Archive for January, 2011

Vädret blir bara varmare och varmare

Monday, January 31st, 2011

Det är nog bara att konstatera att våren är nog på väg för idag var det plötsligt upp emot tio grader varmare än tidigare, både på dagen och natten! Jag har aldrig varit i Beijing vid denna årstiden tidigare och jag hade förväntat mig att det skulle vara betydligt kallare, men eftersom solen är uppe längre och längre och står högre och högre på himmelen så stiger givetvis temperaturen.

Fixade lite pasta och köttfärssås till lunch och satt faktiskt på balkongen och åt eftersom det var 33 grader i solen, ungfär en normaltemperatur i skuggan under sommartiden. Jag tog sedan buss 28 till Silk Market för att kolla runt lite och det var som vanligt många svenskar, ryssar och fransmän där, men faktiskt väldigt många kineser som handlade där! Jag har aldrig någonsin sett så många kineser handla på Silk Market och kanske är det ursprungliga Beijingbor som är hemma på semester.

Bussen gick ovanligt snabbt och jag märker en oerhörd skillnad i trafikintensiteten nu jämfört med tidigare. Många av de som jobbar i Beijing inom serviceyrken, i fabriker och på byggen är migranter från andra delar av Kina som nu åker hem till sina hemprovinser för att fira nyår med sina familjer. Man räknar med att 240 miljoner kineser åker hem under nyåret och det märktes också på Silk Market där det var färre säljare än vanligt och några av dem jag brukar prata med hade åkt hem på några veckors välbehövlig semester. Jag kollade mest runt men stannade bl a hos en otroligt trevlig tjej som sålde Armanijackor och Armanirockar som hon först försökte lura på mig till rövarpris, men jag har några Armanijackor sedan tidigare och de ska kosta 80-100 kronor och kanske ska man lägga på en femtiolapp för dessa varmare lite längre jackor med foder! Jag var dock inte på några villkor intresserad av att handla, men vi fick en trevlig pratstund och hon berättade att hon läser på universitet och jobbet här var ett sätt att dryga ut inkomsterna under skollovet.

Nedan kommer ett par bilder inifrån Silk Market som går att klicka på för att se en större bild!

Interiör från Silk Market i Beijing den 31 januari 2011

Interiör från Silk Market i Beijing den 31 januari 2011

Interiör från Silk Market i Beijing den 31 januari 2011


Sista bilden som kommer nedan är tagen från huvudingången till Silk Market och till vänster syns World Trade Center som väl fortfarande är Beijings högsta byggnad. I somras när jag gick förbi var det fönsterputsning där och det var helt otroligt att se tjugotalet män hänga i rep från taket och sedan fira sig längre och längre ned och putsa alla fönster och fasaden! Byggnaden i mitten innehåller affärer, men även ett populärt McDonalds och några andra restauranger. Där finns även en av nedgångarna till Yonganli tunnelbanestation, från vilken man även kan komma direkt upp till Silk Market.

Utanför Silk Market i Beijing den 31 januari 2011

Spring Festival närmar sig

Sunday, January 30th, 2011

Nu närmar sig det kinesiska nyåret med stormsteg och firandet kallas Spring Festival eftersom man firar vårens inträde! Någon vår att tala om är det naturligtvis inte i Beijing eller norra Kina, men idag var det nästan lite vårkänslor i luften när jag gick till affären, det är helt underbart varmt om man håller sig i solskenet!

Ett tecken på att nyåret närmar sig är också att det dyker upp tillfälliga försäljningsställen av fyrverkerier i vart och vartannat gatuhörn och nedan kommer en bild alldeles från nordöstra hörnet av bostadsområdet där en sådan affär öppnats! Det finns en ytterligare i sydöstra delen som jag såg hade öppnat igår, men båda bilderna nedan är från den förstnämnda!

Tillfällig fyrverkeributik på Hongyan Road i Beijing

Tillfällig fyrverkeributik på Hongyan Road i Beijing

Några bilder från husdjursmarknaden

Saturday, January 29th, 2011

På tio minuters promenadavstånd ligger en helt enorm husdjurmarknad eller fritidsmarknad eller vad man nu ska kalla det? Det är i första hand husdjur och tillbehör för att ta hand om husdjur som finns där, men det finns även fiskeutrustning, tillbehör för drakflygning, krukväxter, olika sorters nötter, väskor o s v i en salig blandning. Jag tycker detta är en av de absolut roligaste upplevelserna att bara gå omkring här och njuta av folklivet, särskilt en helt underbar solig lördag som idag! Faktum är att tidigare har jag aldrig sett några västerlänningar här, men både idag och senast jag var här för ett par veckor sedan såg jag flera från väst så förhoppningsvis sprider sig information om denna underbara marknad!

Se hur många sekunder du har på dig innan det slår om till rött!

På promenadvägen till marknaden tog jag ovanstående bild som visar de nya moderna trafikljusen i korsningen norr om bostadsområdet! Nu kan man se hur många sekunder man har på sig innan ljuset för de gående slår om till rött!

Akvariefiskar till salu

Som gammal akvarieägare gillar jag speciellt akvariedelen av marknaden där fiskar säljs dels utomhus som på bilden och dels i fasta affärer där det kan vara extremt dyra fiskar. Trots kanske tio minusgrader på morgonen så säljs fiskarna på detta sätt utomhus och ställningarna de hänger på har någon form av inbyggd gasolvärme för annars skulle vattnet ha frusit till is.

Akvariefiskar till salu

Här någon form av ciklid som tittar ut från sin påse! Det fanns massor av ciklider, gurami, neontetror, guppy och scalarer, dvs ungefär samma utbud som i Sverige! Det finns även en speciell avdelning för större guldfiskar, men där får jag ta en bild en annan gång!

Kaniner och undulater

Kaninerna och undulaterna har inte mycket plats över i sina burar. Jag hoppas de har det så här trångt bara just under själva marknaden och inte i vanliga fall.

Växter till salu i Beijing

Här är avdelningen för krukväxter och vårlökar som redan har börjat säljas

Plastväxter till salu i Beijing

Här har vi en tjej som hittade några trevliga konstgjorda växter hon handlade.

Hundvalpar till salu i Beijing

Utanför själva marknaden finns alltid en speciell liten marknad där hundar och hundvalpar säljs direkt från bakluckan på bilar

Några bilder från Himmelska Fridens Torg

Friday, January 28th, 2011

Idag var det åter strålande sol från en klarblå himmel så jag tog buss 28 norrut och det blev lämpligt nog totalstopp i trafiken precis utanför Guomaos tunnelbanestation så chauffören släppte av de som inte ville vänta i bussen. Vet inte om det var en olycka som hänt, eller om man helt enkelt stängt av delar av den drygt fyra mil långa åttafiliga spikraka huvudleden genom Beijings centrum. Det händer då och då om det är internationella politiker eller andra VIP-gäster som ska transporteras, då stängs helt enkelt vägen under en kvart eller en halvtimmer för att deras bilar ska få fritt fram, men jag gissar att det denna gång var en olycka som hänt lite längre fram.

För min del var det perfekt med stoppet så jag kunde ta tunnelbanan direkt till Himmelska Fridens Torg för jag ville ta lite bilder där när det är bra luft och bra ljus som idag! Så dagens blogginlägg får bli nedanstående tio bilder!

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Jag steg av vid Tiananmen West Station på linje 1 som ligger i västra änden av torget och till vänster syns ingången till Förbjudna Staden och den blå skylten till höger visar vägen till en av gångtunnlarna som går under vägen upp mot torget i varje väderstreck.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Folkliv framför porträttet av Mao Zedong ovanför ingången till Förbjudna staden. Här ska alla kineser bli fotograferade med Mao i bakgrunden.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

När man går genom gångtunnlarna till torget är det säkerhetskontroller som gäller och alla väskor röntgas, precis som i tunnelbanan och på tågstationerna och vissa kineser får t o m gå igenom metalldetektorer. Inte ens Kina är förskonade från muslimska terrorister som i håller till i nordvästra delen av Kina, men ett säkrare land än Kina att vistas i kan jag inte tänka mig. På bilden ovan har jag vandrat ner mot sydöstra delen av det gigantiska torget och långt borta skymtar ingången till Förbjudna Staden.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Här har jag kommit till den allra sydligaste delen av torget och bilden visar ingången till Mao Zedongs maosoleum. Mellan klockan 08.00 och 12.00 tisdagar t o m söndagar under större delen av året (stängt under de extremt varma sommarmånaderna) kan man här gå in och se Mao och här är säkerheten ännu mer rigorös. Alla väskor, kameror och vätskor måste lämnas i ett förvaringsutrymme innan man får tillträde till detta maosoleum. Maosoleum är ett gammalt egyptiskt ord, men det passar ju perfekt just med tanke på det moderna Kinas grundares namn!

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Nu är jag i sydvästra delen av torget och bilden är tagen mot sydost och visar stadsporten Qianmen som är ett område som helt byggdes om innan OS 2008. Dock byggdes det ovanligt nog om i samma stil som den gamla hutongstilen och den stora gågatan där är numera nästan i klass med Wangfujing Street på andra sidan torget.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Monumentet över Folkets hjältar med Nationalmuseum i bakgrunden

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

En bild tagen mot norr som visar hur stort torget är och det finns plats för en halv miljon människor att samlas på Himmelska Fridens Torg.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Även på själva torget är det populärt att bli fotograferade med Förbjudna Staden och porträttet på Mao i bakgrunden!

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Här var det en amerikansk kille som ställde upp som fotograf till den kinesiska familjen.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Tillbaka till Maoporträttet på väg till tunnelbanestationen Tiananmen East och sen hoppade jag av vid Silk Market och tog buss 28, men jag hoppade av två hållplatser för tidigt och handlade dels i ett japanskt varuhus, men mest för att få en halvtimmes härlig promenad i solsken och absolut ljuvligt kinesiskt folkliv!

Det var goda jordgubbar jag handlade i varuhuset och kvällens pizzor blev mycket lyckade och sedan somnade jag mycket gott!

Molnigt för en gångs skull

Thursday, January 27th, 2011

Jag har snart varit i Beijing i tre månader och idag var faktiskt första dagen som molnen skymmer solen och det är mycket ovanligt i Beijing! Smog och byggdamm skymmer ibland delvis solljuset, men nu när alla byggen och många fabriker står stilla inför det kinesiska nyåret så var det faktiskt riktiga moln som skymde solen idag! Enligt väderprognoserna ska det dock vara en engångsföreteelse och imorgon ska solen åter lysa från en klarblå himmel!

Så jag stannade inne mesta delen av dagen och skrev bl a lite om gårdagens riksdagsdebatter på Karlskronabloggen! Jag har tidigare i princip varit politiskt ointresserad, men efter valet i höstas har det blivit oerhört intressant att följa riksdagsdebatterna live, vilket går att göra lika bra från Beijing som från Karlskrona. Ibland blir jag nästan “mörkrädd” när jag ser vilka “stolpskott” från både Alliansen och de RödGröna som sitter i Sveriges riksdag och uttalar sig i talarstolen.

Uppdatering av hemsidor

Wednesday, January 26th, 2011

Idag var det bara uppdatering av hemsidorna som gällde så jag stannade inne hela dagen förutom en kort promenad till den närmaste affären för att handla!

På norra sidan av bostadsområdet ligger det olika affärer och företag i markplanet och jag ska komma med några fler bilder därifrån senare. Det är mest bostadsmäklare som håller till där, men även ett par tvättfirmor, några klädaffärer och diverse andra affärer. Där hade vi tidigare den närmaste livmedelsaffären dit det tog ett par minuter att gå, men den är nu nedlagd och ersatt av en exklusiv godisbutik där jag aldrig sett någon kund. Det finns även en mycket exklusiv vinbutik där jag heller aldrig sett någon kund när jag gått förbi och det finns faktiskt även en “Nordic Coffee Bar” som jag ska testa någon gång. Det lär vara en kinesisk medborgare som bott i Norge som driver den!

Det var inget bra ljus för att ta bilder idag jag får illustrera promenaden till närmaste varuhuset med nedanstående som är en liten klädaffär där de säljer, som jag ser det, kläder som skulle kunna vara från 1960-talet i Sverige om man ser på designen!

Klänningar som ser ut som på 1960-talet i Sverige

Idag stannade jag mest hemma

Tuesday, January 25th, 2011

Det var mycket promenerande igår och jag fick rätt ont i ljumsken igen, men det känns ändå som att det blir bättre och bättre för varje dag som går. Nu har jag inga problem att ta på strumporna själv längre och en värktablett efter långpromenaderna räcker för att det ska kännas bra!

Idag blev det bara en kort tur till en affär i närheten för att köpa det kinesiska vin jag gillar absolut bäst. Det finns bara i just den affärskedjan och kostar strax under 20 kronor för en flaska och det är väl så gott som italienska, franska eller spanska viner hemma.

Tog en sen lunch i det ljuvliga solskenet på balkongen där det var 25 grader i solen mot ett par minusgrader i skuggan.

Min lilla hörna på balkongen

Här är min lilla hörna på balkongen, det är inte ofta den går att utnyttja vid denna årstiden, men under våren är det underbart innan sommaren kommer då det är på tok för varmt!

I Jishuitan hade jag aldrig varit tidgare

Monday, January 24th, 2011

När jag skrev att det var skollov i Kina så var det en sanning med modifikation, det är de vanliga skolorna som är stängda, förutom att alla elever har kopiösa mängder med hemläxor och uppgifter de måste göra innan skolan startar efter kinesiska nyåret.

De flesta har också fått reda på att de måste förbättra sig i något visst ämne och då gäller specialundervisning några timmar i någon specialskola för detta ämne. Idag var det min tur att följa med till en sådan skola för två timmars undervisning, men problemet är att skolan ligger mer än en timmes taxiresa härifrån och Beijingtrafiken är helt vedervärdig på morgonen så taxin anlände lite för sent till starten klockan 08.00, men det är en lärare och en elev som gäller i denna undervisning så det var inget större problem.

De två timmar undervisningen pågick passade jag på att bekanta mig med omgivningarna och leta upp tunnelbanestationen Jishuitan som ligger cirka tio minuters promenad från skolan. Jiushuitan är på linje 2 och ligger tre stationer väster om Lamatemplet, så när lektionen var slut tog vi tunnelbanan dit och bytte sedan till linje 5 som går söderut till Temple of Heaven och Hongqiao Market och därifrån är det bara att ta buss 34 tillbaka. Det var lunchtid så vi passade även på att hoppa av bussen lite tidigt och inmundiga dagens lunch på närmaste KFC som ligger cirka tio munuters promenad från Hongyan Road.

Nedan kommer några bilder från dagen som går att klicka på för att se en större variant.

På väg i taxin in mot centrum

En bild tagen strax efter 07.30 när taxin närmade sig centrum av Beijing, men trafiksituationen är helt bedrövlig vid denna tid och det går max i 30-40 kilometer i timmen trots fyra filer i varje riktning.

Mäklare av lägenheter finns överallt i Beijing

Under promenaden i omgivningarna runt skolan passerade jag många lägenhetsmäklare och de finns absolut överallt i Beijing. Jag ska skriva lite mer om det senare med några exempel från ett av alla mäklarkontor på Hongyan Road, men på bilden ovan skriver mäklaren ut kvadratmeterpriset som rör sig mellan 30- och 35 000 Yuan/kronor, dvs en lägenhet på 100 kvadratmeter kostar mellan tre- och tre och en halv miljon kronor och det är det priset som gäller idag i stort sett överallt i de delar av Beijing dit tunnelbanan når.

Till vänster på bilden finns villorna och till höger lägenheterna. Kineser räknar inte i tusental utan i tiotusental och det kan ibland vara mycket förvirrande, minns t o m att min lärare i kinesiska i Karlskrona hade svårigheter att förklara detta trots att hon även var doktorand i matematik.

Långt upp till vänster finns t ex två hus som är till salu för 3200 wan och en “wan” är motsvarande 10 000 Yuan/kronor, dvs den kostar 32 miljoner kronor.

Längst upp till höger finns en mindre lägenhet som är till salu för 130 wan, vilket motsvarar 1,3 miljoner kinesiska yuan eller svenska kronor

Små familjerestauranger som serverar frukost

Jag hade redan ätit lite frukost jag köpt från två ambulerande försäljare när jag hittade in på ovanstående lilla tvärgata där det finns små ytterst enkla familjerestauranger och jag gillar verkligen att äta på sådana, betydligt bättre och mycket godare än på “flotta” restauranger i centrum. Nu var jag mätt, men annars kan man få en god frukost för en femma eller en god lunch för en tia på sådana ställen.

Små familjerestauranger som serverar frukost

Det finns kanske bara åtta-tio sittplatser i varje “restaurang” och de är mest till för de närboende, men jag tycker det är helt fantastiskt att äta på dessa ställen.

Några bostadsområden i Jishuitan

Längre in i tvärgatan med familjerestaurangerna kan man se skillnaden mellan det gamla och nya Beijing. I bakgrunden höghusen och skyskraporna och i framgrunden delar av den gamla hutongbebyggelsen som rivs i stort sett överallt utom i vissa områden som ska behållas. Jag gissar att husen på bilden snart är borta och att ett par nya skyskrapor finns här inom ett par år.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Sunday, January 23rd, 2011

Det tar cirka en kvart att promenera till världens största loppmarknad, Panjiayuan Antique & Flea Market, som ligger alldeles vid Östra Tredje Ringvägen cirka 500 meter söderut från Jinsongs tunnelbanestation (ändhållplats på ljusblå linje 10). Inom kort kommer dock ändhållplatsen att bli just Panjiayuan, men utbyggnaden är ännu inte klar.

Det är lördagar och söndagar det är stor aktivitet här och marknaden startar då redan 04.30 på morgonen. Jag var lite sent ute och kom inte förrän på eftermiddagen, men jag blev förvånad att det var så många försäljare igång trots den stränga kylan. Det är öppet alla andra dagar också, men då är det nästan enbart försäljare som har fasta inomhusaffärer, förutom torsdagar då det är riktig “loppis” när vem som helst kan komma dit och sälja. Om jag minns rätt tror jag jag räknade ut att det var upp emot fem tusen försäljare när jag var där i början av november.

Nedan kommer åtta bilder jag tog idag från de ställen jag tycker är mest intressanta, det finns som sagt även hundratals fasta antikaffärer och även en gigantisk marknad under fyra tak, där det säljs blandat nytillverkat och antikt, men nedanstående är bara från själva loppmarknadsdelen och bok- och tidskriftsförsäljarna där vissa har fasta bås.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En översiktsbild uppifrån en balkong där några av de fasta affärerna ligger. Lägg även märke till den absolut klarblå himmelen, jag har aldrig varit med om att det varit så här klart i Beijing när jag varit här. Kan tänka mig att det är ungefär som under OS 2008 då alla fabriker och byggen stängdes för att luften skulle vara klar. Nu har de flesta byggen och fabriker stängt för att de som jobbar där ska kunna åka till sina hemprovinser och fira nyår.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Ännu en bild från balkongen. Under sommaren är det olidligt varmt på detta ställe och svetten formligen forsar när man går runt där och då har de även ett skyddande tälttak mot den brännande solen. På vintern är det tvärtom, då tas taket ned så solen kan värma försäljare och besökare så dessa försäljaren har den absolut bästa försäljningsplatsen på vintern.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En kvinna som förhandlar om priset på en trästaty. Observera ansiktsmakerna som många har på bilderna, det är för att slippa dra in den kalla luften och inte som på sommaren, då många har ansiktsskydd för att antingen inte själv sprida eller dra in andras baciller.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En försäljerska med mycket stort utbud som diskuterar pris med en spekulant.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Detta kan man kalla för en av de två bokavdelningarna och här säljs i princip endast böcker och affischer. De flesta försäljare här har fasta stånd.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Här syns exempel på de vita plåtskåp där böckerna låses in efter dagens handel är avslutad.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En intressant bild från den andra delen av bokmarknaden där en försäljare hade mest Mao-memorablia, men även lite vinylskivor och en målad tavla av en naken dam som åker skidor.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En bild som också är från den bokavdelning som är under tak. Det var en våldsam diskussion som utbrutit om något och det var en man som var så otroligt arg på något och drog på sig allas intresserade blickar.

På promenaden tillbaka tog jag sedan en sen lunch på McDonalds som ligger på andra sidan Panjiayuan Bridge. De hade “extrapris” så motsvarande Big Mc & Co med cola och strips kostade bara 15 kronor, mot normalt drygt 20 kronor. Man kan få mat från McDonalds hemkörd och den levereras då snabbt med moped av män liknande han på bilden nedan med en stor värmelåda på ryggen där maten håller sig varm!

Hemleverans av mat från McDonalds

På kvällen blev det sedan lite ändrade planer p g a arbete så jag fick hastigt stå för middagen och det var ett tag sedan jag gjorde rårakor, men det blev mycket lyckat tillsammans med stekt bacon, stekt lök, rivna morötter, lingonsylt och lite sallad!


Mycket kall lördag i Beijing

Saturday, January 22nd, 2011

Idag var det ännu kallare än vanligt i Beijing så det blev bara en timmes promenad, där jag försökte hålla mig i solen så mycket som möjligt. Skönt att ha kommit igång med långpromenader varje dag i stället för löpningen. Det lär inte hinna bli så mycket varmare innan jag är åter i Sverige och det känns alldeles för kallt för att springa. Inte för att temperaturen är för låg utan jag tror det är den oerhört torra luften som gör att det känns mycket kallare än vad det faktiskt är. Idag var det minus tolv på natten och minus tre på dagen, men det känns MYCKET kallare. Något jag inte tänkt på tidigare är en skillnad mot i Sverige för där måste man skrapa bilrutorna när det varit minusgrader på nätterna, men här har jag aldrig någonsin sett en bil med frostiga rutor och det måste bero på att det är så extremt torr luft.

Det blev inte så många bilder tagna idag, men nedanstående visar ingången till huset och nu har det kommit upp lite nya dekorationer eftersom det snart är dags för kineserna att fira nyår. A07 betyder ingång nummer sju i denna byggnad. Det finns nio byggnader i området som heter A01 t o m A09 och i varje byggnad finns det mellan sex och åtta ingångar och på varje våning finns sen i regel två lägenheter som också numreras, t ex 601 betyder lägenhet nummer ett på sjätte våningen. För att ta ett enkelt exempel på en adress inom området “5-7-601″ vilket betyder “Byggnad 5, Uppgång 7, Lägenhet 601″.

Ingång till huset