Archive for February, 2011

Långpromenad i härligt solsken

Monday, February 28th, 2011

Har tyvärr inte fått möjlighet att ta fram löparskorna så det blev en rejäl långpromenad idag på eftermiddagen i stället. Innan jag gick ut inträffade det tydligen en liten trafikolycka på Hongyan Road och reglerna är tydligen sådana att bilarna inte får flyttas innan polisen kommit till platsen och fotograferat händelsen. Jag tror det var en bil som svängt runt och skulle köra i motsatt riktning som råkat krocka med en annan bil så därför blev det nästan totalstopp på gatan utanför. De två bilarna stod i mitten på gatan och bilar kunde smita förbi på insidan, men bussarna hade inte en chans att komma förbi förrän polisen kom efter cirka en kvart.

En liten krock på gatan utanför

I början av långpromenaden tog jag nedanstående bild som är en “biltvätt” på en tvärgata som har rätt många kunder och de tvättar helt enkelt bilarna direkt på gatan. Det är bara att köra in och bilarna handtvättas både invändigt och utvändigt och jag tror inte det är många kronor en sådan tvätt kostar, men jag ska faktiskt fråga nästa gång!

Biltvätt på en gata i Beijing

Kinesisk snögubbe med blå ögon!

Sunday, February 27th, 2011
Robin says:
February 26, 2011 at 9:04 am (Edit)
Hallå Stenborg!
Jag har funderat på en sak när det gäller bilderna, när du har tagit bilder på folk så gör dom ofta churchills v tecken. Jag trodde det var ett mer västerländskt tecken men kanske väldigt vanligt i Kina?
M v h Robin, Olofström
Hej Robin!
Ja, det är extremt vanligt i Kina att många gör V-tecknet när de ska fotograferas! Det syns ju också på många av mina bilder och barnen börjar mycket tidigt med detta och jag har sett det många gånger i de tecknade barnprogrammen, som jag faktiskt brukar kolla ibland för att lära mig mer mandarin!
Enligt de jag frågat är det inget ursprungligt kinesiskt utan har växt fram efterhand, men jag skulle gissa att det är betydligt mer vanligt i Kina än i andra länder, speciellt är det kvinnorna och barnen som gör tecknet när de blir fotograferade!
Jag har kollat lite efter information på nätet också och det finns lite olika teorier om hur detta spridit sig. Det började med Churchill och sen kom John Lennon och Richard Nixon gjorde ju ofta tecknet så han kanske gjorde det även vid besöket i Beijing 1972 när han träffade Mao Ze Dong.
En annan teori är att det spreds via den amerikanska konståkerskan Susan Lynn som ofta gjorde V-tecknet under OS i Sapporo 1972 och blev omåttligt populär i Japan under OS. Därifrån ska det sedan ha spridit sig senare vidare till Kina och övriga Asien!
Vad tecknet egenligen betyder för kineserna har jag också frågat om och vanligast svar är det helt enkelt betyder att “jag är lycklig eller glad och mår bra!”

Det har fortsatt att komma lite lätt snöfall även under denna natt, men det är ett par plusgrader och det blir perfekt snö för att rulla snöklot och göra snögubbar! Idag var det stortvätt som gällde förutom ett besök i varuhuset för att handla och framåt eftermiddagen började det spricka upp och solen tittade fram igen, så tvätten torkade som vanligt mycket snabbt! På väg till affären tog jag nedanstående bild på en snögubbe, som nog några barn och vuxna gjort tillsammans! Lite udda med blå ögon, för jag har aldrig sett någon kines som har den färgen på ögonen!

Kinesisk snögubbe med blå ögon

Idag fick jag även en intressant kommentar till inläggen från resan i södra Kina från Robin i Olofström som läser bloggen. Det är inte så många som läser de äldre kommentarerna så jag tycker både frågan och svaret hör hemma i ett eget inlägg i bloggen! Robins fråga löd:

“Jag har funderat på en sak när det gäller bilderna, när du har tagit bilder på folk så gör dom ofta Churchills V-tecken. Jag trodde det var ett mer västerländskt tecken men kanske väldigt vanligt i Kina?”

Ja, det är extremt vanligt i Kina att många gör V-tecknet när de ska fotograferas! Det syns ju också på många av mina bilder och barnen börjar mycket tidigt med detta och jag har sett det många gånger i de tecknade barnprogrammen, som jag faktiskt brukar kolla ibland för att lära mig mer mandarin!

Enligt de jag frågat är det inget ursprungligt kinesiskt utan har växt fram efterhand, men jag skulle gissa att det är betydligt mer vanligt i Kina än i andra länder, speciellt är det kvinnorna och barnen som gör tecknet när de blir fotograferade!

Jag har kollat lite efter information på nätet också och det finns lite olika teorier om hur detta spridit sig. Det började med Winston Churchill och sen kom John Lennon följd av Richard Nixon som ju ofta gjorde tecknet så han kanske gjorde det även vid besöket i Beijing 1972 när han träffade Mao Ze Dong.

En annan teori är att det spreds via den amerikanska konståkerskan Janet Lynn som ofta gjorde V-tecknet under OS i Sapporo 1972 och blev omåttligt populär i Japan under OS. Därifrån ska det sedan ha spridit sig senare vidare till Kina och övriga Asien!

Vad tecknet egenligen betyder för kineserna har jag också frågat och vanligast svar är att det helt enkelt betyder att “jag är lycklig, glad och mår bra!

I natt kom det cirka fem centimeter snö!

Saturday, February 26th, 2011

I morse när jag vaknade kollade jag ut från balkongen och såg att det fallit snö under natten! Det är första nederbörden jag sett under snart fyra månader i Beijing! Jag hade funderingar på att springa en kort runda, men det var inte att tänka på för det var absolut glashalt på gångvägarna i bostadsområdet. Det är stenplattor blandat med marmorplattor och på de senare är det glashalt t o m under sommaren eftersom de tvättas varje morgon, men nu var det omöjligt att se skillnad eftersom det låg några centimeter snö överallt.

Jag tog i stället en tidig promenad till närmaste affär för att handla mjölk till de pannkakor jag gjorde till frukost och det var helt klart rätt beslut att inte springa, för det var nära jag satte mig ett par gånger under denna korta promenad!

Snöfall i Beijing natten mellan den 25 och 26 februari 2011

På väg tillbaka den korta promenaden till affären tog jag ovanstående bild där det är anställda i bostadsmäklaraffären längst till höger som plogar bort snön från gatan utanför! Kineser och sydostasiater i allmänhet är väldigt intelligenta och tjejen längst till vänster hade kommit på den innovativa idéen att använda någon form av plexiglasställning som sköskyffel! Om man klickar på bilden för en större variant kan man se ordet “BAR” och det är faktiskt en “Nordic Coffee Bar” som jag dock aldrig besökt, trots att den ligger i huset bredvid! Det lär vara en kines som bott i Norge som startat denna bar så om mitt Zoegas Mollbergs Blandning skulle ta slut så vet jag var jag kan dricka kaffe!

Snöfall i Beijing natten mellan den 25 och 26 februari 2011

Inne i bostadsområdet var det rejält halt på vissa ställen, speciellt om man råkade gå på marmorplattorna som inte syntes så bra i snön. Dock var det en mindre armé av anställda ute och sopade snö och jag såg t o m några som saltade gångarna vid norra ingången där det var extremt halt strax efter åtta på morgonen!

Snöfall i Beijing natten mellan den 25 och 26 februari 2011

Strax efter jag kom tillbaka tog jag bilden ovan som visar tio man som är ute med sina hemmagjorda snöskyfflar och kvastar för att sopa bort snön från trottoarerna! Jag antar det är anställda i de mäklarkontor och tvättfirmor som ligger just nedanför balkongen i norr, eller så är det anställda i bostadsområdet som har snöskottning som en ovanlig uppgift i sitt arbete! De hade kul i alla fall och det var många snöbollar som kastades under den lilla tid jag kollade ut!

Idag började jag packa resväskan

Friday, February 25th, 2011

Idag bestämde jag mig för att stanna hemma hela dagen och jag började faktiskt packa resväskan med det som ska med till Sverige. Det är inte så mycket jag tar med så det finns plats för en del att handla och nu får man ju även ta med 23 kilo i resväskan, till skillnad mot tidigare då det bara var 20 kilo!

I övrigt tog jag bara en kort promenad till det nya varuhuset för att fylla på vätskeförrådet! Jag hade redan innan hört en man som går runt utanför bostadsområdena och ropar ut ett meddelande. Jag har inte hört honom nu på en månad, men han har antagligen varit i sin hemprovins under nyåret.

Jag trodde faktiskt tidigare att det var någon form av böneutropare i bostadsområdet bredvid, där det bor mycket folk från en annan del av Kina och de har mycket speciella fester och fyrverkerier i samband med t ex begravningar, som jag skrev om i somras eller tidigare.

Den här mannen är dock ingen böneutropare utan helt enkelt en man som går runt och erbjuder sig att slipa knivar och meddelandet han basunerar ut i sin lilla megafon handlar just om detta! Han släpps naturligtvis inte in i själva bostadsområdena utan vandrar runt varje område med sin cykel, men med tanke på den kraftfulla megafonen så hörs han absolut överallt.

Jag hade aldrig sett honom tidigare, men idag fick jag chansen och tog nedanstående bild! Det var faktiskt jag som uppmärksammade honom om att en kvinna i vårt bostadsområde ropade till honom från en balkong och det är därför han vänt sig om på bilden nedan! Jag hade inte tid att stanna, men om jag fattade konversationen rätt så skulle hon komma ned med knivarna och det sista jag såg var att mannen tog på sig sitt förkläde som förberedelse på detta jobb! Jag vet inte hur mycket han tjänar på en sådan slipning, men det är nog bara några kronor!

Jag kommer faktiskt ihåg från tiden kring 1960 hur det gick runt liknande knivslipare i Karlskrona och erbjöd sina tjänster.

Knivsliparen har fått en kund som ropar till honom från sin balkong

Nästan lite sommarlikt på eftermiddagen

Thursday, February 24th, 2011

Idag var jag uppe rätt tidigt och tog promenad plus buss 34 till Hongqiao Market, vilket tog exakt en halvtimme, för att kolla om “mina” vanliga försäljare var på plats och det var dom! Skönt att slippa argumentera om priser i 20 minuter innan man kommer till rätt pris, fast idag blev det inga inköp för jag ville bara kolla. Min skoförsäljerska hittade jag inte, men hittade en annan i den “nya” Hongqiaomarknaden som ligger alldeles bakom den gamla. När hon fattade att jag visste vilka priser som gällde så var det inga problem och hon sa rätt pris på allting. Exempelvis skor typ Converse, DieselEcco (i och för sig inga riktiga Ecco) ska kosta 50 yuan/kronor paret. Punkt slut.

Jag har sett dråpliga situationer tidigare där någon SKA ha skorna billigare och bl a en engelsk kille gav sig inte förrän han fick sina Converseskor för 46 kronor efter en kvarts diskussion som bara gällde skillnaden mellan 50 och 46 kronor. Till sist gick tjejen med på att sälja för 46 kronor och säkert tjänade hon MINST en krona för annars hade hon aldrig sålt skorna. Å andra sidan har jag även sett och hört många betala rejäla överpriser för både dessa och andra skor. Exempelvis just Converseskorna kostar väl mellan 700 och 1000 kronor paret i Sverige och om det som säljs på marknaderna här är rena kopior, original med skönhetsdefekter eller original tillverkade av “fjärde skiftet” brukar det diskuteras om ibland!

Jag vet inte när det gäller Converseskor eftersom jag aldrig provat dessa själv, Eccoskorna är definitivt en kopia som inte håller så länge, men de är otroligt sköna och väl värda femtiolappen de kostar medan däremot jackor av typ Fjällräven och Peak Performance absolut är original med mindre skönhetsdefekter under förutsättning att man hittar just dessa jackor och inte kopiorna! Det finns ofta fler kvaliteter från olika fabriker och vissa är rena kopior av dålig kvalitet. Jag har själv en jacka jag köpte för 250 kronor som jag tog med till Intersport och jämförde med deras motsvarande jacka (6995 kronor) tillsammans med två i personalen och de såg inga skillnader förutom några skönhetsfel och att knapparna i huvan och ett av blixtlåsen inte var original. Så troligen var det en originaljacka som kasserats i ett sent skede i produktionen och sedan tagits tillvara för att säljas på dessa marknader.

Passade även på att ta en tidig lunch i den ypperliga matsalen längst ned i den nya marknaden! Det blir alltid samma variant när jag är där med en stor tallrik ris med en blandning av fläskkött, grönsaker, vitlök och sås som kostar tio kronor och de hade inga stora öl för fem kronor så jag nöjde mig med en liten för tre kronor! Det var första gången jag åt där sedan i somras, men det var lika gott som alltid och det finns inte en chans att äta upp mer än hälften av den portionen!

När jag kom hem vid strax efter klockan ett var det helt ljuvligt solsken så jag satte mig på den alldeles nystädade balkongen (det gjorde jag i morse) och läste lite i en timme! Helt underbart i solskenet! Hade jag inte ätit lunch innan skulle jag helt klart tagit ett par varvs löpning inom området trots att det är så länge sedan jag sprang!

Nedan kommer tre bilder jag tog under dagen!

Nu är julen helt utsopad

Nu är de sista spåren av julen borta i bostadsområdet för idag plockades den stora julgranen vid norra ingången ned! Det var säkert 20 personer som jobbade med detta och det gick blixtsnabbt! Tog bilden vid 09.30 och när jag kom tillbaka ett antal timmar senare var alla spår borta.

Converseskor i massor

Här ett exempel på alla hundratals olika varianter av Converseskor som säljs, det finns många, många, många fler.

Nu är all dålig luft borta

Sista bilden blir från balkongen i söder där jag satt och läste! Jämför med bilden för några dagar sedan när det var smog och dålig luft. Nu ser man lätt de nya skyskraporna vid Östra Fjärde Ringvägen!


Sista ändringarna på Kaulskroniten

Wednesday, February 23rd, 2011

Efter korrekturläsning och några andra förslag till mindre ändringar kunde jag idag slutföra Föreningen Gamla Carlscronas medlemstidskrift Kaulskroniten och skicka över alla filer direkt via nätet till tryckning. Internet är fanstastiskt för man kan verkligen jobba från precis vilken plats som helst i världen och detta var första gången jag gjorde tidskriften från Kina.

Det är faktiskt ingen direkt skillnad, för även i Karlskrona görs de flesta ändringar via telefonsamtal och härifrån är det är i princip gratis att ringa via Skype och det är ingen skillnad och samma perfekta ljudkvalitet. Enda skillnaden är att jag inte kan få “blåkopian” från tryckeriet direkt i min hand och godkänna den när jag ser att inga textrader flyttat sig eller något annat hänt! Det får dock någon annan göra denna gång och det går förhoppningsvis lika bra som vanligt!

I övrigt hände inget speciellt förutom att jag upptäckte att min hjärna registrerat fel resdag till Sverige, så nu kommer det att bli stressigt! Rena turen jag såg det nu i stället för att bli påmind via SMS och mail mindre än ett dygn innan resan!

Det gäller att ta vara på den lilla snö som kom!

Tuesday, February 22nd, 2011

När jag tog hissen ned till första våningen och hämtade lokaltidningen idag såg jag direkt att huvudnyheten var det jag skrev om igår, dvs att luften i Beijing var otroligt dålig just igår! Det känns rätt häftigt att jag lär mig mer och mer kinesiska (mandarin), men det är mycket långt kvar. Just nu lyssnar jag mest och läser även tecken i TV-programmen plus att jag lyssnar på Chinese Pod lite då och då och även läser och övar i min svenska lärobok! Jag ska försöka lägga lite mer tid på detta när jag snart är tillbaka i Sverige och där finns även möjlighet att se kinesisk TV via nätet så det ska nog gå bra!

Att lära sig ett helt nytt språk med helt andra tecken är lite som när jag lärde mig signalera med morsealfabetet i lumpen eller när jag lärde mig skriva maskin utan att kolla tangentbordet. Det verkar omöjligt, men plötsligt en dag så fungerar det och jag tror det blir likadant med min kinesiska, plötsligt en dag så kommer det att fungera.

Jag har insett att det är ett absolut måste att lära mig kinesiska för att få ut det bästa av livet i Kina. Visst kan man bosätta sig några kilometer norrut i Sanlitunområdet där alla ambassader ligger och där nästan alla västerlänningar bor och alla pratar engelska, men det är inte så intressant.

Dagens bild får bli från balkongen på norra sidan där den lilla snö som kom under veckan vi var i södra Kina nu håller på att tas tillvara och läggs runt träd och växter där den troligen smälter rätt omgående och förvandlas till vatten i detta torra Beijing! Jag har nu varit här i nästan fyra månader och det har fortfarande inte kommit en droppe nederbörd när jag varit här. Det kom några centimeter snö under veckan vi var i söder, men annars har det varit absolut snustorrt och det lär inte komma någon nederbörd under de få dagar som återstår innan jag åker till Sverige!

Det gäller att ta tillvara den lilla snö som kommit i Beijing


Learn Chinese with ChinesePod

Idag var smogen och byggdammet tillbaka

Monday, February 21st, 2011

Hade nästan funderingar på att springa en runda i morse, men idag var den klarblå himlen borta och smog och byggdamm tillbaka! Kolla på bilden nedan som är tagen vid åttatiden på morgonen och jämför med bilden under som jag tog en klar morgon.

Smog över Beijing

Denna bild tog jag idag från södra balkongen och de nya skyskraporna vid Östra Fjärde Ringvägen syns överhuvudtaget inte!

Soluppgång i Beijing

Här syns skillnaden med en bild tagen från samma plats en klar morgon vid soluppgången!

Idag stannade jag annars hemma hela dagen och jobbade med nästa nummer av Kaulskroniten och jag tycker det fungerade bra och även alla telefonsamtal jag ringde från Skype fungerade perfekt! Synd att det är lite skillnad på taxorna när man ringer till Sverige. Ringer man till ett fast nummer kostar det 18 öre minuten liksom till vissa operatörers mobilnät, medan det till andra operatörers mobilnät kostar drygt två kronor minuten, men det är ju obetydligt jämfört med vad det skulle kosta att ringa från vanliga telefoner eller mobiler.


Tradera.com

Såg några joggare från balkongerna i morse

Sunday, February 20th, 2011

Det började nästan spritta lite i benen i morse när jag som vanligt kollade ut lite från balkongerna i lägenheten. Det är rätt ovanligt att se folk som joggar i Beijing, men på gatan i norr såg jag flera stycken tidigt i morse och även inom området från den andra balkongen var det en kvinna som sprang plus den rolige mannen som springer extremt långsamt och ibland vänder och springer baklänges. Jag hoppas jag kan snöra på mig löparskorna någon av de närmaste dagarna och testa ett par varv inom bostadsområdet.

Det blir helt klart “joggning” för min del, “löpning” är nog inte att tänka på efter ett så långt uppehåll.

Det är ju söndag idag och söndagar är det alltid ett nöje att vänta på och sedan läsa “Julia Caesars” fantastiskt läsvärda krönikor på Snaphanen och idag var naturligtvis inget undantag från den regeln!

En i och för sig lite lång och ibland svårläst artikel, men otroligt intressant information om svenska politiker och mediers undfallenhet till nazimens härjningar under andra världskriget, vilket naturligtvis ger dåliga vibrationer och påminner rätt mycket om samma typ av undfallenhet från politiker och mediacensur som råder i dagens Sverige.

Direktlänk till dagens artikel som heter “Orden och Makten!”

Jag kan rekommendera alla att läsa Julias söndagskrönikor, men även hennes två böcker “Världsmästarna” och “Fler ministrar borde gråta” som båda finns att köpa både via Bokus och Adlibris.

I övrigt var det en rätt händelsefattig dag och vädret var inte alls lika bra som igår så det blev bara en kortare promenad för att fylla på vätskeförråden!

Idag var det härligt vårväder i Beijing

Saturday, February 19th, 2011

Idag lördag var det underbart vårväder i Beijing, visst var det lite kallt i skuggan men i solen var det ljuvligt och vinden blåste bara med sin frånvaro! Jag ville inte vara inomhus idag utan det blev en promenad till de två stora turistattraktionerna som finns i närheten.

Det tar max en kvart att promenera till den gigantiska “husdjursmarknaden” nere vid Tredje Ringvägen och så mycket folk som det var där idag har jag aldrig sett tidigare. Det var nästan så jag fick tränga mig in på området och det gick knappt att komma fram överallt under första biten. Det är den första avdelningen jag tycker är mest intressant där det finns ett 50-tal utomhusförsäljare av akvariefiskar plus ett tjugotal akvarieaffärer man kan gå in i, men där är alldeles för fuktigt och varmt så jag höll mig mest utomhus!

Ingång till den stora husdjursmarknaden

Här har jag just kommit in på marknaden och i mitten håller alla utomhusförsäljarna av akvariefiskar till och i husen vid sidorna finns de fasta akvarieaffärerna

Som gammal akvarieägare blir jag alltid sugen på att starta akvarium igen när jag går här och kollar! Det finns vissa fiskar som jag aldrig sett i Sverige, men det är mest välkända arter som guppy, gurami, barber, tetror, scalarer, cichlider och diskusfiskar. På utomhusmarknaden säljs dessa fiskar i färdiga påsar som kan innehålla allt från en fisk till ett tiotal och priserna ligger på 10-20 kronor per påse om det inte är större diskusfiskar eller cichlider. I inomhusaffärerna kan det vara extremt stora fiskar som kostar en mindre förmögenhet. Jag vet jag skrivit om det någon gång tidigare om en speciell sorts fisk som anses bringa lycka i hemmet och kan kosta tiotusentals kronor. Kollade sedan vidare på övriga husdjursfärsäljningar och även övriga försäljningar, t ex krukväxter och blommor. Det är synd att i stort sett inga västerlänningar hittar till denna marknad för den är verkligen värd ett långt besök!

Stor husdjursmarknad i Beijing

En bild tagen mot ingången lite längre in på marknaden och man kan se alla plastpåsar med akvariefisk som är upphängda på gasoluppvärmda stålställningar

Stor husdjursmarknad i Beijing

Här har jag kommit lite längre in på marknaden där det är krukväxter som säljs och ännu längre in finns alla andra husdjur, fritidsprodukter, skor, smycken o s v i en salig blandning och t o m även en speciell avdelning för guldfiskar

Promenerade sedan en kvart norrut till loppmarknaden i Panjiayuan och där är det alltid många västerlänningar eftersom det är en av Beijings topp-tio sevärdheter. Jag kollade som vanligt efter gamla vykort, men det finns i princip aldrig sådana på denna marknad. Gamla foton, frimärken, mynt och sedlar finns, men framförallt böcker som det finns flera avdelningar för. Jag har t o m hittat någon enstaka svensk bok här fär några år sedan och det finns rätt hyfsat med engelsk litteratur.

Panjiayuan - loppmarknad i Beijing

Det finns upp emot femtusen försäljare på marknaden, men jag kollar mest i denna loppmarknadsavdelning där det inte är fasta försäljare. Längst upp till höger finns även en av de två speciella avdelningarna som bara säljer böcker, affischer, foton, sedlar o s v och där brukar jag alltid börja min rundvandring bland ett hundratal försäljare. Det finns ytterligare en avdelningen med böcker och affischer i andra änden av marknaden där också tusentals andra försäljare håller till, men det flesta där är fasta försäljare och inte så intressanta.

Det var mer för promenadens skull och för att kolla folklivet jag gick dit så jag promenerade sedan hemåt över Panjiayuan Bridge där det var en myket stor folksamling på andra sidan och säkert ett tjugotal poliser. Jag lyckades dock inte fatta vad som kunde ha hänt och att ta upp kameran och fotografera kände jag inte för med tanke på tidigare erfarenheter!

Efter lunch kom sedan ett bud med en stor tavla vi köpt i södra Kina, den skulle levererats i mitten av veckan, men vi hade fått veta att den var skadad så de fick vänta till helgen. Vi köpte den av en känd lokal konstnär vid besöket i Chen Hi Hong och han hade skickat den med både ram och glas, men glaset hade gått sönder i transporten. Budet fick vänta medan vi packade upp ute i trapphuset, vilket tog en bra stund. Glaset var helt krossat och hade åkt ner i ena kortändan av förpackningen, men mirakulöst nog var knappt tavlan skadad alls. Några små rispor var det i en änden, men inga hål eller liknande alls i målningens tunna papper.