Archive for December, 2010

Nyårsafton med födelsedagsfirande

Friday, December 31st, 2010

Vi ställde in besöket på polisstationen för jag kände mig inte helt kurant på morgonen, men efter lite vila och skrivande på nätet kändes det bättre framåt eftermiddagen och resterna från gårdagens pizza blev en sen lunch!

Sen blev det födelsedagsfirande vid middagen med kinesisk “hotpot” där det mesta var mycket gott! Vi hade väl ett tiotal olika ingredienser som kokas i en gryta mitt på bordet, t ex tunna köttskivor av får och ko, svampar, potatisskivor plus massor av annat jag inte ens vet vad det var! Det mesta var otroligt gott så nu blir det bara en öl som nyårsdrink, men jag kommer troligen att somna innan klockan är 24.00 (17.00 i Sverige) för här är det inte något nyårsfirande förrän i början av februari när det kinesiska nyåret inträffar! Det är en helt vanlig arbetsdag i Kina, även om skolorna bara hade halvdag.

Skön hemmadag

Thursday, December 30th, 2010

Idag stannade jag faktiskt inne hela dagen och satt vid datorn i stort sett hela dagen och framåt kvällen gjorde jag en pizza med sallad som blev mycket lyckad! I morgon är tanken att vi ska ta oss till huvudpolisstationen och fixa med de papper jag skrivit om tidigare!

Blåsig promenad till elektronikrea

Wednesday, December 29th, 2010

Tillbringade dagen hemma med att fylla i diverse papper för vi tänkte slippa gå till polisen vid varje besök i Beijing för att registrera “Temporary Residence”, vilket man måste göra inom 24 timmar ifall man inte bor på hotell (då sköter hotellet detta). Det ska tydligen gå att få ett “Permanent Residence” på huvudpolisstationen och då slipper vi gå till den lokala polisstationen vid varje besök,

Sent på eftermiddagen tog jag sedan en promenad till Jinsong, vilket tar nästan exakt en halvtimme, men det var en helt enorm motvind, men jag var medveten om det så jag hade bra med kläder på mig. Det går naturligtvis bussar dit, men jag föredrog en promenad denna eftermiddag. Jinsong är idag den närmaste tunnelbanestationen, men det kommer snart flera som ligger betydligt närmare.

Fast idag var det inte tunnelbanan jag skulle åka utan vi skulle kolla lite på en elektronikrea de hade på ett varuhus just bredvid tunnelbanestationen. Precis som i Sverige så har de “specialerbjudanden” och just idag var det extra billigt. Fast efter samtal med försäljarna kröp det fram att det går nog att få samma priser även senare. Vi kollade mest efter en lite större TV och det fanns massor av erbjudanden bland de kinesiska märkena Haier och Changhong, men även Sharp, Samsung och LG finns att välja mellan. Jag är inte så där jättehemma i de ständigt sjunkande TV-priserna, men det lät lite billigare här än i Sverige. Speciellt de nya LED-skärmarna kändes betydligt billigare och det gick att hitta 46-tums för drygt 5000 kronor och nöjer man sig med LCD och ett kinesiskt märke blir det ännu billigare.

Nedan kommer en bild från elektronikvaruhuset som finns i bottenvåningen på ett stort japanskt varuhus som ligger just sydväst om Jinsongs tunnelbanestation! Vi avslutade dagen med att handla lite mat i det japanska varuhuset och tog sen en sen middag i en restaurang alldeles bredvid varefter det blev taxi tillbaka som alltid kostar en tia eftersom det klarar sig inom trekilometersgränsen för grundbeloppet.

Elektronikrea i Beijing 2010-12-29

På andra sidan Hongyan Road

Tuesday, December 28th, 2010

Igår visade jag en bild på soluppgången tagen från balkongen i söder så jag tänkte komplettera med en bild från norra balkongen tagen mot nordväst och jämföra med en bild från när jag var här första gången i augusti 2007.

Då byggdes det i en rasande takt i hela Beijing innan OS i augusti 2008, men mycket av byggandet stannade av just innan OS eftersom byggdammet påverkade luften för mycket. Jag tycker det har varit lite si och så med farten på byggandet de gånger jag varit här sedan dess och man ser inte alls samma fart i byggandet med olika arbetslag med olika färg på hjälmarna som man gjorde då.

Här på andra sidan Hongyan Road är det dock rätt hyfsad fart på byggandet och det har hänt en hel del på tre år. De som arbetar på byggena är i regel “gästarbetare” från andra delar av Kina, mest från södra delarna skulle jag gissa. De bor i tillfälliga byggnader som syns på bilderna och de jobbar här i stort sett hela året och åker bara hem till sina familjer under det kinesiska nyåret som 2011 infaller i början av februari.

Det är väl egentligen bara byggnaderna under den röda pilen på de två bilderna som fortfarande syns bakom de nya skyskraporna som växer upp!

Hongyan Road i Beijing 2007

Bilden ovan är tagen i augusti 2007 och visar lite av utsikten mot nordväst (det går att klicka på bilden för att se en större)

Hongyan Road mot nordväst 2010

Här en bild tagen idag den 28 december 2010 från ungefär samma vinkel och det är nästan bara husen under den röda pilen som gär att känna igen (det går att klicka på bilden för att se en större)

Soluppgång i Beijing

Monday, December 27th, 2010

Idag var det helt fantastiskt bra väder med fyra plusgrader och strålande solsken hela dagen! Bilden nedan är tagen just när solen stiger upp ovanför husen i väster och är tagen från den södra balkongen.

Stod även och kollade på en rolig man som brukar “springa” på morgonen, men det är nästan lite mer “leifing” över det för det går så otroligt långsamt och ibland vänder han och springer baklänges. Jag möter honom ofta när jag springer på morgonen, men nu på vintern är det inte så många som motionerar så tidigt eftersom det i regel är för kallt, fast idag var ett undantag! Nu går det ju också mot ljusare tider, vinterdagjämningen har passerat, men nu kommer den kallaste perioden i Beijing fram tills vårens inträde i mars.

Idag ska jag faktiskt göra svensk husmanskost till middag lite senare! Det blir rårakor med stekt bacon och lingonsylt (köpt på IKEA). Bacon i Kina lite som ett mellanting mellan fläsk och bacon i Sverige och jag har testat en gång och det blev jättegott. Lite rivna morötter rivna på rivjärnet jag köpte på IKEA blir det också och även en annan sallad med paprika och vitkål kommer jag att göra. Annars äter de inte så mycket färska grönsaker i Kina utan de snabbkokas eller snabbsteks i regel, men just dessa två varianter har fungerat bra på de som har testat!

Soluppgång i sydöstra Beijing

Lugn Annandag i Beijing

Sunday, December 26th, 2010

Idag hade jag eftermidagen helt för mig själv och jag tillbringade större delen av dagen med att sitta vid datorn och “jobba” och att surfa runt på olika webbsidor. Har lite olika idéer på nya hemsidor som jag hoppas kunna få igång framöver. Två maskiner tvätt klarades också av under dagen och nästan allting torkade i solen på balkongen! Det blev även en kort promenad till affären för att handla lite.

Smärtan i ljumsken och benet kommer och går, men rent allmänt tycker jag det blir bättre och bättre för varje dag. På kvällen blev det lite olika rätter, jag föredrog “Gong Bao Ji Ding” för helstekt fisk med ben gillar jag inget vidare.

När det kommer oväntat tidigt besök

Saturday, December 25th, 2010

Idag hade vi bestämt att två vänner skulle komma hit sent på eftermiddagen och att jag skulle göra en stor pizza till middag och vi var just på väg att gå till affären för att handla när det ringde på porttelefonen. Det hade blivit något missförstånd så vännerna kom redan före lunch. så det var bara att fixa ihop pizzan på det vi hade hemma! Det var precis att bacon, lök och tomater räckte och jag tror de blev nöjda, det blev i alla fall inget över! Till pizzan gjorde jag även pizzasallad och rivna morätter som också tog helt slut! Hann även med att göra lite potatismos till “efterrätt” eftersom de gärna ville prova det och jag tyckte inte en blev så god som vanligt, men de tyckte den var god.

Mannen i familjen har studerat på universitet i USA så han pratar helt perfekt engelska och vi tillbringade sedan någon timme med att prata och kolla lite på mina olika hemsidor plus bilder från Karlskrona och Google Earth. De bor i nordvästra Beijing och kom med sin bil och innan de åkte hem tog vi en promenad till Yonghuivaruhuset för att handla lite.

Bilden nedan är tagen från gatan där varuhuset ligger och visar vårt bostadsområde från sydost. Det finns nio byggnader i området och här syns de som ligger längst söderut där det är lite “lyxigare” lägenheter med etagelägenheter även mitt i bostadskomplexen. Till höger (som inte syns på bilden) ska det enligt planerna bli en park med en stor konstgjord sjö, men hur det blir med det vet jag inte för den planen har jag hört talas om i tre år nu, men det ser fortfarande mest ut som en soptipp och förvaringsplats bakom skyddsstaketen.

Bostadsområdet sett från sydost

(Klicka på bilden för en större verision)

God Jul från Beijing

Friday, December 24th, 2010

För första gången någonsin har jag tillbringat julafton någon annanstans än i Karlskrona. Även om det blir mer och mer julfirande i Kina så firar man inte alls på samma sätt som i Sverige och det är vanlig skol- och arbetsdag här så vi firade i stort sett ingenting. Jag hade funderat på att försöka göra lite “svensk” julmat tidigare, men de hade för dåligt med ingredienser till julbordet i IKEA:s matavdelning. Så det blev helt vanlig kinesisk mat till middagen och det enda som påminde om svensk jul var att jag kunde dricka en Spendrups Julöl som jag köpte på IKEA!

Det blev några julhälsningar i form av SMS till vänner och telefonsamtal via Skype till familjen och jag pratade även med en gammal arbetskamrat på Skype så jag vet nu att det är otroligt mycket snö i Karlskrona! Här är det helt snöfritt men väldigt kallt och jag hoppas isen lagt sig på sjön i den närbelägna Longtanparken så att jag kan ta fram skridskorna och ta en åktur! Nedan kommer en bild på det enda som påminner om jul här hemma och det är den spelande snögubben som spelar jullåtar hela tiden!

God Jul!

God Jul från Beijing!

Dan före dopparedagen

Thursday, December 23rd, 2010

Dagen innan julafton, men det känns ingen särskild julstämning i Beijing. Vädret är som vanligt kallt och soligt på dagarna och snön lyser helt med sin frånvaro. Idag var det dessutom rejält blåsigt så med närmare tio minusgrader var det inget läge att ge mig ut och springa. Det blev bara ett kort besök i det nya varuhuset för att handla lite förnödenheter till middagen och kommande dagar. Det är helt otroligt vad mycket folk det är som handlar i detta varuhus och hela livsmedelsavdelningen i två plan är verkligen absolut superfräsch så jag förstår helt varför så många handlar just här.

Varuhuset heter Yonghui och syns på bilden nedan. Det är två bröder som är ägare till denna varuhuskedja som gjort dem stormrika och detta är det 156:e varuhuset i kedjan de startat! I förgrunden syns en av de gratisbussar man kan åka för att ta sig dit om man inte har promenadavstånd som jag.

Yonghui varuhus nr 156 i Beijing

Mager jultallrik på IKEA

Wednesday, December 22nd, 2010

Idag på förmiddagen tog vi en tur till IKEA som ligger inte så långt härifrån. Idag var vädret helt perfekt igen och jag passade på att ta nedanstående bild av den stora julgranen vid norra entrén till bostadsområdet.

(Det går att klicka på bilderna för att se en större version)

Julgran vid norra ingången till bostadsområdet

Sen blev det taxi till Jinsongs tunnelbanestation som i dagsläget är den närmaste och sedan raka spåret nio stationer norrut till Taiyanggong och därifrån tog det cirka en kvart att promenera till IKEA. På vägen dit stannade vi dock till i ett intressant designvaruhus där man kunde gå runt i olika “lägenheter” med olika storlek och design för att få inredningstips.

Sen gick vi den sista biten bort till IKEA och där är alltid fullt av folk och det var mest diverse småsaker jag ville handla denna gång. Nedan kommer en bild på IKEA från utsidan.

IKEA i Beijing

Vi passade även på att äta en sen lunch i den alltid lika överfulla matsalen. Jag hade förväntat mig någon form av jultallrik och det fanns en sådan, men den var inte mycket att hurra för så jag valde en kinesisk rätt i stället. “Jultallriken” såg ut enligt nedan med några skivor kassler, potatismos, rödbetssallad plus en liten burk sallad med en klick lingonsylt.

Mager jultallrik på IKEA i Beijing

Efter avslutad handling tog vi en taxi hela vägen tillbaka, men jag tror faktiskt det tog längre tid än promenad, tunnelbana och taxi skulle gjort. Men vi hade handlat en hel del och det var skönt att komma tillbaka från dörr till dörr. Trafiken är dock bedrövlig i Beijing och och det gick väl maximalt i 40 kilometer i timmen på den fyrfiliga (i varje riktning) Fjärde ringvägen med ideliga småstopp så jag tror taxiresan tog cirka en timme till en kostnad av 41 kronor.

Till middag blev det sedan den överblivna lasagnen från igår plus diverse sallad.