Archive for March, 2008

Fler sevärdheter i underbara Hangzhou

Monday, March 31st, 2008

Måndag 31 mars
Tidigt på förmiddagen tog vi lokalbussen till en park som på engelska heter Dreaming of the Tiger Springs. Där finns bl a en källa där vattnet sägs vara mycket bra och näringsrikt och vi kunde under besöket se massor av lokalbor som gick uppför den långa backen till källan där de hämtade vatten i allt från halvlitersflaskor till 25-litersdunkar som de sedan bar ned till utgången.


Dreaming of the Tiger Springs i Hangzhou

Efter det tog vi en annan buss till Pagode of the Six Harmonies som är ett stort torn med en underbar utsikt över Hangzhou. Tyvärr var det rejält med dimma och smog denna dag så det kändes rätt meningslöst att gå den långa vägen upp till toppen av tornet då man ändå bara skulle kunna urskilja konturerna av Hangzhous skyskrapor och inte ens den vackra bron i floden utanför gick att se riktigt klart.


Inträdesbiljetten till Pagoda of the Six Harmonies

Efter en lunch på en lokal restaurang inte så långt från vårt hotell tog vi en kort vila på hotellet. Därefter tog vi en buss en kort bit tillbaka till ett speciellt område med båtar vid West Lake. Där finns både möjlighet att själv hyra båtar med förare och att följa med på mer organiserade turer. Vi bestämde oss för en tur med en båt tillhörande Hangzhou West Lake Pleasure Boat Co Ltd. Det blev en fin tur på ett par timmar med några strandhugg på öar i sjön. Körsbärsträden hade just börjat blomma i Hangzhou så det blev några fina bilder, speciellt från en av de små öarna där blommarna verklige slagit ut på ett fantastiskt vackert sätt.


En kinesisk båt på West Lake. Vi åkte med en längre tur med en stor båt som gjorde strandhugg på öar i sjön, men man kan även hyra en mindre båt och förare för kortare turer.

På kvällen tog vi sedan en långpromenad och kollade lite på omgivningar och pågående aktiviteter runt den stora sjön och som avslutning blev det middag på en av de flottare restaurangerna i Hangzhou. Det var rätt dyrt även med svenska mått mätt och tyvärr ingen höjdare matmässigt heller, jag föredrar absolut de enklare restaurangerna i Kina.

Besök på diverse sevärdheter i Hangzhou

Sunday, March 30th, 2008

Söndag 30 mars 2008
Vaknade vid sjutiden och märkte snabbt att jag fått några myggbett under natten. Det kliade rejält, men det var ingen större överraskning eftersom jag sett en liten mygga i badrummet kvällen innan. Dock är problemet att dessa myggor är så otroligt små i jämförelse med svenska myggor så de är svåra att få syn på. Efter dusch tog vi sedan bussen in till centrum av Hangzhou och första besöket blev på järnvägsstationen där vi köpte biljetter för resan till Shanghai. Under bussresan bestämde vi även att stanna tre nätter i stället för fyra i Hangzhou och två nätter i Shanghai i stället för en natt. Det var inga problem att få tillbaka pengar för en natt i Hangzhou eller att lägga till en natt i Shanghai. Efter stationen besökte vi Former Residence of Hu Xueyan som tydligen är en av Hangzhous mest kända historiska personer. Massor av byggnader att gå igenom i denna palatsliknande bostad. Som liknande stora hus i Kina har byggnaderna öppna platser mellan byggnaderna med vackra trädgårdar och dammar.


Hu Xueyans residens i centrala Hangzhou

Lunchen intogs sedan på ett mycket enkelt matställe som drevs av en familj. Fadern stekte och kokade maten ut mot gatan och det fanns cirka tio platser att sitta på och säkert var det mest boende i närheten som åt här. Fast jag tycker det är kul att prova att äta på sådana ställen, mycket trevligare än flotta restauranger. Vi åt jättegoda nudlar och nudelsoppa plus lite tillbehör och en öl. Gick totalt på cirka 20 kronor för två personer. Mor och dotter skötte serveringen och i ett rum bakom bodde även mannens föräldrar och den tandlöse fadern kom ut för att äta lunch strax innan vi gick och han verkade undra vad vi var för främlingar som satt där och åt! I duggregnet vandrade vi sedan vidare till ett Carrefourvaruhus i centrum och vi kollade även på den stora affärsgatan i centrum. Vi handlade lite på Carrfour, bl a hittade jag Maxwell House Instant Coffee som var det bästa jag hittills hittat i Kina! Tog sedan bussen tillbaka till hotellet och träffade då på nedanstående gäng med skolungdomar! De hade en massa uppgifter de skulle utföra genom att fotografera olika saker i omgivningarna och en uppgift var att bli fotograferade tillsammans med en utlänning (lao wai) och det passade ju perfekt när vi gick förbi på väg till hotellet!


Skolungdomarna har utfört ett av dagens uppdrag – att bli fotograferade tillsammans med en “lao wai” eller “wai guo ren”, dvs en utlänning

Efter en kort mellanlandning på hotellet åkte vi nästan direkt vidare till Lingyin Flying Park som är en park med ett vackert buddistiskt tempel som ligger i West Lake-området. Det var väldigt många besökare denna söndagseftermiddag och många tände rökelser och bad sina böner till Buddha. Vi råkade också få vara med om en mässa där en massa munkar i gula kläder deltog.


En bild från templet vid Lingyin Flying Park


Framme i Hangzhou på morgonen

Saturday, March 29th, 2008

Lördag 29 mars 2008
Vaknade vid sextiden när det började bli ljust ute. Molnigt och duggregn och inte så mycket att kolla på under resan in till Hangzhou. Det var mest nedslitna jordbruks- och industriområden blandat med enstaka helt nya industribyggnationer. Kokande vatten fanns i en behållare i varje vagn så det gick att fixa morgonkaffet utan problem eftersom jag tagit med mig några portioner kaffepulver, dock inte så gott eftersom det även var även socker- och mjölkersättning i detta märke, vilket jag inte uppmärksammade när jag köpte det. Väl framme strax efter halv nio ställde vi oss i taxikön och fick snabbt en taxi som tog oss till vårt hotell Garden Youth Hostel som ligger alldeles i närheten av West Lake-området som är en av de mest populära turistområdena i Hangzhou. Vårt rum var dock inte klart förrän klockan 12.00 så vi ställde våra resväskor och tog en promenad i området runt West Lake. Det var mycket folk i rörelse även så här tidigt på morgonen, kanske för att det var lördag. Vi tog en snabbfrukost på ett litet ställe just vid sjökanten. Kokta majskolvar och en geléliknande massa med diverse kryddor som man åt med sked. Varmt och mycket gott! Hann också med ett besök i en vacker park som hette Flower Nursery som var full av blommor, rinnande vatten och statyer.


En vacker fontän i Hangzhou Flower Nursery

Tittade även in i några hus som tillhört en lokal kändis för länge sedan och nu var öppet för allmänheten. Vid tolvtiden checkade vi in och rummet var helt OK med stor säng och fin dusch och toalett. Priset var cirka 200 kronor per natt och det fanns fritt internet via en allmän dator, men man kunde även koppla upp sig fritt med trådlöst internet, åtminstone om man satt i samma rum som gratisdatorn. Dock var det lite väl långsamt att surfa mot sidor i Sverige så jag utnyttjade bara datorn till att kolla mail och skicka några mail. Efter en mindre lunch i form av ris, omelett och tomater och lite vila tog vi en promenad till West Lake där folklivet var helt enormt i de många parkerna runt sjön. Rundtursbussar och cyklar blandades sicksackade mellan alla gående runt sjön. Efter ett par timmars promenad återvände vi till hotellet och åt en sen middag där. Vi valde en Sichuaninspirerad fiskgryta och några andra smårätter, bla stekt potatis. Det var en mycket god och stark fiskgryta, men alldeles för lite fisk och dessutom för mycket ben i fisken. Det var lite kallt i rummet, men efter att vi fått fjärrkontrollen till det kombinerade aggregatet för aircondition och värme blev det nästan för varmt. Verkade bara fungera med på och av oavsett hur många grader man ville ha.

Nattåg från Beijing till Hangzhou

Friday, March 28th, 2008

Fredag 28 mars 2008
Vi hade bokat nattåg från Beijing till Hangzhou klockan 19.26. Omkring klockan 18.15 gick vi ut i ösregnet och försökte hitta en ledig taxi, vilket normalt sätt tar ett par minuter. Denna dag var det dock svårare och vi gick ett par hundra meter till en mer trafikerad gata, men det tog ändå drygt en kvart att hitta en ledig taxi. Vi behövde inte köra via någon av ringvägarna men måste passera flera av- och påfarter till dessa vägar och där var köerna enorma så det var nästan tvärstopp i tio minuter varje gång och det började kännas lite krisartat om vi skulle hinna till 19.26. Stationen kom inom sikte, men det var fortfarande köer och t o m en mindre kollision i filen bredvid. Dock var taxichuffören väldigt snäll och körde oss så nära det gick till ingången och det kändes lugnt när vi väl var framme. Dock var det en bit till perrongen där tåget avgick men med sex minuter tillgodo var vi framme och tåget gick sedan verkligen exakt 19.26 enligt tidtabellen. Att åka nattåg i Kina var helt klart en positiv upplevelse, mycket bra standard på bäddarna i kupén och inga som helst problem att kunna sträcka ut sig och sova gott. Vi hade underslafarna i en fyrabäddkupé tillsammans med en ung kinesisk mamma och hennes son. Att ta sig upp i överslafarna var dock inte helt lätt och det fanns inga stegar eller liknande utan det gällde att man måste vara rätt vig för att ta sig upp och ner.


Fin utsikt från Jingshan-parken

Thursday, March 27th, 2008

Onsdag den 26 mars gick jag till Hongqiao på förmiddagen för att handla lite. Det går givetvis att ta buss eller taxi dit, men det är skönt att promenera en dryg timme i det underbara sommarvädret. Igår var det varmaste dagen hittills och på eftermiddagen gick jag större delen av vägen tillbaka bara i t-shirt. Enda gången man behövde dra på jackan var när kalla vindar ibland drog förbi i gatukorsningarna och längs med den lilla floden.

Om man gör en bra eller dålig affär på Hongqiao eller Silk Market vet man nog aldrig förrän efteråt, fast priserna är så pass låga så jag tycker det spelar mindre roll om det ibland inte kanske inte är samma kvalitet som originalmärket. Den här gången la jag lite mer tid på marknaden och gick runt och kollade på många ställen. Efter några timmar får man rätt bra uppfattning om var smärtgränsen går prismässigt för försäljarna. Köpte bl a ett par jeans, fast det är rätt svårt när man inte kan prova. Tog samma storlek som de jeans jag hade på mig och det kändes rätt storleksmässigt och de passade faktiskt perfekt när jag kom hem och provade. Känner inte till så mycket om jeansmärken, men dessa hette Diesel, och kostade 90 kronor. Hittade även en blå kort Armanijacka som kändes bra, pris 100 kronor. Bland andra inköp märktes Lacostetröja för 30 kronor, olika märkesstrumpor för fem kronor paret och en kinesisk lite varmare tröja för en 50-lapp. Skor och resväska får dock vänta till senare.

Idag torsdag den 27 mars tog vi en taxi tidigt på morgonen till (nuvarande) närmaste tunnelbana som ligger vid östra porten till Himmelens Tempel (nästan exakt vid Hongqiao Market). Där tog vi den nya linje 5 några stationer in mot centrum. Mitt mål på förmiddagen var att besöka Jingshan-parken som är en rätt liten park. Namnet Jinshan betyder Utsiktsberget och parken skapades när man byggde Förbjudna Staden och vallgraven runtomkring. All jord från utgrävningarna samlades i stora högar i Jingshanparken, varför parken blivit en mycket fin utsiktsplats i Beijing. Den högsta höjden i parken är 43 meter och där har man byggt De tiotusen källornas paviljong och från denna har man en underbar utsikt över hela Beijing i alla fyra riktningar. Nedanför parken ligger hela Förbjdna Staden och lite längre bort skymtar alla officiella byggnader runt Himmelska Fridens Torg. Man har även en härlig utsikt över Beihaiparken och Beihaisjön med den vita pagoden i blickpunkten. Åt andra håll ser man alla skyskrapor runt centrala staden och även vissa spektakulära byggen som fortfarande pågår. Rekommenderar absolut ett besök i Jinshanparken för alla besökare i Beijing, då man därifrån lätt kan få en fin överblick över staden i alla riktningar. Inträdet är två kronor och i denna park liksom i alla andra samlas Beijingborna för olika motionsövningar varje dag. Här var nästan lika många motionärer som i Longtanparken. Bilder från Jingshanparken finns nu på
http://www.stenborg.com/beijing2007/jingshanparken.htm

Utsikt mot Forbjudna Staden och Himmelska Fridens Torg

Utsikt mot Beihaiparken och Beihaisjon med den Vita Pagoden i mitten

Efter parkbesöket tog vi en taxi in till ambassadområdet där McDonalds fick besök för dagens lunch. Första gången jag provade McDonalds i Kina och det var helt OK, t o m bättre än i Sverige. Betydligt godare och mycket stark kryddning, dessutom var priset bara motsvarande 20 kronor för en vanlig “dagens” och fyra kronor extra för stor Cola och stor strips. Det är säkert dyrt för många kineser, men faktiskt billigare än var jag förväntade mig.

Eftersom jag hade 50 minuter tid över innan vi skulle vidare passade jag på att titta in på Silk Street Market som ligger på andra sidan gatan. Här är försäljarna ännu mer påstridiga än på Hongqiao Market och jag hade nästan glömt hur mycket större denna marknad är. Ännu större utbud och ännu fler försäljare. De flesta varorna är dock samma och prisnivån verkade vara ungefär samma. Helt klart blir det ett långt besök på Silk Market innan hemresan för att handla!

Silk Street Market fran utsidan

Två veckor i Beijing

Wednesday, March 26th, 2008

Idag onsdag 26 mars har jag varit i Beijing i tva veckor. Det kanns helt OK pa alla satt och det underbara varvadret bara fortsatter. Igar tog jag en langpromenad in mot centrum och gick bl a langs den lilla floden som rinner genom staden. Dock var det ratt kalla vindar igar, sa luvan fick vara till hjalp for att inte frysa om huvudet. Det blev darfor ingen overdrivet lang promenad igar, men det tankte jag ge mig ivag pa nu. For idag skiner fortfarande solen lika mycket, men till skillnad mot igar ar det ingen vind alls. Kanner nastan for att ta en loptur, men hostan sitter fortfarande i lite, sa jag avvaktar tills helgen innan lopaskorna aker fram. Kanns helt OK med langpromenader som alterntiv for tillfallet. Eventuellt tar jag en tur till Hongqiao och handlar lite idag och lite senare kanske aven Silk Market far ett besok. Jag far se hur det kanns nar jag kommer ut!Mat från Wuhan och sedan Hongqiao Market

Tuesday, March 25th, 2008

Måndag 24 mars var det dags för en ny långpromenad. Gick iväg vid 10.45 för lunch i området kring Hua Teng Tower. Den här gången fick Wuhan Hotel besök för test av mat från Wuhanområdet i mellersta Kina. Det var faktist det klart godaste jag ätit under detta besök i Beijing. Grönsallad i olja med starka kryddor, fyra olika skålar med bl a kött, korv, potatisskivor, omelett plus en stor skål ris med iblandade små köttbitar och grönsaker. Allt var mycket gott och väldigt kryddstarkt, vilket är precis vad jag gillar bäst. Wuhan Hotel verkade vara ett rätt flott ställe, men trots det kostade denna lunch (inklusive stor öl) bara 70 kronor för två personer, fast maten hade lätt räckt till fyra personer. Så är det ju när man äter i Kina, man tar in olika rätter och plockar tillsammans från de olika skålarna och lägger i sin egen lilla skål.

Kryddstark mat från Wuhan på Wuhan Hotel

Det blev en mycket lång lunch men vid ett-tiden började jag gå mot Hongqiao Market (Pärlmarknaden) som ligger cirka en timmes promenad bort. Perfekt temperatur för en långpromenad och det känns nu att konditionen börjar återvända efter förkylningen. Lite hosta och snuva sitter fortfarande i och lite matt i benen är jag fortfarande, men förhoppningsvis kan jag snart ta en löprunda igen. Har varit perfekt väder för löpning senaste dagarna med sol och mycket klar luft för ovanlighetens skull.

Hongqiao Market såg inte riktigt likadant ut som i augusti. Hela byggnaden var klädd i grönt byggnadstyg med byggställningar innanför. Enligt skyltar pågår stora renoveringar inför OS i augusti och vissa försäljare måste flytta runt under denna period. På Hongqiao finns många hundra försäljare som håller till i fyra olika jättelika plan och alla priser är en förhandling mellan säljare och köpare. Min tanke idag var bara att gå runt och kolla och sedan komma tillbaka och handla en annan gång. Det var lättare sagt än gjort, för alla vill givetvis att man ska handla “idag” och det erbjöds alla möjliga specialpriser “bara för mig” om jag handlade idag. Mest är det unga tjejer som rycker och drar och vill sälja kläder, skor, elektronik och allt möjligt och omöjligt. Det är ju kända märken som säljs och om det är kopior eller andrahandsvaror är svårt att veta. Det kan också vara så att det är orginalvaror eftersom orginalen tillverkas i Kina, det är svårt att se skillnad. Trots att jag mycket tydligt förklarade att jag inte skulle handla idag blev jag erbjuden Armanijeans och Armanirockar för 100 till 200 kronor, Levisjeans för en hundring, Lacostetröjor för 40 kronor, Eccoskor för drygt 100 kronor o s v. Kollade även på en stor Samsoniteresväska hos en försäljare. Han ville ha 560 kronor, jag ville inte handla idag, men han undrade vad jag tyckte kunde vara OK pris senare och jag svarade 200!
- OK, då får du den för 240 om du köper den idag.
- Men jag vill inte handla idag, jag kan inte ta den med mig tillbaka idag.
- OK, 220 då?
- Nej, jag ska inte handla idag.
- OK, du får den för 200 då? Är vi överens?
- Nej, jag ska inte köpa något idag!
- OK, då får du den för 180 om du handlar idag!
Så kunde vi säkert fortsatt ett tag till, men försäljaren bjöd t o m under det jag tyckte var rimligt så jag får väl bjuda 100 kronor nästa gång jag kommer dit.
Det var nog annars en bra dag att handla för det var väldigt få kunder och det är nog viktigt för handlarna att de säljer en del varje dag även när det är få kunder. Jag kollade även runt lite efter kläder och skor så det blir nog en del inköp senare. Många av tjejerna som jobbar här pratar faktiskt riktigt bra engelska, en del nästan helt flytande, vilket gör det lättare att handla, i stället för att bara slå in belopp på miniräknaren fram och tillbaka. Bland de få kunderna märktes många svenskar, så troligen var det någon gruppresa som hade några timmar för shopping på Hongqiao.

Interiör från en liten del av en av våningarna i Hongqiao Market

Efter en och en halv timme kände jag mig nöjd och började gå tillbaka, tog en annan väg denna gång, Kul att prova lite olika gator och det är svårt att gå fel med tanke på att alla gator är spikraka från norr/söder eller väst/öst och när solen skiner som nu behövs inte ens kompassen.

Tittade in i ett kinesiskt varuhus på vägen tillbaka, en större variant av ett av de varuhus jag besökt tidigare. Detta varuhus var i fem plan och jag hittade bl a en liten DVD-avdelning där jag till min förvåning hittade den svenska filmen “Kopps” som jag givetvis inte kunde motstå att köpa, priset var 20 yuan (20 kronor). Vi kollade på den senare på kvällen, perfekt svenskt ljud (fast “danska” enligt menyn) och kinesisk text och bildkvalitén var förträfflig. Rätt kul film som jag inte hade sett tidigare!

På kvällen blev det sedan kinesisk middag med diverse kött, fisk, ris, stekt ägg, grönsaker mm och även små snäckor som tydligen är en delikatess. Inte mycket kött i dessa snäckor och de är säkert goda, men där går gränsen för vad jag kan testa att äta. Har annars testat både grodor, komagar och olika delar från grisar, men små sötvattenssnäckor tycker jag hör hemma i sjön.

Underbart sommarväder på Påskdagen

Monday, March 24th, 2008

Vaknade idag till en absolut klarblå himmel och strålande sol i Beijing! Klart varmaste dagen så här långt och ungerfär som en svensk försommardag, lite kyligt i skuggan, men helt underbart i solen. Tog en promenad på egen hand en dryg timme på förmiddagen och hittade bl a en mycket stor kinesisk marknad. Här såldes allting från levande fisk, kött, fågel, skor, tyger, kläder, toalettpapper o s v. Det verkade vara en viss ordning att kläder fanns i ett område och livsmedel i ett område, men mitt inne bland alla klädstånd fanns plötsligt två köttdiskar. Närmaste granne till en av dessa var en kvinna som satt och sydde kläder av tyger som kunderna köpte. Skulle knappast kunna förekomma på en marknad i Sverige.

Lunch i form av nudlar och tigerräkor och sedan buss och tunnelbana in mot centrum. Vi hade planerat att ta en långpromenad längs en del av huvudgatan Changan Jie (Långa Fridens Aveny) som är en spikrak aveny på hela 40 kilometers längd rakt genom staden. Dessutom går tunnelbanelinje 1 exakt under denna gata i hela sträckningen, så vi tog tunnelbanan förbi Himmelska Fridens Torg och gick sedan tillbaka österut i det härliga vårvädret. Strax väster om torget ligger den nya Nationaloperan som vi passade på att titta in i. Det är en spektakulär äggformad byggnad, 220 meter lång, 150 meter bred och 49 meter hög som ligger i en konstgjord damm. En mycket intressant och annorlunda byggnad. Folklivet runt torget var enormt och alla kineser vill bli fotograferade framför Maos jättelika porträtt som hänger ovanför porten till Kejsarpalatset.
Alla kineser vill bli fotograferade framfor portrattet av Mao

Efter en glass och lite vila på en parkbänk mötte vi plötsligt en skotte iförd kilt och han väckte utan tvekan en viss uppmärksamhet bland kineserna. Det var nog inte många som sett en man med “kjol” tidigare! En bit längre österut ligger den största affärsgatan Wangfujing Street och där gjorde vi en avstickare och kollade runt lite bland affärerna, bl a fick The Foreign Book Store ett besök. Där finns alla slags utländska böcker, men även CD och DVD. Det mesta håller kinesiska priser, förutom en del importerade böcker. Nya DVD-filmer kostade kring 25 kronor, vilket är lite dyrare än i de vanliga DVD-affärerna. Efter en god Tsingtaoöl i en servering började vi gå tillbaka och efter fyra timmars promenad kände vi oss nöjda och tog en buss tillbaka. Därefter blev det kinesisk middag med många olika rätter och efter en bra DVD-film sov jag sedan gott hela natten.
Wangfujing Street

Påskafton på Hotpot-restaurang

Saturday, March 22nd, 2008

Påskafton i Sverige, men här flyter det på som vilken vanlig lördag som helst. På förmiddagen tog vi en riktig långpromenad till det största Carrefour-varuhuset i området. Skönt att börja röra på benen lite mer igen! Tog väl cirka 45 minuter att gå dit (hade givetvis gått fortare om vi velat ta en buss eller taxi) och Carrefour har under två veckor “Europeiska veckor” med specialerbjudanden om olika matvaror från Europa. Det fanns bl a bryggkaffe, fast bara i småförpackningar, så jag köpte “instant coffee” i stället, det fungerar lika bra när mitt halvkilo Zoegas Mollbergs blandning nu börjar närma sig botten på paketet. Hittade inga direkta svenska varor, förutom knäckebröd, dock till närmare dubbla priset mot i Sverige. Fast jag tycker mest det är kul att gå runt och kolla på folklivet och de annorlunda livsmedelsavdningarna med alla akvarier fulla med fisk, ål, hummer, kräftor och räkor. Lördag och framförallt söndag är de dagar kineserna själva storhandlar så man får räkna med köer i kassorna. Dessutom måste man tänka på att det tar betydligt längre tid i kassan än i Sverige, då kassörskan efter att ha skannat streckkoden själv stoppar ner varje vara i en kasse åt kunden. Kollade även runt lite på andra avdelningar i varuhuset, bl a på elektronik och hushållsprodukter som är betydligt billigare än i Sverige. En sak som är betydligt billigare i Kina än i Sverige är cyklar, du hittar lätt en helt ny bra standardcykel för mellan 200 och 300 yuan/kronor på varuhusen och cykelhandlarna. Det är knappt lönt att hyra cykel om du tänker cykla mer än en gång, då kan du lika gärna köpa en cykel.

I samma byggnad som Carrefour har PizzaHut en restaurang och vi hade tänkt ta en pizza där, men det var 25 minuters väntetid, så vi funderade på andra alternativ. På vägen tillbaka finns en mongoliskinspirerad s k “hotpotrestaurang” dock var beskedet detsamma. “Det är 30 minuters väntetid” vilket vi tyckte var för lång tid och började gå tillbaka. Då fick vi plötsligt andra uppgifter och med ett förturskort fick vi plötsligt gå förbi hela långa kön av väntande gäster, av vilken anledning vet jag faktiskt inte, men det är möjligt att västerlänningar kan få förtur ibland. Det kändes helt OK och några minuter senare hade vi fått vårt bord och nu var det dags att prova “hotpot” för första gången. Hotpot innebär helt enkelt att all mat kommer in rå till bordet och man kokar själv maten i en gemensam kokande gryta som är nedsänkt mitt i bordet med eld under (i detta fall gasol, men i den klassiska mongoliska restaurangerna är det koleldning som gäller). Vi fick in lövtunna skivor med nötkött och fårkött, men även potatis, svamp och grönsaker som man sedan kokar i grytan. Köttbitarna blir färdiga på några sekunder och är allra godast om man äter dem direkt efter att ha doppat dem i god sås. Beställde även långa nudlar som en av serveringskillarna skickligt drog ut från en decimeter till ett par meter lång genom att dra och kasta nudeldegen fram och tillbaka i luften framför bordet och över huvudet på både oss och övriga gäster. Allra sist avslutar man med att dricka lite av den goda soppa som bildats av allt som kokats. Kul att ha provat “hotpot” som jag bara läst om tidigare, det var ingen jätterstor och annorlunda smakupplevelse som t ex Pekinganka, men det var helt OK!
Mongoliskinspirerad restaurang med kokande gryta mitt i bordet dar man sjalv kokar sin mat

Långfredag i Beijing

Friday, March 21st, 2008

Påsken firas inte alls i Kina, utan det är fulla arbetsdagar som gäller som vanligt för alla under denna svenska långhelg. Under natten och morgonen regnade det rätt kraftigt, vilket är mycket ovanligt i Beijing. Under vårmånaderna regnar det normalt i princip ingenting alls så här fick alla bevattningarbetarna i stadens alla parker oväntad hjälp från ovan. Rent generellt regnar det otroligt lite i Beijing året om, förutom under de varmaste månaderna juli och augusti då det kan komma större regnväder då och då. Nu under våren är alla gräsmattor bruna efter sommarens och höstens torka och det är därför man måste vattna så mycket. Ett sätt att motverka den dåliga luften är också att anlägga nya parker så att konstgjorda sjöar, träd och växter hjälper till att syresätta luften.

Idag känns förkylningen/influensan ytterligare ett snäpp bättre och efter regnet upphört tog jag en promenad på drygt en timme, vilket kändes fint. Hade varit helt perfekt väder att springa i med syrerik luft efter regnet och man kände knappt avgaserna alls. Löpning får dock vänta, men jag passade på att handla lite på egen hand i en kinesisk supermarket. Inte helt lätt att hitta allt jag ville ha, men det mesta fick jag med mig hem! Just att handla på supermarket är lite annorlunda än att handla i mindre affärer. I mindre affärer och på stan gäller alltid att man handlar i exakt antal yuan och man behöver aldrig tänka på småmynt och småsedlar. 1 yuan motsvarar ungefär 1 svensk krona, men det finns alltså massor av sedlar och mynt med värde under 1 yuan som man måste ha koll på när man handlar i superstore (1 yuan = 10 jiao = 100 fen). Det minsta myntet är 1 fen som motsvarar 1 öre i svenska pengar och den finns även fen-sedlar som ser ut som små leksakssedlar.