor och kollade i det “nya” Hongqiaovaruhuset Tianya som ligger lite bakom Hongqiao, men det verkar nu nästan helt vara inriktat på olika pärlor och smycken. Hittade dock en som sålde Conversskor och trots att jag sa att jag visste att de skulle kosta 50 kronor gick hon direkt ned till 40 kronor så jag köpte två par och sen fick jag priset fyra kronor paret för olika idrottsstrumpor så jag handlade för en hundralapp totalt.

Hongqiao idag

Så här såg det ut idag utanför Hongqiao, drakförsäljaren står alltid här och säljer sina drakar när det är bra vindar och ibland är det otroligt hur han lyckas få upp dem så högt i luften.

Alltid lika lång kö på helgerna

Här är ett litet matställe som säljer olika maträtter och där är alltid samma långa kö på helgerna. Det är här Ellas mamma brukar köpa den fantastiska kycklingfilén som jag ätit två gånger, men kineser gillar inte kycklingfilé så det är andra delikatesser de står i kö för att köpa!

Hämtade Ella på Kindergarten igen

Friday, December 16th, 2011

Idag blev det dels en kort tur till Silk Market för att handla lite i fem- och tiokronorsaffären i bottenplanet, men sen fick jag skynda tillbaka för jag skulle hämta Ella på Kindergarten klockan 17.15. Ella ska också sova över här i natt så vi får se hur det går! Det var grymt mycket folk på buss 28 idag och jag fick vänta rätt länge när jag skulle tillbaka.

I väntan på buss 28

I väntan på buss 28 som går direkt till Silk Market

LG Twin Towers

Det finns inte bara World Trade Center nära Silk Market utan även Twin Towers

Silk Market

En av de fyra in- och utgångarna på Silk Market

Rusningstrafik på Tredje Ringvägen

Rusningstrafiken på Tredje Ringvägen hade börjat redan 15.30 när jag tog denna bild

Julpynt

På väg tillbaka passerade jag området där Ella och hennes mamma bor och tog ovanstående bild. I vårt bostadsområde brukar det vara en jättstor gran vid huvudingången, men den lyser i år med sin frånvaro!

Ella

Ella provar några av de femkronorsgrejer jag handlade på Silk Market

Packningen är nu nästan färdig

Thursday, December 15th, 2011

Nu är resväskorna färdigpackade och det blir bara ett inlägg med tre kommenterade bilder idag. Det är riktigt kallt i Beijing och när vindarna sveper in går kylan verkligen genom märg och ben trots att det bara är någon enstaka minusgrad på dagen och solen skiner från en klarblå himmel.

Slö mops

Det är som sagt många som har hundar i området och idag hade nästan alla “kläder” ungefär som mopsen på bilden, för det var riktigt kyliga vindar idag. Denna mops går inte många meter i minuten och jag har sett honom eller henne många gånger tidigare.

15dec-oljor

Oljor av olika slag är en stor del i kinesisk matlagning och det är rätt stora förpackningar det handlar om beroende på vilken olja det rör sig om! Olivolja är på t o m lite dyrare prisnivå än i Sverige medan övriga typer av oljor är betydligt billigare.

Lite vatten finns det kvar i form av is

Alla de vattendrag som normalt rinner genom bostadsområdet är nu torrlagda inför den kalla vintern, men här vid fontänen vid västra ingången finns åtminstone lite is kvar på ett ställe!

Ännu en lugn dag

Wednesday, December 14th, 2011

Idag började jag packa väskorna inför återfärden till Sverige, vilket på många sätt känns tråkigt. Jag har varit nästan sju månader i följd i Beijing så det blir en omställning att vända åter till Sverige. Fast det är nödvändigt med tanke på julfirande, försäkringar, avslut av vissa saker med mycket mera. Jag hade hellre stannat några månader till trots den iskyla det är i Beijing i december och janurari. Det blir bara två bilder i bloggen denna dag! På kvällen tycker jag att jag helt misslyckades med att göra “potatisplättor”, stekt bacon, rivna morötter och lingonsylt! Det var faktiskt inte alls gott, men det var jag ensam om att tycka.

Byggnad A05

Byggnad A05 som är där vi bor på sjätte våningen. Nu är koden till porten aktiverad igen efter ett halvår. Dock finns ingen pinkod ännu utan man slår 00# så öppnar någon på administrationskontoret dörren via kamera och högtalare, eller kan man välja att promenera ned till garaget och ta hissen därifrån.

Tre hundar

Det bor väldigt många som har hundar i området, vilket jag inte minst märker under mina löpturer tidigt på morgonen. Här är ett speciellt ställe där två hundar alltid brukar hålla till när jag springer och jag trodde först det var vildhundar, men de har halsband och tillhör troligen någon som bor i den understa etagevåningen bredvid. Idag hade de dock sällskap av en tredje hund som dessutom var rejält påpälsad med kläder.

Idag hämtade jag Ella på Kindergarten

Tuesday, December 13th, 2011

Idag fick jag den stora äran att själv hämta Ella på hennes kindergarten som ligger alldeles i närheten! Detta kindergarten är tydligen mycket känt och det officiella namnet är “Beijing Little Professor Bilingual Kindergarten“. Det är alltså ett tvåspråkigt dagis där barnen redan från tre års ålder lär sig engelska. Det kan ju vara ett tips till Sverige också att lära sig kinesiska så tidigt som möjligt i livet och skolminister Jan Björklund hade väl för en gångs skull ett bra förslag när han tog upp detta med att lära sig kinesiska i skolan för några månader sedan!

Det fungerar inte riktigt som i Sverige i Kina utan kvart över fem öppnas grinden till förskolan och föräldrar, morföräldrar, farföräldrar och andra kan först då komma in och hämta barnen.

Sen blev det svensk mat till middag idag och det blev helt OK om jag får skriva det själv! Sen är det ju Lucia idag och jag har skrivit åtminstone tre inlägg i Karlskronabloggen med anknytning till detta och det är inte omöjligt att det blir något ytterligare inlägg i ämnet!

Beijing Little Professor Bilingual Kindergarten

Ingen Silk Market idag

Monday, December 12th, 2011

Idag hade jag tänkt ta mig till Silk Market och handla lite, men jag är på tok för slö tidigt på morgonen nu och måste skärpa mig där! Därför blev det bara att stanna hemma och fixa diverse saker, både i verkligheten och på mina hemsidor.

Skrev även ett svar i Balloubloggen där min tidigare arbetskamrat Henrik kommenterade mitt kanske allra bästa skämt under tiden hos Ballou!

Jag utgav mig för att vara konsult för ett stort företag som sökte webbhotelltjänster och undrade varför Ballou inte visade sin personal på bild! Det kan ju lika gärna vara en finnig tonåring som har en server i sina föräldrars källare skrev jag då och vi hade en lång diskussion som pågick i flera månader om detta!

Jag skrev alltid svar fredag förmiddag och Henrik menade att jag nog var intagen på anstalt och bara hade tillgång till internet några timmar på fredagar och jag minns en fredag förmiddag han försenad rusade in till ett av våra vanliga fredagsmöten och viftade med sju utskrivna sidor konversation och sa “Han är ju inte klok…”

Obetalbart rolig mailväxling vi hade den gången och Henrik har tydligen “forfarande inte förlåtit mig” fast både han och jag har lämnat Ballou sedan länge och det tog faktiskt flera år innan han fick veta att det var jag som skrev dessa mail.

Fast jag tror han har förlåtit mig nu eftersom han kallar det “Ultimate Prankster“. Finns mer att läsa i Balloubloggen nedan!

http://blogg.ballou.se/blandat/lar-kanna-ballou-pelle-astrom/

Härligt väder i Beijing idag

Sunday, December 11th, 2011

Idag var det riktigt läckert solsken och blå himmel hela dagen! Sent igår kväll var det även någon form av månförmörkelse vi kunde se, men det blev inga bra bilder. Här kommer i stället några andra bilder från söndagen.

Tredje Advent på Hongyan Road i Beijing

Tredje Advent på Hongyan Road i Chaoyang District i Beijing

Is på gatan

I affärerna, mäklarkontoren, tvättfirmorna mm häller man ut överblivet vatten och te på detta sätt och det är totalt livsfarligt enlig min mening. Det var just sådant jag sprang och kollade efter för nästan på dagen tre år sedan när jag en mörk svinkall decembermorgon sprang, men missade en ståltråd som satt omkring ett träd och att jag inte slog av näsben och slog ut tänder den gången är för mig fortfarande helt obegripligt. Jag klarade mig med att skära upp tumme och pekfinger från kameran jag hade i handeln plus att jag antagligen fick någon spricka i revbenen och det tog nog tre månader innan jag kunde springa igen utan att det gjorde ont när jag andades. Helt obegripligt att jag inte slog ansiktet i gatan utan bara bröstet och ena handen.

Julstämning på Yonghui

Här kommer en bild inifrån Yonghuivaruhuset som blev lite bättre än den jag tog igår och därför valde att inte visa.

På kvällen kom sen Ella och hennes mamma och det var tydligen jag som egentligen mycket hastigt skulle stått fär maten, men jag lyckades förhandla mig ur den knipan så det blev istället en kinesisk variant av potatis som faktiskt var fantastisk god. “Number 2″ som Ellas mamma uttryckte det och det är min variant som fortfarande är “Number 1″.

Ella får en rak höger, eller vad?

Medan jag slötittade på den första Rockyfilmen för femtielftegången fick Ella instruktioner av sin faster om hur man skriver kinesiska tecken och Ella skrev verkligen fantastiskt fint, fast på bilden ser det ut som om faster ger henne en “rak höger” för att anknyta till Rockyfilmen i bakgrunden!

Stortvätt och blogguppdateringar

Saturday, December 10th, 2011

Trots att det var ett helt fantastiskt väder stannade jag inne hela dagen och “jobbade”. För min del spelar det ingen roll om det är vardag eller helgdag när jag vill “jobba”. Det blev mest uppdatering av de olika bloggarna och även ett par andra hemsidor plus att svara på mail och kommentarer.

Lunchen behövde vi inte tänka på idag för Ellas mamma kom hit och gjorde nudlar och köttsås som är precis lika god som i min favoritrestaurang! Fast jag var faktiskt ute och handlade tolv flaskor vatten och lite annat i närmsta snabbköpet och de hade satt upp massor av julattiraljer, men tyvärr blev bilden jag tog alldeles för dålig för att visa. Jag hade bara med mig den lilla Samsungkameran i fickan och det blir ömsom vin och ömsom vatten med den kameran, så det får bli ett bildlöst inlägg idag vilket jag hoppas kunna kompensera i morgon!


Handling på Carrefour igen

Friday, December 9th, 2011

Idag var det dags att ta buss 513 och handla inför helgen och idag kunde vi göra det strax före lunch och det är en enorm skillnad mot att handla på eftermiddag och kväll. Inga köer alls vid kassorna och bussen stannar sen precis utanför närmaste ingången till bostadsområdet. Nedan kommer några bilder inifrån Carrefour och det går som vanligt att klicka på alla bilder för att se en större bild!

Ett av Carrefourvaruhusen i Beijing

En liten del av köttavdelningen i Carrefourvaruhuset. Det blev en del grisfötter köpta som slaktare delade i många delar, men det var inget jag kände för att äta av på kvällen.

Ett av Carrefourvaruhusen i Beijing

Ett grishuvud till jul kanske en del handlar. Här var det några speciella exklusiva svarta grisar som framgår av broschyren till höger. Grishuvudena kostade kring 90 yuan/kronor och jag kollade fläskfilén som var cirka fem gånger dyrare än fläskfilé från vanliga grisar.

Ett av Carrefourvaruhusen i Beijing

Ett av alla akvarium på Carrefour där man helt enkelt väljer ut vilken fisk man vill ha och sedan kan man även få den rensad om man inte vill göra det hemma!

Ett av Carrefourvaruhusen i Beijing

I väntan på buss 513 i närheten av Carrefourvaruhuset. Som synes var det även idag helt underbar luft i Beijing!

På eftermiddagen kom sedan Ellas mamma och det blev mer handling på en lokal fruktmarknad, men jag följde inte med på den handlingen. Däremot följde jag med Ellas mamma och hämtade Ella på dagis, för jag ska tydligen få äran att göra det själv någon av de närmaste dagarna. Sen blev det middag efter ett två timmars långkok med olika kinesiska rätter och ibland tycker jag det tar alldeles för lång tid med kinesisk matlagning och ofta alldeles för många rätter.

Ellas mamma och jag hämtar Ella på dagis

Ellas mamma och jag hämtar Ella på dagis

Ella kollar på TV

Ella gjorde det bekvämt för sig när hon kollade barnprogrammen på TV efter middagen.