Archive for December, 2008

Smärtfri hemresa och åter i Karlskrona

Monday, December 15th, 2008

Måndag 15 december 2008
Vaknade redan klockan 04.00 av att det gjorde rejält ont i revbenen så jag fick stiga upp och ta ett par tabletter. Sov sedan hyfsat till klockan 06.00 då det var dags att stiga upp och fortsätta packningen. Tog det lugnt och höll mig inomhus hela förmiddagen och åt sedan en enkel lunch i form av “Gong bao ji ding” med ris innan det var dags att gå ut vid tolvtiden. Lite onödigt tidigt kanske eftersom planet inte skulle lyfta förrän 15.45, men jag tycker det är skönt att vara ute i god tid. Hittade en ledig taxi direkt och sen var det raka spåret till Terminal 3 på Beijing Capital Airport. Det är såna resor alla taxichaufförer vill ha och det brukar kosta kring 100 kronor från Hongyan Road i sydöst till flygplatsen i nordost. Sen har ju chauffören en garanterad resa tillbaka också genom att ställa sig i taxikön. Annars är det ju så att småkörningarna inne i centrum sällan ger mer än minimibeloppet 10 kronor.


Interiör från taxin med raka spåret till flygplatsen


Strax innan Terminal 3 måste alla bilar erlägga en tullavgift på 10 Yuan

Efter knappt 40 minuter var vi framme vid Terminal 3, som fram tills för några månader sedan var världens största byggnad och omfattar nästan exakt en miljon kvadratmeter golvyta. Läste just att Dubais Terminal 3 invigts och nu är 50 procent större. Incheckning och säkerhetskontroll gick mycket snabbt och det var ovanligt lite folk i rörelse på flygplatsen jämfört med tidigare gånger jag åkt därifrån. Terminal 3 är en vacker byggnad med fin interiör och massor av affärer. Dock nästan enbart lite “lyxigare” affärer och priserna ligger mycket högt. Det enda jag handlade var en liter Absolut Vodka som kostade 104 Yuan.


Ingången till Terminal 3


Interiör från Terminal 3


Här står en av SAS två Airbus 340 som går till Skandinavien. Vet inte om detta är den jag åkte med till Köpenhamn eller om det är den som går till Stockholm som startar tio minuter tidigare.

 

Blev lite förvånad när jag upptäckte att Economy Class bara var halvfull. De första gångerna jag åkte till Beijing var det absolut fullsatt, men redan i somras var det en del lediga platser och nu var det väldigt ledigt så en del fick t o m liggplats över fyra säten. Jag bokade ju plats vid nödutgången redan igår och där är rejält med plats för benen och ingen satt heller på platsen bredvid. Hade ett trevligt samtal med en kinesisk flygvärdinna som satt mittemot under start och landning. Hon var från Shanghai, men bor nu i Beijing och jag fick några fina tips på kinesiska marknader (dit inga utländska turister går) som jag ska försöka besöka nästa gång jag åker till Beijing.


Hade rejält med plats att sträcka ut benen vid plats 31 A och platsen bredvid var tom

Hade inga besvär med värk i revbenen under resan och vi landade sedan i Köpenhamn vid exakt utsatt tid och jag hade gott om tid innan tåget till Karlskrona 19.56. Det är helt suveränt att bara kunna gå ut från flygplatsen och ta rullbandet ner till perrongen och sedan går tåget hela vägen till Karlskrona central där jag sedan bara har några minuters promenad hem! Öppnade dörren hemma klockan 23.30 och ännu en resa till Beijing var därmed avslutad.


Handlande och goda pizzor avslutningskvällen

Sunday, December 14th, 2008

Söndag 14 december 2008
Sov rätt oroligt hela natten och vaknade första gången vid 04.00 och kunde snart konstatera att jag med viss möda kan byta sovställning, vilket är ett jättesteg framåt. Var nog vaken större delen av tiden fram till 07.00 då jag steg upp, men det var skönt att kunna stiga upp utan lika stora problem som senaste veckan. Efter kaffe och kinesiska frukostbullar packade jag lite inför morgondagens hemresa, men åkte sedan till Hongqiao för att handla några ytterligare julklappar. Började med en tur i det gamla leksaksvaruhuset och handlade några småsaker. Gick sedan vidare till det nya varuhuset och kollade runt lite och jag handlade även lite ytterligare hos Sammy som bl a säljer underkläder, handskar och mössor. Faktiskt en del rätt uppseendeväckande underkläder som jag inte trodde fanns att köpa i Kina, men i och för sig är de mer åt det skämtsamma hållet.


Sammy ansvarar för tre olika affärer och säljer bl a underkläder, slipsar, mössor, strumpor och handskar. Till skillnad från nästan alla andra försäljare fick jag direkt det riktiga priset på dessa varor vid första besöket så därför handlade jag en hel del småsaker hos henne.

På väg upp från bottenvåningarna stötte jag ihop med Lucy som just var på väg upp från sin lunch i den stora matsalen så jag följde med till hennes affär och pratade en bra stund innan vi önskade varandra God Jul och Gott Nytt År (både vårt nyår och kinesiskt nyår). Som avslutning på besöket gick jag sedan de få stegen till det gamla varuhuset och köpte några tröjor av den försäljare jag brukar handla av. Brukar dock handla av en av hans anställda, men hon finns nu på ett annat ställe i varuhuset så det var en kul diskussion om priser innan han till sist gick med på det som har betalt tidigare. En rolig man som först sa att den silkeströja jag ville ha var den dyraste sorten, men priset jag ville ha var 40 Yuan, vilket han till sist gick med på. Sen ville jag ha en annan tröja och en skorta, men då var plötsligt dessa av ”better quality” så där var utgångsbudet plötsligt mångdubbelt. Fast till sist enades vi på drygt en hundralapp totalt för de tre tröjorna, efter att jag gått därifrån några gånger skakande på huvudet.

Hoppade sedan av buss 34 precis utanför Panjiayuans jätteloppmarknad för ännu ett besök. Det är verkligen en jättelik marknad och jag gick nu runt i en del avdelningar jag inte besökt tidigare. Mycket är riktiga antikviteter, men mycket ser också väldigt nytillverkat ut och en hel del är ungefär samma som på Silk Market och Hongqiao, t ex sjalar, jadesmycken, affischer, tavlor och typiska nytillverkade kinesiska souvenirer. Mer om marknaden och många bättre bilder från tidigare besök finns på denna länk.


Krigssouvenirer fanns i detta stånd, t o m tyska produkter från andra världskriget, fast jag tvivlar på att dessa verkligen var äkta vara

Hoppade sedan på 34:an igen som kom precis när jag gick ut från marknaden och åkte tillbaka hem tre hållplatser. I kväll är sista kvällen i Beijing, åtminstone för denna gången, och vi tänkte fixa en dubbelpizza i ugnen. Eftersom den har varmluftsfläkt ska det fungera att göra två stora pizzor utan att behöva byta plats på plåtarna och det stämde verkligen! Båda ”bakplåtarna” med stora pizzor blev färdiga precis samtidigt och båda smakade helt perfekt!

I morgon klockan 15.45 lyfter (förhoppningsvis) planet från Beijing till Köpenhamn och 22 timmar innan kan man checka in via nätet och välja sittplats, så just innan pizzatillverkandet loggade jag in och hittade en som jag hoppas bra fönsterplats (31 A) alldeles vid en av nödutgångarna, så jag hoppas jag får bra plats att sträcka ut benen och att kunna gå upp och röra på mig när jag vill med tanke på mina onda revben.

Packar resten gör jag tidigt i morgon bitti och sen åker jag som vanligt i mycket god till till Beijing Capital Airport. Planet lyfter 15.45 kinesisk tid och om tidsplanen håller sker landning på Kastrup klockan 18.40 svensk tid, dvs flygresan tar 9 timmar och 55 minuter. Jag vet inte varför det tar nästan en timme längre i denna riktning, men jag minns en tidigare gång då vi var rejält försenade åt detta hållet men ändå landade i tid, så det finns nog en del spelrum med hastighet och tid vid dessa långflygningar.

Kanske på bättringsvägen?

Saturday, December 13th, 2008

Lördag 13 december 2008
Sov mycket bra hela natten och vaknade inte förrän 06.00 och kände direkt att det inte gör lika ont som igår. Vet inte om det är värktabletterna jag tog sent igår kväll som fortfarande verkar, eller om det nu är så att det går mot bättre tider. Jag hoppas på det senare, men tog ändå ett par tabletter ytterligare. Till frukost åt jag ett par kinesiska brödbullar. Det är ångkokt deg med olika fyllningar inuti och bullarna ser ut just som jäst deg innan man sätter in den i ugnen. Jag tycker dessa bröd är helt smaklösa och rätt meningslösa att äta, men jag tryckte ner två stycken till frukost i alla fall.

Idag är det åter helt underbart väder med sol från en klarblå himmel, fast lite kyliga vindar. Hade tänkt ta en buss ner till området där jag skulle fotograferat under den avbrutna löpturen, men det var lite ont om tid så det blev i stället en kort promenad i omgivningarna innan lunchen. Lunchen var ungefär i form av samma nudlar med tillbehör som vi ibland brukar äta i en närliggande restaurang och som jag gillar väldigt mycket. De smakade faktiskt nästan som på restaurangen!


Nudlar med kött och grönsaker


En inte alls ovanlig bild från trafiken i Beijing. Under promenaden tog jag denna bild av en mamma på en minicykel som med den lille sonen stående på pakethållaren kryssade friskt mellan bilarna i den täta trafiken.

Efter lunch tog vi en buss in mot Chongwenmen som ligger rätt centralt för att köpa en speciell bok i en stor bokaffär. Vi steg av en hållplats innan och kollade lite på rester av en del av den gamla stadsmuren runt staden och en gammal järnvägsstation som ligger på just denna plats. Det var dock bara själva banvaktsstationen och två delar av rälsen som återstod, men det var ändå kul att se. Kollade sedan runt lite i den stora bokaffären och hittade bl a en DVD där Jan-Ove Waldner lär ut hur man spelar bordtennis (eller ping-pong som det givetvis heter i Kina).


Banvaktsstugan och lite räls är allt som finns kvar. I bakgrunden skymtar den gamla muren

Det var rätt kalla vindar och jag ångrade lite att jag inte tog den nya varma jackan eftersom jag bara hade en kortärmad tröja under. Fast inne i affärerna var det varmt och i bussen på vägen hem gick värmen på högtryck så där var det alldeles för varmt. Ett snabbt stopp i det närmaste snabbköpet för köp av ost till morgondagens pizzakväll avslutade dagen, men de hade alldeles för gammal ost så jag får handla det i morgon när jag tänker ta en tur till Hongqiao för att handla ytterligare lite. Tog ett par kinesiska värktabletter på kvällen och jag vet inte om det var dessa som gjorde att jag somnade som en stock framför TV:n.

Att det kan göra så ont att stiga upp ur sängen

Friday, December 12th, 2008

Fredag 12 december 2008
Vaknade nästan prick klockan 04.00 och det var nästan omöjligt att komma ur sängen. Det gör ont precis överallt i överkroppen, inklusive ryggen och jag får hoppas att det är som jag läst på en del forum angående revbenssmällar att ”det gör mest ont efter en vecka” för i morse var det exakt en vecka sedan det platta fallet under löpningen. Så nu får jag hoppas det bara kan bli bättre och bättre. Tog mig så småningom ur sängen och tog ett antal kinesiska Aspirintabletter, men jag tror att Aspirin är fel medicin just mot smärtan. Det är i och för sig inga problem när jag kommit upp ur sängen – efter fem minuter känns det nästan rätt OK, förutom att det gör lite ont när jag andas djupare. Somnade om efter en halvtimme, men det var fortfarande lika jobbigt att stiga upp klockan 06.00, men klockan 06.05 kändes allt bättre igen.

Det blev en lite ovanlig frukost idag i form av varma smörgåsar med skinka, tomater och ost. Det är inget jag äter normalt till just frukost, men idag kändes det OK och var jättegott. Den nya Ariston-ugnen är faktiskt bättre än min egen hemma eftersom den har en varmluftsfläkt som gör att värmen fördelas perfekt i ugnen.


Varma smörgåsar till frukost

Efter lite webbsurfande tog jag bussen till Silk Street Market och handlade det mesta av det jag inte handlat tidigare. Valde en svart lång ”Peak Performance”-jacka som kändes skön och satt bra och handlade i övrigt en del julklappar. Försökte hitta försäljare som ger det riktiga priset direkt, men det är inte helt lätt just på Silk Market. Tycker det är lite irriterande att även om jag säger att jag handlat här många gånger och vet vilka priser som gäller (det syns ju också på skor, jeans och jacka), så får jag ändå oftast ett ”joke price” som första bud. Skulle t ex köpa ett par märkesbarnskor som jag vet går att köpa för 40 Yuan så får jag ändå ett löjligt pris på 320 Yuan, but only 240 Yuan for you” och när jag sedan bara går därifrån så ropar försäljaren ”OK, 100 Yuan” och senare ”OK, OK, 50 Yuan, just for you”. Men jag gick vidare och handlade i stället av den försäljaren som direkt sa ”50 Yuan” som riktigt pris, så tjänade hon också 10 Yuan extra eftersom jag vet att jag kunde prutat ner skorna till 40 Yuan. Handlade även lite smågrejer ytterligare och nu blir det nog bara en kort sväng till Hongqiao antingen lördag eller söndag. Tänkte också ta en titt i ett av varuhusen och även på en kinesisk marknad och kanske komplettera något ytterligare.


En av alla små affärer på Silk Street Market som säljer jackor. Här finns alla kända märkesjackor, t o m de svenska Fjällräven, Haglöfs och Peak Performance. Priserna varierar mellan 100 och 250 kronor.

För en gångs skull blev det hämtmat till middag, maten kom från en restaurang där jag tidigare ätit vid något tillfälle. Köpte också kinesiska värktabletter som heter ”Extended Releif Tylenol”, fast Tylenonl är ju ett amerikanskt märke. Ska ta två tabletter innan jag somnar och hoppas det inte ska göra så ont i morgon bitti. Tog också en kort promenad för att kolla på julgransbelysningen i mörkret. Tog några bilder, men det är svårt att få skarpa bilder i mörkret även med den ”stora” kameran.


Julstämning på Hongyua Road i Beijing den 12 december 2008

Det mesta av shoppingen är nu avklarad

Thursday, December 11th, 2008

Torsdag 11 december 2008
I natt vaknade jag vid fyratiden av att smärtan till vänster nu åter var tillbaka och det blev lite orolig sömn med konstiga (svenska) drömmar innan jag steg upp klockan sex. Kommer jag bara upp ur sängen är det sedan inga problem med att det gör ont, för det mesta försvinner inom några minuter.

Tog det lite lugnt rätt många timmar framför datorn och testade uppdateringar av en del webbsidor via FrontPage som jag nu kan använda härifrån. Det fungerar helt OK på de sidor jag kan testa. En del av mina hemsidor går tyvärr inte att nå härifrån troligen beroende på att någon Kinakritisk webbsajt ligger på en server med samma IP-nummer som mina sidor. Jag upptäckte det direkt, men det spelar ingen roll denna gången då dessa sidor knappt används i dagsläget. Har dock varit i kontakt med webbhotellet som är medvetet om att det är problem med att vissa IP spärras på detta sätt. Varje gång jag varit i Göteborg för att hämta visum till Kina står det alltid någon ”idiot” (enligt min mening) från en Kinafientlig organisation med banderoller på andra sidan gatan så det kanske är den organisationen som har sin hemsida på samma server hos webbhotellet? Det spelar dock mindre roll eftersom webbhotellet flyttar sidorna till en annan server när jag vill. Har redan testat och det är bara just detta enda IP-nummer som verkar spärrat.

Framåt lunchtid tog jag bussen till Hongqiao för att handla en del av det jag ännu inte handlat i form av julklappar. På väg ut såg jag att julgranen i bostadsområdet nu börjar bli finare och finare. Åtminstone fem män var fullt sysselsatta med att klä den höga ”granen”.


Nu börjar julgranen se fin ut! Bilden är tagen från söder och i bakgrunden skymtar huvudingången till bostadsområdet. Det finns fyra ingångar till området (en i varje väderstreck) och de är bemannade med vakter dygnet runt förutom några timmar mitt i natten.

Eftersom det var lunchtid började jag med att inta lunchen i matsalen längst ned i det nya marknadsvaruhuset. Valde ett annat alternativ i form av kyckling och ris denna gången, och maten var lika god som förra gången. Gick sedan tillbaka till stället där jag köpte Mao-mössan och diverse annat igår eftersom jag ville köpa fler laserpekare av en speciell sort. Sen blev det en tur till avdelningen för barnkläder där jag handlade några julklappar. Den här ”affären” låg längs ena sidan så det var skönt att handla där i lugn och ro. Annars är det faktiskt så att det ofta är många andra försäljare som står och kollar när man handlar eftersom det är så få kunder. Tydligen är det så att det ibland kommer busslaster med köpare hit och då kan det vara rätt mycket folk här, men för det mesta är det superlugnt. Kunde säkert prutat några tior ytterligare på de plagg jag köpte, men det spelar ingen större roll. Gav t o m några extra Yuan vilket uppskattades och fick även några fina bilder av försäljarens (varför heter det inte försäljerskans när det är en kvinna?) dotter och nedan kommer en av dessa.


Dottern på bilden är ett och ett halvt år gammal

Tittade sedan in till en försäljare med bra priser på silkes- och pashmirsjalar och handlade några olika sorter. Hon är en rolig tjej som pratar bra engelska och även lärt sig en del svenska uttryck, t ex ”Jävla smålänning”, fast det kallade hon inte mig.


Bakom denna fina silkessjal döljer sig en tjej som kan säga ”Jävla smålänning” på perfekt svenska.

Kollade även på vinterjacka till mig själv i båda marknaderna, men jag kan inte bestämma mig riktigt för om jag ska köpa Canadian Goose eller Peak Performance. Hade bestämt mig för en variant av Canadian Goose när jag plötsligt såg en ny variant av detta märke hos en annan försäljare, som även hade en tjockare Peak Performance som såg bra ut. Får fundera över natten och handla i morgon i stället.

På väg ut fick jag en ny pratstund med min nya ”kompis” Lucy som som säljer smycken från Tibet. Hon har givetvis ett kinesiskt namn, men alla i Kina som läst engelska i skolan har även ett engelskt namn, i detta fall Lucy. Lucy kommer från Anhui rätt långt söderut i Kina och som så många andra har hon flyttat till Beijing för att arbeta. Det är dock rätt trögt med försäljningen på denna nya marknad. Trots att det var rätt sent på eftermiddagen berättade hon att hon bara sålt två smycken på hela dagen, det var till några tyskar som bott i Kina i fem år. Kul att prata med henne, för hon kan verkligen föra en konversation på engelska och hon har även lärt mig några nya kinesiska ord. Jag har annars märkt att de flesta försäljare i och för sig pratar bra engelska, men de har bara lärt sig försäljningsfraser och förstår mycket sällan om man har några andra frågor.


Den supertrevliga Lucy från Anhui som säljer smycken gjorda i Tibet.

Bussresan tillbaka var ingen höjdare. Normalt sett kommer buss 34 väldigt snabbt och är sällan full, men nu var det en kvarts väntan och bussen som kom var totalt fullsatt och blev ännu mer fullsatt under resans gång. Ungefär som ”packade sillar” och det smärtade rejält i revbenen när jag var tvungen att byta ställning för att hålla i mig. Hade sen tur och fick en sittplats sista biten och steg av vid ett snabbköp där jag handlade lite bröd, skinka och ost till morgondagens frukost. Kvällen gick sedan mest till vila och TV-tittande och jag somnade ovanligt tidigt.

Lugn dag med lite shopping

Wednesday, December 10th, 2008

Onsdag 10 december 2008
Det gör fortfarande grymt ont i hela överkroppen varje morgon när jag stiger upp. Har i och för sig råkat ut för liknande skador tidigare och jag läste nu även på diverse forum för kampsporter att det är just morgonen som alltid är värst efter slag mot revbenen. Får nog strunta i löpningen de få dagar jag är kvar i Beijing, även om det känns rätt hyfsat när jag kommit ur sängen och när jag är igång under dagen känner jag ingen direkt smärta, mer än vid hosta eller mycket djupa andetag. Provade att klara mig hela dagen utan värktabletterna och det kändes ingen direkt skillnad. Idag var tanken mest att ta det lugnt och börja handla lite, så jag åkte till Hongqiao och köpte en del i den nya marknaden. Hade en försäljare som jag fått vettiga priser av vid besöket i söndags så jag handlade diverse småkläder där, mest som lite roliga julklappar. Hittade även en trevlig tjej som hade diverse krimskrams och souvenirer till mycket billiga priser, så jag handlade även en del roliga småpresenter där. Kunde heller inte motstå att köpa en Mao-mössa till mig själv för en tia. Får se om jag kan lägga ut en bild på den senare. På kvällen blev det sedan lite blandade kinesiska läckerheter och god kinesisk mörk öl. Kändes helt OK när jag somnade, men i morgon bitti lär det bli lika svårt som vanligt att komma ur sängen. Ska ta och shoppa lite mer i morgon om jag känner mig OK!


På väg ut från bostadsområdet höll de på att sätta upp ”julgranen” alldeles innanför huvudingången (norra porten) vid Hongyua Road


En bild från dagens promenad till bussen. Detta är en vanlig ”konstruktion” med fastsatta handskar på mopeder och elmopeder i Beijing.


Två långpromenader i stället för löpning

Tuesday, December 9th, 2008

Tisdag 9 december 2008
När jag somnade igår kväll kändes det jättebra på alla sätt och jag hade inte direkt ont någonstans, men vid fyratiden vaknade jag och minsta rörelse gjorde rejält ont. Var tvungen att stiga upp och gå runt lite och att ta min allra sista Voltarentablett. Lyckades sedan inte somna om förrän en timme senare men sov sedan till klockan sex som vanligt. Problemet är att det gör så otroligt ont uppe till vänster när jag drar lite djupare andetag än normalt sa jag bestämde mig för att strunta i morgonens löptur och i stället ta en promenad. Provade även en annan kinesisk variant på medicin vid denna typ av skador, men målet med promenaden var att även besöka ett ”apotek” där de säljer aspirin. Hittade ett som var öppet och 100 tabletter à 40 mg kostade bara 4,50 Yuan (vilken skillnad mot på Apoteket hemma!) och ett snabbt intag av två tabletter tillsammans med kaffe på McDonalds lättade rejält!

Hade sen egentligen tänkt shoppa hela dagen, men jag kände mig inte helt OK, så vila skadar nog inte. Därför återvände jag lite tidigare än vanligt och ett snabbt besök på det japanska varuhuset för inköp var lyckosamt. De hade åter fått hem de extremt goda jordnötter vi handlat tidigare så jag lassade i en stor plastpåse för motsvarande nästan tio kronor. Mer än dubbla priset mot de jordnötter de annars säljer, men här är alla av superkvalitet och otroligt goda. Har provat många jordnötter på olika marknader och affärer, men inga slår just denna sort.

Eftersom det fortfarande värker rätt rejält i revbenen så provar jag även lite 56-procentig kinesisk ”saké” som lindring. Det är ungefär som svensk sprit men lite starkare och jag hoppas det ska hjälpa lite ytterligare mot det onda. Jag köpte inte just nedanstående sort som hade extrapris utan en annan som jag smakat tidigare. Annars är det så att vissa kinesiska spritsorter har en mycket säregen smak som är svår att beskriva så jag vågar inte testa några sorter jag inte provat tidigare. En del tycker att smaken påminner om god konjak och andra tycker det smakar flygbränsle. Jag kan hålla med om att smaken påminner om ”finare” spritsorter (flygbränsle har jag aldrig smakat), men eftersmaken är hemsk på en del av dessa spritsorter (dock inte den sorten jag handlade idag).


Extrapris på 50 centiliter 46-procentig sprit. En flaska kostar bara 3,98 Yuan, dvs en bra bit under fem kronor


Har ju lyckats få med bilder alla dagar tidigare vid detta besök i Beijing, så på vägen hem tog jag nedanstående bild på det vackra biblioteket i denna del av staden. Framsidan är ännu vackrare men ligger mot norr och jag tycker denna bild är helt OK.

Sent på kvällen känns det mycket bättre både i revben och rent allmänt så förhoppningsvis är det på rätt väg nu! En stor del av kvällen tillbringades också framför YouTube för att steg för steg gå igenom dialogen i nedanstående roliga klipp som någon ska redovisa i skolan tidigt i morgon bitti och försöka förklara varför detta är så roligt!

En mellandag

Monday, December 8th, 2008

Måndag 8 december 2008
Sov rätt bra, men varje gång jag vaknar och vill röra mig så gör det ont i hela överkroppen. Fast efter en massa kaffe och en mindre frukost så känns det helt OK. Tog en tidig buss till Hongqiao och kollade runt lite både i den gamla och ”nya” marknaden och jag tycker det är kul att bara gå runt och prata lite med de som säljer. Särskilt i den nya Tianya Hongqiao Market är det till och från fler som säljer saker än besökare så det är många ”desperata” försäljare som försöker få dig att kolla in i just deras bås och gärna vill prata lite engelska. Fast det är lite blandat, på elektronikavdelning sitter en del försäljare helt koncentrerade framför sin dator och tittar bara upp om man är intresserad av något speciellt.

Längst ned i den nya marknaden finns en matsal med åtminstone åtta olika snabbrestauranger där du kan köpa mat och det verkar vara i första hand ett ställe för alla som jobbar i byggnaderna att hämta sin lunch och middag. I själva matsalen räknade jag de fasta stolarna till en bra bit över ett tusen och framåt lunchtid började det fyllas ut rätt rejält. Men vad jag kunde se hämtade väldigt många sin lunch och bar iväg till sin arbetsplats. Jag provade en av de snabbrestauranger som hade ett alternativ där man får all mat på samma tallrik, det blev en ordentlig portion med kött, grönsaker och ris som jag faktiskt inte ens orkade äta upp. Just denna rätt kostade 15 kronor men det fanns många alternativ som alla kostade mellan 10 och 15 kronor. Annars valde de flesta kinesiska besökare givetvis olika smårätter på speciella fat med plats för sådana tillsammans med en rejäl portion ris.


En liten del av den matsal som finns i källarvåning 2 (B2) under den nya marknaden. Jag räknade till en bra bit över ett tusen fasta stolar vid borden.


Min portion med biff, lök, grönsaker, svartpeppar och ris som var så stor att jag omöjligen kunde äta upp allt

Kändes som jag åt alldeles för mycket, trots att jag inte hade en chans att äta upp hela portionen, så jag var mest trött efter lunchen. Kollade runt lite mer och hade ett långt och mycket trevligt samtal med en tjej som sålde vackra smycken från Tibet, men smycken är ju inget jag är intresserad av att köpa. Dock är det ännu så få kunder i denna nya marknad att vissa försäljare tar sig tid bara för att prata.


Vackra smycken från Tibet

Det ställe i kroppen jag haft mest ont i efter fallet i fredags morse är runt nedersta revbenet till höger, men när jag steg av bussen hade jag plötsligt ont uppe till vänster, alldeles vid utsidan av vänster bröstvårta. Det känns som om smärtan helt enkelt flyttat sig, för höger nedre revben kändes nu helt OK. Gick till ett snabbköp och handlade några småsaker, men det var knappt att jag kunde gå upprätt på vägen tillbaka. Hade en kinesisk värktablett som jag svalde direkt och det hjälpte åtminstone lite. Tog sen en Voltaren när jag var tillbaka och efter en stund kändes det bättre och kvällen kändes helt OK.

Ny stor marknad – Tianya Hongqiao Market

Sunday, December 7th, 2008

Söndag 7 december 2008
Sov förhållandevis bra även denna natt, men det är svårt när jag ska röra mig. Det smärtar rejält både till vänster och höger i bröstkorgen och t o m i axlarna gör det ont. Jag hade dock bestämt mig för att oavsett hur det kändes skulle jag testa att springa en runda tidigt på morgonen. Tog det väldigt lugnt i början för ju mer luft jag drog in i lungorna, desto mer ont gjorde det när jag andades så det blev omväxlande jogg och gång första kvarten. Sen kunde jag dock ”jogga” 20 minuter utan större problem och det kändes härligt efter dusch och frukost. Stukningen och missfärgningen av vänstertummen har försvunnit på ett otroligt sätt och nu testar jag stora varianter av samma typ av plåster över de områden som gör mest ont i bröstet, dvs i huvudsak de nedre revbenen på höger och vänster sida. Dessa stora plåster innehåller upp till 44 olika traditionella kinesiska örter och luktar lite pepparmint. Får se om de ger någon lindring. Har annars provat även med Wah-Tor-Oil som jag har sett i Sverige tidigare. Det är en röd olja som man masserar in på de ställen man har ont, men oljan kan även ha andra användningsområden, t ex för att stoppa blodflöde i större sår.

Testade under förmiddagen även att göra pannkakor enligt mitt svenska recept och de blev faktiskt lika goda som hemma. Köpte även lite jordgubbsylt i det kinesiska snabbköpet igår eftermiddag och den smakade faktiskt riktigt gott.

Mitt sista bryggkaffe som jag köpte på IKEA är nu slut och även mitt gamla snabbkaffe från Maxwell house är slut så vi tänkte handla lite på Carrefour i Fangzhuang där jag vet att det finns det mycket goda Maxwell House snabbkaffe. Eftersom Hongqiao Pearl Market nästan ligger på vägen så skulle vi passa på att ta ett kort besök där också så vi tog en buss dit. Dock upptäckte vi att det numera finns ett nytt marknadsvaruhus som heter Tianya Hongqiao Market alldeles bakom Hongqiao Pearl Market. Vi kom in bakvägen och det visade sig vara sju ännu större våningar än på Hongqiao, men många affärsstånd är ännu ej öppnade. De översta planen var dock endast för dyrare juveler och smycken. Enligt några försäljare vi pratade med öppnade detta varuhus för fem månader sedan, dvs precis efter mitt förra besök i juni 2008. Började med att kolla runt längst ned i källaren där leksaksavdelningen håller till. Här är många affärsstånd ännu ej öppnade, men utbudet var jättestort och faktiskt betydligt bättre än det gamla Toys Center som ligger bredvid. Vandrade sedan upp genom våningarna och det mesta utbudet är samma som på Hongqiao, Silk Market och Yashow, men här var det lättare att komma ner till de ”riktiga” priserna. Hittade t o m en försäljerska som hade fasta priser, t ex för märkesstrumpor, märkesunderkläder och silkesslipsar (eller var det bara så att hon förstod att jag kände till priserna). Kommer nog att gå dit igen och handla några julklappar på skoj.


Helt nybyggt och mycket fräscht är det inne i Tianya Hongqiao Market


Elektronikavdelningarna har ännu flera tomma affärsbås och här fanns även ett stort utrymme som ännu inte används alls

Lite längre upp i varuhuset provade jag några olika vinterjackor hos en försäljare som kände igen oss från tidigare besök i våras i det andra varuhuset. Annars är det ofta ett försäljningstrick att många försäljare säger ”-I know you” eller ”-I remember you” när de tar kontakt. I detta fallet var det dock ett ömsesidigt igenkännande för det var hon som hade ett roligt argument att ”jeans i större storlek är dyrare eftersom det är mer tyg i större jeans” vid ett besök på Hongqiao i april. När jag sedan bytte mina tidigare inköpta jeans till en storlek mindre tyckte jag givetvis att hon skulle betala tillbaka några Yuan eftersom ”det var mindre tyg i den mindre storleken.” Hon heter Zhou Cheng Hui och hade nu flyttat över till det nya varuhuset och vi får väl se om jag köper min jacka hos henne eller någon annanstans. Var inte intresserad av att köpa idag och det var inte rätt pris hon gav mig, så vi får se om jag får priset som gäller eller inte. Annars är det bara att gå och köpa en likadan jacka någon annanstans.

Det blev ett rätt långt besök i Tianya Hongqiao Market och vi gick ut genom huvudingången, där det nu såg helt annorlunda ut än när jag gick förbi några gånger i våras. Här finns också en stor parkering för turistbussar så troligen kommer fler och fler att hitta till denna ännu rätt okända marknad.


Tianya Hongqiao Market från huvudingången

Tanken var sen att vi skulle ta tunnelbanan ett stopp söderut till Fangzhuang (Puhuangyu Station), men då det är en bit att gå från stationen till Carrefour så tog vi en taxi i stället, det klarar sig lätt på minimipriset 10 Yuan som innefattar tre kilometer.


Interiör från Carrefours stora varuhus i Fangzhuang.

Förutom kaffe blev det lite mindre andra inköp. Testade bl a Pringles chips Sour Cream and Onion, men det var inte alls samma smak som hemma. Just denna smak finns inte bland de kinesiska chipsmärkena (som har en del för oss konstiga smaker som t ex kyckling och även blåbär).

När jag är ute och rör på mig känns inte smärtan i överkroppen särskilt mycket, men till detta bidrar kanske även Votarentabletterna. Framåt kvällen när jag suttit still vid datorn en halvtimme blev det åter svårt med rörligheten och det gör rejält ont i underkant på framförallt höger revben. Efter en enkel middag kollade vi lite på YouTube och TV och sedan blev det en rätt tidig sömn.

Promenad med oplanerat konstvernissage

Saturday, December 6th, 2008

Lördag 6 december 2008
Vaknade inte så många gånger som jag trott på natten, men de gånger jag vaknade var det svårt att byta ställning så det blev mest sömn på ryggen hela natten. Kände mig lite mörbultad när jag steg upp, men det känns faktiskt inte så dåligt som jag befarade. Förutom att det gör ont i hela bröstet vid djupa andetag och när jag gör några speciella rörelser så är det OK. Vänster tumme har också förbättrats på ett otroligt snabbt sätt, den var blåröd och orörlig igår kväll men nu har svullnaden gått ned och färgen börjar försvinna och den är t o m lite rörlig! Kanske de kinesiska mirakelplåster som jag satte på igår som hjälpt så mycket? Är lite förvånad över att jag inte har blåmärken längs de nedre revbenen som fick ta emot smällen, men de gör bara rejält ont.

Förmiddagen ägnade vi åt tvätt och städning och efter lunch tog vi först en promenad för att kolla på stället där jag ramlade igår och sedan för att handla lite mat och dryck. På promenaden såg vi dock att de höll på med något i en de nya ”affärerna” på gatan och när vi tittade in så var det en konstutställning som hade vernissage idag och vi kom just när de öppnade, så jag var t o m den förste som fick skriva in mig i besöksboken! Det var en rätt kul utställning där ett 20-tal olika konstnärer ställde ut sina verk och utställningen fortsatte ett 50-tal meter längre ned på gatan i en liknande ny lokal. Där ville t o m en av konstnärerna bli fotograferad tillsammans med den utländska besökaren och jag märkte att jag nog blev fotograferad av ganska många andra fotografer när jag studerade de olika konstverken. En tjock katalog med alla konstverken avbildade fick jag också med mig när vi gick därifrån.


Konstutställning som hade vernissage idag


Ännu en interiör från en av de två utställningslokalerna


Ett intressant konstverk i form av en stol


Det var faktiskt konstnären själv som ville bli fotograferad med den utländska besökaren

Efter utställningen gick vi några meter ytterligare till det ställe där jag föll så handlöst igår. Helt klart hade jag kunnat göra det igen för stållinan som sitter runt ett av träden är i stort sett osynlig och bara just ett träd i en lång rad av tiotalet träd har just denna anordning runt omkring. Alla träd ser likadana ut så jag har svårt att förstå varför just detta träd har denna grej med långa träpinnar och ståltråd runtomkring. Vi tog sen en kort promenad till ett lokalt matvaruhus där vi fyllde på förråden.


På vägen till varuhuset såg vi denna nya affär. Det kinesiska nyåret i slutet av februari 2009 är den stora familjehögtiden i Kina och redan nu, mer än två månader innan öppnar tillfälliga försäljningsställen för fyrverkerier. Denna affär ligger på Hongyun Road.


Rullband av denna typen finns mellan alla våningar i kinesiska varuhus och oftast står det personal i andra änden av bandet och hjälper till att lyfta vagnen från rullbandet till golvet.