Archive for June, 2010

Hemarbete och ny kyl/frys

Wednesday, June 30th, 2010

Idag blev det bara hemarbete med lite olika saker plus svara på mail och liknande. Den nya kylen/frysen levererades på förmiddagen och på eftermiddagen körde jag igång den. Det är samma Siemens som tidigare fast i en lite högre variant. På eftermiddagen och kvällen blev det sedan avfrostning och rengöring av den gamla frysen, vilket tog rätt många timmar!

Idag var också första gången sedan VM startade som det INTE var fotboll på TV. Sprang faktiskt en mycket kort runda på morgonen bara för att testa varvet inne på bostadsområdet. Joggade ett varv först och testade sedan ett snabbt varv som gick fortare än jag trodde trots att jag blev delvis stoppad av trädgårdsarbetarna. Jag trodde de var rädda jag skulle halka på den blöta gången, men efteråt förstod jag att de sprutade några av träden med insektsmedel, men jag sprang förbi så snabbt så de hann knappt reagera.


Otrolig tidsförbättring på fem varvs löpning

Tuesday, June 29th, 2010

Vid niotiden på morgonen gav jag mig ut på en ny femvarvsrunda inom bostadsområdet. För två dagar sedan hade jag 31,45 i tid på de fem varven och målet idag var att förbättra tiden och inom kort komma ner under 30 minuter och senare komma ned på mer “normala” 26-27 minuter.

Första varvet gick mycket snabbare än jag tänkt och jag fortsatte i samma tempo. Fjärde varvet var tungt och på femte fick jag stanna till p g a några hundar, men sluttiden blev 29,06 på fem varv – nästan tre minuters förbättring från två dagar tidigare! Så formen kanske inte är så långt borta ändå? Det var nästan FÖR bra förbättring så nu får jag nog springa lite annorlunda närmaste dagarna. Det är helt underbart att springa inne på området jämfört med på gatorna för luften är mycket friskare och idag var det många vattnande trädgårdsarbetare som “hejade på” mig under de fem varven och även de fyra vakterna vid ingångarna gjorde tummen upp så jag fick kanske lite extra energi!

På eftermiddagen var det dags för en tur till Jinsong och det japanska varuhuset där en ny kyl/frys inhandlades och den levereras i morgon. Det blev en enkel Siemens som är lite större än den tidigare Siemens kyl/frys:en som nu flyttas till den uthyrda lägenheten.

På kvällen var det sedan en otroligt tråkig fotbollsmatch mellan Paraguay och Japan och jag somnade innan första halvlek var slut så resultat av den matchen och den efterföljande mellan Spanien och Portugal kollar jag först i morgon bitti!

Händelsefattig måndag

Monday, June 28th, 2010

Idag stannade jag hemma hela dagen och fixade lite, förutom en kort promenad till den lokala affären för lite handling av mat och dryck. Tog också en promenad runt “löparbanan” inom bostadsområdet och tog lite bilder. Ska så småningom ladda upp den någonstans så det går att se denna härliga runda!

På kvällen blev det sedan middag och sedvanligt fotbollstittande!

Bästa “löpningen” hittills

Sunday, June 27th, 2010

Vaknade till lite på natten och såg slutet och förlängningen av Ghana mot USA i fotbolls-VM. På morgonen tog jag sedan på löparskorna och tänkte jag skulle börja med ett varv inne på bostadsområdet efter att min Garmin Forerunner 305 hittat satelliteterna. Klockan var 08.00 och det var rätt mycket folk och hundar ute, men det var inga som helst problem och efter ett par tunga varv i början bestämde jag att köra fem varv vilket enligt GPS:en blev 5,35 kilometer och det stämmer rätt väl med det jag mätte tidigare. Det är nog lite längre eftersom en del av rundan är väldigt zig-zag mellan en massa träd. Det är inte som att springa samma distans på ren asfalt så jag var ändå lite förvånad att jag hade under sex minuter per kilometer i snitt. Sista varvet som jag drog på lite extra var t o m på 5,25 i snitt så än lever hoppet om en framtid som löpare! Nu är jag bara joggare, men under 5,00 per kilometer så kan jag kalla mig löpare igen.

Laddade även upp både denna löpning och tidigare till Garmin Connect som tydligen ersatt tidigare Motionbased. Har inte laddat upp där på länge men t o m mina gamla löpningar från Beijing 2007 och vandringen på muren 2007 finns dokumenterade där! De fem varven stämde inte helt när man kollade på satellitbilden, men de varv jag tidigare gått med GPS:en såg helt perfekta ut på bilden över bostadsområdet! Kul också att det fanns flera nya funktioner på Garmin Connect som jag ska utforska senare!

Resten av dagen ägnades åt möbelflyttning och städning och sedan fixade jag en pizza sent på kvällen. Den var helt OK och sedan var det Tyskland mot England i VM klockan 22.00 men den matchen levde inte riktigt upp till förväntningarna. Dels höll Englands målvakt inte alls måttet och dels missade domarteamet Englands kvittering till 2-2 vilket är helt sjukt att det kan få hända. Med en målkamera hade det tagit en sekund att se att bollen var inne med flera decimeters marginal.

Möbelflyttning och misslyckad löpning

Saturday, June 26th, 2010

Idag midsommardagen var det dags att fixa till ett av sovrummen och det tog betydligt längre tid än beräknat eftersom tapeterna i detta rum var betydligt smutsigare, men det fungerade alldeles utmärkt! Anledningen till att just detta rum fixades idag var att sängen skulle flyttas till den gamla lägenheten tillsammans med en del andra möbler härifrån. Dessförinnan hade inköpts diverse begagnade möbler och tre herrar i en lastbil hade tidigare hämtat dessa och hämtade nu de gamla möblerna här.

TV-möblen var en som flyttades så nu fick vi TV-apparaten i sovrummet upphängd på väggen i ställen. En ung kille från affären kom hit på moped med upphängningsanordning och satte upp den och hängde TV:n på plats. Totalkostnad för detta blev 130 kronor, inklusive priset för upphängningsanodningen.

Provade sedan att springa en runda, men det är alldeles för varmt. Tycker att jag tar slut helt efter ett par kilometer och jag vet inte om det är den extremt torra luften som orsakar detta eller något annat. Tungt, tungt, tungt var det i alla fall!

På kvällen var det sedan Uruguay mot Sydkorea, som tyvärr sydamerikanerna lyckades vinna.

Midsommarafton

Friday, June 25th, 2010

Midsommarafton är givetvis en vanlig arbetsdag i Kina, men vi hade planer på att åka till IKEA för att handla idag. Dock kom det lite förhinder i vägen så det får bli en annan dag! Den “gamla” lägenheten, som egentligen såldes för några månader sedan, behöver möbleras igen inför uthyrning. Köparen hoppade av i sista stund och då var tidigare hyresgäster utflyttade och alla möbler sålda. Det är så i Beijing att många “investerar” i lägenheter och på den tiden jag kollade på svensk DDR-TV minns jag de hade ett reportage om en kvinna som ägde fyra lägenheter och nu var på väg att köpa sin femte. Det är naturligtvis de ständigt stigande priserna på lägenheter som gör denna investering intressant, men nu har regeringen infört en regel att man måste lägga 50 procent kontant på alla lägenheter efter den första (där gäller fortfarande 20 procent kontant) så köpa enbart som investering och sedan hyra ut (som köparen i detta fall gjorde) är inte lika intressant längre.

I övrigt blev det bara en tur till den lokala affäern och eftersom det var fredag var det en helt enorm kö med folk för att köpa ägg! Jag brukar köpa ägg där, men inte just på fredagar, även äggen jag köpt andra dagar smakar mycket gott. Tydligen är det så att de får in helt färska ägg just fredagar och jag har sett köpare bära iväg påsar med hundratals ägg därifrån. Ägg är för övrigt väldigt billigt och senast jag handlade betalade jag tolv kronor för en påse med cirka 30 ägg.

På kvällen blev det sedan som vanligt middag, fotboll och öl denna varma midsommarafton i Beijing.

Fortsätter med lite småprojekt och löpning

Thursday, June 24th, 2010

Idag blev en mellandag som jag mest tog det lugnt och fixade smådetaljer hemma, men tog även en löprunda vid lunchtid. Det är tyyärr dock alldeles för varmt så det var ingen höjdare. Det blir nog mest löpning mycket tidigt på morgonen under denna årstid om det ska vara någon mening. Som en del provade jag dock att springa just varvet inne i  bostadsområdet några gånger och det var helt klart mycket “friskare” än rundorna på gatorna utanför.

Härligt att stanna till och kolla på fiskarna i det klara vattnet eller svalka sig i fontänerna, vattenfallen eller trädgårdsarbetarnas bevattningsanläggningar! Friskheten från allt vatten gör det helt enkelt enklare att andas.

Efter middag kollade jag sedan fram till midnatt på VM:s hittills mest intressanta och spännande match där Slovakien helt rättvist eliminerade världsmästarna från Italien med 3-2!

Härlig hemmadag!

Wednesday, June 23rd, 2010

Idag fortsatte jag med lite läsning och skrivande på min favoritsida på nätet på morgonen och sedan var det lite smådetaljer att fixa i lägenheten!

Efter en enkel lunch gick jag till närmaste varuhuset och handlade. Hade tagit med GPS:en och tog “innersvängen” inom bostadsområdet och den visade sig vara nästan exakt 1100 meter, vilket var längre än jag trodde. Helt klart kommer jag nog att springa morgonrundorna här i stället för ute på gatorna! Det är en helt annan luft här inne och de små konstgjorda bäckarna med guldfiskar och svärdbärare och den härliga grönskan gör det betydligt enklare att andas än ute bland avgaserna. Dessutom är det flera fontäner och bevattningsanläggningar under varvet så det är enkelt att svalka mig om det behövs.

Sen var det min tur att fixa middagen och det blev väl ett rätt hyfsat resultat och sedan är det ju tredje omgången i gruppspelet i VM så det var två parallella matcher klockan 22.00 kinesisk tid och England gick vidare med knapp nöd i den match vi kollade.

Dag helt för mig själv!

Tuesday, June 22nd, 2010

Idag hade jag dagen helt för mig själv och det var webbsurfande och webbskrivande som gällde på förmiddagen. Tog sedan en tur till ett av de lokala varuhusen och handlade det jag saknade till kvällens middag. Middagen blev helt OK och sedan kollade vi lite DVD och fotboll Sydafrika-Frankrike fram till midnatt. “Frankrike” var verkligen en bedrövlig upplevelse i detta VM.

Långt besök på Svenska Ambassaden

Monday, June 21st, 2010

Kinesiska medborgare som ska besöka Sverige behöver ett Schengenvisum som kan fås från de ambassader som ingår i “Schengen”. Alla blanketter var ifyllda och klara sedan länge, men nu gällde helt plötsligt en helt annan blankett och allt måste göras om från början med två blanketter för varje person. Det blev många turer fram och tillbaka i detta speciella “visumrum” på Svenska Ambassaden som var totalt kaotiskt jämfört med den lugna del vi besökt ett par gånger tidigare. Det är dessutom massor av andra handlingar och bilagor som måste fyllas i och även en kort intervju, men efter tre timmar var vi klara och alla papper i ordning. Sen tar det tio arbetsdagar att få visum och är det några problem kommer frågor via telefon de närmaste dagarna.

Vi kanske återvänder till ambassaden på midsommardagen då de har öppet hus i sin trädgård och vi var där för två år sedan och firade “svensk” midsommar!

Efter denna långa tid på ambassaden var det “lunchtime” och vi var nära en liten “restaurang” där vi ätit tidigare “Hangzhou Xiao Cai” så där inmundigade vi en alldeles för stor lunch. Jag föredrar absolut den typen av enkla matställen framför de flottare restaurangerna. Just i Sanlitun där ambassaden ligger har restaurangerna “svenska priser” men småställen som detta är att föredra inte för att det är billigare utan för att maten är så ofantligt mycket godare! Vi fick en underbar lunch med en stor öl för mindre än 40 kronor för två personer och vi åt nog bara upp hälften.

Sen var det dags att åka hem igen efter tunnelbana till Jinsong och efter en kort taxifärd skildes vi och gick till olika affärer för att handla till kvällens middag! Efter middag var det sedan fotboll och andra förströelser som gällde.